Kilátástalan helyzet?! Jön az egyetem.

Sziasztok!

Ha minden igaz, remélhetőleg heteken belül felvesznek az egyetemre, s bár örülni szeretnék neki, most mégis szomorkodom. Van 2 testvérem és kölcsön a házon, ami azt eredményezi, hogy nincs túl sok pénz extra költségekre. Az egyetemi kollégium min. havi 15ezer lesz, a mindennapos kaja, meg min. 1000 Ft/nap, ami annyit jelent, hogy kb. 30ezer egy hónapban. Ettem és aludtam 50ezer Ft-ért és nem vettem könyveket, jegyzeteket, nem csináltam semmi mást. Ráadásul muszáj vennem egy olcsó kategóriás laptopot, most már olcsó kategóriásat, nem így terveztem, de nem engedhetem meg magamnak. Muszáj, mert ezen fogok tanulni, dolgozni.. várhatóan itt szerzem be a könyveket e-book formájába és töltök le jegyzeteket, jegyzetelek az előadásokon. Kilátástalan a helyzetem, mert nincs munkám nyárra. Illetve van, találtam egy állást egy ismerősnél egy gyümölcsösben, ami max. 3 hétig tart és nem minden nap dolgozunk, ami annyit jelent, hogy a várható fizetés max. 50-60ezer lesz, ami pedig azt jelenti, hogy a laptopról le kell mondanom, mert ez legalább fedezné az első hónapot, a laptop nélkül viszont meg lennék halva az egyetemen, ez olyan alap feltétel, mint középiskolában a könyv, füzet.

Kilátástalan a helyzetem, mert a legalapvetőbb kellékeket se tudom beszerezni, kilátástalan a helyzetem, mert nem tudom, hogyan húzom ki az első félévet, míg egy kanyi ösztöndíjat sem adnak.

Hónapokkal ezelőtt elkezdtem foglalkozni a Titokkal, elolvastam 2x a könyvet, számtalanszor megnéztem a filmet, elolvastam Joe Vitale: A vonzásfaktor c. könyvét, most mégis úgy érzem, visszazökkentem a jelenlegi gondolkodásmódomba, s kilátástalannak érzem a helyzetem, már-már azon gondolkozom, halasztanom kellene az első félévet, ha ez lehetséges. A szüleim nem tudnak támogatni, bár nagyon szeretnének, édesapám már agyon gürcöli magát, hogy mindenünk meglegyen, nem várom el tőle, hogy még jobban kifárassza magát, reggeltől estig dolgozik. :(

Agykontroll tanfolyamra nincs pénzem, ráadásul a közelemben nincs is rá lehetőség, így ezt az ötletet elvetettem. Van 2 hónapom, 2 hónap, hogy kezdjek valamit magammal és el tudjam kezdeni egyetemi tanulmányaim. Egyelőre munka nincs, ezáltal pénz sincs, ha pénz nincs, attól tartok egyetem se lesz.

Segítsetek, kérlek! Segítsetek, mert egyedül nem bírok megbírkózni a helyzettel. Képtelen vagyok egyedül megoldani ezt a problémát. Nem kérek sokat, nem vagyok telhetetlen, de amint látjátok a legalapvetőbb dolgokat se bírom megvenni, megcsinálni... félek!A szociális ösztöndíjról

A szociális ösztöndíjról lemondhatok, mert nem vagyok fogyatékos, se a testvéreim, bár nagycsaládosok vagyunk, már nem számítunk annak, mivel a bátyám már nem tanul. Nincs betegségem, nem vagyok kisebbségi, nincs gyerekem, nem vagyok egyedülálló szülő, sorolhatnám. :) Szóval.. igen, attól nem tartok, hogy nem lesz igazán munka, mert Pécs elég nagy város, biztos találok valamit, inkább az első néhány hónaptól tartok. Ugyebár nincs laptopom egyelőre, ez már rossz jel. Ráadásul amint már leírtam és te is tudsz, hogy nem kapok ösztöndíjat első félévben. Pont ezt mondták nekem, hogy meg se próbáljak az első néhány hónapban dolgozni, mert elég lesz megszokni a környezetet is és az új életet. Részben igazuk van, részben meg ellent kell mondanom, mivel másképp nem tudnám finanszírozni.

Ha már itt tartunk, te egyetemista voltál, kérdezhetnék néhány alapvető dolgot?
Azt hallottam, nem kell minden nap bemenni az egyetemre, ez pontosan mit jelent? Hány napos úgymond kihagyások lehetnek? Tudom, ezt én fogom úgymond meghatározni azzal, hogy épp milyen tárgyat veszek fel, de... mert ha be lesz lőve, hogy melyik nap nincs előadás, aznap el lehetne menni dolgozni például. Mennyire fontosak a könyvek? Úgy értem mennyire kell sokat költeni egy-egy könyv megvételére? Sokat követelnek vagy az internetről is be lehet szerezni a szükséges információt egy-egy vizsgához? Éppen ezért lenne fontos a laptop. Milyen gyakran vannak vizsgák?

Ááá.. most nem jönnek, pedig rengeteg lenne, de nem jutnak eszembe az érdemi kérdések... :)Szia! Ne ess kétségbe, lehet,

Szia!

Ne ess kétségbe, lehet, hogy kaphatsz szociális támogatást (érdeklődj utána jogosult vagy-e) vagy ha minden húr szakad ott a diákhitel. Ha felveszed egy félévre addig elleszel vele, amíg nem találsz egy jó kis diákmunkát. Plusz kaphatsz majd ösztöndíjt is (nyilván nem a legelején, mert bele kell jönni). Mikor én egyetemre jártam kaptam havi 30 ösztöndíjat + dolgoztam egy pizzériában hétvégente és kerestem még hozzá 15.000, így 45.000 Ft volt minden hónapban. Igaz én nem laktam koliba, de neked aztán tényleg jól jönne ez a pénz. És akkor szociális támogatást nem is kaptam. Van olyan is hogy Bursa ösztöndíj, azt a saját városod önkormányzatától kell igényelni azthiszem. Lehet hogy nem nyáron fogsz diákmelót találni, mert ilyenkor mindenki dolgozni akar, de évközben biztosan lesz valami! Amúgy nem leszel egyedül, általában az egyetemisták nem dúskálnak a pénzben, de mindig megoldják valahogy. Cserébe szép éveket kapnak és hasznos tudást. Fel a fejjel, menni fog!