Kisvakond stratégia

kisvakondKisgyerekes anyukaként én is ügyelek arra, hogy csemetémnek megfelelően adagoljam a média világát. Így hát nincs kábeltévénk, hogy még csak véletlenül se essünk kísértésbe, hogy akármi előtt ott felejtjük magunkat. Vannak viszont meséink, mesesorozataink. És mennyi mindent meg lehet tanulni a mesékből! A Kisvakond például megmutatja, hogyan használd a titkot, hogyan haladj az áramlattal (flow) és hogyan élj, hogy boldog legyél.

Kisvakond egy szuverén személyiség. Sorsát maga irányítja, félelmet nem ismer, a problémákat megoldja. A kisvakondi tanítás a következő pontokban foglalható össze:

1. Gondoskodj önmagadról ésszerűen!
A Kisvakond maga építi házát. Bútorai szerények ugyan, de minden fontos célnak megfelelnek. Van ágya, dunyhája a megfelelő pihenéshez, asztala, széke az étkezéshez, vaslapos takaréktűzhelye főzéshez, fűtéshez. Kisvakond nem vesz fel hitelt azért, hogy évekre eladósítsa magát egy fényűzőbb életért. Ha kincset talál munkája során akkor beváltja valami hasznosra (például robotra, ami könnyebbé teszi az alagútásást). Kisvakond egyszerűen étkezik. Megtermeli szamócáját, begyűjti dióit, almáját. Lepénykéjét maga süti. Nem terheli testét egészségtelen ételekkel.

2. Legyenek barátaid!
Kisvakond törődik barátaival. Tudja, hogy kapcsolatok nélkül nem lehet teljes életet élni. Ajándékot hoz nekik, meglepetéseket készít, szórakoztat. Kisvakond igazi hatásközpont. Adnak véleményére, támaszkodnak rá, hitelesnek tartják. Kisvakond remek és kiegyensúlyozott vezető. Bármikor kész barátait csatasorba állítani egy közös célért. És bármikor kész törődni is velük, ha arra szükség van. Közös erővel ugyanis hamarabb épül meg a viharban tönkrement ház.

3. Használd a vonzás törvényét céljaid eléréséhez!
Kisvakond tökéletesen ismeri a titkot. Amikor autóról álmodozik elképzeli, hogy milyen élmény lenne saját autót vezetni. Aztán megnézi az autókat a parkolóban kívülről, a szerelőműhelyben belülről, beül a vezetőülésbe, gombokat kapcsolgat, átéli az élményt. Nem törődik a többiek, az egérke gúnyolódásával. Felismeri az univerzum küldötte jeleket, és cselekszik. Kockáztat célja eléréséért, a roncsautó láttán sem keseredik el, hanem megoldást keres. A végén boldogan használja a bevonzott tárgyat, egy gyönyörű cadilac-et.

4. Segíts ahol tudsz!
Kisvakond tudja, a másik lény szenvedéseit csökkenteni kell. Így hát egész télen ápolja a beteg fecskét, bejárja a világot, hogy megtalálja a megfelelő gyógynövényt barátjának a kisegérnek, megmenti a fagyhaláltól a nyuszit, az éhenhalástól a sasmadarat. Tetteiért soha nem vár viszonzást, a segítségnyújtás örömöt jelent számára.

5. Lásd meg a hétköznapjaidban felbukkanó csodákat!
Kisvakond minden reggel csodára ébred. Akár tél van, akár nyár, akár esik akár süt a nap, minden nap találkozik valamivel, amiért érdemes élni. Hétköznapi csodák emelik mindennapjait ünnepnapokká.

6. Hagyd, hogy magával ragadjon az áramlat!
Kisvakond született sztár, de nem él sztártudattal. Minden amit csinál lényéből, őszintén fakad. Ha a folyamat beindul, kisvakond anélkül, hogy kockázatosnak gondolná, vagy egyáltalán bárhogy is gondolná - mert nem mérlegel, csak cselekszik - felül az áramlatra és viteti magát. Egyfolytában tevékeny, és tevékenysége a belső örömből fakad. Mindent csak addig csinál, amíg örömet okoz. Tud dönteni arról, hogy mikor legyen vége. Nincs benne félelem, mert tudja, hogy minden a javát és a világ javát szolgálja.

7. Kerülj ki a civilizáció okozta rabságból!
Kisvakond megtapasztalta, semminek ne váljon a rabjává. Megtanulta, hogy a tévé, a rádió elidegeníti a barátokat egymástól. Tudja, hogy az óra idegesítő ketyegése felesleges stresszt okoz. A nyalókába és a rágógumiba bele lehet ragadni. A természet rendjét és csendjét csak megzavarja, ha túlbonyolítjuk kényelmünk eszközeivel.

8. Szánj időt hobbijaidra!
Kisvakond tudja, teljes életet csak úgy élhet, ha teret enged kreativitásának. Így hát megtanul fuvolázni, fest, metróalagutat ás, énekel - hogy az életben minél több helyet teremthessen a belső szépség kibontakozásának.

9. Az ellenségek szelidíthetők és elűzhetők
Kisvakond számára a félelem kihívást jelent. Nem adja át magát az önsajnálatnak, hanem azonnal cselekszik. Felismeri a félelmet, megkeresi a megoldást, végrehajtja, győz. Az erdő pedig megszabadul a rókától, a varjútól ráadásul a medve is megszelidül.

Következik: Thomas és a megfelelési kényszer :)

HozzászólásokRegi szep idok!

Kedves mindnyajotok!

A Duna-tv hala Istennek,meeg mindig csaladi tv! Van esti mese,ugy mint reg,es van kis vakond,meg Rumcajsz,es Moha meg Pafrany ........,aki szeret nosztalgiazni,emlekezni,es gyerekekkel a kedevenc meseket ujra megnezni!:)

Szeretettel,
felebarat

Hono_lulu,koszonom a linket!Kedves Hono_Lulu!

Ez a reggel is csodásan kezdődik :-) Köszönöm szépen Neked, hogy betetted a linket.
Nagy örömet szereztél vele, így hétfő reggelre. Élmény volt megnézni a Kisvakondot!
Azonnal továbbítottam a linket a gyerekeimnek is. Ők már felnőttek, de pont úgy élvezik a meséket, mint kiskorukban. Szerintem vagyunk még így jópáran :-)
Hálásan KÖSZÖNÖM :-)))

Szép napot kívánok!
JugikKrtek

Kedves Szoficica !
Mi is bűbájosnak találtuk a kisvakondot. Este a kisfiammal sokat lapozgattuk a könyvet, mindent el kellett olvasni belőle, még a cseh címét is. Ez az autós volt az egyik kedvenc:

Aki esetleg nem ismerné, mert kimaradt az életéből, most bepótolhatja.
Szeretettel,
Hono_LuluRégi szép idők :)

Örültem volna ha te vagy az anyukám. de igy sem panaszkodom inkább úgy szeretem múltam ahogy van a jövőn pedig változtatok rengeteg szeretettel a tarsolyomban. Szeretlek és kössz h eszembe jutattad ezt a régi de jó mesét és a tanulságait is ;)

"Mi dolgunk a világon? A nevetés, a megértés és a szeretet"Elena, ez a vonzás törvénye :)

Imádom az ilyen hétköznapi csodákat! Ma egy kisvakond, holnap a nagy vágy :) így megy ez.... :)

Szeretettel: SzoficicaKedves Szoficica! Én pedig

Kedves Szoficica!

Én pedig azt köszönöm, hogy a saját picikoromat juttattad eszembe :-). Nagyon komolyan kedvem támadt újranézni a kisvakond kaladjait ebből az általad bemutatott szuper új szemszögből. Na meg a nosztalgia kedvéért :-D

Szeretettel:

Moncsi

"Az álmom az enyém, és létezik...".Kedves Szoficica!

Köszönöm Neked, hogy eszembe jutattad a gyermekeim pici korát :-) Azokat a csodálatos estéket, amiket a meseolvasással, Diavetítéssel töltöttünk.
A gyerekeim (már felnőttek) Kisvakondon, Rémusz bácsin, Süsü a sárkányon Gőgős Gúnár Gedeon-on nevelkedtek.
Jó érzés visszaidézni, és ők is szokták emlegetni. Néha még előkerül a diavetítő is amikor kisebb gyerekkel jönnek vendégségbe hozzánk. Öröm ránézni olyankor az arcukra - csak úgy ragyog -mintha újból kicsik lennének.... Jobban élvezik, mint bárki más :-)

Szép estét kívánok!
Szeretettel: JugikMilyen igazad van!!!Ma este

Milyen igazad van!!!Ma este ilyen szempontból nézzük majd Kis vakondot:)
Pár perccel ezelőtt emlegettem a Kis vakond kiállítást, és erre ezen az íráson akadt meg a szemem.
Három perce regisztráltam!!!!