Az ellenség az, aki megszabadít a rozsdától?

rozsdás láncokJó ha van ellenségünk? Az ellenség hatására lerázzuk magunkról a rozsdát? Készek vagyunk akkor a megújulásra...?

Egy kollégámmal beszélgettünk... egy rendezvényt készítünk elő és a finish-ben előfordulnak az összetűzések még ha ritkán is. Akkor azt mondtam, nem gond a vita előbbre visz. Fontos, hogy kimondjuk ha nem értünk egyet valamiben mert csak ez által fejlődhetünk és haladhatunk a kitűzött - ebben az esetben közös - cél felé. A fáradt gőz kieresztésére is kiválóan alkalmas némi vita, utána pedig újult erővel, kompromisszummal a hátunk mögött, nekifoghatunk a közös projektnek. Erre ő nagy bölcsen azt mondta, a vita előbbre visz, igen, DE! az ellenség pedig arra jó, hogy lerázzuk magunkról a rozsdát!

És milyen igaza van! Ha az embernek ellensége van hajlamos arra, hogy felvegye a harcot, nem? Felvenni a kesztyűt - ez a helyes kifejezés! ekkor lehetőségünk van arra, hogy magunkba nézzünk először is. Utána pedig, hogy kijavítsuk magunkat, tökéletesedjünk, megoldjuk a problémánkat, még ha békejobbot nem is nyújtunk. Miért is van nekünk ellenségünk, irigyünk? Azért, hogy fejlődjünk? Nem szeretem az irigysegéget, megmérgezi a lelket, elrontja az emberi kapcsolatokat, negatív energiákat generál....
De ezen elgondolkodtam miért jó az ellenség (?) ... kissé messze kalandoztam - gondolatban és időben - és eszembe jutott Darwin és a Fajok eredete ... a kiválasztódás. Ezek szerint az ellenség arra motivál minket, hogy jobbak legyünk? Ez lenne a létfenntartás, a szelekció(?), hogy az erősebb marad életben? Ennyire egyszerű lenne az életnek nevezett lét? Úgy gondolom igen, nem akarok a filozófia mélységeibe a lét ontológiájában elmerülni, nem célom, nem is tudnék...mert kit tekintünk ellenségnek? Azt, akit/amit nem ismerünk? Az idegent? A változást, vagy a változástól való félelmet? Az ellenség szón elsősorban az emberre gondoltam, de jobban belegondolva a félelmeink is lehetnek ellenünk.
A titok ismerete és a szeretet képessége vajon meghatározó ebben a szelekcióban? Mert mi alakítjuk az életünket, ez igaz, a folyómedre adott, de hogy milyen a sodrása azt mi határozzuk meg, hogy pusztító áradat legyünk vagy szelídek és teremtők,mi magunk határozzuk meg az iramot.

Azt kívánom mindenkinek, sose legyen ellensége, rosszakarója és irigye...azt kívánom, hogy a boldogság és a szeretet járja át, mert az öröm, a boldogság, a segítségnyújtás és a hála megadja azt a fejlődési lehetőséget, amire szükség van a boldog élethez.

Hozzászólásoká

Persze, szóval ezért az új kis kolléganő..
:D
Köszi
..
Maradok továbbra is Csillagokkal Álmodó..:)

Remélem nekem nincs ellenségem :) legalábbis nem tudok róla, igyekszem, hogy ne is legyen :)Szerencsére sok jó barátom van, hálás is vagyok értük.
Szép Napot :DEllenseg

Az csak addig van,amig a masikat te magad annak tartod.
Az utolso bekezdes nagyon szep zarasa az irasodnak Lujzicat.
Koszonom.:)

Szeretettel,
felebarat