Eckhart Tolle - A figyelem művészete

figyelem művészete"Amikor egy másik emberre figyelsz, necsak az elméddel, hanem az egész testeddel tedd azt. Figyelés közben érezd belső tested energiamezejét! Ez elvonja figyelmedet a gondolkozásról, és nyugodt, csöndes teret teremt, ami lehetővé teszi, hogy igazán - az elme bezavaró hatását kiiktatva - figyelj. Teret adsz így a másik embernek, teret, amelyben létezhet. Ez a legértékesebb ajándék, amit adhatsz! A legtöbb ember nem tudja, hogyan figyeljen, mert figyelme legnagyobb részét a gondolkozás köti le. Több figyelmet szentelnek a gondolataiknak, mint a másik ember mondanivalójának, és semennyit annak, ami igazán számít: a másik ember - szavak és elme mögött megbúvó - Létének, lényének. Valaki más Létét persze kizárólag csak a saját Léteden, lényeden keresztül tudod megérezni. Ekkor kezdheted fölismerni az egységet, ami a szeretet. A Lét legmélyebb szintjén egy vagy minden Létezővel. A legtöbb emberi kapcsolatnál többnyire csupán elmék kölcsönhatásáról beszélhetünk, s nem lelki egységben - "kommúnában" - lévő, emberi lények kommunikációjáról. Így azonban senki se boldogulhat a másikkal, s ezért dúl oly sok kapcsolati viszály. Amíg az elme irányítja az életedet, addig elkerülhetetlenek a konfliktusok, a harcok, a gondok. Ha kapcsolatban állsz a belső testeddel, akkor olyan tiszta, világos, elme nélküli tér nyílik meg, ahol a kapcsolat immár bátran virágozhat."

(Részlet Eckhart Tolle: A MOST hatalma c. könyvéből.)

HozzászólásokKedves Juditmama!

Nekem is nagy élmény volt ez a rész! Azért is írtam ide, meg még megajándékoztam vele az "újra bevonzom" topik "táborát".:)Drága Zsul!

Nagyon jó részt ragadtál ki ettől a zseniális embertől!
Fiatal korom óta sokáig bántott az, amikor azt láttam, hogy az emberek nem figyelnek oda rám.
Nekem nagyon fontos volt mindíg, hogy beszélgetés közben lássam, érezzem a figyelmet.
Ezért aztán inkább visszahúzódtam, mert személyes sértésként éltem meg a nem figyelést.
De ebből is tanultam! Mégpedig azt, hogy megtisztelem a beszélgető partneremet azzal, hogy teljes lényemmel érdeklődéssel hallgatom a mondanivalóját.
Persze hosszú út vezetett a felismerés után a megvalósításig, és még mindig van mit faragnom magamon.
Mindenesetre szeretem hallgatni az emberek beszédét, és azt vettem észre, hogy egyre szivesebben nyílnak meg előttem.
Nemrég azt mondta valaki, hogy jól tudok hallgatni.
Biztosan azért, mert szeretek hallgatni.

Szeretettel: Judit

"Csak egy helyen szeretnék élni, és ez az a hely, ahol a szeretet örökké uralkodik."Zsul

Koszonom a bemutatot!:)

Szeretettel,
felebarat