.... vörös posztó. A NYUGDÍJRÓL

Eléred a nyugdíj éved, akkor nyugdíjaznak téged.
A nyugdíjad nagyon szerény, abból nem leszel nagy legény.
Éppen, hogy csak tengődsz rajta, nem jut belőle rongyra...

Mi lenne, gondoltam, ha megosztanám veletek, amúgy csendes elmélkedésre vágyva, a következő levelet, mely lehet vörös posztónak látszhat majd szemeiben bárkinek, én azonban nem annak szánom????? Még mielőtt arra gondolna bárki, hogy érdekemben áll biztosan ezt így közzétenni, biztosíthatom, hogy NINCS ILYEN az életemben, és szándékomban sem áll, sem biztosítási sem egyéb ilyen a pénzüggyel kapcsolatos tevékenység. Ma még.... A holnapomat nem látom ilyen szempontból át.

Beidézés következik:
" Amikor ezt a Bismarck-féle nyugdíjrendszert bevezették, jóval nagyobb volt az arány az aktív keresők javára. ami mára szinte megfordult. Közeleg az idő. amikor egy dolgozónak el kell tartani egy nyugdíjast.

Egy kis számítás.... vegyünk egy magasabb fizetést, úgy 120 ezer Ft-ot. A 34 százaléka 40.800,- Ft. Nos, ha a nyugdíjas idő elérkezik, akkor kb. ennyi lesz az átlag nyugdíj.

Anélkül, hogy politikát vinnék a beszélgetés fonalába, gyakorló társadalombiztosítási-előadóként, és havi járulékbevallás készítőként próbálom magyarázni a nehezen megérthetőt. Miszerint eddig a felosztó-kirovó rendszer azt jelentette, hogy az aktív dolgozók befizetett járulékait az állam nem takarítja meg, hanem egyből újra kiosztja a nyugdíjasoknak. Tehát az aktuális nyugdíj fedezete mindig az aktuális nyugdíjjárulék befizetések.

Jelenleg ehhez az összeghez 5oo milliárd forintot kell hozzátenni évente! Miért? Mert a nyugdíjjárulék jelenleg 34%. A minimálbér 78.000Ft. Az aktív dolgozók igen nagy százaléka minimálbér után fizet járulékot. Ez bizony még a 27 ezer forintot sem éri el. Számoljunk csak!

Van nyugdíjas a családban? Mennyi a nyugdíja? Az Ön családjának aktív keresői mennyit fizetnek a fentiek alapján a nyugdíjkasszába? A napokban végzett számításaink, arra vezettek, hogy 10 családból 7-nél a levont nyugdíjjárulék nem fedezte volna a család nyugdíjasának járandóságát!

Bizony sok a potyautas, a járulékot nem fizető, több százezerre tehető azoknak a száma, akik ilyen, vagy olyan módon leszázalékoltak, évek óta nemhogy nem fizetnek, de nyugdíjat kapnak. No, azért vannak köztük igazi rokkantak is.

Nem vitaindítónak szánom!
Mindenképpen figyelemfelkeltésnek. Olvassátok, és ha úgy érzitek, érdemes másnak is megismerni ezeket a gondolatokat, kérlek, továbbítsátok!

"Nem tudom te hogy vagy vele, amikor nyugdíjról kezdek valakivel beszélgetni, úgy érzem magam én is, mint a torreádor, aki vörös posztót lenget egy megvadult bika kihegyezett szarvai előtt....

Tíz nagyjából középkorú emberből kilenc azt kérdezi, ”hova tették azt a pénzt, amit én eddig oda befizettem???????????????”

Lehet számolni, osztani, szorozni. Mekkorát fog zuhanni az életszínvonal a nyugdíjba vonuláskor? Mire is lesz elég ez a pénz?

Vegye számításba az öngondoskodás fontosságát számolgatás közben. Ha Ön még harminc körüli éveiben van, akkor viszonylag hosszú idő áll rendelkezésére, hogy viszonylag kicsi összegekből egy nagyobb tőkét építsen fel, arra az időre, amikor már nincs esélye sem, mert vagy egészsége, vagy munkája nincsen.

Van kérdése? Tegye fel. Segítek eligazodni.
MEGTAKARÍTÁS és a BIZTOSÍTÁS LÉTJOGOSULTSÁGA MAGYARORSZÁGON

Megtakarítás, vagy befektetés?

A legfontosabb, hogy minden család tisztában legyen azzal, hogy mi e két fogalom között a különbség. Megtakarítással minden háztartásnak rendelkeznie kell, nem várt helyzetek miatt bekövetkezett plusz kiadások fedezetére, vagy kieső jövedelmek pótlására. Automatikusan takarékoskodunk, hogy kifizessük a hó végi számlákat, a gyermek napközijét és különóráit, az üdülésre szánt összeget is több hónapon át gyűjtögetjük. Ezek a rövid távú pénzügyek. Ezt a pénzt tarthatjuk bankban.

Vannak hosszú távú megtakarítási célok. Az állam bevonja szociális hálóit, /ami ma már csak annyiban hasonlít a hálóra, hogy lyukas/, kivonul az egészség és nyugdíj-biztosítási piacról, ezért a polgároknak önmaguknak kell felvállalni e fent említett területen a saját magukról való gondoskodást, valamint a gyermekek taníttatásának költségeit sem szabad innen kifelejteni. A nyugdíjkorhatárt folyamatosan a statisztikai halálozási kor fölé emeli, mert nincsen miből kifizetni a nyugdíjakat.

1997.-ben az Öngondoskodást törvénybe iktatták. Létrehozták a tőkefedezeti nyugdíjrendszert, felváltva ezzel a felosztó-kirovó rendszert. Jelenleg a kormány visszavette a hatalmat a levont nyugdíjjárulékok felett. Talán érthető. Hiszen ez mindig a nyugdíjrendszer része volt. A jelenlegi 40 feletti korosztályt, és a több millió nyugdíjast sem kérdezte senki, hol szeretné tartani a levont járulékokat. Sokan önkéntes nyugdíjpénztárban gyűjtögetik bruttó bérük 2-5 százalékát. Hogy ez mire lesz elég nyugdíjba vonuláskor? Minden esetre ne támaszkodjunk 1oo%-ban erre a pillérre. 2013 után a nyugdíjba vonulók drasztikusan kevés nyugdíjra lesznek jogosultak. Ezért fontos egy bizonyos összeget évente biztonságos helyen elkülöníteni.

Az én ajánlatomban olyan értékálló, inflációt követ eurós megtakarítások szerepelnek, melyekhez kapcsoltak egy kiváló élet és egészségvédelmi szolgáltatást minden élethelyzetre, a biztonságot pedig az osztrák és magyar állampapírokon túl a törvény is garantálja. Nem szolgálhatok évi 60-70%-os hozam ígéretekkel, az Önök befektetett forintjai nem kerülnek be egyetlen ázsiai ország gazdasági vérkeringésébe. Én főkönyvelőként nem tanácsolom Önöknek, hogy a Kínai gazdaságot építsék fel befektetési alapokba helyezett Unit-linked befektetésekkel. Amikor nyugdíjról beszélek, a biztonságot helyezem előtérbe. Ezek a kötvények, betegség, rokkantság, halál esetén felépítenek egy tőkét, nem rendíti meg a családot a jövedelem kiesés.

Befektetések kockázatos pénzügyi tevékenységet takarnak. Alacsony, közepes, vagy magas kockázattal bírnak. Azt tanácsolom, akinek van kockáztatni való felesleges pénze, annak az összegnek a 10%-át vigye tőzsdére, vagy vásároljon Unit-linked kötvényt. Ez utóbbit ne kombinálja biztosítással, az jelentősen megdrágítja az amúgy is drága befektetést, és ráadásul nem lesz jó biztosítása sem.

Megtakarítás gyermekek számára
Aktív keresőként indíthatunk gyermekeinknek hosszú távú életbiztosítással is kombinált kötvényt, tanulmányai elvégzése után átveheti a stafétát, és keresőként folytathatja a részletek elhelyezését. A példamutatáson túl elérhetjük, hogy viszonylag kicsi összegekből a gyermek 30-35 éves korára már egy jelentős tőkével rendelkezzen. Hatalmas előny ez gyermekinknek.

Megtakarítás Önkéntes Nyugdíjszámlán

Már havi 2-3.000,- Ft elhelyezésével indíthatunk egy ilyen számlát. Az állam az ide elhelyezett forintok után a személyi jövedelemadó bevallásakor visszautalja annak 20%-át, melynek nincsen jövedelem korlátja.

Megtakarítás egészségpénztári kártyával

Szintén havonta 2-3,000,- Ft elhelyezésével nyithatunk számlát, azzal a különbséggel, hogy amíg a nyugdíjszámlán elhelyezett összeget nyugdíjba vonuláskor élvezhetjük csak, az itt összegyűlt forintjainkat elkölthetjük gyógyszerre, szemüvegre, uszodára, fogorvosra, magán orvosi ellátásra, masszíroztatásra és gyógyüdülésre. Itt is érvényes az a szabály, hogy jövedelemtől függetlenül visszakaphatjuk a pénztáron keresztül költött forintjaink 20%-át 100- vagy 150.000 Ft/ év maximumig.

Nyugdíj elő takarékossági számla

Három évvel a nyugdíjazás előtt praktikus itt pénzt elhelyezni, 30 % adó visszajuttatás a jutalma annak, aki itt takarékoskodik. Három évig a számlán kell lenni a pénznek, nyugdíjazáskor felvehető.

Bízom benne, hogy figyelemfelkeltő levelem segített felismerni a minőségi megtakarítások fontosságát. Az sem mellékes, ha odafigyel a költéseire, csoportosítja azokat egy számlára /ld. egészségpénztár, nyugdíjpénztár/ és az adója visszatérítésével jut megtakarításhoz. Sok ügyfelem az egészségpénztári visszatérítésiből finanszírozza egyéb megtakarításait.

Tervezze nagyobb odafigyeléssel pénzügyeit!

Hívjon, ha segítségre, vagy tanácsra van szüksége
NYUGDÍJ

Mondjuk, meg sem érjük, ez hangzik el, amikor az elkövetkező nyugdíjtörvény változások jönnek szóba, miszerint a korhatár az ide évben 65 évre, majd 72 évre emelkedik. A nyugdíj nem kor, hanem pénz kérdése. Akinek az utóbbiból van elegendő, már nyugdíjazhatja is magát, akár 4o évesen, vagy előbb.

Miért is? Azért emeli a kormány a statisztikai halálozási kor fölé a nyugdíjkorhatárt, hogy minél kevesebb nyugdíjasnak kelljen kifizetni azt a nyugdíjat, amit nincsen miből kifizetni. Erről beszéltünk előzőleg. Ez volt az a pénz, amit már az előző elmélkedésünkkor sem találtunk meg sehol.

Nyugdíj előtt egy nappal

A napokban olvastam egy előrejelzésről, miszerint a mai fiatalok jóval magasabb kort fognak megélni, nem lesz ritka a 95-100 éves korú idős ember sem. Az orvostudomány fejlődése, / amit én nem vonok kétségbe, de azt látom, hogy a természetes gyógymódokhoz való visszaközelítés bizony meglepő fordulatokat hoz a gyógyászat terén!/ a korszerű gyógyszerek / természetes gyógyhatású szerek, hogy ne legyek megint rosszmájú/ megteszik hatásukat.

Vegyük ezt a prognózist komolyan!

Ha innen nézem, akkor bizony lehet, hogy 72 évesen kell megtermelni majd a 95 évesek nyugdíját. De jó lesz, ha addig ők nem állnak fél lábon, mert ki tudja, mi lesz még abból a nyugdíjtermelésből.

A szocializmus leszoktatott minket a takarékosságról, és legfőképpen az előrelátásról. Az öngondoskodásról. Talán még ma sem áll elég információ a lakosság rendelkezésére, hogy képes legyen racionális döntést hozni. Hogy egyáltalán eldöntse, hogy szüksége van olyan megtakarításra, amiből nem utazunk el jövőre a holdra, és nem veszünk autót, rollert a gyereknek.

Vannak, akik pánikhelyzetben érzik magukat, ez érthető. Érezheti is magát minden 45-55 év közötti felnőtt, aki éppen felnevelte gyermekeit, ki több, ki kevesebb sikerrel útnak indította, talán már az egészségét is elveszítette, a nyugdíjkilátásai pedig ködbe vesztek. Együtt érzek velük. Ennek a korosztálynak már nincsen elég ideje arra, hogy megtakarítsa 2o-3o- akár 4o évre a megélhetéséhez szükséges összeget. Mi lesz ezután?

A postás hányszor csenget? Akinek van valamilyen megtakarítása, annak, de csak annak kétszer csenget.

A FELADAT TEHÁT: Találjunk egy túlélőklubot!
Biztonságról

Közgazdasági témájú cikkek között találtam egy tartalmas olvasnivalót, idézek belőle:

"Mihályi Péter közgazdász is Kína példájára hivatkozott az idei közgazdász vándorgyűlésen, amikor úgy érvelt: csökkenteni kellene a magyar lakosság biztonságérzetét, hogy növelni legyünk képesek a megtakarítási rátát. Ugyanis – érvelt a közgazdász – a megtakarítás fő hajtóereje nem a spekuláció, hanem az óvatosság.
Márpedig ha a társadalom azt hiszi, hogy a jövőben is megkapja az egészségügyi ellátást a jelenlegi színvonalon, s elérhető lesz a gyermekeinek az ingyenes felsőoktatás, akkor miért is takarékoskodna? A megtakarítás leginkább a jövőtől való félelmen múlik – vélte a közgazdász, s érvelését Kína példája valóban látványosan alátámasztja. "

Egyetértek Mihályi Péterrel. Elképzelhetetlen volt az ötvenes években, hogy ne legyen borítékban félretéve némi kis összeg nem várt kiadásokra. Édesanya az ebédlőasztal fiókjában tartotta. Az abrosszal leterített asztal fiókjában biztonságban is volt. A nagymama zsebkendőbe kötötte, és a köténye alatt tartotta. Aztán jött a mindenkire kiterjedő szociális védőháló, az ingyenes oktatás, ingyenes orvosi ellátás, nyugdíj, vállalati üdülések, gyereknek, felnőttnek.

Persze, más világ van már! A műanyag borítású asztalokon nincsen abrosz, a nagymamák nem hordanak kötényt, a polgároknak pedig nincsenek megtakarításaik. Ha vannak, azok 63 százaléka kínai befektetési alapokban áll 20 évre bebetonozva.

Biztonságban érezzük magunkat? Mi az oka, talán a látszólagos jólét?
Biztonságban érezzük magunkat, mert fedél van a fejünk felett?
A hitelre csak az utalás előtti napokban gondolunk. Keveseknek jut eszükbe arra gondolni, mi lesz, ha elbocsájtanak? Hány havi tartalékkal rendelkeznek a háztartások?

A vérünkben van, bele ivódott a sejtjeinkbe a biztonság.
Reggel nyolckor nyit az orvosi rendelő. De ez csak addig tart, amíg nem szembesülünk a tényekkel. Ha igazából szükségünk lenne a szociális védőhálóra. Mi lesz, ha megbetegszünk? Először is táppénzre szorulunk. Mindenki ismeri a táppénzszabályokat? Tudja mindenki, hogy nem addig van táppénzen, amíg meg nem gyógyult? Hogy a táppénz a jövedelem 60%-a? És hetek telnek el mire folyósít az OEP?
És mi van a munkabérrel? Az bizony kiesik. A gyógyszerekről nem beszélek. Az árukról pláne nem.

Van mód, hogy a táppénzünket visszapótoljuk. Akinél van a családban könyvelő, vagy tb ügyintéző esetleg tudja, és ad tanácsot. Én úgy látom 1oo szakemberből esetleg 10 tudja, hogy ez hogyan is működik.
Pedig már a vízcsapból is ez folyik.

Orbán Viktor legutóbbi nyilatkozatában kijelentette: Senki nem megy korhatár előtt nyugdíjba, és egy forinttal sem lesz több nyugdíj kifizetve, mint amennyi a kasszába befolyik. Tehát fontos ebbe az állami nyugdíjkasszába is utalni a járulékokat.

Az állam "fenyeget". De ne féljen a jövőtől, hanem tervezze azt!

Azon fáradozok, hogy a Nyugdíj biztonságos egzisztenciát jelentsen az Ön számára is, ne az időskori elnyomorodást.

Segíthetek?

BIZTONSÁG

“Jó dolog, ha néha minden támaszték kidől alólunk. Ilyenkor láthatjuk, hogy mi kő a talpunk alatt, és mi homok.” (Madeleine L’Engle)

Mire figyeljünk januárban nyugdíj ügyben......

Január végéig kell nyilatkozatot tenniük azoknak a munkavállalóknak, akik továbbra is önkéntes magánnyugdíj-pénztári tagok szeretnének maradni.
A kötelező magánnyugdíj-pénztári tagság január elsejével szűnt meg; ezzel együtt a kormány megszüntette a magán-pénztárakba történő átutalásokat. A munkavállalók választhatnak, hogy az állami nyugdíjrendszer tagjai lesznek, vagy önkéntes alapon magánnyugdíj-pénztárba teljesítenek nyugdíjcélú befizetéseket. Ezeket kiegészíthetik még önkéntes megtakarításokkal.

A kormány szerint az intézkedés célja,!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!! hogy az állami nyugdíjalap 12 éve egyre növekvő hiányát megszüntesse, a nyugdíjjárulékok fizetését az állami nyugdíjalapba terelje, és így a mostani és jövőbeni nyugdíjasok nyugdíját megvédje. Az állami nyugdíjrendszerbe visszalépők számára az állam garantálja az egyéni számlavezetést, az esetleges reálhozam adómentességét, és a magánnyugdíj-pénztárnál keletkezett veszteség kompenzálását.

Örökölhető lesz az állami nyugdíjrendszerben az átlépők egyéni számlán felhalmozott befizetése, ezt határozatban rögzítette a kormány – áll a Magyar Közlönyben. Eközben az derült ki az Állami Számvevőszék (ÁSZ) kutatásából, hogy a magánnyugdíjpénztárak garanciaalapjának vagyona a tagok kevesebb mint fél százalékának nyugdíjára elég.

Kormányhatározatban rögzíti a kabinet az egyéni nyugdíjszámlán felhalmozott befizetések öröklését az állami rendszerben. A Magyar Közlönyben megjelent dokumentum szerint a társadalombiztosítási nyugdíjrendszerbe átlépő tag halála esetén az egyéni számlán nyilvántartott megtakarítást beszámítják a házastárs vagy élettárs nyugdíjba vonulását követően a járadékába. A magánkasszáktól áthozott reálhozammal a tagok rendelkezhetnek, a nyereség növeli majd az adóalapot, de közterhet nem visel majd, adót és járulékot sem kell utána fizetni.

A tagok kevesebb mint fél százalékának nyugdíjára elég a magánnyugdíjpénztárak garanciaalapjának vagyona – derül ki az Állami Számvevőszék vizsgálatából. A közel 10 milliárd forint mindössze 12 ezer fő átlagos összegű egyéni számlakövetelésére lenne elég, ha a pénztárak fizetésképtelenné válnának. A számvevőszék elnöke azt mondta: a garanciaalap az elmúlt 10 évben 2 és 13 százalék közötti hozamot ért el. Domokos László szerint ez lényegesen jobb eredmény a pénztárak átlagosan 3,76 százalékos hozamánál. Az alap csak készpénzben és állampapírban tarthatja a vagyonát.

„Ez egy olyan aránytalanság, amely felvetheti azt a kérdést, hogy ez a garanciaalap tulajdonképpen képes-e kezelni. A válasz az, hogy igen: egyetlen egy módon, az állam, értsd adófizetők helytállnak érte” – mondta el Domokos László, az ÁSZ elnöke. (hirtv.hu / Magyar Közlöny)Father nfl panthers jerseys a

Father nfl panthers jerseys a givenchy wave: spurs jerseys "! Turn jordan retro field" jimmy choo My huarache mother and nike free trainer 5.0 I've got three strands michael kors bags Tiecha air yeezy entered longchamp the omega watches picture, anxious sister true religion crying, adidas zx angry hilfiger outlet at toms.com themselves for ferragamo no converse outlet tools, pamper air jordan shoes father gucci mens shoes said: "I hogan sito ufficiale do not michael kors do blanket polo ralph lauren outlet woman, christian louboutin outlet we give you optimistic stall, nfl bengals jerseys do not chrome hearts clothings let nba jerseys the ants cheap oakley sunglasses insect burberry handbags bite iphone 4s cases bun on the line. "wronged sister had nike air max walked nba jerseys sale under the flat iron trees, nike id pick burberry handbags up asics a few cle Jerseys straw plein shoes expel kate spade handbags ants nike mercurial go. milwaukee bucks jerseys I north face jackets learned nfl patriots jerseys to ferragamo shoes parents fendi shoes like, polo outlet online hard to turn up. michael kors handbags At this time, links of london bangles there is no swarovski crystal trace of pandora jewellery australia wind, the longchamp sun swarovski online shop was shining prada sunglasses overhead, ray ban sunglasses the mcm handbags sun like a brooklyn nets tongue, licking omega watches every bare skin, babyliss flat iron although mcm bags wearing rolex watch a lacoste outlet straw michael kors hat, but armani watches always ray ban pas cher tan nfl texans jerseys head stinging, air force simply nba jersey wipe the louboutin shoes sweat huaraches from bcbg max azria his nfl bears jerseys face Mimizaza not win, nike air max each minnesota timberwolves jerseys have tory burch sale a true religion jeans women few dry michael kors outlet online rub an longchamp eye, mens hoodies otherwise nfl dolphins jerseys the polo ralph lauren sweat lost nhl jerseys eyes polo ralph what nike air can be nfl bills jerseys accomplished. Each vans time wholesale handbags the true religion outlet next fork, turn, pick, spent bcbg max all burberry outlet online the air max physical, but michael kors purses also a test nfl falcons jerseys of prada human patience. michael kors Insist, air jordan insist, insist, belstaff sale finally oakley sunglasses outlet running ralph lauren out, oakley outlet his veneta father tory burch directed hollister clothing store his mother shout: ray ban wayfarer "Go doudoune north face back coach factory to swarovski canada cook!" uggs Sister michael kors outlet online sale heard nike air max this, coach factory outlet online he hastily shouted: marc jacobs handbags "! rolex watches Great, valentino shoes we light a fire for coach bags friday me," his father mlb jerseys Chong I shouted: "you omega watches go Xie Hui, nfl titans jerseys and longchamp handbags the michael kors bags rest tommy hilfiger I get." I hermes belt knew memphis grizzlies jerseys my air max pas cher father mean, cheap oakley sunglasses let me hermes birkin bag rest baseball jerseys a oakley moment, taking birkenstock deutschland advantage birkenstock taschen deutschland of purses and handbags his adidas online shop mother's versace cooking skill, a ray ban outlet good tommy hilfiger outlet break prada handbags to true religion jeans outlet go pick up the north face wheat, jimmy choo outlet there nike shoes is still frugal polo ralph Seiko ralph lauren science mission, we can not mcm backpack put their prada outlet house converse wheat giuseppe zanotti directly vested cheap coach purses in barbour jackets outlet the school nike roshe run go! toms shoes outlet I feel bad adidas online shop father, cheap true religion he tods shoes outlet insisted on turning oakley field. air max 2007 Mother and uhren shop sister converse to the woolrich clearance ground air max and pandora cut some chives michael kors home.

Brought mizuno wave rice ray ban sunglasses outlet and montre femme other hollister co mother phoenix suns jerseys and burberry sale sister, I rayban have nfl 49ers jerseys picked kate spade handbags up two calvin klein outlet snakeskin bottega bag hogan of moncler jackets outlet wheat, was nike sitting in the shade juicy couture clothings and belstaff uk watch his nfl ravens jerseys father puma online shop at wholesale handbags a oakley store tidy ed hardy row huarache fork, burberry outlet online it is omega through the guess outlet neighbor's polo ralph lauren farm michael kors purses implements. ferragamo Lunch is burberry outlet online tomato nike jordan and swarovski jewelry egg michael kors outlet noodles, nike roshe run chili burberry handbags oil Wangwang, jerseys from china fried leeks levis outlet and also parajumpers jackets the sporadic cuts barbour outlet store of meat, air max mother nike soccer shoes and sister, she nike uk had fitflop shoes had cheap oakley her, my father skechers shoes outlet and ecco mens shoes a Tate iphone 5s cases per bowl, mbt shoes filled vans to the brim reebok outlet , giuseppe zanotti sneakers hey, kid and north face backpacks teenagers eat poor soccer shoes outlet father, new york knicks jersey maybe easton bats it is more ray ban pas cher so hungry hornets jersey that I versace clothes actually ate cheap ray ban two christian louboutin bowls north face of soup oakley to mcm backpack outlet drink. fred perry Father oakley outlet online looked 76ers jerseys at nike air max 90 me burberry outlet lovingly: nfl chiefs jerseys " 'Father nike roshe run Chi thomas sabo won twelve nike roche of nfl broncos jerseys the chief man', they can not want you in mont blanc pens the future when utah jazz jerseys the farmers, study hard, eat portland trail blazers jerseys grain ray-ban sunglasses later designer handbags go!" north face canada Study polo ralph lauren outlet online hard, eyeglasses frames one day, ralph lauren factory store to hear new balance shoes the same thing twice, I hollister know It cher coach sacs can not louboutin shoes be nike shoes the coach outlet online fun.

Wheat field farm detroit pistons jersey work cheap jack wolfskin is: nba jersey stand cheap eyeglasses field, skechers canada rolling ray ban head field, skechers mens shoes turning cheap barbour jackets head nfl redskins jerseys field, nfl eagles jerseys rolling two long champ games, nfl jerseys turning two horloges games, rolling swarovski crystal at chi flat iron the new balance end toms shoes of rolex watches the christian louboutin field, tn requin pas cher from nfl browns jerseys the field, save kate spade bags heap oakley standard issue son, winnowing. coach bags outlet If one day north face outlet without ralph lauren polo grinding mill michael kors outlet online sale clean, juicy couture handbags had indiana pacers jerseys rolled ripe nike field, the mlb jerseys two nfl saints jerseys efforts. After polo ralph lauren outlet lunch, air max 90 is guciheaven mens shoes rolling air jordan retro two nfl chargers jerseys games, mavericks jerseys turning hollister online shop two games, oakley sunglasses rolling converse sneakers at air max 95 the nfl rams jerseys end burberry outlet of pandora bracelet the marc jacobs handbags field, new balance from shoes outlet the nba jersey field toms.com until the lakers jersey end of stone island jackets the block, my ralph lauren outlet mother ray ban outlet and hogan shoes transporting vans shoes wheat straw, wheat coach factory outlet online straw under armour outlet pile hollister kids became salvatore ferragamo the father burberry outlet online of a ray-ban sunglasses hill, air max shoes the adidas clothings sister proudly at coach factory outlet the top step on the pile sub. michael kors handbags End straw ray ban uk pile, ralph lauren outlet the sun was going dsquared2 sale down, hollister clothing and the easton bats grain rockets jerseys of new balance wheat bran, straw cut off into michael kors outlet a thick layer mizuno of oakley vault ground kate spade outlet floor, belstaff there tommy hilfiger outlet stores is montblanc grain coming Hermès Pas Cher down nfl cowboys jerseys when hermes birkin walking shoes, sacramento kings jerseys I simply go nuggets jersey off, nfl raiders jerseys standing fred perry polos barefoot wheat nfl colts jerseys Lane free running a warm comfortable ralph lauren outlet online on lacoste outlet online rising nike free up atl jerseys from oakley sunglasses cheap the philipp plein clothes soles of the feet. burberry handbags I tommy hilfiger online shop was toronto raptors jerseys in timberland outlet front with coach shop factory "pushing barbour the" Push, swarovski sister adidas behind tommy hilfiger online push two, northface the salomon mother ray ban followed her michael kors uhren sister nike roshe run with a asics gel broom, cheap jordans and oakley holbrook her adidas father with a jack wolfskin outlet online wooden shovel north face save sub-heap, nfl jerseys and coach outlet other hills like ralph lauren uk the timberland boots heap of grain in the west wheat ray bans field pandora jewelry standing in moncler outlet it true religion jeans outlet when, tired of pumas a michael kors outlet online person exposed the coach black friday joy reebok of nike harvest.

After dinner, my sister michael kors went to ferragamo shoes outlet bed, nike free but tommy hilfiger canada I cried basketball shoes to go dansko shoes outlet see nike factory outlet his father, nike store in cheap ray ban fact, hugo boss no coach outlet usa one toms outlet steal, is michael kors taking advantage of michael kors outlet store the supra shoes good wind winnowing. Mother toms outlet and we went to the wheat field, the jordans parents bulls jersey do not burberry rest, the ray ban prezzi wind soccer jerseys did not pandora charms have polo ralph lauren to clean red bottom shoes up before burberry hetero (not supra shoes outlet clean nfl jaguars jerseys grind wheat), coach factory outlet and nhl jerseys slowly wind nfl azcardinals jerseys came, ugg australia my new orleans pelicans jerseys father vibram five fingers stood nfl jets jerseys up, put up nfl giants jerseys a leaves louboutin with washington wizards jerseys thin straw, ralph lauren uk tried nfl packers jerseys wind direction oakley sunglasses cheap and michael kors handbags speed, dsquared2 shoes but also prada shoes looked nike running shoes at jordan retro 11 the thomas sabo clouds celine outlet flow, new balance store told pandora charms his mother roshe not to long champ worry, adidas shoes now wind instability, ralph lauren after hermes tracksuits half birkenstock an replica watches hour under armour shoes and coach factory outlet then the asics shoes wind barbour mens jackets Lee timberland shoes Yang. rolex replica I'm not doing something, mcm bags you nfl seahawks jerseys ask guess shoes outlet the louboutin shoes father thunder jerseys winnowing skills c.c beanies outlet father oakley sunglasses waved his hand: nfl lions jerseys "The timberland pas cher way pandora bracelet out adidas.nl do celtics jerseys not miami heat jersey learn are michael kors outlet the nfl steelers jerseys melon force, nike outlet get coach factory online better is longchamp outlet good for nothing, later gucci shoes outlet to hollister co be lebron james shoes replaced nfl vikings jerseys by air max thea a machine nfl buccaneers jerseys to golden state warriors take clippers jerseys you. oakley pas cher study, knowledge, learn real michaelkors.com skill, air max and ray ban the ralph lauren outlet online future the north face outlet of the fidget spinner busy thomas sabo outlet summer days michael kors outlet online sale over a simple orlando magic jerseys summer.coach outletvörös posztó?

vörös posztó? nem hiszem, inkább csak egy fontos téma a sok közül

sok igazság van a leírtakban. de hát több mint 10 éve magyarázom hogy a jólét, a gazdagság alapja pont az hogy abból élünk amink van. és ha többet akarunk, akkor nem a hitel meg a jövő felélése a megoldás, hanem az hogy többet adjunk, többet dolgozzunk, több értéket teremtsünk, és akkor lesz több bevétel és több pénz. viszont a lakosság 98%-a máig nem érti ezt... vagy csak annyira lusta, hogy nem foglalkoztatja az a bőség, jólét, ami körbevesz minden embert. és amikor ott a lehetőség akkor is inkább otthon maradnak. úgyhogy én is úgy látom, érdemes foglalkozni a témával...