A titkok titka - Mi van az ajtó mögött?

Kékszakállú hercegAzt mondják, hogy aki kíváncsi, az hamar megöregszik. Pedig kell, hogy az ember kíváncsi legyen, hiszen a kíváncsiság viszi előre a világot.

Mi van az ajtó mögött?

"Bizony a kíváncsiság nagy úr, még a Kékszakállú herceg várában is. Új asszony jön a házhoz és a Kékszakállú megmutatja neki a várat, ahol hét lezárt vasajtó nyílik. Minden Judité lehet, csak azt kéri a férfi, hogy ne kutakodjon a múltjában, egyszóval ne legyen kíváncsi. Judit nem hallgat rá, hiszen meg akarja tudni, hogy kivel él. Egymás után nyitja ki az ajtókat, amelyek mögött meglepő dolgok rejtőznek.

Az első mögött kínzókamra, a második mögött fegyverek, fegyvertár, a harmadik mögött kincsek, vértől pirosak, a negyedik ajtó illatos kertet rejt, az ötödik a Kékszakállú birodalmát, a hatodik pedig a könnyek tavát. Hiába kéri a férfi, hogy ne legyen kíváncsi, ne nyissa ki az ajtókat, Judit nem hallgat rá, s kinyitja a hetedik ajtót is, amely mögött a meggyilkolt régi asszonyokat látja. Ezentúl közöttük lesz az ő helye is.

A vándor ars poeticája szerint a Földön mindnyájan vándorok, egyúttal útitársak vagyunk. Az a szerencsés, aki valódi Mesterrel találkozik. Az egyiket megkérték, ugyan árulja el, hogy mi a megismerés titka. A Mester a következőket válaszolta:

"A titkok titka: légy kíváncsi. Ne csak az érdekeljen, hogy mi történt (ez a tudásnak csak az első szintje). Ennél sokkal fontosabb, ami történt, miért történt. (Ez a tudásnak már magasabb, második szintje.) És főleg az, hogy ami történt, hogyan történt. (Ez a tudásnak harmadik, egyúttal legmagasabb szintje). A hogyan történt megértése a jövő megismerésének kulcsa. Mert ha ezt tudod, akkor magad is képes vagy, mint a valódi mesterek alkotni és teremteni" - véli Vándor M. Artur.

"Nem vagyok különösebben tehetséges, csak szenvedélyesen kíváncsi." Albert Einstein

http://nl.youtube.com/watch?v=It4hIVceXcE
Padlás: Örökké szépek II.

Hozzászólásokigaz

Igaz kedves Alfajáró :-) Jó gyereknek lenni. Jó elcsenni egy kis időt a szigorú Kötelezettségek úrtól, és megpróbálni megértetni vele, amikor azt mondja neked, hogy "ugyan már ne gyerekeskedj...!", hogy az milyen jó.
Köszönöm a Képet :-)

"Az élet tanít meg elviselni az életet!"