Megtanulni kibírni a boldogságot!

kibírni a boldogságot"Lehet hogy abszurdnak érzed ezt a címet. Pedig nem vicc. Egy olyan gátlásra akarom felhívni a figyelmedet, amelynek hatása messzebb terjed, mint gondolnád, és talán téged is illet, benned is működésbe lép, ha az egyéni boldogságérzetedet egy nagy rendeléssel túlterheled.

Erre a jelenségre gyakran olyanok kérdeznek rá, akiknél látszólag minden rendben van: a munka, a kapcsolat, az egészség is többé-kevésbé, a lakás, az aranyos gyermekek stb. Ám egyszer csak mögéjük lopódzik egy dagadt, zöld, bibircsókos, ronda szörnyeteg, megkocogtatja hátulrlól a vállukat, és vészjóslóan rájuk bömböl: "Jaj neked!"

"Nem is hiszem,hogy én ezt kiérdemeltem. Senkinek sem jutott ilyen. Akkor miért pont nekem? Minél tovább tart, annál jobban furdal a lekiismeret a többiek miatt."

"Amikor még semmim sem volt, mindennap ugyanolyan pocsékul éreztem magam. De legalább nem volt veszteni valóm. Most mindenem megvan, de naponta rettegek, hogy elveszíthetem. Nem tudom élvezni a szerencsémet."

"Túl nagy boldogság sem jó. És semmiképpen sem tarhat soká. Nézz csak szét a világban..."

"Engem nagyon vallásosnak neveltek. Bennem még mindig ott bujkál a meggyőződés, hogy bűnt követek el, ha szeretek élni. Végtére is az életnek nem ez a célja, ha nem az, hogy megbűnhődjünk a vétkeinkért."

"Ha sokszor vagyok boldogtalan, úgy érzem, hogy a kötelességemet teljesítem, és senki sem kritizálhat. Ám amióta ijesztően és szokatlanul gyakran van okom a boldogságra, folyton rémisztő szörnyek bukkanak fel a hátam mögött a semmiből, vagyis olyan érzések, hogy nekem ezt nem szabad, és boldognak lenni valójában erkölcstelenség."

"Figyeltem magamat és rájöttem, hogyha túlságosan boldog vagyok, egzisztenciális félelmek kezdenek gyötörni. Hát nincs tökéletes boldogság a Földön? Amikor jól kezdenek menni a dolgaim, egyszerűen félni kezdek, hogy ez nem is lehetséges a Földön és félek, hogy menten meghalok!"

Nagyjából ezeket mondták el a tanfolyamaim résztvevői a boldogságtól való félelemről.

Neked mi a véleményed? Most ebben a pillanatban! Mindegy, mennyire érzed most éppen boldognak magad: rendben lévő az, hogy az ember minden vonatkozásában boldog és teljes életet éljen? El tudod fogadni, hogy szerencséd legyen az egészségeddel? Nem kell tökéletesen egészségesnek lenned, hisz ez a statisztikák szerint csupán a világon élő emberek 0,7 százalékának adatott meg. Elég nagy kár lenne, ha csak ők lennének boldogok.

Hiszen az ember már akkor is boldog lehet, ha jelentős javulást tapasztal vagy ha az a minimális egészsége töretlenül kitart.

Ez is elfogadható, nem?

De mi van akkor, ha emelett még a párkapcsolatoddal és a barátaiddal is szerencséd van? Szinte bizonyos vagyok benne, hogy a legtöbbünk szerint ez is ekfogadható.

Most jönnek azonban az első igazi kihívások: az is elfogadható, ha nem csak egészséges és boldog vagy, hanem még a munkád is boldogsággal tölt el, és ráadásul még idegeskedéssel sem jár?

Nagyon figyelj az érzéseidre, mielőtt válaszolsz. Ha álmaid munkája a tiéd, máris legalább 90%-ban elütsz a többi embertől. És lehet hogy kiteszed magad mások irigységének és frusztrációjának.

Az még épphogy elmegy, ha "csak" szereted a munkádat, de nem keresel vele sokat, hanem afféle fizetett hobbiként űzöd. De mi van akkor, ha kedvenc munkáddal még jól is keresel?

Claus David Grube, a Das zen der ersten Million című könyv írója azt mondja, hogy az anyagi jólét legfőbb akadálya mások irigysége. Szinte mindenkinek vannak irigyei a legyszűkebb környezetében is, és mivel az ember fél, hogy elveszíti a közeli hozzátartozói, ismerősei jóindulatát, inkább lemond arról, hogy meggazdagodjon.

A boldogság szempontjából nincs is szükség arra, hogy valaki gazdaggá váljon. De mivan akkor, ha a te esetdben éppen így kell történnie?Hogy a kedvenc munkádat végezd, és ráadásul még egy csomó pénzt is kapj érte? Elfogadható lenne ekkora boldogság?

Képzelj magad elé egy olyan embert, aki viszonylag jó egészségnek örvend, jó kapcsolatban él, maximálisan elégedett a munkájával, és még sokat is keres. Örülsz neki? Örülsz, hogy ilyesmi lehetséges? Vagy önkéntelenül is arra gondolsz, hogy ekkora szerencséje senkinek sem lehet, itt valahol úgy is kilóg a lóláb? Önkéntelenül is gyanakodni kezdesz, hogy mindez talán csak látszat, és ez az alak valami sötét titkot rejteget?

Mennyi boldogságot tartasz lehetségesnek a magad számára?

"A" gyakorlat

Ha te ahhoz a nagytöbbséghez tartozol, akik számára az egészség, a szellemi boldogság és a jól megfizetett, boldogan végzett munka valótlannak és álságosnak tűnik, akkor most írd le egy papírra, miféle boldogságot tartanál valószerűnek. Mi az a legnagyobb boldogság, amely a jelenlegi helyzetedben hosszú távon is megélhetőnekk tűnik számodra?

Képzeld el a következő példát: Van egy természetgyógyász házaspár. Mindketten szeretik a hivatásukat, sikeresek is benne, sokan gyógyulnak meg a segítségükkel. Tehetősek is noha nem milliomosok. A boldogságukat megosztják másokkal is, és ha szükség úgy hozza, szívességből is kezelnek bárkit.

A kapcsolatuk valódi főnyeremény, de persze a surlódásoktól sem mentes. Ám mivel mindkettőjüknek van tapasztalata a bajok kezelésében és a személyiség fejlesztésében, képesek kezelni a válságokat, és gyorsan helyreállítják a családi békét. Mivel jó természetgyógyászok, többnyire saját és gyermekeik egészségét is meg tudják őrizni. Ennyi azért elképzelhető, nem?

Akkor most a saját életedből kiindulva fogalmazd meg és írd le egy lapra azt a legnagyobb boldogságot, amit MOST el tudsz képzelni. Ezt a papírt el is teheted egy biztos helyre, a gyakorlatot pedig minden esztendőben elvégezheted. Talán évről-évre egy kicsivel nagyobb boldogságot tudsz majd elképzelni magadnak, ha rendszeresen gyakorlod az önszeretetet. Mert egy valami biztos: annál nagyobb boldogság, mint amekkorát el tudsz képzelni, nem lehetséges az életedben.

Trükk: amikor leírod, amit a legnagyobbnak tartott boldogságról megfogalmaztál, írj egy icipicivel többet annál, amit az adott pillanatban tényleg el tudnál képzelni..."

Barbel Mohr

Hogyan rendeljünk JÓL az univerzumtól?

Hozzászólások"Nem kelhet olyan vágy

"Nem kelhet olyan vágy benned ,amit valóra nem tudnál váltani"A gyakorlat

Arra gondoltam papír helyett ide írom:)
Legnagyobb boldogság, szépen sorba:
CSALÁD: szüleimet egyre többet látom boldognak, habár problémáik az életben megmaradtak, de valahogy képesek kikapcsolni és egy kicsit feltöltekezni a jelenlét örömében, s ezt én észreveszem, és örömmel vagyok ebben is jelen.
MAGÁNÉLET: Valériával ismét megteremtődik a kommunikációs csatorna, mely biztosítja az érzelmek, gondolatok, őszinte és szabad áramlását, ahogy korábban is. Kezdi elfogadni ismét a szeretetet és azt a nyitott állapotot, amiben akkor volt, amikor előszőr megismerkedtünk. Ezúttal képes vagyok lépést tartani az eseményekkel, s képes vagyok ezt a hatalmas kegyet megfelelően kezelni. Képes vagyok arra, hogy a Valival kapcsolatos mindenféle szeretetenergia szétterüljön életem minden részére, majd az életem többi területén átélt pozitív, energiafeltöltő élmények feltöltenek minket is Valival, s így tovább... mintha valami szeretetkeringető rendszerbe kerülnénk bele...:) Elmerem fogadni azt igazságnak, hogy az én türelmes "csak" szeretésem segít Valinak megszeretnie önmagát, s elfogadnia önmagát olyannak, amilyen. (Szerintem csodálatos nő!). Örömmel konstatálom azt is, hogy nem szeretem túl Valit, pont annyit kap, amit még be tud fogadni. Büszke vagyok magamra, vállon veregetem magam, teljesség és elégedettség kísérik boldogságomat.
EGZISZTENCIA, KÖRNYEZET: az itt tapasztalat dolgok folytatódnak.... folyton vidám, boldog, derülátó, tenni akaró emberekkel hoz össze a sors. A nőket, kiemelném mint külön kincseket...:) Egy boldog, energikus nő kisugárzása engem is mindíg felemel.:) A munka kérdése is megváltozik az életemben, mert olyan új lehetőségek indúlnak el, amelyekről én sem tudok, de lassan kirajzolódik előttem, hogy mit tehetek én, ezekben az új lehetőségekben.teljesen igaz

El se olvsatam, a cikket, úgy írom ezt a hsz-t! Annyira fején találta ez a cím azt az igazságot, amivel én találkoztam. Hiszen találkoztam és szerelembe estem egy olyan lányba, aki nem tudta elfogadni azt a boldogságot, amit ketten tudtunk létrehozni... Azért szeretném hozzá tenni, hogy nekem is időbe tellett feldolgozni, hogy most mi a fitty-fene is történik... Azt kívánom, nem csak Drága Valinak, hanem az összes hasonló sorsú embernek, hogy minél hamarabb jussanak hozzá a képességhez, hogy megtanulják elfogadni a szeretetet és boldogságot!:)
Nah, most "megyek" és elolvasom az egész cikket.:)