Az első Lélekpillangó Életműdíj elnyerésével megvalósulhat a Szepes Mária emlékszoba

Szepes Mária szellemi örökségét a nevével fémjelzett alapítvány kezeli megalakulása óta, amelyet ő maga hívott életre. 2007. szeptember 3-a óta az írónő egykori lakása ad helyet az alapítványnak, amelynek tervei között szerepel Szepes Mária tiszteletére egy emlékszoba kialakítása, amely előzetes bejelentkezést követően bárki számára látogatható. Az első Lélekpillangó Életműdíjjal járó elismerés és adomány e tervek megvalósítását szolgálná.

Szepes Máriát kicsik és nagyok egyaránt ismerik, hiszen művein nemzedékek nőttek fel, ezoterikus irodalmi munkásságával pedig a 20. század legnagyobb spirituális tanítói közé emelkedett.

Legismertebb regényét, a Vörös Oroszlánt egy tihanyi látogatás inspirálta, amelyet követően, mintegy 5 éven keresztül íródott a történet. A Vörös Oroszlán első kiadását (1946) követően, több mint négy évtizedre, tiltólistára került a regény, amellyel kezdetét vette a mű kalandos „élete” és egyúttal Szepes Máriát elindította a tanítói úton.

Az első kiadást megelőzően költözött az írónő a pasaréti romos villába, amely élete végéig otthona volt és otthonul szolgált a barátok – például Szabó Magda – és útkeresők számára, hiszen a ’80-as évekig 8-10 fős csoportokban jártak hozzá az újfajta tudásra szomjazók. A gesztenyefákkal szegélyezett budai utca számos művéhez adott ihletet, ezért is kérte meg az írónő az utolsó tanítványát, hogy tegye lehetővé, hogy e közeg minél tovább fennmaradhasson az általa kialakított formában. A tanítvány eleget tett a kérésnek és az alapítvánnyal karöltve gondoskodik arról, hogy „Szepes Mária szellemiségével átitatott falak a lehető legtovább maradjanak fent az utókor számára”.

Az alapítvány öt éve folyamatosan rendszerezi az írónő hagyatékát, beleértve a leveleket, fényképeket, hang- és videó anyagokat, azonban szeretnék, ha minél szélesebb közönség számára lenne elérhető az írónő munkásságába, mindennapjaiba való betekintés.

A tavaly ősszel életre hívott, posztumusz adható Lélekpillangó Életműdíj legfontosabb célja pontosan az, hogy a hazai ismert, vagy kevésbé ismert munkásságú személyek életművének, valamint az ő szellemiségük továbbélésére minél nagyobb nyilvánosságot, elismerést és nem utolsósorban anyagi támogatást nyújtson.

A Lélekpillangó névre keresztelt kezdeményezés kapcsán létrehozott web- és facebook oldalon január elejétől egészen március 8-ig lehet szavazni az első Lélekpillangó Életműdíj három prominens jelöltjére, köztük Szepes Máriára, Biegelbauer Pálra és Popper Péterre.

A szavazás pontos állásába a szavazók csak különleges alkalmakkor, mégpedig teliholdkor és újholdkor kapnak betekintést. A szavazás végeredménye, azaz a győztes személye és egyúttal a győztes munkásságának gondozását segítő örökös vagy alapítvány kiléte – májusban a díjátadó gálán derül ki.

A díjátadón a győztes megkapja Gáll Gregor szobrászművész Lélekpillangó Életműdíj kisplasztikáját, valamint azt az anyagi támogatást, amelyek összegyűjtéséből a szavazók is kiveszik részüket. A jelöltekre leadott voks mellett tehát az adomány összege is függ a lelkes szavazóktól.

További információért, valamint a Lélekpillangó magával ragadó meséjének egy-egy újabb fejezetéért kérjük, látogasson el a weboldalra, vagy a oldalra.

Weboldal:
Facebook oldal:

„A lehetőségek különös pillangója elszáll, ha kergeted. Ha égnek tárt karral kiülsz a rétre, kiválasztja virág-lényed és rád száll.”

A jelöltekre szavazni 2012. március 8-ig lehet!