A férfi vezet vagy a nő?

"Hogyha szeretsz, add a kezed.

És ne kérdezd, hogy ki vezet,

És ne kérdezd, hogy hová megyünk,

Csak azt kívánd, örökre együtt legyünk."

A fenti idézet a Love story betétdalából van. Amikor a hatalmas szerelem árad két ember között, nem is nagyon lehet mást gondolni. Ezzel együtt igaz ez?

A párkapcsolatokban ha tetszik, ha nem felmerül a vezetés kérdése. Ki határozza meg az irányt, ki dönt a fontos dolgokban, ki van hatással kire?
Hagyományosan a férfié a vezető szerep. A valóságban, minden nagyszerű férfi mögött ott a nagyszerű nő.
Szóval hogy is van ez? És hogy kéne lennie?Hmm...

... persze gondolkodni lehet, meg kell is.
Mindenkinek a saját kapcsolatában, hogy kié a vezető szerep és hogy az mindkettejüknek megfelel-e?

Azt, hogy ''Ki határozza meg az irányt, ki dönt a fontos dolgokban, ki van hatással kire?'' egy párkapcsolatban, nem igazán hiszem, hogy itt mi ki fogjuk okoskodni.

Már, persze, szerintem :)amennyiben

amennyiben az élet"vezetés"re gondolsz, úgy érthető és jogos a megjegyzésed"érdekes

Számomra nagyon érdekes, hogy a legtöbben úgy gondolják, hogy ez a vezetés kérdés nem kérdés. És arról beszéltek, hogy egy "jól működő kapcsolatban..."
Elfogadom.
Ám a kapcsolatok jelentős része tönkremegy. a házasságok több, mint fele válással végződik.
És talán ha a vezetés szót nem mossuk össze az uralkodással, vagy a parancsolgatással, akkor mégis el lehet gondolkodni ezen a kérdésen.
Már, persze, szerintem.A legjobb, ha egyik sem vezet

A legjobb, ha egyik sem vezet igazan. :-)

„ha nem hagyjuk, hogy felismerje, mitől lenne jobb, hanem az elvárásainkkal lövöldözünk rá, örökre elmenekül...”

Ez igy igaz. Mas szemszogbol szemlelve errol /nekem is/ egy ismerosom jut eszembe, aki ahelyett hogy tett volna kapcsolataert partnerere vetitte sajat hianyossagait. Turelemprobat allitgatott az altalanos alap elvarasok alatt. Olyat, amit forditott esetben nem turt el.Igy ertelemszeruen az egyikojuk elvarasain folyamatosan csorba esett. Tamado es vedekezo viszonya alakult ki. Az egyik igy folyton "elvart", a masik artatlan abrazattal nem ertette miert a kovetelozes. Felreertes felreertesek hatan,egy halomban. Lelki lovoldozes /de jo szo :D/ ment oda-vissza.A tortenet itt sem jutott el az asoig es kapaig. A nagyharanggal beharangoztak. A kapcsolatuknak.
A menekules lehet a leggyavabb megoldas. Altalaban felelembol ered. Konfliktus helyzetek eloli kiteres. A szep, kiegyensulyozott kapcsolatert tennunk kell. Kompromisszummal. Tisztelnunk kell a masik ember ertekrendjet,mert egoizmussal nem megyunk semmire. Szerintem a felreertesek mindig tisztazhatok. Egy kis erzelmi intelligenciaval. Ha problema akad, felesleges az ujjalmutogatas, mert nincs olyan, hogy csak az egyik a "hibas". Ha meg ezutan sem jutunk kozos nevezore, hat akkor joggal johet a kenyertores. De legalabb meltosaggal, tiszta lelkiismerettel.Miért is fontos ez?

Egy jól működő kapcsolatban teljesen lényegtelen maga a kérdés is.

Ha jól emlékszem a film a lány halálával végződött, majd volt egy könyv a történet folytatásával, ami azt írja le a fiú hogyan birkózik meg a helyzettel, a lány hiányával. Nem könnyen, elárulhatom annak akinek nem volt alkalma olvasni. Illetve, hogyan alakulnak új kapcsolatai, hiszen neki volt egy mérce, ami minden újabb kapcsolatának gátat szabott.

Ezeket a dolgokat én a gyakorlatban is átéltem, és nagyon hasonlóan. Egy jól működő kapcsolatba, szólt bele az élet halál képében. Mai napig tart ennek a feldolgozása.

Soha nem az volt a fontos, ki vezet kit. Ki az erősebb fél a kapcsolatban, hanem az, hogy jól működjön.
Ezt én mindig így éltem meg, és ennek a kivesézése nem volt napirenden még akkor sem aminkor még volt rá lehetőség. A döntések közösek voltak, egymásra támaszkodtunk.

A másik amit megtapasztaltam, hogy milyen az amikor a fiatalkori szerelem észrevétlenül átlényegül az idők folyamán, meghitt szeretetté.

Susanna?

irányítani - na ez egy érdekes téma

az ember józan ésszel megveti, mégis uralkodni akar a világ fölött, a titok jóvoltából
csak csöndben, s halkan, hogy senki meg ne hallja...fordítva?

A sikeres negyvenes nőnek méhnyakrákja volt háromszor, szívinfarktusa 4szer, és eszébe sem jutott házasodni és gyermeket szülni. Ő 60 évesen is a pasikat hajkurássza. Ő az irányító férfit nem tudja elviselni.
De megmondom őszintén, ez egy fokkal még szánalmasabb, mint a karrierista férfi.

A nőknek nagyobb a regenerálódási képességük, amiatt, mert szülni is képesek. Biológiailag így van megalkotva, aztán az más kérdés, hogy ők arra használják, hogy a rossz irányba haladva 20 évvel tovább éljenek, mint a rossz irányba haladó férfi..."Tényleg azt szeretnénk, ha

"Tényleg azt szeretnénk, ha mindig mindenben nekünk legyen igazunk?"

nekem erről eszembe jut egy ismerősöm problémája, ami abban állt, hogy nem felelt meg partnere az elvárásainak. állandóan az igazát kereste minden apró-cseprő dologban. ez tönkretette azt az illúziót, hogy ők egymásnak valók.
ezzel a ténnyel nehéz volt megbirkóznia. elgondolkodtató ugyanakkor, mikor valamiben annyira nem értünk egyet, hogy az alapvető elvárásaink szenvednek csorbát, valójában mit is keresünk az illető mellett... a történet vége ennél fogva várható volt. ha nem hagyjuk, hogy az illető magától változzon olyan ideális társsá, amilyenné ő akar válni, akkor az a kapcsolat el van veszve. ha nem hagyjuk, hogy felismerje, mitől lenne jobb, hanem az elvárásainkkal lövöldözünk rá, örökre elmenekül...vagy ha marad, akkor az a kapcsolat már csak egy győztes és egy leigázott viszonya lesz. ezt meg tényleg jobb elkerülni....

"A sikeres, negyven évesen szívrohamot vagy prosztatarákot kapó férfi mögött/mellett viszont biztos, hogy irányítói ambíciókkal "megáldott" nő van. :D"

fordítva is így érzed?a férfi mögött

A férfi mögött a nő szerintem a nyugodt, szeretetteljes otthont és családot jelenti, egy igazi lelki társat, aki által a férfi energiái mindig megújulnak. Legalábbis a hosszú életű férfi mellett biztos, hogy igazán szerető feleség kell legyen. A sikeres, negyven évesen szívrohamot vagy prosztatarákot kapó férfi mögött/mellett viszont biztos, hogy irányítói ambíciókkal "megáldott" nő van. :DKérdésre kérdéssel :)) --Ki az aki ezt eldönti ??

Kedves barátom !
Szeretem a kérdéseket :)) Szeretem ha az nyitottan hagyják , úgy ahogyan annyi választ kaphatsz rá ahány párkapcsolat létezik , de semmi esetre sem kétfélét , noha dualisztikus világunkban ez lenne a helyén való , hogy a férfi vezet vagy a nő ! ÉS akkor milyenné válna ez a kérdés ha egyik sem akar vezetni , mert egymásra hangolván , egymást emelve szeretnének kéz a kézben lélek a lélekben magasabb tudatszinteket elérni ???
Hiszem hogy van ilyen , legalábbis remélem mert szeretnék egyszer egy ilyen kapcsolatban élni :))) Hiszem ezt azért , mert véleményem szerint ahogyan te is említed van egy dominanciásabb szerep fogalmazzunk így , vagy pontosabban lehet egy dominanciásabb szerepkör egy kapcsolaton belül , egy darabig ! Bár ehhez természetesen sok sok tényező kell befolyásolja az adott kapcsolatot , legfőképpen az egó, ! Egyet értek az előző hozzászólással nincs szabály és ne is akarjunk még egy szabállyal többet van már bőven belőlük ettől szenvedünk oly nagyon mi emberek ! A legfontosabb hogy a Nő egy párkapcsolatban és így a Férfi is egy egységet alkot , ezen belül külön külön is egységet alkotnak a saját szférájukban , testükben , lelkükben !
Az hogy aztán melyik léleknek mire , kire van szüksége , egy adott kapcsolaton belül ahhoz nekünk semmi beleszólásunk nincs , hiszen ők ketten eldöntötték mit szeretnének :)) Igen , ismertem olyan kapcsolatot ahol a férfi mindíg megmondta mit kell tenni és a Nő helyesen bólogatott és a fordítottjára is volt példa ! Említed hogy minden nagyszerű férfi mögött ott áll egy nő ???????? Minden férfi nagyszerű minden nő nagyszerű , akkor miért kell hogy ott álljon a másik , ha alapból nagyszerűek vagyunk ??
Értem én a kérdést csak játtszom a szavakkal ezáltal a kérdéseimmel is csak téged és önmagamat kérdezem szüntelen , mert minek keresünk szabályt abban amiben nem kell ????
Ez olyan mint Exotermikus rendszerekben keresni az Ezotermikus rendszert alapból nem lehet , mert dualisztikus kettős mint a Férfi és Nő ! Nos hogy visszatérjek eredeti kérdésedhez , az irányt mindíg a szivünk diktálja legalábbis sokunkban :))) Van akinél az ész diktál hisz nem vagyunk egyformák semmilyen téren , de mégis egyek vagyunk tudatszinten ??::-remélem :)))
Mindenki hatással van mindenkire ezt te is nagyon jól tudod, egy adott nő-férfi viszonyban is igaz , már hogyne lenne igaz :))) De megint fölmerül egy kérdés a kérdésedre , kit és hova kell vezetni ?????
Szerintem nem kell vezetni senkit , ha az önszántából nem kéri segíteni , és ráébreszteni dolgokra , hagyni hogy a társunk fejlődjön , inkább egymást segítve keresni azt amit mindenki keres -boldogság-béke -harmónia , legalábbis a többség gondolom ezt keresi :))) Bár ez többé kevésbé együtt jár a hit vagy vallás kérdésével , de nem feltétlenül csak megjegyeztem ! Elnézést de szorosan sok sok témát föl lehetne eleveníteni egy ilyen kérdésre , és különböző szemszögekből megvizsgálni esetleg ! De beszélni lehet a dolgokról , játszhatunk a szavakkal , a lényeg mégis az , hogy egyre többen keresik tudatosan azt a férfit vagy nőt akivel egy szinten van Testi --lelki----szellemi síkokon egyaránt !
Sokat hallom nagyanyáinktól azt hogy bezzeg régen , le kellett élni az életet egy ember mellett , mert kötelező volt !!!!!! Nem volt az kötelező , csak az adott kor rendszerébe nem fért bele , ! És akkor bezzeg türelmesebbek voltak az emberek kapcsolatok stb ! Nincs elmúlt vége ! Most van most , tehát a mai kor férfiai és női már egy más tudattal gondolkodnak keresnek , segítenek egymáson ! Más oldalról jutnak el a szeretett férfihoz nőhöz , saját egyéni akaratuk által , és nem régi majd én megmondom kislányom kihez kell hozzámenned alapon:)))))
Volt annak hibája bőven , és most is van bőven , de nem hibákat keressünk , ne ez legyen a cél , ne egy szabályt keressünk ne ez legyen a cél , hanem keressünk egy olyan inkább nem fizikai célt , -----közös tudatot --------- ahol majd ezen férfi --nő kapcsolat teljesen kiegyenlített szerepet kap , bár tudva azt hogy jelenleg a nők spirituálisabb lények mint mi ezt valljuk be , de egyenlő szerepkörben mint ahogyan szoktam volt említeni ezen kérdést már nem kell , és nem lehet föltenni , mert remélem ráébred a sok csodálatos férfi és sok csodálatos nő arra , hogy mi mind egyek vagyunk , csak szívük nyitottságával , előzékenységével , szeretetével együtt kéz a kézben lélek a lélekben társak , egyek, azonosak , azon cél érdekében amit majd vagy most az adott kor megkíván tőlünk , hogy végre elkezdjük hinni azt , hogy MI férfiak és nők mi emberek csodára vagyunk képesek együtt , itt és most :)))))))))))
Ölellek benneteket MerkabaHali... szép téma :)

... jómagam úgy látom, hogy ez a kapcsolatokban valahogy elrendeződik, kinek, kinek lelkivilága szerint.
Van ahol a nő a erősebb, van ahol a pasi, van amelyik férfi szereti ha vezetik, van amelyik nő kevésbé domináns és a pasi a meghatározó személyiség.
Ebbe kívülről beleszólni vagy mesterségesen kreálni valami szabályt, hogy így vagy úgy csináljátok, szerintem nem lehet, illetve felesleges.
Hiszen a kapcsolathoz, egymáshoz viszonyukat őnáluk jobban senki sem tudja.

Az viszont egy nagy igazság szerintem, hogy a hatalomért folytatott küzdelemben az győz, akinek fontosabb a győzelem és kevésbé fontos a kapcsolat.

Egy másik nagy igazság, hogy a hatalom, nem ERŐ.
Azt is fontos tudni, mielőtt diadal ittasan győzelmi tort ülünk kedvesünk felett, hogy nem egy ellenséget, nem egy rosszakarót, nem egy gonoszt, hanem egy szövetségest, egy társat, esetleg egy családtagot vagy számunkra még fontosabb embert győztünk le és ez szerintem nagyon, nagyon elgondolkodtató és mérlegelendő mielőtt egyáltalán neki gyürkőzünk átvenni az irányítást a kapcsolat és a másik felett.

Amin még érdemes elgondolkodni, hogy mennyire szeretnénk, ha párunk, kedvesünk elveszítené a saját véleményhez, döntéshez és önálló élethez való jogát.
Tényleg azt szeretnénk, ha mindig mindenben nekünk legyen igazunk?

Vagy méltó, egyenrangú partnert szeretnénk magunk mellé, hiszen jobb egy erős TÁRS, aki akkor is képvisel minket és képes megküzdeni a közös érdekeinkért, ha tegyük fel mi magunk nem tudunk.

Minden jót mindenhez :DD