Hol a pénz?

Találtam egy érdekes cikket, aminek nem minden állításával értek egyet, de érdemes elolvasni, mert sok fontos dologra mutat rá a pénzzel kapcsolatban. Ha valaki a teljes cikket el akarja olvasni, javaslom hogy ne érzelmekkel, hanem józan ésszel, érdeklődve olvassa, és azt próbálja megérteni belőle, hogy miért fontos az a patrióta hozzáállás, amit a cikk végén lévő tanárnő története állít elénk.

Mi a cél? Mit szeretne a magyar ember? Hát azt, hogy több pénze legyen. Azt gondolom, hogy teljesen jogos elvárás, hogy ha egy osztrák ember dolgozik 8 órát becsülettel, és keres vele 2000 euro-t (560 ezer forintot), akkor a magyar ember, aki ugyanolyan becsülettel ledolgozza ugyanazt a munkát, lehetőleg hasonló összeget keressen, ne mondjuk csak 300 eurot (84000 forintot).

Különös tekintettel igaz ez, azért, mert már nem az van, mint régen, hogy igen-igen az osztrák azért keres többet, mert hát náluk drágább az élet. Nem, már nem, sőt. A cukor, az áram, a benzin, a kenyér, a ruha, minden ugyanannyi a sógoroknál, vagy olcsóbb, mint nálunk. Csak, akkor fogunk közelíteni hozzájuk, ha több pénz marad az embereknél.

Ehhez első lépésként az a feladatunk, hogy a felhívjuk a figyelmet a rendszer működési elvére, és elérjük azt, hogy a pénzügyi kérdések társasági témák legyenek, beszéljenek, vitatkozzanak róla az emberek. A megoldás, amiből többféle is van, csak ez után jöhet. Addig ugyanis, amíg az emberek nem értik a pénzügyi rendszert, addig nincs megoldás, hanem marad az újkori (pénzügyi) rabszolgaság.

Látni kell, hogy az ország legnagyobb problémája a felvett kölcsönök után fizetendő kamatteher. Konkrétan a következő 4 évben 2500 milliárd forintot kell fizetni csak a kamatokra! Hoppá! Hiába keresi meg a magyar a pénzt, kimegy az országból a kamatokon keresztül. Ami itt maradna, az sem lesz sokáig a magyar ember zsebében, mert nem egy másik magyarnál költi el. Sokan szidják a multikat, hogy kiviszik a nyereségüket az országból. Azzal semmi baj nem lenne! A baj az, hogy a kereskedelmi a multi a mindennapi pénzünket viszi ki.

Mi lehet a megoldás? A cikkben olvashattok erről is, de előbb álljon itt egy történet a tanulság kedvéért. Van mit tanulnunk... Önmagunk értékelését leginkább!

"Svájcba emigrált magyar tanárnő fia szájából hallottam, hogy amikor a mamát befogadta a helyi iskola, azzal tüntette ki az igazgató, hogy ő intézhette az iskola számára szükséges eszközök beszerzését.
Persze bizonyítani akart, és összeállította a listát, amit izgatottan vitt a bemutatásra.
Az igazgató vetett rá egy pillantást, majd elmondta, az úgy rossz, ahogy van, lehet újraírni.
Az értetlen arcot látva, jóindulatúan elmagyarázta:
Először meg kell nézni, hogy a városban gyártják-e ezt a cikket?
Ha igen, meg kell venni, mert az a legolcsóbb, hiszen a város lakóinak munkát biztosítunk
és a későbbi minőségi problémák kizártak.
Ha nem, meg kell nézni, hogy a tartományban készítenek-e ilyesmit, mert ez a második legolcsóbb,
minőség vitára itt sem kell számítani.
Amennyiben a tartományban nem készül, megnézzük, hogy Svájc területén előállítják-e a terméket.
Ha igen, jöhet. Végül felmerül a kérdés: mi a teendő akkor, ha nem gyártják Svájcban?
Ekkor hátra kell dőlni és behunyt szemmel, (esetleg egy rövid szunyókálás után)
pihent állapotban azon lehet elgondolkodni, hogy egyáltalán, kell nekünk ez a sz*r?"
Figyelem, magyarok, pedagógusok, és figyelem szülők és nem utolsó sorban kedves politikusok!
Ezt a hozzáállást tanítsátok minden családban, óvodában, iskolában, egyetemen!!!
Ennyi kell ahhoz, hogy örökre kilábaljunk mindenféle gazdasági krízisből...

Ehhez persze pénz kell, hogy ne kelljen szerencsétlen magyarnak a kínai sz*rt megvennie és a külföldi kajamaradékot."

A cikk szerzője Elek Attila. A teljes cikket itt olvashatjátok:

HozzászólásokKözeledtek, de továbbra is

Közeledtek, de továbbra is abban hiszek, hogy az egyetlen megoldás az, hogy mindenki értse meg hogy a pénz semmit sem ér. A mögötte lévő érték az, amit "lemér" a pénz, és itt jön be az hogy miért adok oda olcsón valamit ami az enyém, vagy miért veszek meg drágán valamit amire nincs is szükségem...

A pénzrendszer csak addig működik így, ameddig az embereket a kamattal át lehet verni (pontosabban nem kell, mert az emberek simán átverik magukat amikor felveszik a fogyasztási hiteleket). Ahogy mindenki megérti, hogy miként teremtődik az érték, hogy "kering" a pénz, máris helyreáll a rend. Mert továbbra is azt látom, hogy a jelenlegi rendszer a leghatékonyabb, ha mindenki értené, akkor nem lennének eladósodó emberek, csak alacsony kamatok. Nem véletlen az sem hogy nyugat-európában sokkal alacsonyabbak a kamatok, számomra a kamatszint méri le hogy az emberek pénzügyi műveltsége milyen szinten áll...

A rendszerrel tehát nincs sok gond, leszámítva persze azt az "apróságot", hogy a pénzkibocsátás joga magántulajdonban van, mert az abból származó jövedelemnek állami kasszába kéne folynia. De egyébként arról, amit a cikk ír, hogy Orbánék 2001-ben lemondtak a pénznyomási jogról, én itt olvastam először, és nem is találtam erről máshol infót. Tudomásom szerint ez a pénzkibocsátásból eredő seniorage jövedelem mai napig az MNB-hez folyik be, a jelentésében és a mérlegében látszik is... szóval ezt az infót szkeptikusan kezelem. És számomra a fontos következtetés a svájci történet, amit ide is beidéztem.Szia Admin!

Köszi a vallomást.:)
Szerintem van ennek egy olyan oldala is, hogy ami "nincs a kirakatban", ahhoz nehezebb hozzáférni.
Mondok egy egyszerű példát: hol van olyan előadás, amelynek keretében csodálatosan lemodellezik a legalapvetőbb folyamatokat, úgy ahogy pl. a szív és vérkeringés működését biztos lemodellezik egy orvosi előadáson... az más kérdés, hogy kell majd a hallgatóknak hozzá latint meg sok szakszót tanulni, de a modellező részt bárki megértheti, akinek van egy kis józan paraszti esze... Vannak nyitott akadémiák, előadások is... egy ilyen élményem az, hogy TV-n néztem a sorozatot.... (Már nem emléxem a címére, de a Duna TV-n meg az 1-esen ment) bármelyik tudományág képviselője jött oda, jól eltalálta az arányt (közérthetőség-szaknyelv), és érdekében állt, hogy mindenki értse azokat a folyamatokat, amelyeket a tudományán bellül be akar mutatni. Aztán jött egy közgazdász előadás és nagyon akartam, kerestem, próbáltam nézni azokat a részeket, mely közérthető, folyamatot "mesél el", de nem találtam. Szakszóhalmaz, grafikonok, és olyan összefüggések, melyek már feltételezik, hogy más alap összefüggéseket is tud az, aki hallja... mondanom sem kell, hogy a sorozatra jellemző bizsergés, információ, és tudáséhség nem nagyon volt "kézzel tapintható" a teremben, s ezt TV-n keresztűl is lehetett látni.
Ami az "alkalom szüli a tolvajt" illeti: végülis a lényeg, hogy téged is a technikai része érdekelt, és engem is... talán azért közelettek az álláspontjaink, noha ez nem volt egy direkt kijelölt cél...tojás

Kedves Bölcs Fecskék!

Kaptam ma baráti tojást - sokat. Barátságból. Nem értettem. Kiderült a Lidl-ben akciós volt. Osztrák tojás 10 forintért.
Nem, én most nem háborogni fogok...
Még nyafogni sem.
Nem tettem ezt a hír hallatán sem.

Elmondtam az ismerősömnek, amire az itteni anyagból emlékeztem: hány tejgyárat zártak be hazánkban, hogy áll a cukorrépa termelésünk... ésatöbbi.
Amire Ti ezzel az anyaggal hívtátok fel a figyelmemet.
Admin - nem tudjuk. Tényleg.
Nem kicsit nem tudjuk - hanem teljesen.
10 forint a tojás a Lidl-ben? Azta... veszünk a baráti körnek is...
A jóság-áradása.
És ez is elér hozzám is.
De még egy tejgyár így, ebben az összefüggéseiben eddig nem.
Olyasmi válaszokat nem keresünk, amikhez a kérdést sem ismertük eddig. ( miért kerül 10 forintba a tojás)
Hogy jól van-e ez így? Nem, nincs jól.

A felhívások, a hiteles fórumok, és a tudatosság értelmezése segíthet.

Én is nagyon meglepődtem azon, hogy elsiklottak a téma fölött. Én írtam az első bejegyzést és az is stilisztikai volt.... Engem ez egyébként tényleg zavart. Ép a sok hiteltelenség miatt - ami érkezik máshonnan is. Hogy bárki tud bármiről beszélni-beszélni-beszélni és még mindig csak beszélni .. És aki meg jól beszél - így egyszerűen - az lehetne, hogy szépen is. Én nem veszek 10 forintos tojást a Lidl-ben, mert megértettem, ártok vele... de akkor ő meg sz**-ozzon :) mert az meg a magyar nyelv. Akkor már inkább sz**mötöljön.szia Zsul, örülök hogy

szia Zsul,

örülök hogy hozzászóltál, el is felejtettem hogy a kedvenc témád :) mióta - rég volt utoljára beszélgettünk ilyen témákról - kicsit én is jobban beleástam magam a témába mármint abból a szempontból amit eddig kevésbé ismertem, és sok mindenben igazad van, bár továbbra is azt mondom hogy ez nem egy "kitervelt" dolog, hanem inkább az alkalom szüli a tolvajt kategória, de tény hogy aki nem érti a pénz működését - és alig akad ilyen ma Magyarországon, mint a mellékelt ábra mutatja ennek a témának sem akadt túl sok hozzászólója a nézettségéhez képest (és már a nézettsége sem volt túl magas ahhoz képest mennyi ideig volt címlap első helyen...) szóval kutyát sem érdekel ma a pénz, mindenki leszarja. hát ne is csodálkozzunk azon, ha elveszik azok, akik meg értenek hozzá. sajnos az emberek 95-98%-a külföldiek pénzén él (hitelekből) és a külföldieknek dolgozik (multiknak) és a külföldieknek költ (multiknál)... MOL ebből a szempontból, mint a "messze a legnagyobb" magyar cég 90%-ban külföldre menő pénzt (olaj) jelent. szóval ha egy kicsit körbenézünk, akkor ne csodálkozzunk. szerintem mindenki csak magát okolhatja, az esélyek egyelőek. ha mindenki hazai terméket venne, saját jövedelmét költené, akkor virágozna kis hazánk :)

a.Kedves Admin!

Nem olvastam el, ami a linkben szerepel, csak ami itt van. Tulajdonképpen - mint minden - ez is tudatosság kérdése. Pontokba szedve:
1. Kétségtelen tény, hogy egy helyi jellegű pénz "erre neveli" a helyben lakókat, de az a jó, ha az ember eleve magától "rászokik" ezekre a dolgokra, helyi pénz megléte nélkül is.
Magyarországon a soproni Kékfrankról hallottam (utalvány, mely helyi pénzként működik), meg Győrben is készül valami új próbálkozás, talán Rába Tallér néven.
Még egyszer hangsúlyozom, hogy ha az emberek "rájönnénak arra", hogy az élet ITT VAN, és itt van - kéne lennie - az ételkészítőnek, a ruha készítőnek, a minden nyavaja készítőnek, és ez a Kárpétmedence csodálatosan eltarthatja mindazokat, akik ezt itt - a természettel összhangban - megművelik, maguk és mindenki más számára... nos akkor teljesen mindegy, hogy helyi pénzzel fizetnénk vagy forinttal, de persze ez sem teljesen igaz. Ennek olyan alapvető normalitásnak kéne lennie, mint hogy levegőt veszünk, vagy járunk, és semmi köze a szélsőségesnek nevezett nacionalizmushoz.
2. Állítólag vannak olyan statisztikai könyvek, amelyek kimutatják az évek béralakulásait és termékmozgásait is. Talán 2008-ban volt az, amikor a magyar átlagfizetés(!) elérte az 1978-as szintet. Ezzel együtt viszont 2008-ban háromszor annyi terméket mozgatott meg a magyar ember, mint amennyit 1978-ban. Merjék ezután azt mondani, hogy szegény ország. Ezek az adatok olyan jelenségre utalnak, melyre ez a cikk is utalt a fizetések összehasonlításakor.
3. A pénzügyeknek KÖZÜGYEKNEK kéne lenniük, egyenlőre nem azok.
A pénzrendszer működése úgy van felállítva, hogy az eleve kiviszi az országból magát a pénzt is, és a vele járó valódi értékeket is (le tudnám írni a folyamatot, de most inkább eltekintek ettől). Ez nem siránkozás a részemről, nem is újjal mutogatás. A tudatosság érmének két oldala van.. az egyik a hatalom, az elkövető oldala... aki kitalálta, megalkotta és a világ nagy részére erőszakolta a demokráciába bújtatott pénzügyi rendszerét, hogy segítségével kiépítse minél nagyobb hatalmát. Mi mást is akar a hatalom, mint mégtöbb hatalmat?:) Ezt idővel ki lehet ismerni, ha az embert izgatja...
De az éremnek van egy másik oldala is, az "elszenvedők" oldala. Ezen az oldalon a tudatosság növekedésével az emberek rájjönnek arra, hogy ők nem is elszenvedői az eseményeknek, és nem csak két választásuk van, úgymint passzivitás, beletörődés, vagy erőszakos lázadás, "mindegy mi van csak halljon meg valaki" jelszóval, hanem van egy harmadik útja is. Még egyszer hangsúyozom, a harmadik út a magasabb tudatállapot elérésével egyre inkább elérhetővé válik. Ez pedig nem más, mint az AKTÍV CSELEKVÉS, melyen keresztül folyamatosan megnyilvánul az, hogy ki is vagyok Én, és minek is gondolom magamat a kisebb közösségben, a családban, és a nagyobb közösségben a nemzetben egyaránt. Az embereket egyre inkább ez a kreatív, önmegvalósító, létrehívó, létrehozó életmód fogja érdekelni... s rájönnek, hogy egyre inkább, igen is lehet csinálni... sőt minél többen csinálják annál nehezebb megakadályozn... sőt minél inkább függetlenítik az emberek a gondolkodásukat a vélt, vagy valós hatalomtól, annál könnyebben elérik egymást... s minél inkább, pozitívan, produktívan elérik egymást, annál inkább rájönnek arra is, hogy nem egy mocskos világban élünk, ahol mindenki hülye, csak "én", vagy a kis közösségem, a "mi" vagyunk jók, hanem rájön arra, hogy meg lehet bízni az emberekben, és érdemes az adok-kapok rendszerét a rideg üzleti alapokról újra a szeretet és kölcsönös bizalom viágába helyezni.
Kicsit elragadtattam magam...:)Az okot könnyű megkreálni,

Az okot könnyű megkreálni, hiszen ismert a múlt nagyrészt. Bár a nagy része csak félrevezetés és hamis.

Egy ember is rengeteg mindent tehet. Sokkal többet is tesz, mint azt gondolná.
Nem azt kellene nézni, mit tett, vagy nem tett, miért ilyen vagy olyan. Ezek csak látszatok és félrevezetik a tapasztalást.

A legfontosabb, hogy az értékeit kellene kihangsúlyozni.
Az értéke mellett lenni, nem pedig a múltja és a félrevezetett eszméje ellen.

Szerintem semmi gond nincs itt. Tökéletesen abba az irányba halad a nép, ahova mennie kell a felemelkedéshez.
Aki pedig azt hiszi, hogy Mátyás király hozza el a megváltást, az tovább fog dagonyázni a saját posványába.
Az embereknek meg kell tanulni az önállóságot. Azt, hogy miként tud egyedül talpon maradni és nem másokra támaszkodni.
Ez talán a legszembetűnőbb a magyar népben. Tisztelet a kivételnek. Nem mer és tud önállóan megtenni semmit, mindig vár valakire, vagy valamire. Mindez azért, mert azt hiszik, hogy az, amit tapasztalnak, ahhoz semmi közük és ártatlan áldozatok.
A nyomorhoz, amit sokan tapasztalnak, semmi köze a politikának, Ausztriának, háborúknak, bankoknak stb.

MI MAGYAROK DÖNTÖTTÜNK EZEK MELLETT. Nem szándékosan, de okkal. Okkal, mert mélyen tudjuk, hogy az erő, amit képviselünk, az hatalmas szépséget és gyönyörű életet teremt.
De először meg kell tanulni ezzel az erővel bánni. ÖNÁLLÓAN!

SzeretettelMagyarság

karmája. Egy országnak ugyanúgy van múlja, jelene jövője, mint egy embernek. A múlja az ország központi tudatalattijában tárolódik. Az egyes emberek olyan szinten vannak ez által meghatározva, amilyen szinten ide tartozónak érzik magukat.

A múlt hatása jóval messzebre nyúlik vissza, mint 40 év. A múlt hatása a nemzet létrejöttével kezdődik. Egy nép, akik végigüldöztek Ázsián, ugyanezzel a mentalitással szétrabolta Európát. A letelepedés után volt egy elég jó időszak, Mátyás haláláig. Az ezután következő időszakban a szerepünk alárendelt, leigázott. Ami ellen ugyan lázadozunk, de teljesen sikertelenül. Elbuktunk a mohácsi vész után a széthúzás és az egyéni érdekek érvényesítése miatt, és anno így járt a taxisblokád is, ezzel a feladattal mind a mai napig a magyarság megbirkózni nem tudott.

A tömegekre gyakorolt hatást írom le a jelenben, mert a kivételek, bár léteznek, de csak erősítik a szabályt.

Az egyes ember alárendelt és leigázott a hétköznapi életben. A múltban is volt egy réteg, akinek az erkölcsisége abban állt, hogy neki és a családjának jó legyen, a társadalmi rétegének, a pénz és a hatalom nála legyen és így van ez most is. 3,000,000 ember ment ki a két világháború között Amerikába és mind a mai napig kimegyünk dolgozni külföldre, ha tisztességes úton akarunk jól élni. A többség külföldön is alárendelt és kiszipolyozott helyzetben van, mert idegenként a legnehezebb munkát kapja kevesebbért mint az adott ország polgárai. Mert azok az országok, ahol megvalósították a jóléti társadalmat és a szociális hálót, azok saját nemzetük tagjait védik. Ha csokorba gyűjtjük a kimondottan magyar mondásokat, láthatjuk hogyan hat ránk a magyar "igazság"
-közös lónak túrós a háta ( vagyis a túró itt a kimerültég izzadtságát jelenti ki van hajtva a végsőkig )
-meghalt Mátyás, oda az igazság
-szegény embert az ág is húzza
-suba a subával, guba a gubával... lehet folytatni a sort.

Azok az országok, ahol a jóléti társadalom és a jól működő szociális háló megvalósult, azok elérték, hogy az egyes ember gondolkodjon messzebb, mint ameddig az orra ér, a saját egyéni érdekét ha alárendeli a közösség érdekének abból ő csak profitálhat. Dániában éltem, a mai napig elég sokat vagyok ott. A mentalitásuk egész más, náluk esélye nincs a felsőbb rétegnek a politika közelébe kerülni. Ők a középosztályból választnak. Ott az átlagosnál nagyobb vagyont "eldugják" nemhogy hivalkodnának vele. Nem a pénzt ítélik el, hanem a hivalkodást, ez nagy különbség. Egy embert az alapján becsülnek meg, a munkáját milyen színvonalon végzi és nem az alapján hogy ez fizikai munka vagy nem. Dániában, Kanadában és sok más országban is a szakszervezet az az erő, ami a legnagyobb kontrollt gyakorolja a kormányzásra.

A magyarságot a nehéz helyzetekből a nagy államférfiak tudták kihozni. Karizmatikus személyek, akik nagy tömegeket tudnak maguk mögé állítani. A központi tudatalatti hatása miatt elképzelhetőnek tartom, hogy leszületik egy új Mátyás király, akiben az emberek hinni tudnak. A hit abban, hogy magyarnak lenni jó lehet, ez hiányzik. Alulról építkező, demokratikus hagyományunk nincsen.

Az egyes ember ki tudja magát vonni ezek alól a hatások alól, azért, mert nem magyarnak tartja magát elsősorban. De nekem az a véleményem, nem véletlenül születtünk ide, én hazajöttem Dániából, mert sem én, sem a gyerekeim nem tudtunk ott élni. Gyökértelenül. Itt van dolgom, mese nincs, fel kell vállalni.

Az egyes ember sokat tud tenni azért, hogy a helyzet megváltozzon. Egyrészt az értékek megóvásával. A népi hagyományok, a táltos múlt felelevenítése stb. Aztán a magyar temékek vásárlása. A másik dolog, amit én is felvállalok, fontosnak tartok, az a közösség építése. Bármilyen kis dolog, amit megvalósítunk az önzés és széthúzás ellen, példa értékű. Jellemző dolog, ha valalki kiemelkedik a szürke tömegből célpontjává válik az irigyek támadásának. Mit irigyelnek? Nem csak elsősorban a sikert, a népszerűséget, hanem azt, hogy konkrét, hétköznapi céljaink vannak és neki is állunk ezeket megvalósítani. Nem álomvilágban ábrándozunk mesés gazdagságról. Szoktam mondani sült galambok csak atomtámadáskor repülnek! Az irigyeket, lehúzókat meg kell tanulni kezelni, ez egy létező jelenség. A diktatúrákban ugye volt erre egy jól bevált módszer, mit kell tenni az ellenkezőkkel. Likvidálás. A demokráciákban pedig az van, szavazz. Az igazán jó kezdeményezések elindulnak a legkisebb közösségekból, láthatunk falvakat, városokat például, ahol igazi közösségi emberek a képviselők. A Facebook mint közösség építő, érdekes jelenség a mostani életünkben. A lájkolás, mint jelenség, a szabad véleménynyilvánítás, mind egy lehetőség, amit fel kell használni arra, tanuljuk a demokráciát. A többség számít. A többség, a közösség érdeke és akarata.

A tudatos teremtés azt jelenti elég vulgárisan, hogy az erősödik amire a figyelmemet helyezem. Energiát adok a folyamatnak. Azoknak az emberekenek, aki tudatosan gondolkodnak, erősíteni kell a figyelmük erejével azokat a változásokat, amiket pozitívnak tartanak. Ezzel a közösséget és a saját világukat is a pozitív irányába mozdítják el. Ha csak a másik lehúzása, kritizálása az, amire a figyelmük irányul a közösség hajóját a széthúzás irányába viszik. Ha elfogadják, hogy a másik ember sem lehet tökéletes, de járja a saját útját, ők is nekiállnak megteremteni a sajátjukat, akkor elfogadják ezt. Ezzel a saját világukban is az értékekre helyezik a hangsúlyt. Nem megmentünk, nem harcolunk, hanem építkezünk. Pozitív energiával, pozitív célokért.

" Nagyszerű szándékokkal érkeztél a földre, és az Univerzum állandóan a kiválasztott utadon vezet téged. Amikor jól érzed magad, abban a pillanatban többet engedsz be a tágabb látásmódodból. (egy lélek megtestesítője vagy)." ( Ester és Jerry Hicks )

Azt a hatalmas minőségi ugrást kellene megvalósítani, hogy a közösségek, csoportok az azonos értékek mentén szerveződnek de aki nem tartozik bele, az nem automatikusan az ellenségem! Az önmegvalósításnak pedig úgy kell ideálisan megvalósulnia, a dharmámat a közösség érdekébe állítom. A leszületés előtt ez így is lett kitalálva, de a környezet által közvetített hamis értékrend a legtöbb embert elviszi egy teljesen rossz irányba. Szóval én úgy gondolom, van rá esély, hogy a sok kis közösség, alulról el kezd építkezni és egyre nagyobb teret kap.Tehát azért csatlakozom egy közösséghez, mert abban a közösségben kapom a legtöbbet a fejlődésemhez. Jól érzem magam benne, a másik ember is profitál abból, hogy én is a tagja vagyok.

Ehhez el kell tudni szakadni a klikkesedéstől is. A klikkek szervezősésének az az alapelve, hogy érdekszövetséget hozok létre azért mert egyedül gyenge vagyok. Saját magamért vagyok benne, a saját gyengeségem miatt. Ebből következik, hogy a klikk nem alkalmas arra, megvalósítsam valódi önmagam, mert a klikkhez tartozásnak nagy ára van, az igazság feladása. A klikken kívülálló mindenképpen ellenség, neki soha nem lehet igaza, támadni kell mert félünk tőle.

Akár egy nemzet, akár egy egyéni ember sorsát ha nézzük, megfigyelhető, mit tud kezdeni a fejlődési lehetőségeivel. A magyar népnek meg kell tanulni az összefogást. Ha ehhez egyre nagyobb nyomort kell megélnie, akkor kap egyre mélyebb nyomort. Ha a rosszirányba mozdul el, a szegénysége növekszik. Ha a jó irányba, a jólét növekszik. Vagy megtanuljuk ezt, vagy belehullunk a süllyesztőbe.

Tehát a sültgalambvárás oka az, hogy az új Mátyás király, a megmentő leszületik-e vagy nem. Nem tudom, leszületik-e vagy már esetleg itt él közöttünk. De a sültgalambvárás helyett én a cselekvésben érzem jól magam. Teremtsünk jó dolgokat, mert mi van ha mégse az új Mátyás királynak kell megváltania sorsunkat? Az a dolgunk hogy a mostban a jelenben éljünk jól, ehhez célok és cselekedetek kellenek.ezek jó kifogások, de engem

ezek jó kifogások, de engem sokkal jobban érdekel, hogy mit lehet tenni azért, hogy ez megváltozzon? hogy lehet értéket adni annak, ami értékes, és tisztelni egymást, összefogni, segíteni és nem irigyelni vagy leszólni a másikat. hogyan lehet segíteni azoknak, akik lemaradtak, hogyan lehet példát mutatni azoknak, akik a jó példát is irigykedve nézik és - kognitív disszonancia - megmagyarázzák hogy ez csak azért van mert, és jó így nekem. azt látom hogy a legtöbb emberben nincs is motiváció a változtatásra. sült galambot várnak még a XI-dik században is, pedig a rendszerváltás már megvolt, és felesleges lenne újrakezdeni... amiből több kellene: önállóság, önértékelés, önbecsülés, önirónia, önismeret és sok önszeretet.Pénz és pénzügyi kultúra

Hogy mi újság?
Az, hogy nagyon-nagyon eltérőek a szokásaink a sógorékétól. Itt élek a határ mellet és vannak osztrák brátaim, valamint én is dolgoztam ott.

Vagyis: Az adott szónak ott még súlya van. körbetartozások üzletemberek között igen ritkák. akik nem fizet rendesen és határidőre, a branche kiközösíti

Az emberek költenek öngondoskodásra, nyugdíjra.

A banki hitelkamatok jóval alacsonyabbak. (4%)

A 6%-os kamat már magasnak számít.

A kényszervállalkozás nem igazán elterjedt.

A költségvetést tanítják már a szakmunkás iskolában is.
Az értelmiséget - anyagiakban is - megbecsülik, a tudást, a hozzáértést tisztelik.
A szakmunkás is megbecsült ember.

A minimumnyugdíj 790 euró,
A minimumbér 900 euró.

Nem akarom tovább ragozni, mert csak elgondolkoztatásnak szántam ezeket a tényeket. Az a bizonyos 40 év szétrombolta a polgári értékeket magyarországon, generációk nőttek fel hit, erkölcsi példa, hagyománytisztelet nélkül. (Erről persze nem aők tejhetnek...)

A tulajdon bűn volt, tisztelni nem kellett. Kitelepített emberek 1946-47-ben is voltak, bűnük annyi volt, hogy német nemzetiségűnek vallották magukat, bár hazájuknak Magyarországot tekintették.

Az állam által kisajátított lakásokba az akkori politikai elit költözött be.

Ezek Ausztriában nem voltak...Mi a szösz

Elolvastam a teljes cikket - más, mint amilyennek vártam. Tartalmilag is.
Lényegesen átfogóbb és érdekesebb.
Érzelmi szűrő valóban lehetne benne - akkor könnyebb hitelesnek látni az ilyen jól összeillesztett tényeket.
Így -érzelmi itatósban írva - kicsit folyton tartottam attól, hogy vajon politikailag hova ( melyik irányba ) fog billenni. Végül - ha jól értem - sehova. Így tud hiteles lenni.
Már csak azt nehéz megérteni - hogy jól beszélő, tényeket jól illesztő emberek, miért " röfögve" beszélnek, írnak?
Egy nyomatásban megjelenő lap miért ír olyat, hogy sz*r? Így, kicsillagozva. Ha pedig nincs rá másik szava - mondjuk például a szösz - akkor most első olvasatra hova is soroljam?
Mivel ez thesecret oldal, így talán kiemelhetem: a teremtés-itt. Mennyire látszik ebből a cikkből ( eredeti site-on) hogy a józan ész mellé jól áll(na) a józan viselkedés is- és hang-ejtés.
Értem én így is, hogy mi sz**ről ( szöszről) akar írni.... csak előbb át kell verekedni magamat a sz*ron is.