Edmondo De Amicis: Szív

Szív - Edmondo de AmicisMég mindig a tanárok és diákok témájánál maradva, szeretném megosztani veletek gyermekkorom legkedvesebb olvasmányát. Ha valaki nem ismerné a könyvet, akkor még így felnőtt fejjel is érdemes lehet elolvasnia. A könyvet Edmondo De Amicis, egy olasz szerző írta. Talán ez a könyv volt legnagyobb hatással rám kisiskolás koromban, a mai napig emlékszem a történetekre... kifejezetten általános iskolásoknak ajánlja az író, úgyhogy ezt is érdemes odacsempészni minden lurkó párnája alá. Most újra beleolvastam a könybe, mert ráleltem, hogy ingyen is letölthető a következő címen.

A teljes mű letölthető innen, többféle formátumban (Word, PDF, stb.)
http://mek.oszk.hu/02500/02525/#

Túl sok kommentárt nem fűznék hozzá, inkább idézek egy részletet a könyvből:

"TANÍTÓNK
18. kedd
Ma reggel óta az új tanítónk is tetszik. Amikor megérkeztünk, már az asztalnál ült, és be-benéztek hozzá a tavalyi diákjai:
- Jó napot, tanító bácsi!
- Jó napot, Perboni úr!
Volt, aki bejött, megfogta a kezét, aztán már szaladt is. Látszott, hogy szeretik, és a legszívesebben megint hozzájárnának.
- Jó napot, jó napot! - válaszolgatott, és megszorította a gyerekek kezét, de senkire se nézett rá, komoly maradt, homlokán azzal az egyenes ránccal, és mindig az ablak felé fordult, a szemben lévő ház tetejét nézte. Mintha nem is örülne a gyerekeknek, inkább fájna neki a sok köszöntgetés. Aztán alaposan végignézett bennünket. Diktálás közben a padok közt sétált, és amikor látta, hogy az egyik fiúnak csupa pörsenés az arca, abbahagyta a diktálást, kezébe fogta a fiú fejét, megvizsgálgatta, aztán megkérdezte, mi baja, még a homlokát is megsimogatta, hogy nincs-e láza. Közben mögötte az egyik srác fölállt a padra, és majomkodott. Erre hirtelen hátrafordult, a fiú meg visszahuppant, és leszegett fejjel várta a büntetést.
- Ilyet máskor ne csinálj - szólt rá a tanító úr.
Csak ennyit mondott. Visszament az asztalhoz, és befejezte a diktálást.
Utána egy pillanatig csöndben nézett ránk, majd nagyon lassan azt mondta azon a vastag, de kedves hangján:
- Figyeljetek ide. Egy egész évet töltünk együtt. Igyekezzünk, hogy jól érezzük magunkat. Tanuljatok tisztességesen, és viselkedjetek rendesen. Nekem nincs senkim. Ti vagytok a csa¬ládom. Tavaly még élt az édesanyám, azóta meghalt. Egyedül maradtam, mint az ujjam. Rajtatok kívül nincs senkim, senki, akit szerethetek, akire gondolhatok. Ti vagytok a gyerekeim. Szeretlek benneteket, szeressetek ti is engem. Senkit se büntetnék meg szívesen. Mutassátok meg, hogy rendes fiúk vagytok, és akkor az iskolánk olyan lesz, mint egy család, és ti lesztek a vigaszom meg a büszkeségem. Nem kívánok most fogadkozásokat, bizonyos vagyok benne, hogy szívetek mélyén már igent mondtatok. Köszönöm.
Ebben a pillanatban bejött a pedellus, és csöngetett, hogy vége az órának. Némán álltunk fel. A fiú, aki majomkodott, odament a tanító bácsihoz, és remegő hangon azt mondta:
- Tanító úr, tessék nekem megbocsátani.
A tanító úr megcsókolta a homlokát.
- Menj csak, fiacskám."

Hozzászólások:-))) IGEN!

Az én nagy kedvencem is ez a könyv volt - többek között -!
Tulajdonképpen, ha jól belegondolok, ennek a könyvnek hatására "döntöttem úgy" gyerekfejjel, hogy a szavakat KI KELL MONDANOM...
De jó, hogy eszembejuttattad...

Az első millióm ebből jött 2 hónap alatt!
Életem...Kedves Admin,

Ezer hála és köszönet.
Jól esik a szívemnek:)Drága Admin :)

Jó kis megkönnyezős történet ez....
Köszi szépen, én még nem ismertem, el elolvasom.
Szeretettel ölellek: Öbike :)

A szeretet mindent áthat.....
Mosolyogj Drága Magyarország :)Szív

Becsempésztem a saját párnam alá is a könyvet:-))....kedves és szívmelengető könyv....kinyomtatom holnap bent a gyerekeknek is.... közösen fogjuk olvasni azt már eldöntöttem, hiszen a rövid fejezetek, arra is nagyon klasszak, hogy aki lassabban olvas, az is örömét lelje benne..... szeretem azokat a könyveket, amelyeknek van MONDANIVALÓJUK, s értéket ad...:-)) Nagyon kedves tőled, hogy feltetted, igazi kincs!!!:-)))

Macseszjó volt olvasni..köszi

" Boldogság = Állapot > ÁLLAPOT=Pillanat "