Jimmy Jump

Jimmy Jump"Bárki ugorhat, illetve mindenki különleges valamiben. Minden egyes napot szabadon kell megélni, és tudatni kell az emberekkel, hogy szabaddá válhatnak. Ha követik a jelzéseket, akkor megváltozhat az életük."

Jimmy Jump - kevésbé ismert nevén Jaume Marquet i Cot - nem tud focizni, mégis ott volt a gyepen a 2004-es görög-portugál Eb-döntőn, két BL-döntőn is pályára futott már, ám a csúcsra az idén ért fel: az idei Eurovíziós Dalfesztiválon 170 millió tv-néző látta, amint együtt énekel a spanyol előadókkal, majd jött a dél-afrikai vb-döntő, ahol piros sapkájával megérintette a trófeát.

A világ talán legismertebb szurkolóját a befutásai után a legtöbbször börtönbe viszik és megbüntetik, ám ő ezt nem bánja, mert a pályákon a szabadság érzése tölti el. A 35 éves Jump bővíteni akarja a repertoárját: célja az Oscar-díj-átadó, és az [origo]-nak azt mondta, szívesen a fejébe húzna egy barretinát a Barca-kézis Nagy Lászlónak is.
- Mikor döntötted el, hogy Jimmy Jump szeretnél lenni?
- Sokkal korábban, mint ahogyan először beugrottam volna egy stadionba. Ugrottam én, ahová csak tudtam: jegy nélkül, engedély nélkül, de másokat mindig tisztelve.
- Melyik volt az első?
- A Barca-Alavés meccs 2002-ben.
- Hogyan tudsz leszervezni egy bulit?
- Odamegyek a stadionhoz, és várok a lehetőségre. Soha nem tudom, hogy mikor jön el a pillanat. Várok a jelre, majd ugrom. Egy lámpa jelzi, hogy merre kell mennem.
- Ezek szerint segítőid is vannak?
- Igen, akik segítenek, mindannyian a barátaim. Azt akarom, hogy mindenki a barátom legyen, szabadok legyünk együtt, és ugorjunk.
- Miért viszel magaddal mindig egy piros sapkát?
- A barretina a szabadság szimbóluma, egyesek a politikában is használják. Én katalán, spanyol és európai is vagyok, de mára világpolgárrá lettem. Nem politizálok, ámbár vannak eszmék - a szabadságé és a befutásoké -, amelyeket követek.
- Elég szép ugrálós múlttal rendelkezel, melyikre vagy a legbüszkébb?
- Mindig a legutolsó a legnagyszerűbb, de az első nagy ugrásomat soha nem felejtem el: a 2004-es portugál-görög Eb-döntőben Figóhoz szaladtam, és megdobtam egy zászlóval, amiért a Barcától a Madridhoz igazolt.
- Van valamilyen üzeneted a befutásaiddal?
- Az, hogy bárki ugorhat, illetve, hogy mindenki különleges valamiben. Minden egyes napot szabadon kell megélni, és tudatni kell az emberekkel, hogy szabaddá válhatnak. Ha követik a jelzéseket, akkor megváltozhat az életük.
- Hogyan érezted magad, amikor az idei Eurovíziós Dalfesztiválon beszöktél a színpadra, és együtt énekeltél a spanyolokkal?
- Mint egy bajnok. Először szerepeltem a kifutón 170 millió ember előtt.
- Ha éppen nem befutásra készülsz, mivel foglalkozol?
- Nagyon elfoglalt vagyok, ezért a munkámat szüneteltetem. Korábban eladó voltam, ám a befutás egy nagyon összetett dolog, sokkal bonyolultabb, mint gondolnád. Készülni kell rá, és roppantul kell koncentrálni.
- A Villarreal-Arsenal BL-elődöntős akciód után 60 ezer dollárra büntettek. Befizetted?
- Sok büntetést fizetek, és minden hónapban egy keveset törlesztek. De én ezt nem büntetésnek tartom, hanem a szabadságom árának.
- Honnan van rá pénzed?
- Isten adja, valamint néhány remek ember, akik próbálnak segíteni, cserébe azért, mert jókedvre derítem őket az ugrásaimmal.
- Miután Dél-Afrikában megérintetted a vb-trófeát, megengedték a biztonságiak, hogy nézd a meccset?
- Nem. A FIFA egyik embere azt mondta, "ha te vagy a valódi Jimmy Jump, akkor nagy bajban vagy". Azt állították, hogy el akartam lopni a vb-trófeát, pedig én csak szabadságot próbáltam adni a világnak.
- Utóbbi tettedért végül csak 300 dolláros büntetést kaptál, nem csodálkoztál, hogy megúsztad ennyivel?
- Nem, mert a rendőrök és az emberek szeretnek. Nincs sok pénzem, de szabadon élek, s ha tudok, próbálok adni is, a döntő után négy sorstársam büntetését is kifizettem. Létrehoztam egy alapítványt is, aminek a neve: Jimmy's Jumpers Freedom Foundation.
- Hogy ünnepelted a spanyolok vb-győzelmét?
- Hat másik jumperrel a börtönben, majd a barátaimmal és az ügyvédemmel a hotelben.
- A Federer elleni ugrás miatt tényleg börtönbe kellett vonulnod?
- Minden nagy ugrásom börtönnel végződik. Néha a rendőrök el akarnak engedni, ám a FIFA - vagy más szervezet - akar lenni a főnök.
- Mennyi időre zártak be?
- Van, hogy kevés, van, hogy hosszabb időre, nekem mindenesetre mindig hosszúnak tűnik.
- Sohasem félsz a következményektől?
- Néha ideges vagyok, de sohasem félek. Jumper vagyok, és örökké ugrani fogok.
- Jól tudom, hogy az Oscar-díjra is pályázol?
- Egyszer beosonok majd az Oscar-díj-átadóra is. Talán készítek egy új filmet, és meghívnak rá.
- A biztonsági őrök a módszerekben nem válogatva próbálnak elkapni, mit gondolsz róluk, az ellenségeidnek tartod őket?
- Á, dehogy! A legtöbbször együtt nevetnek velem, és ilyenkor azt érzem, hogy nyertem, és legyőzhetetlen vagyok. Többen is a barátaim lettek.
- Nem lenne káosz, ha egy vb-döntőben 80 ezer ember egy időben Jimmy Jumpnak gondolná magát?
- Arra kérek mindenkit, hogy ne ugorjon se a stadionokban, se máshol, mert ez nagyon veszélyes. Én értetek, a nézőkért futok be, mert tudom, hogyan kell csinálni. Nem könnyű, és sok esetben nem is látható a tv-ben a végeredmény, én viszont olyankor is börtönbe kerülök.
- Vannak olyan sportolók, akiknek az arcán nem mosoly, sokkal inkább döbbenet és félelem ül ki, amikor barretinával a kezükben célba veszed őket. Emiatt sincs rossz érzésed?
- Nem, mert nekik mindenük megvan, amit akarnak, amit én kérek, az pedig csak egy kis szabadság. Én azt szeretném, hogy ők is a barátaim legyenek, és ugorjanak velem együtt. Ha akarják, képesek megosztani a szabadság érzését másokkal, én azon vagyok, hogy velük és a világgal is megosszam ezt az érzést.
- A rivális csapatok, például a Real Madrid szurkolói sohasem bántottak még?
- Vannak őrült emberek, de én nem vagyok erőszakos, viszont senki nem erőszakos velem sem.
- Sérültél már meg ugrás közben?
- Komolyan nem. Amikor ugrom, nem érzek fájdalmat. Olyan ez, mintha egy másik világban lennék, a szabadság miatt egy jó érzés fog el.
- Mit tudsz a magyarokról?
- Kubala László az 50-es években nagy legendája volt a Barcelonának. Azt is tudom, hogy hét törzs egyesüléséből lettetek egy erős nemzetté. Ugyanezt kell tennie a világ többi országának is, így lehet igazán megerősödni. I love Hungría.
- Ismered Nagy Lászlót, aki a Barcelona kézicsapatában játszik?
- Igen, kiváló játékos. Talán egyszer neki is a fejébe húzok majd egy piros sapkát.
- Talán nem tudod, de a magyart otthagyva a spanyol válogatottban akar játszani, ami a magyar drukkereknek nem igazán tetszik. Szerinted jó döntés lenne ez a részéről?
- Mindenki azt csinál, amit akar, mindenki szabad akar lenni, de azon nem változtathatsz, hogy honnan jöttél.
- Mikor lesz a következő ugrásod?
- Örökké ugrani fogok, most Ibizán, majd egy világ körüli túrára megyek.

Forrás:Origo

HozzászólásokSzia Jon:)

Nekem az tetszett meg benne,hogy mennyire elvakultan a szabadságért harcol,csak ez számít neki,minden másról lemond," szabadságot akar adni a világnak".Hát nem igaza van?:)Helo Jamy :)

Ez jó :)
Látszólag őrült, értelmetlen,
és mégis inspiráló ! :)

Jon