Két dudás egy csárdában?

haragAdva van Nő és Férfi. Sok esetben tökéletesen működhet a kapcsolatuk, ha hasonlóak. De pontosan miben? Értékrendben, neveltetésben, szocializációban, iskolázottságban? Az "ellentétek vonzzák egymást" mondás abban az esetben helytálló, ha rövidtávon nézzük a történetet, amolyan hollywoodi vagy népmese történettel, ott mindig egymásra találnak a nagyon különbözőek. De ott sosem mutatják a folytatást, amikor a pár egymásra csodálkozik, feszegetik határaikat, megismerik a másikat, egymásra simulnak, jól eső kompromisszumokat hoznak, és ezen keresztül önként változnak.

Hosszútávon az látszik, hogy tényleg a hasonló, a hasonlóval érzi jól magát. Kellenek kapcsolódási pontok, amelyek mentén építkezhet a pár, amelyre ráépíthetik az új, közös életüket. Ha mást látnak értéknek a világban, ha másképp gondolkodnak a politikáról, gazdaságról, más az ízlésük, temperamentumuk, másképp tudnak és szeretnek pihenni, más az ízlésük, másképp gondolkodnak gyereknevelésről stb., akkor komoly ütközési felületet teremthetnek. Mi van akkor, ha az egyik szó szerint "dudás"? Egy erős jellem, aki határozott, mindig tudja a "tutit", az biztos a döntéseiben, reakcióiban, nem is nagyon engedi, hogy a társa fejlessze önállóságát, burkoltan, vagy akár nagyon direktben megmondja, hogy a másik mit is akarjon, gondoljon. A gyengébbik félnek sokszor kényelmes, hogy döntenek helyette, megteremtik a biztonságot, nem kell aggódnia, felelősséget vállalnia. Mivel az életben a változás állandó, nem lehet erre a modellre berendezkedni. Sokszor évtizedek múlva, de az elnyomottabb kezdi rosszul érezni magát és sokszor fellázad. A "dudás" ilyenkor nem érti, hogy mi van, miért ilyen hálátlan a másik. hiszen ő a legjobbat akarta maguknak.

Esély sincs arra, hogy két dudás hosszú távon, kompromisszumok nélkül együtt tudjon élni, főleg ha a "dudásság" a mentalitásukra, habitusukra, hangosságukra vonatkozik. Érdekes egyveleg, ha úgy találkoznak felek, hogy mindkettőnek vannak erősségei, de pont más területen "dudás". Akkor talán a folyamatos zaj, veszekedés, értelmetlen vitatkozás helyett tiszteletben tartják, hogy ki-miben jó, és nem küzdenek egymással pusztán az erkölcsi igazságtételért. Tapasztalataim alapján azt látom, hogy a túl erős, elnyomó típusú, határozott jellemű emberek is találhatnak maguk mellé hasonló párt, ha bölcsességgel kezelik párkapcsolatukat. Az a nő vagy férfi, aki örökösen nyerni akar a vitákban, azt nem foglalkoztatja a megoldás keresése, a harmónia megteremtése, az csak arra hajt, hogy az legyen, ahogy ő gondolja, és a másik behódoljon. Hogyan működik mégis sokaknál jól? Talán úgy, hogy végtelen játéknak tekintik, és különbséget tudnak tenni a fontos és az értelmetlen között, bölcsen engednek, ha nem érzik, hogy sérülnek tőle, keresik azt a megoldást, ami mindkettőjüket megnyugtatja, és sosem hozzák a társukat olyan helyzetbe, hogy az kézfejét összeszorítva könnyeivel küszködve fejet hajtson.

A párkapcsolatban talán nem is az a legfontosabb kérdés, hogy milyen abban a "csárdában" a dudás zaja, sokkal inkább, hogy megengedje Nő és Férfi egymásnak, hogy a másik lehessen az aki, és ne akarja megváltoztatni. Akkor élmény lesz a másik mellett lenni, a különbözőségük szépen kiegészíti egymást, tanulnak egymástól, mindkettő gazdagodik. Ehhez persze magát az embert, a tiszta lelket kell előtérbe helyezni, társadalmi konvencióknak, osztályoknak, rangoknak nincs helye. A világ előítéletekkel teli, de sokszor rácsodálkozunk, hogy a műveltségnek sokszor semmi köze az iskolázottsághoz. Ugyanilyen általánosítás lehet, hogy a nagy korkülönbség generációs problémákat okozhat, vagy a más anyagi helyzet eltérő hobbikat, szabadidős tevékenységet teremt illetve, hogy eltérő közegben mozognak. Meglátásom szerint bármelyik lehet átjárható, változtatható, a határok tologathatóak, tanulhatunk egymástól, átvehetünk szokásokat, formálhatjuk értékrendünket, ha megfelelően nyitottak vagyunk, érdeklődőek és végtelen játékként fogjuk fel az életünket a társunk mellett.

Hegedüs Erika
életvezetési tréner, coach
forrás:

HozzászólásokMarhaság

Ez úgy ahogy van, egy idealisztikus verzió, ahol a szerzők garantáltan nők, vagy nőies lelkek, gyönyörűen szól, de senki sem érzi jól magát ilyen közegben, egyik fél sem, olyan mértékű az idill, hogy felsérti a bőrt.Dehogy zavar a promózás :)))

Minél több a kiáramlás, annál nagyobb az esély, hogy elérjen oda, ahova kell!
Amúgy meg szenzációs az oldal tetéje írt gondolatod! Én is köszönöm, hogy válaszoltál... így "odatévedtem" és mosolygott a szívem megint!!!annyira örülök ennek az írásnak

Egy kapcsolat kisiklásának rengeteg módja van, és ki is siklanak a kapcsolatok nagy számban. Nagyon nagy számban. Rengeteg példát ismerünk erre. (Még hollywoodi filmekből is.)

"Ha mást látnak értéknek a világban, ha másképp gondolkodnak a politikáról, gazdaságról, más az ízlésük, temperamentumuk, másképp tudnak és szeretnek pihenni, más az ízlésük, másképp gondolkodnak gyereknevelésről stb., akkor komoly ütközési felületet teremthetnek. "
Bizony így van. a nem megfelelő partner választása nem sok jóval kecsegtet. Ezt kellene elkerülni megfontoltabb párválasztással. Okos tanács. Adhatok még ilyeneket. Reggel, ha esőre áll, vigyél esernyőt. Ha nem akarsz elkésni, indulj időben!...stb

Te sem, én sem erről beszélünk. Hanem arról, hogy mi van, ha már megtörtént a baj? Azaz ráébredtünk, nem minden stimmel a kapcsolatunkban, a házasságunkban. Mit tehetünk?

És bizony a szeretet a megoldás. Ahogy írod: "megengedje Nő és Férfi egymásnak, hogy a másik lehessen az aki," Ezt az elvárást csak szeretet-alapon lehet érvényesíteni.

Én ott látom a problémát, hogy a legtöbben azt hiszik, hogy a kapcsolatuk automatikusan jó lesz, pusztán azért, mert beleszerettek egymásba, vagy eltöltöttek néhány kellemes estét fölhangolt állapotban, jó az ágyban, esetleg társaságban, ha van néhány közös érdeklődési pont...stb. Ez mind nem árt, ha megvan, de többnyire kevés. A kapcsolatot folyamatosan építeni kell. Az a kapcsolat, amit nem építünk, az leépül.

Többek között erre akarjuk felhívni a figyelmet a Férfiak a nőkért projectünkkel. Talán nem haragszol meg, ha promózom itt is. Várunk csatlakozókat. ( ; )

És köszönöm az írást.