Élelmiszermérnökből író

Mátrai Vanda nevét egyenlőre még nem ismerik tömegek. Itt a thesecret.hu-n azonban már sok százan láthatták írását, és szép számmal vannak olyanok is, akik olvasták első könyvét, az Álomkatalógust. Nem művészcsaládból származik, és nem volt előtte kristálytiszta: „ha nagy leszek, író leszek”. Megjárta az útkeresés számtalan vargabetűjét, és pont eggyel többször kezdte újra, mint ahányszor feladta. Ha nem így lenne, könyve még most is csak rezgésszinten létezne, és arra várna, hogy valaki formába öntse végre.

Miért mondtad azt: hálás vagy, hogy ezt a könyvet megírhattad?

Mert ezt érzem. Azt vallom, amit egy TED konferencián Elizabeth Gilbert mondott. Ő írta az Ízek, imák, szerelmek című világsikert aratott könyvet, amit ugyan nem olvastam, de a filmet megnéztem az írónő előadásán elhangzottak miatt.
Amit akkor mondott, az dióhéjban a következő: az ókori görögök és rómaiak nem hittek abban, hogy a kreativitás az embertől származik. Abban hittek, hogy a kreativitás egyfajta isteni kísérő-szellem, amely ismeretlen forrásból való, és az embereket időnként meglátogatja. A rómaiak ezeket a kreatív szellemeket géniuszoknak nevezték. Abban hittek, hogy ezek az erők aktívan segítenek, hogy létrejöjjön egy-egy alkotás.
Így ha sikerük volt, vagy kudarcot vallottak adott kor közönsége előtt, a dicsőséget és bukást megosztották ezekkel az ihletet hozó erőkkel. Ez védte meg őket attól, hogy úgymond fejükbe szálljon a dicsőség, és az ego önhittségének martalékává váljanak. És ez védte meg őket attól is, hogy a kudarctól rettegve (esetleg egy nagy sikerű alkotás után) elemésszék magukat, és az öngyilkossági rátát emeljék, vagy a depressziós emberek számát gyarapítsák.

Ez nagyon humánus nézet...

Igen, és nagyon hosszú ideig tartotta is magát ez a hit, egészen a reneszánsz koráig, amikor az ember elfoglalta saját világképében az első pozíciót, a világegyetem közepét. A racionális emberközpontú gondolkodásban az ego átvette az irányítást. A kreativitás egészét, mindazt, amit az ember alkotott, azt önmagának tulajdonította. Elkezdték mondogatni: ez vagy az a művész zseni – nem pedig azt, hogy a zsenialitás szelleme él benne.
És ahogy Elizabeth Gilbert fogalmaz: abban a hitben hagyni egy embert, hogy ő maga minden zseniális alkotásának a forrása és a lényege, túl sok felelősség a törékeny emberi lélek számára. Azt vallja, ez az a nyomás, ami ez elmúlt évszázadok művészeit lelkileg megnyomorította. És azt javasolja: aki kreatív tevékenységet végez, gondolja át ennek a fenti gondolatmenetnek az egyszerűségét és tisztaságát. Gondolja át, és alkalmazza saját életében.
Szóval így vagyok én ezzel, és így voltam az írónő előadása előtt is – hálás vagyok, hogy megírhattam ezt a könyvet, főként az Álomkatalógus történetét (ami egyben a kötetnek is címet ad).

Miről szól ez a történet?

Egy fiatal férfi lélekfejlődésének útját követem nyomon, aki átlagos szürke életéből egy álom hatására ébred fel. Na jó, ez nem képzavar, elmondom kicsit részletesebben... Átlagos életet él, mint bármelyikünk, aki még nem indult el az útkeresésben, vagy éppen elakadt egy ponton. Egy éjszaka álmodni kezd, és abban a másik világban felvértezik őt azokkal a tulajdonságokkal, amikkel normális esetben gyerekkorban ellátják az embert a szülei: amitől magabiztos, nyitott, derűs és céltudatos (céljára tudatos) emberré válik valaki. Ebben az álomvilágban egy egészen másfajta életet kezd élni. Mivel álma folytatódik valahányszor elalszik, ki is tudja bontakoztatni újonnan tapasztalt énjét: végre azért él, amiért megszületett, megtalálja „személyes küldetését”, azt a célt, ami a sajátja.

És mi zajlik eközben az ébren töltött, valós életében?

Ott is változás történik, de egyáltalán nem örömteli. Egyre nő benne a feszültség, hiszen látja a kontrasztot: mi mindent megvalósíthatna, ha annak idején gyerekkorában a megfelelő módon bánnak vele. Ha most nem lenne tele annyi félelemmel, és nem venné körül annyi korlát.
Ráadásul egy idő után álma megszűnik. Magára marad a feltört sérelmekkel, amik csak nyomasztják, de nem tud mihez kezdeni velük. A düh és a harag munkál benne.

Van feloldás? Mi lehet a megoldás ebben a helyzetben?

Pontosan erről szól az Álomkatalógus. Arról a megoldásról, amit ha alkalmazunk, kezünkbe vehetjük az irányítást, és azzal foglalkozhatunk, azt bonthatunk ki az életünkből, amit mi magunk akarunk, nem pedig a világ körülöttünk. Azt vallom, hogy az ember akkor képes belülre figyelni, ha ezeket a mélyen gyökerező gócpontokat feloldotta, és az Álomkatalógus kínál egy nagyon jó módszert erre.

Akkor mondhatjuk azt, hogy ez irodalmi alkotás és önfejlesztő könyv is egyszerre.

Igen, mondhatjuk. Úgy tudnám ezt jól megfogalmazni, ahogy a könyv fülszövegében írtam: az olvasó hallani fogja a főszereplő fejében, lelkében zajló történéseket. Mintha a saját fejében zajlanának az események. Azt gondolom, amivel az Álomkatalógus foglalkozik, a legtöbbünk életében előkerülő problémakör, és nem lehet megkerülni. Meg kell oldani. Csak így lehet továbblépni az életben. Nagyon sok ember rá fog ismerni erre a saját életéből, és ahogy viszi a történet, szinte saját maga jön rá a megoldásra, a főszereplővel együtt.

Az élelmiszermérnöki pálya hogy jött?

Teljes vakvágány. Amikor az embernek fogalma nincs önmagáról, saját képességeiről és valódi érdeklődéséről, történik ilyesmi. Más kérdés, hogy hét évem ment rá, mert a félelmek működtek rendesen, és amikor a főiskola 3,5 éve után lehetőségem lett volna valami mást csinálni, én még ráhúztam az egyetemet is. Féltem az élettől, hogy az iskolapadból kikerülve jaj mi lesz, és inkább maradtam. Azzal áltattam magam, hogy az egyetemi végzettséggel jobb pozícióban indulok majd neki, mint egy főiskolaival. Véletlenek nincsenek, és sok jó dolog is származott ebből az időszakból. Nyilván szükségem volt erre a vargabetűre ahhoz, hogy most úgy lássam a világot, ahogy látom.

Hogyan jöttél rá, hogy neked írnod kell? Hogy ez az életed feladata, küldetése?

Mindig is szerettem írni, az irodalomórákon imádtam a fogalmazásokat, és tini koromban megírtam A Tollaskígyó fiainak folytatását is egy A4-es füzetben. De vicces picit, mert ami valahonnan mélyről jött, az egy nagyon fura, makacs gondolat volt: „Vanda, neked beszélned kell. Beszélni az emberekhez.” Tudod, mindez akkor, amikor az órákon már attól szívdobogást kaptam, ha tudtam a jó választ a tanár kérdésére, és fel kellett volna emeljem a kezem, meg amikor a húszas éveim elején totálisan üresnek és értéktelennek éreztem magam.
„Miről akarsz beszélni az embereknek, Vanda? Totálisan ü r e s v a g y !!” Szóval így beszélgettem én és én :-) Aztán mégiscsak elindultam egy úton, és a szinkronszínészképző sulitól a rádiózáson át egy önbizalom erősítő retorika tréningig csináltam sok mindent, hogy erőnek erejével kigyomláljam magamból a félelmeket... És amikor a félelmek ritkulnak (mert azt nem állítom, hogy anélkül való lennék már), akkor az embernek van bátorsága meglépni azokat a lépéseket is, amik afelé tartanak, hogy meglássa, mit is akar valójában. Milyen „talentummal” jött a világra, mi a feladata, sőt, tovább megyek: mi az, amivel szolgálni tudja a többieket. Vagy ahogy Paksi Zoltán asztrológus mondta egy előadásán: mi az a szerelem, amivel a teljességet tudja nyújtani az embereknek. Számomra ez a szerelem az írás. És szívből azt kívánom mindenkinek: találjon rá a sajátjára, mert ezért vagyunk itt... Ezért írtam az Álomkatalógust, és a következőt, ami már itt van a fejemben, és heteken belül nekikezdek.

Egy utolsó kérdés: Hol kapható a könyved?

Könyvesboltokban nem kapható, a kötetet csak megrendelni lehet. Megrendelhető a thesecret.hu oldalán keresztül is, itt: megrendelés

Köszönöm a beszélgetést! További sikereket kívánok az utadhoz!

Hozzászólásokkedves sárga rózsa,

köszönöm érdeklődésed,
írtam neked privátba emailt :)

várom leveled,
a legjobbakat addig is!
VandaKedves Vanda

Kedves Vanda, engem is érdekelne a könyved, de én Szlovákiában élek, és meg szeretném rendelni. Tudnál nekem segíteni.Nagyon megköszönném.ezek szerint olvastad a

ezek szerint olvastad a könyvet :)
ez az egyik kedvencem... :))
és imádom ezt a festményt, nem véletlenül "ihletett meg"
:)

a legjobbakat!

üdv,
Vanda:) Köszönöm. itt a nyár,

:)
Köszönöm.

itt a nyár, amikor még este is fenn marad a világosság, biztonságot árasztó lámpafények tartják életben ideiglenes illanását, amint alig láthatóan beleolvad a sötétség árnyaiba... és egy pillanatra elképzeltem, milyen lenne a harmadikon elbeszélgetni és bámulni a bárányfelhőket :)

Amikor az álom még nem valóság... s épp a valóság nem álom... s van amikor már az álom valóság... együvé tartozik mint fény és sötétség... ami fenn az van lent is.Szia diamyne!

Köszönöm szépen! :) Neked is szép ünnepet kívánok!Szia Vanda!

már a könyv címe is sokatmondónak tűnik. Gratulálok!
Történetedről az jutott eszembe, ahogy minap egy volt kolléganőmet (meglepetten) láttam visszamosolyogni plakátokról a főváros különböző helyein, aki szintén egy könyvet jelentetett meg: , s Ti is bizonyítékai vagytok annak, hogy kellő kitartással és pozitív hozzáállással, lelkesedéssel előbb-utóbb mindenki megleli a számára rendeltetett helyet...
További sikereket és áldott Karácsonyt kívánok! :)Szia Péter!

Köszönöm! :-)Szia Vanda! Gratulálok én is

Szia Vanda!

Gratulálok én is a könyvedhez így ismeretlenül is... :)

üdv: PéterSzia Ritocska!

Köszönöm szépen! :)Kedves Vanda!

Gratulálok a könyvhöz és további sok sikert Neked ezen a pályán! :)

RitocskaSzívvirág!

Köszönöm visszajelzésed, nagy öröm számomra minden visszacsatolás! Sok sikert kívánok neked az álmaid megvalósításához ideát .... ;-)
Vandagratulálok !

Kedves Vanda!

Gratulálok és nagyon örülök ,hogy megírtad ezt a könyvet. Szerencsés tulajdonosa lehetek egy példánynak és nagyon -nagyon tetszik még egyszer gratulálok és köszönöm Kati