A jövő előre meg van határozva, vagy nem?

ELŐRE MEGÍRT-E A JÖVŐNK, vagy magunk alakítjuk? Már rég foglalkoztatja az embereket, hogy vajon a jövő előre meg van-e határozva, vagy nem. Mi van, ha előre láthatnánk, esetleg a jövő ismeretében meg tudnánk-e változtatni.

Az első emberi civilizációk (i.e 4.000-3.000 Sumer, Egyiptom, Indus völgyi) és az akkor a földön élő „istenek” sem ismerték sem a saját, sem a mások jövőjét, bár ők is törekedtek rá, ahogy ez a fennmaradt végtelen számú agyagtáblából, pecséthengerről kiderül.

A sötét középkor idején, vezette be az egyház azt az elméletét, hogy mindenkinek a sorsa meg van írva és attól eltérni nem tud, semmilyen körülmények között. Innen származik egy olyan közmondás, mely minden kultúrában megtalálható: „ahogy a nagykönyvben meg van írva”.

A gondolat célja az volt, hogy az ember szolgaként éljen és azt tegye, amit mondnak neki, sorsát megváltoztatni nem tudja, bele kell törődnie a jelenbe.

Ez még ma is megtalálható sok vallásban, sőt legtöbbször a tanítások alapjául szolgál.

.

Mai vélemények

A mai gondolkodásmód, kutatások, elméletek igyekeznek ellentmondani ennek a hagyományos gondolkodásnak. Ez egyfelől fakad a vallás egyes tanainak megkérdőjelezéséből, másfelől a mai „szabad, azt teszek, amit akarok” gondolkodásmódból.

A mai elméletek azt mondják, hogy az ember állandóan döntést kell hozzon, és egy döntés mindig meghatározza a lehetséges jövőt. Aztán újra döntés következik, az pedig meghatározza a további jövőt.

Az élet olyan, mint egy nagy fa. Mikor elágazáshoz érünk, dönteni kell, jobbra, balra, vagy egyenesen. Aztán hamarosan újabb elágazás és újra döntés. Ezek alapján döntéseink következményeként elérhetünk a fa jobb csúcsára, vagy a bal alsó ágára ugyanannyi döntés alapján.

Ezekből egyenesen következik, hogy a jövő nincs megírva sehova, mi magunk alakítjuk. Aki viszont meg tudja látni döntései várható eredményét, az már megérdemli, hogy a jó utat válassza.

Sok döntés végeredménye azonban előre megjósolható, hisz aki törvénytelen dologra adja a fejét, az előbb-utóbb az igazságszolgáltatással találja magát szembe, az viszont nem jósolható meg, hogy mi lesz a pontos végeredmény.

.

Mi az igazság?

Napjaink bioinformatikai tudása, és a DNS ismerete átalakította az agyról alkotott elgondolásokat. A DNS tökéletesen irányítani tudja az életet, míg az agy inkább egy adattár, ahova a napi életünk, tapasztalataink, a tanult és megélt dolgok lenyomatai kerülnek, ezek alakítják további viselkedési formáinkat. Az agy inkább könyvtár, és az ember egészének viselkedését befolyásolja. A gond ott kezdődik, mikor az agy átveszi olyan funkciók vezérlését, amelyet nem kellene. Például, ha agyunk szerint táplálkozunk és nem a sejtek igényei szerint. Az agyban tárolt képet pedig a reklámok végeláthatatlan sora alakítja.

A DNS tárolja minden ember genetikai jellemzőit, és az élet során megélt behatásokat. Ezt a képességet használják fel a hazugságvizsgáló készülékeknél, illetve a biorezonancia eleven működő funkcionális elektrodinamikai tesztelések során.

A DNS-ben tárolt információ meghatározza az ember alap jellemzőit, azonban az életkörülmények, az agyban tárolt információk a végrehajtást befolyásolják.

Köztudott, hogy a Yin-es alkatú emberek a feltalálók, az ötletelők, ők állandóan pörögnek, azonban nem tudják végrehajtani ötleteiket. A Yang-os alkatú emberek a végrehajtók, ők sokkal nyugodtabbak, sokkal kevesebb energiával jutnak el a célhoz. Az ideális, ha ketten egymásra találnak.

Mindez az alapinformáció a DNS-ben tárolva van, és egyértelműen meghatározza a viselkedést. Így nem jellemző, hogy egy végrehajtó típusú ember feltaláló legyen, de a feltalálók érvényesülése is attól függ, milyen közegben él, milyenek a külső hatások. Példa erre a sok magyar tudós, aki asz Egyesült Államokban lett híres.

Látható tehát, hogy a DNS-ben alapvetően meg van írva a jövő, de ennek kibontakozása a környezettől függ. Aki feltaláló típus, az, ha serkentő környezetbe kerül, akkor kiteljesedik, ha gátló környezetbe kerül, akkor lehet, hogy nem lesz híres széles körben, de biztos, hogy szűkebb körben megmutatkoznak képességei.

Hasonlóan vannak tipikus vezetők, akik már gyerekkorukban eldöntik, hogy vezetők lesznek és legtöbbször ez megvalósul, még ha nem is a legfelsőbb szinten.

Látható, hogy a világmindenségben minden ciklikus, azaz minden folyamat rendszeresen ismétlődik. Kezdve az atomtól, melyben az elektronok folyamatosan keringenek az atommag körül, egészen a bolygókig, melyek meghatározott pályákon keringenek. Még az üstökösök is pályákon keringenek, legyen annak periódusa néhány évtől néhány ezer évig.

Életünk is ciklikus, napokból áll, melyek lefolyása hasonló, még ha mindig mást is teszünk, de alszunk, felkelünk, táplálkozunk, valamit teszünk, majd lefekszünk. Napjaink adják a hónapokat, éveket, stb.

Az emberiség történelmét áttekintve látható, hogy az események mindig ismétlődnek. Nem véletlen, hogy a próféták, ismerve a múltat a maga valóságában, felfedezvén a ciklikusság periódusát, igen jól meg tudták jósolni a várható eseményeket, és azok várható időpontját.

Az élet ciklikussága biztosítja, hogy egy bonyolult szervezet tovább tud élni, mint alkotóelemei, a sejtek, hiszen ami elpusztul, az pótlódik. Nem véletlen, hogy vannak olyan fenyők Kanadában, melyek ezer évet élnek, nem öregszenek, amikor elérik életük végét, egyszerűen kidőlnek. Hasonlóan sok gyökér a sziklás havas Himalája több ezer méteres magasságaiban, szintén ezer évnél többet él.

Elemezve egy ismerős ember élettörténetét, fel lehet fedezni a ciklikusságot. Elemezve a ciklikusságot, és ismerve az ő genetikai tulajdonságait, bizony látható, hogy meg van írva a jövő. Magyarra fordítva, ismerve, hogy valaki milyen típusú, ismerve egy-két életciklusát, az akkori viselkedési formáit, eléggé jól megállapítható várható viselkedése és ehhez nem kell prófétának lenni.

Kicsit tudományos anyag, de remélem érdeklődve olvassátok..

Hozzászólásokuser illusion

Van egy könyv, aminek a címe a Felhasználó Illúziója. Valami olyan írnak le benne, mint ami az Élő Mátrix filmben is szerepel. Vagyis, hogy a szív másodpercekkel előbb reagál és tud dolgokat, mint ahogy az agy döntene bármiről. Ez kicsit pedig olyan, mint amit spirituális tanítások mondanak. Van a lélek szintje (szív), és van az ego (agy). Minden a lélek szintjén dől el, de az egó magának követeli a döntés dicsőségét.
Melyik szintet gondoljuk a szabad akarat birtokosának?
A buddhista filozófia négyrétű logikája alapján:
van szabad akaratod,
nincs szabad akaratod
van és nincs szabad akaratod
nem (van és nincs) szabad akaratod
A fény részecske? Hullám? Mindkettő? Egyik sem?

Az egyik dimenzióban egy film részesei vagyunk, ahol még hozunk döntéseket és nem ismerjük a végét, a másikban pedig már a film dvd ismrtető szövegét olvassuk. :-)

Az életed mire alapozd eszerint?
Két tanárom van, akiktől sokat kaptam. Az egyik szerint determináltak vagyunk. Csórón él szívműtét után, magányosan. A másik a szabad akaratot hirdette és milliomosként, sokak hasznára van és mintha folyamatosan fiatalodna. Évek távlatában az első lassan felfedezi a szabadságot és változtat, a második pedig egyre többet mondja, hogy "úgy van, ahogy lennie kell!"Szabadság!

Nem hinném, hogy kőbe lenne vésve a jövőnk, vagy hogy előre "ki lehetne találni" attól függően, milyen helyzetekben, hogyan cselekedett reagált valaki. Semmi nem állandó, mi sem, változunk, folyamatosan. Lehet, hogy valamiben ma így döntök, holnap már nem biztos! Az sem biztos, hogy nem gondolok eget, és minden látható ok nélkül nem választok más utat!
Mondok egy példát. Ovis koromban közöltem először szüleimmel, hogy motorozni fogok. Nem lelkesedtek érte. Eltiltottak, elég csúnyán. A vágy is elmúlt sok-sok időre. Nem engedik, kicsi vagyok, úgyse vagyok rá képes. Aztán derült égből a villámcsapás, megvettem Nyuszikát, aki egy '77-es Jawa Mustang. Hoppá, már motorozok is! Na jó. brümmögök körbe-körbe a lakótelepen, és a legnagyobb sikerélményem, ha megelőzök egy biciklis tatát. De még mindig az volt a fejemben, hogy egy igazi motorral úgyse bírok el. Aztán egy napon mégis a motorossuliban kötöttem ki. Még itt is negatív voltam, de annak ellenére, hogy helyből felborulási rekordot döntöttem, minden vizsga elsőre sikerült. Ha valaki két éve azt mondja nekem, hogy lesz A korl. jogsim, körberöhögöm. Halál biztos voltam benne, hogy nem sikerül, hogy nem merek belevágni. Megtettem, ezzel egy emberen kívül sikerült mindenkit meglepni. (Azt az egyet azért nem, mert ő végig mellettem állt, és bíztatott.)
Szabad vagyok. Bármit megtehetek, azt is, hogy az " előzetesen elvárttal" teljesen ellenkezően cselekszem!A korlátokat is szabadon

A korlátokat is szabadon magad alkotod. Magad hozod a döntést, hogy lekorlátozod magad az adott helyzettel, vagy sem. Ez is a szabad akarat, a szabad döntési jog része. Szóval mindenben szabadon dönthetsz. Az más kérdés, hogy erről tudsz e. Azaz tudatos-e? Viszont akkor már nem csak az éhezők, az árvízkárosult és egyéb kellemetlen helyzetben élők vannak itt, hanem mindenki, aki nem tudja, hogy mindenben ő dönt szabadon. Mellesleg egy árvízkárosult helyen is vagy katasztrófa övezetben élő is nézheti pozitívan. Erről is neki kell dönteni. Csakhogy általában ezt egy veszteségnek és nem valami új kezdetnek élik meg. Nem történik az emberrel semmilyen értelmetlen és rossz. Mindig minden értünk van, csak a kellemetlen érzés miatt átláthatatlan falat emelünk magunk elé, ami miatt nem látjuk, hogy mégis jó hogy akkor abba a helyzetbe kerültél. Csak ez mindig utólag derül ki. Soha semmi nem történik ellenünk. Te gondolhatod úgy, de akkor nem is fog más történni. Ha viszont elengeded a gondolatot, beáramlik a lehetőségek széles tárháza, amiben ismét dönthetsz szabadon.

A lehetetlen nem tény, hanem vélemény!!!!Nem vettem sertesnek. Azokra

Nem vettem sertesnek. Azokra az emberekre is gondolok, akiknek eselyuk sincs szabad akaratot gyakorolniuk. Legyen az egy katasztrofa-sulytott hely (pl. arvizek), ehezok ezrei, akik ha akarnanak sem tudnanak kitorni. Vagy a balesetet szenvedok, stb. Egyszeruen vannak magasabb Erok mint szabad akarat. Gyakorolhato a pozitiv hozzaallas es a szabad iranyitas (akarat), de korlatozottan.Szabad akarat létezik, minden

Szabad akarat létezik, minden pillanatban. Mégpedig ott mutatkozik meg, hogy szabadon dönthetsz bármi felett. Ha egy gondolat, amit mások tapasztalatai alapján igaznak tartasz, az is egy döntés. Neked kell eldönteni, mit tartasz a saját életedre vonatkozóan igaznak. Ezt pedig úgy tudod eldönteni, hogy megfigyeled a döntésed, azaz a gondolatod alapján keletkező érzéseket. Ezek mindig megmondják, mikor merre tartasz a célodhoz képest. Ez a szabad akarta. Ami mindig is jelen van. Azaz a döntés, hogy mindig dönthetsz. Az optimális döntést pedig az érzések igazolják vissza.Ez természetes: Döntéseink

Ez természetes: Döntéseink csak azon alapulhatnak, ami előzetes információink vannak. Most, hogy már a Titok is ezek között van, biztosan máshogy döntünk bizonyos esetekben, mint enélkül a tudás nélkül. Ez vajon azt jelenti, hogy a jövőbeli döntéseink kőbe véshetők? Hiszen életünk egy adott pillanatában, ha tökéletesen ismerjük eddigi tapasztalatainkat, megjósolható, mit fogunk dönteni a későbbiekben, ebből következően pedig azaz utáni döntéseink is prognosztizálhatók?
Ez nekem túl determinisztikusnak tűnik. Azt hiszem, erre gondolhatnak azok a misztikusok, akik az ego elvesztésére biztatnak: ha nincs ego, nincs tapasztalati gondolkodás... viszont akkor mi van?Szívesen.. Ja és Artemis csak

Szívesen.. Ja és Artemis csak leírtam a véleményem, ne vedd sértésnek vagy ilyesmi.Szia..

Kedves Bif...

Teljesen igazad van, köszönöm a vélemény, engedelmeddel belefogom írni egy írásomban a leírt mondataidat..tetszett..és köszi még egyszer.."Viselkedesunkkel

"Viselkedesunkkel befolyasolhatjuk, hogy kapjunk kulonfele kedvezmenyeket, vagy epp ellenkezoleg."
xD Csak hogy nincs olyan hogy "szabad akarat".. Minden alá van vetve gondolkodásodnak, ami folyton a fejedben tárolt információk következménye. Ez pedig a környezetedből felvett információk függvénye, mármint hogy mi van a fejedben!A jovo picit olyan, mint

A jovo picit olyan, mint birosagi itelet. Viselkedesunkkel befolyasolhatjuk, hogy kapjunk kulonfele kedvezmenyeket, vagy epp ellenkezoleg.