Jobbkezesek, balkezesek

Például: miért alakult ki a zömmel jobbkezes emberiség? Erre számos teória, elmélet létezik.

Kutatások szerint az ősemberek között még fele-fele arányban voltak jobb- és balkezesek, erre például a pattintott kőeszközökből következtetnek. Az egyik legelterjedtebb ötlet szerint az állandó harcok az okozói a jobb kéz-dominanciának: a szívet védve a pajzs mindig a bal kézben volt, a jobb maradt tehát a fegyverforgató kéz. Ez évezredek alatt ügyesebbé tette a jobb oldalt.
Persze a sok jobbkezes között akadt balkezes király is, például a középkori Britanniában a Kerr-klánon belül. Ők családilag mind balkezesek voltak, ezért fegyvereiket, váraikat, lépcsőiket mind-mind balkezeseknek előnyt adó módon képezték ki.
Mások prózaibb okokat vélnek felfedezni a háttérben: az anyákat okolják, akik bal kezükben tartják csecsemőjüket, ezért a jobb kéz maradt a munkára, gyűjtögetésre.

Titkok, balról. A balkezességhez számos rosszízű babona és kellemetlen érzés fűződik. Elég, ha csak a "bal" előtagú szavainkra gondolunk: balsors, balfácán, baleset, balsejtelem és így tovább. Máris láthatjuk, miként gondolkodtak őseink minden tizedik emberről, akit ezzel a képességgel áldott vagy vert meg a sors. Sőt... A gondolatokat sokszor tettek is követték: extrém esetben boszorkányként meg is égették a balkezest. Később csak bűnözőnek vagy egyszerűen gyengeelméjűnek tartották őket. Kínában, Indiában még mindig rossz szemmel néznek a balkezesekre. Európában, ha segíteni akartak, akkor átszoktatták jobbkezesnek, amivel még nagyobb kárt okoztak.

Ma már tudjuk, hogy őseink félelmei alaptalanok voltak. A balkezesség (és egyáltalán a test két oldala közötti funkcionális aszimmetria) teljesen emberi dolog. Érdekes módon az állatvilágban sehol sem találunk ilyet. Előfordul ugyan "mancspreferencia", de ez az állatoknál mindig felében bal, felében jobb oldali. Az emberi agy a fejlődése során egyre bonyolultabb funkciókat látott el, s ezek közül is az egyik legfontosabb a beszéd.

A sokasodó feladatok miatt szükség volt munkamegosztásra, ezért aztán van, amit a bal, s van, amit a jobb agyfélteke irányít. A bal agyfélteke felelős többek között a logikus, analitikus, digitális típusú gondolkodásért, míg a jobb inkább innovatív, kreatív, analóg módon működik.

A tiszta öröklődés logikáját cáfolják az egypetéjű ikreken végzett kutatások, hiszen előfordulnak "különböző kezű" ikrek, holott génállományuk teljesen azonos. Ugyanakkor a hajlam mindenképpen öröklődik, de kellenek hozzá környezeti hatások is. Egyes kutatók a magzati korban ért hatásnak tulajdonítják a balkezesség kialakulását. Eszerint a korai embriókorban túl sok tesztoszteron-hormont kapott a fejlődő agy.

Talán sose tudjuk meg, mi a valódi oka a jobb- és balkezességnek, de nem is olyan fontos. Hisz csak egy ártalmatlan természeti tükörkép rendszerről van szó, mint ahogy léteznek balra és jobbra forgó molekulák, örvények és égitestek is. A lényeg, hogy elfogadjuk gyermekünket olyannak, amilyen, és ne próbáljuk átszoktatni a "szebbik" kezére. Szép a bal is!

Felhasznált irodalom:
Dadányi István: Nem csak a jobbkezeseké a világ...

HozzászólásokSokan vannak akik balkezesek, és ragyogóan írnak vele

azonban én nem az vagyok és most bal kézzel pötyögöm be írásomat nektek.
A használt jobb kezemben az ízületem sérült meg és az nehezebben és fájdalmasabban gyógyul, mint törött kéz.
Sajnos. Több, mint két hete már a balesetem, és semmit nem javult, úgy érzem.

Igen. Igen. Igen. IGENT mondtam magamra, az álmomra, és életemre.Én is bal kezes vagyok

Bal kézzel írok.:) Igaz már rég írtam tollal papírra... talán csak amikor telefonüzeneteket veszek át.:)Ragyogás remélem minél

Ragyogás remélem minél hamarabb meggyógyulsz. És vigyázz magadra.

Ölellek
EvelynEvelin, én köszönöm, hogy elmondtad magadról!

Amúgy most ugyan a jobb kezem használom, mert írni nem nagyon tudok csak ballal, de az ihletet sutaságom története adta:))) Megsérült a jobb kezem, amely nekem a hasznosabbik kezem

Igen. Igen. Igen. IGENT mondtam magamra, az álomra, és életemre.Sziasztok én balkezes

Sziasztok

én balkezes vagyok, balkézzel irok, balkézzel eszem, nálam teljes mértékben a balkéz dominál. Én büszke vagyok erre és örülök, hogy balkezes vagyok. Én azt gondolom, hogy ez egy olyan adottság ami nem mindenkinek adatik meg és én büszke vagyok erre.

Az emberek, héha csodálattal nézik, ahogy irok és teljesen befele töröm a csüklómat, mások meg elismerően mondják, hogy azt hallották, a balkezesek okos embrek és van aki azt mondja, hogy ő nem érti, hogy tudok ilyen könnyedén irni balog én meg pont forditva, ha megofogom a tollat a jobbkezemben kihull belőle :))
Régen élt az a tévhit, hogy le kell szoktatnia a tanitó néninek a gyereket a balkezességről, édesanyámnak köszönhetően soha nem próbáloztak ezzel, megtiltotta.
Ragyogás köszönöm, hogy megosztottad velünk ezt a cikket.
Szép napot mindenkinek

EvelynAdmin, te vagy szívemnek legkedvesebb a sorban következők között

Meghallgatom, ám ma már mennem kell. Itt időzni a leg...ek egyike.
Csodás napot kívánok, és ezt az érzést hagyom itt nektek:) Persze: magammal is viszek ám!!!

Igen. Igen. Igen. IGENT mondtam magamra, az álomra, és életemre.igen, és a zene sem rossz,

igen, és a zene sem rossz, apa és lánya, egyik bal, másik jobbkezes, látszik hogy fordítva fogják a gitárt is... s legyen itt két jó videó is, amiben ők énekelnek, és nagyon szeretem ezeket a számokat, volt kedvesem lányának is nagy kedvencei:

Billy Ray Cyrus:
Miley Cyrus azaz Hannah Montana:Köszönöm drága Admin! Bár a gyüjtögetés is jó szó volt,

a kép és a cím mégis megfelelő:)

Légy áldott! És mindenki aki olvassa!

Igen. Igen. Igen. IGENT mondtam magamra, az álomra, és életemre.Miért e blog?

Elestem múlt hét keddjén. És ahogy elvágódtam teljes terjedelmemben, a jobb könyök, csuklóm, hüvelykujjam sérült meg jobban. És kerestem az okot, amit tudtam már, csak hátha találok még valami mást is, és így találtam a NaNa lapon erre a cikkre. Érdekességként gondoltam megosztom veletek. Nekem is jól jött az infó.

Rengeteget vállaltam az elmúlt 4 hónapban. Csinálom ezerrel az Oriflame üzletemet, az Amway-t, és belekezdtem hitem vezérelte érzésemtől a MOKSA Elixír népszerűsítésébe. Plussz egy iskolát kezdtem el márciusban... nem sorolom tovább. Megálljt parancsoltak odafentről ezzel a sérüléssel, és még örülnöm kell, és hálás is vagyok, mivel esésemmel "csak" zúzódott a kezem. Elképzelve a szitut, Őrangyalom megvédett. Mert 90 Kg-mal elvágódtam, és ekkora sérülésem lett.... nincs agyrázkódás, pedig éreztem teljes terjedelmében az elvágódásom erejét, nem tört csontom sem:) Köszönet és hála a Teremtőnek, és Őrangyalomnak! És magamnak. Erős testtel és csontozattal rendelkezem 54 éves korom ellenére, és hogy hormon problémák állnak fenn 28 éves korom óta. Nem ragozom. Köszönöm! És szeretem magam.

Igen. Igen. Igen. Élni jó:) És én IGENT mondok életemre.