Az érintés csodája

E. T. ETIgényünk az érintésre velünk született ősi késztetésünk. Fontos, hogy megérintsük, megsimítsuk, megtapogassuk a körülöttünk levő dolgokat, így ismerve meg a minket körülölelő világot.
A tapintás különleges helyet foglal el érzékszerveink sorában. Több ezer idegvégződésünk segít abban, hogy tapintás közben értékes információkhoz jussunk. Bőrünk olyan rezgéseket is továbbít, amire többi érzékszervünk nem képes.

Azok a gyermekek, akiknek a családjában az érintés, a simogatás és az ölelés napi szinten jelen van, egészségesebbek lesznek, a fájdalmat jobban viselik, és az immunrendszerük is ellenállóbb lesz. Ők sokkal jobban alszanak, barátságosak, kiegyensúlyozottak és sikeresebbek feladataik elvégzésében. Az érintés segítségével a testi és lelki betegségeket is meg lehet előzni. Akik nem kapják meg ezt a természetes gesztust hajlamosak lesznek a depresszióra, agresszióra.

Még a legegyszerűbb masszázs is megnyugtató, feszültségoldó hatású, általa érezzük, hogy szeretve vagyunk, óvnak bennünket, segítségével erősödik az egymáshoz tartozás érzése.

Az érintés varázsa talán a szerelemben a legteljesebb. Elég egy ujjal megérintenünk kedvesünket, máris mindkettőnk teste bizsereg, eltűnnek a gondok, gyönyörűvé szelídül a világ, az idő megáll és egy végtelen pillanattá válik. Ez a varázslat akár örökké is tarthat, ha újra és újra elmerülünk az érintés csodájában.

Kérdezhetnénk: Vajon mi is az érintés? Miért vágyunk annyira rá?
Ha csupán csak kémiai reakciókat vált ki a szervezetünkben, akkor a mechanikus hinta vagy a mozgó játék maci szőre is kielégíteni a gyermek érintési szükségletét. De ez nem így van!
Én hiszem, hogy sokkal több, mint mechanikus cirógatás, ami csak a fizikai ingerek kiváltására törekszik. Hiszem, hogy az érintés igazi értéke, és ami miatt oly nagy szükségünk van rá, az az Élet, és Szeretet Energiájában rejlik, amit ilyenkor az emberek egymás közt áramoltatnak. Ez az az energia amire életünk végéig és még az után is szükségünk van!

Itt van most a Karácsony a Szeretet Ünnepe, ami igazán remek alkalom arra, hogy megajándékozzunk mindenkit, akit csak tudunk az ölelés és az érintés csodájával.

Szeretettel Ölellek Benneteket! :)
Melinda

Címkék:

HozzászólásokCsodás dolog az érintés, minden szinten.Bizsergető, felemelő,

boldogság és örömérzés fokozó.Sokat adhatunk ezzel másoknak és sokat is kaphatunk ezáltal másoktól.Mindenkinek érintésekben gazdag szép napot kívánok!!!Részletek - Eric Berne: EMBERI JÁTSZMÁK című könyvéből

"Spitz arra a következtetésre jutott, hogy ha kisgyermekekkel hosszabb időn át nem foglalkoznak, megkezdődik leromlásuk visszafordíthatatlan folyamata, és állapotukhoz könnyűszerrel társulhat valamilyen betegség is. Gyakorlatilag ez annyit jelent, hogy az érzelmi nélkülözés – ő így nevezi – végzetes kimenetelű lehet. Ezek a megfigyelések vezetnek el az ingeréhség fogalmához, és arra vallanak, hogy az ingerek legkedvezőbb formáit a fizikai intimitás nyújtja. Mindennapi tapasztalataink alapján nem nehéz elfogadnunk ezt a következtetést.
Hasonló természetű jelenség figyelhető meg olyan felnőtteknél, akik az ingerektől való megfosztottság állapotába kerülnek. Kísérletek bizonyítják, hogy az ingerszegény környezet múló pszichózist vagy legalább is átmeneti lelki zavarokat válthat ki. … a társaiktól és ingerektől való megfosztottság hasonló állapotba juttatta a hosszú ideig magánzárkában tartott embereket is.”

„Ha biológiai oldalról nézzük: az érzelem és ingerhiány könnyen maga után von vagy elősegít szervi elváltozásokat.
Ha az agytörzs retikuláris aktiválórendszerét nem éri elegendő inger, akkor az idegsejtekben – legalábbis közvetve – elsorvadási folyamat indulhat meg.”

„Az eddig elmondottakat „köznyelvi kifejezéssel” valahogy így összegezhetjük: „Ha nem simogatják a gerincagyadat, kiszikkad.”

„A „simogatás”-t az intim fizikai kapcsolat általános fogalmának értelmében használjuk; a gyakorlatban ez különféle formákat ölthet.

A „simogatás” fogalmát, jelentésbővítéssel, köznyelvileg minden olyan aktus jelölésére alkalmazhatjuk, amely egy másik személy jelenlétét nyugtázza. Így tehát a „simogatás” szót a társas cselekvés alapvető egységeként használhatjuk.

A simogatások cseréje „tranzakció”, ez pedig a társas érintkezés egysége.”

* - * - *

Móricz Zsigmond szerint is „Akit nem simogatnak eleget, annak kiszárad a lelke.”

Nem kellene ezen elgondolkodni? – ebben az elembertelenedett világban?Az érintés ...

Érzékeink közül az érintés fejlődik ki először.
Csecsemőkorunkban elsődlegesen fontos, hogy a tapintáson keresztül felfedezzük és érzékeljük a világot, s a növekedésünkhöz is szükség van a szerető érintésre. Amíg érintésigényünk a megérintésünkkel kielégül, egészségesen fejlődünk, ám ha ebben akadályoztatva vagyunk, a fejlődésünkben károsodás következhet be. Az ölelés és a simogatás, amelyben csecsemőként részesülünk, segítségünkre van abban, hogy egészséges képet alakítsunk ki önmagunkról, táplálja azt az érzést, hogy mivel megérintenek, elfogadnak és szeretnek bennünket.

Újszülött főemlősökön végzett kísérletek azt bizonyították, hogy - mennyire fontos a szerető, törődő anyával való testi érintkezés, s megfordítva, mennyire káros lehet testileg és érzelmileg az érintéstől való megfosztottság.

Az érintés az a nyelv, amivel ösztönösen kimutatjuk érzéseinket.

Az érintés, a simogatás egyidős az emberiséggel, megérintjük, simogatjuk gyermekünket, párunkat, szeretteinket, ha úgy tetszik, a masszírozás ősi fogásait alkalmazzuk.Drága Zsul! Jó volt ovasni soraidat...

csenge333
Az érintés valóban csodákra képes, akár testi, akár lelki szinten történik, persze a legtökéletesebb együtt a kettő.../Most nagyon késésben vagyok, de igyekszem délután, este VELETEK LENNI./Még mos utaznom is kell.../
Nagyon boldog karácsonyt nektek!!! Ölellek benneteket és nem kihagyható, hogy JÓ veletek!!!SZERETLEK BENNETEKET!!!!Szia Alfajáró :)))

Köszönöm :)

Elgondolkoztatott az, amit írtál... milyen is lehet az, amikor nem veszem észre, hogy hozzám érnek... hmm... nem tudom :D, de azt tudom, hogy csak az az érintés okoz jó érzést, amit pozitív szándék kísér :) legyen az testi vagy lelki :)

-------------------
Önmagunk megismerése a legnagyobb utazás, a legfélelmetesebb felfedezés, a legtanulságosabb találkozás és a legcsodálatosabb élmény! :)Ez csodálatos!

Olyan jó volt ezt olvasni! Az én életemben 2008-ban megugrott az érintés sűrűsége.:)
A tantra, deeksha, és a Secret kör "embereit" az köti össze, hogy mind szeret ölelkezni, én meg hagyom magam.:) A szerelemben megtapasztalt érintés pedig tényleg nagy szerepet játszik a gyógyításban, egymás gyógyításában, a szeretet és élet energiájának közvetítésében...
Amit pedig egyenesen "félelmetes" volt számomra olvasni:
"Az érintés varázsa talán a szerelemben a legteljesebb. Elég egy ujjal megérintenünk kedvesünket, máris mindkettőnk teste bizsereg, eltűnnek a gondok, gyönyörűvé szelídül a világ, az idő megáll és egy végtelen pillanattá válik. Ez a varázslat akár örökké is tarthat, ha újra és újra elmerülünk az érintés csodájában." - Általánosítva is csodálatos az a sok érintés, amit adtam és kaptam, amikor Kedvesem mellett lehettem! Azonban egy konkrét érintés, jelenet is eszembejutott az idézet hatására:
épp lassacskán ültem fel, készülődtem felkelni, egy apróságért, mely után persze aztán visszafeküdtem volna, hiszen még este volt. Vali Drága megkérdezte hova megyek, én válaszoltam, de még csak ültem az ágyon. Ő ekkor fekve, hátrulról, úgy, hogy én észre se vettem, megérintette a hátam egy újjával, úgy, hogy a gernicem mentén picit végighúzta azt. Hát akkora "áramütést" kaptam, hogy az valami hihetetlen! S ez a finom érzés gyorsan végigszaladt az érintés helyétől az egész hátamban, majd az egész testemben. Csodálatos érzés volt!Kedves Zorba!

Köszönöm szépen! :)

Nagyon szép ez a Taoista mondás! ...meghatott...
---
Szívesen Humorgumo :)

--------------
Önmagunk megismerése a legnagyobb utazás, a legfélelmetesebb felfedezés, a legtanulságosabb találkozás és a legcsodálatosabb élmény! :)Köszönöm Drága:)

" Életünk minden pillanata kockázat,amelyet a szeretet vagy a félelem vezérel.Ha sikerül a tudatosságot elérni akkor ezek a pillanatok felismerésekben fognak megnyilvánulni.Így minden pillanatban új világok nyílnak meg.Merj kockáztatni."ÁMEN!!!

Úgy legyen, most és mindörökké!!!

Kedves Melinda!

Van egy taoista mondás, miszerint: " Ha megszólalsz, mondandód legyen igaz, fontos és jóindulatú. Ha e három kitétel valamelyike nem áll fenn, akkor inkább hallgass!"

Úgy érzem, írásod minden szempontnak megfelel... Szép és fontos gondolatok... KÖSZÖNJÜK!

BOLDOG KARÁCSONYT KÍVÁNOK NEKED ÉS MINDENKINEK, EBBEN AZ UNIVERZUMBAN!!!

Meghajlok a Bennetek Élő Tudatosság Előtt!!!

Baráti Szeretettel.

zorbaÉn is így gondolom...

csenge333