Két férfi, egy eset

Ezotéria vs. szkepticizmus

Két tudós, Hrasko Gábor biológus, a Szkeptikus társaság elnöke, és Balogh Béla, a népszerű és ismert ezoterikus szakíró és mérnökember minden héten vitát indít. A tudomány határterületeit vizsgálják meg, s míg Hrasko az akadémikus tudományos világ nézeteit védelmezi, úgy Balogh megpróbálja a határokat megnyitni a tudományos, ugyanakkor a jelenlegi skolisztikus elveket mégis kitágító irányok felé.

Szükséges, hogy az embereket arra sarkalljuk, hogy gondolkodjanak el a dolgokon – mondja a két tudós, ebben a tézisben kivételesen nagy egyetértést tanúsítva. – Nem célunk, hogy bármelyikünk is megváltoztassa álláspontját, vagy erre kérje a másikat. Azt szeretnénk, ha a gondolataink elindítanák a másokban a kérdések sorozatát, s így közösen át lehet majd gondolni mindkét szemszögből azokat a kérdéseket amelyeket hétről hétre felvetünk.

A népszerű témakört, a homeopátiát, mint az orvostudomány határterületét választották első hétre a tudósok. Ám a HarmoNet új rovatában minden héten újabb és újabb témát járnak körül olvasóikkal együtt.

Másként vitázik egy nő és egy férfi. Másként egy tudós és egy laikus. És minden álláspont önmagában értékes, érdekes és ugyanakkor tanulságos is – mondja a HarmoNet főszerkesztője, Kolontár Elvira. – A téma kétségtelenül megosztó, ám büszkén látjuk, hogy olvasóink intelligens, vitaképes emberek. Talán ritka a mai online kommunikációban, de mi akár kiírhatjuk azt is, hogy „trollmentes övezet”.

A Harmonet oldalán hétről hétre jelentkező új rovat, a „Két férfi, egy eset” azokat a gondolkodó és gondolatait szívesen megosztó embereket várja, akik örömmel néznek a tudományos kutatások és a spirituális tézisek világába és igyekeznek megtalálni a közös halmazt.

Jó szórakozást, és jó gondolkodást kívánok hozzá!

Admin

HozzászólásokRégóta ismereg Hraskó Gábort

Sok mindent tud, de a tudásában dogmatikus. Nem lesz ez a próbálkozás sem sikeres, mert nem alkalmas személy egy ilyen vitában vitapartnernek. Nem annyira önellentmondásos, mint Vágó István szkeptikus énje, de azért eléggé.

Hraskó Gábor egy dogmatikus szkeptikus?