Kommunikáció és tudatalatti

kommunikációA kommunikáció manapság sokkal fontosabb szerepet tölt be, mint régen. Új dimenziók nyíltak meg főleg a számítógép és az internet használatával, amely jelentősen befolyásolja mindennapjainkat. Sokkal könnyebbé tette az ismerkedést, a kapcsolattartást, a szórakozást, a pozitív előnyökkel azonban negatívumok is járnak. Vajon tudat alatt milyen folyamatok zajlanak mondjuk e-mailezés, csetelés vagy fórumozás közben? Mik a veszélyei a virtuális kommunikációnak? Ezeket a kérdéseket szeretném most részletesebben boncolgatni.

Sok embertársunknak mintegy passzív időtöltést és szórakozást jelent az internetes fórumozás, akárcsak a tévénézés vagy a könyvolvasás. Ez utóbbiakkal szemben viszont az előbbi egy olyan interakció lehetőségét adja, mely során az egyén szociális igényeit is kielégítheti. Ezzel együtt káros hatást is gyakorolhat a valós társas kapcsolatokra, ahol ténylegesen jelen vagyunk. Például xy esetleg elhanyagolja a barátait, családját az „internetes tevékenykedése” miatt, mert csak a neten tudja kiélni destruktivitását és agresszivitását anonim módon, amit a való életben egyébként elfojt önmagában.

Egy olyan beszélgetés során, ahol teljes mértékben jelen vagyunk, sokkal szabadabban fejezhetjük ki, és teljesebben adhatjuk át mondanivalónkat, mint interneten. A metakommunikáció, hangszín, gesztusok, kisugárzás mind színezi, árnyalja a közlésünk érzelmileg és tartalmilag egyaránt. Viszont az virtuális kommunikáció során nem érzékelhető az érzelmi tartalom, csak esetleg az „emotion-ikonok” adnak egy szegényes kiegészítést e téren. Mondjuk egy odabiggyesztett mosoly :-) még nem sokat árul el a lelkiállapotomról, s arról, mit érzek, mikor e sorokat írom.
Persze vannak azok, akik azt mondják, hogy nem tudják így összeszedni egyébként a gondolataikat, csak ha leírják pl. fórumba, esetleg e-mailben. Igen, viszont vegyük figyelembe, hogy az írott szöveg sokkal inkább válhat „vetítővászonná”. Olyan szituáció, amikor nem látjuk a másikat, sokkal inkább teret enged annak, hogy a saját szájízünk szerint értelmezzünk, és esetleg hozzáképzeljünk, projektáljunk dolgokat a partnerre. Felépítünk egy mentális képet a másikról, hiszen nem látjuk, csak a kitalált nevét (felhasználónév), esetleg tudattalanul hozzáképzelünk személyiséget, arcot, ha van egy kép, akkor elképzeljük az életben, s mindezekből következtetünk arra, milyen is lehet ő. Ezek az elképzelt, belső tartalmak viszont sok esetben csak a saját énképünk kivetülései, amelyeket illúziórikusan a másik emberben azonosítunk. Ideálokat vetítünk ki, pozitívokat és negatívakat egyaránt.
A felhasználók kevésbé visszafogottak a virtuális térben, mint a való életben, szabadabban alkotnak véleményt, olyan dolgokat is kimondanak, amiket esetleg nem mernek egyébként felvállalni, legyen szó akár agresszió vagy szexualitás kifejezéséről. Nem kell félniük, mert nincs arcuk, nyugodtan elrejtőzhetnek, ha valami balul sül el.
Megfigyelhető egyfajta paranoid-skiozid reakció is, mikor az illető a világot szétszakadozottnak éli meg, tehát nem tudja összekapcsolni azt, hogy jó és rossz lehet egyazon személy, hanem valaki vagy „csak jó” vagy „csak rossz”. Van egy fix ideál a fejében, amilyennek látja a másikat, és ezt a képet saját magában teremti meg. A másik pedig bármit is tesz vagy bármit is mondd, az ő fejében akkor is ugyanaz a kép marad.
A paranoid-skizoid pozícióra nagyon jellemző, hogy szélsőségesen vagy gyűlölködő, vagy kedves, már-már nyálas reakciókat ír az illető, akár egymás után is, végletesen jónak és rossznak bélyegez felhasználókat, eszméket, tárgyakat, stb., illetve úgy kezel másokat, mint résztárgyakat, és nem mint egészséges, teljes emberi lényeket.
Ismerős? Szerintem, aki hosszabb ideje internetezik, és látogat fórumokat, biztos találkozott már ezzel a jelenséggel. De ha csak a témákhoz való hozzászólásokat nézzük, sokszor megfigyelhető, hogy nincs „középút”, nem elegyednek pozitív és negatív hozzászólások, nem fejtik ki igazán a véleményüket. „Nagyon tetszett!”, „Hű ez jó volt!”, „Várom a továbbiakat!”, s ezekhez hasonlóak sorakoznak, és ha valaki is esetleg megpróbál a témáról diskurzust indítani, a másként gondolkodó hozzászóló gyakran kaphat agresszív verbális támadásokat. Pedig csak építő jellegű hozzászólást szeretett volna. Ez a hirtelen destruktív agresszivitás, amely az egyén „megsemmisítésére” irányul, szintén a paranoid-skizoid állapotra jellemző. Mondhatnék „birkaszellemet” is, mert ez ennek a tömegszintű változata. Hadd idézzem ennek megértéséhez az Osho Zen Tarot egyik lapját, a Beidegződések nevűt:

„Ha nem dobod el a személyiségedet, akkor nem találod meg az egyéniségedet. Az egyéniségedet a léttől kapod, a személyiséget pedig a társadalom akassza a nyakadba. A személyiség által illeszkedsz be a társadalomba.
A társadalom nem képes tolerálni az egyéniséget, mert egy egyéniség nem követi őt birkaként. Az egyéniség minősége az oroszlánéhoz hasonló: az oroszlán egyedül jár. A birkák mindig tömegben élnek; abban bíznak, hogy a tömegben otthont találnak. A tömegben az ember mindig nagyobb biztonságban és védettségben érzi magát. Ha megtámadnak, a tömegben könnyebben megvédheted magad. De egyedül? Csak az oroszlánok járnak egyedül. Pedig mindegyikőtök oroszlánnak születik, csakhogy a társadalmi beidegződések teljesen átprogramozzák az elmédet, és végül birka lesz belőled. Kapsz egy személyiséget; egy kényelmes, kedves, szófogadó és nagyon kötelességtudó személyiséget.
A társadalomnak rabszolgákra van szüksége, nem pedig olyan emberekre, akik a szabadság feltétel nélküli elkötelezettjei. A társadalomnak azért van szüksége rabszolgákra, mert az őt irányító összes érdekszövetkezet engedelmességet követel.”

Nos, ilyen beidegződésekkel vagyunk mi is felruházva. Pl. „Szia, hogy vagy?” és egy mosoly. Valójában érdekli az illetőt a másik állapota? Nem. Az egész csak egy formalitás.
Az is egy beidegződés ma, hogy ha elveszíted a munkád, akkor nem találsz másikat. Pedig ez nem igaz. Ezért félnek, még egy bolti eladói állást is féltenek, minimálbér fizetésükkel, s inkább mindent megcsinál a főnöknek, csak nehogy kirúgja. A félelem irányíthatóvá teszi az embereket. Ezért vannak, akik ezt tudatosan fel is használják. Ha nem vagy irányítható, addig szívatnak míg be nem adod a derekad. Aki ilyen típusú főnökkel találkozik, akkor jobb, ha másik állást keres magának. Vagy beadja a derekát. Ez a kettő lehetséges.
Visszatérve a virtuális térre, azok az emberek, akiket a való életben elnyomnak, irányítanak, félelemben tartanak, azok itt név nélkül, szabadon bekiálthatják agresszív, félelmeikből és elfojtásaikból fakadó, destruktív hozzászólásaikat. Az indulatok könnyen elszabadulhatnak. Saját destruktív énrészeit rávetítheti az illető az üzenetekre és azok elképzelt szerzőjére, így könnyen válthat valaki kedvelt vagy kevésbé kedvelt személyiségrészek tároló-rekeszévé (projektív indentifikáció).
A metakommunikáció hiánya miatt az írott szöveg könnyen válhat félreérthetővé, odaképzelt irónia, rossz szándék, utalások, célzások hordozója lehet. Van, aki a közömbös üzenetet is agresszív támadásnak élik meg. Ez a jelenség szintén emlékeztet a paranid-skiozid destruktivitásra. Persze vannak, akik azért reagálnak agresszíven, támadva, mert pusztán védik az üzleti érdeküket, pl. pályázatnak burkolt reklám-stratégiájukat. Sokféle motiváció lehet a leírt szavak mögött. Ez a való életben is így van, de az internetes környezetben mindez markánsabban megjelenik. S a végére egy tanulságos idézet :-)

„A szívnek megvan a maga észszerűsége, amit az értelem egyáltalán nem ismer.”

Blaise Pascal

HozzászólásokLényeg a lényeg.

Igazad van:DNa, szóval, Jayme. :-)

Hát, ugye, Te 11-én születtél, és a sorsod 29-ből 11, és ebből 2.
Én meg 29-én születtem, és a sorsom 38-ból 11, és ebből 2.
Tehát a sors beteljesítésének útja azért más. Neked 2 és 9, nekem meg 3 és 8.
Viszont azért mindketten értjük szerintem, hogy milyen dolog a végletek között egyensúlyozni.
Ráadásul tökmindegy. Ezek csak számok. :D
Lényeg a lényeg. :-)
Különben meg kor az nem létezik, ahogy idő és számok sem. :DÍrtam emailt Jaques.

Írtam emailt Jaques. Megkaptad?Hát én is akkor egy "gyerkőc" vagyok? :-D

1988.03.06 :-) Ja ez egy érdekes dolog, attól, hogy valaki még fiatal, lehet nagyon bölcs is. Sőt, egy 7-8 éves kisgyermek is akár. Nem korfüggő az érettség, csak van egy ezzel kapcsolatos hiedelem. Bár én mindig jobban megértettem magamat az nálam idősebb korosztállyal, s 22 éves létemre 33 éves barátnőm van, mégis mit sem számít a korkülönbség. Egymásnak lettünk teremtve, minden szempontból nagyon egymásra találtunk, és fülig szerelmesek vagyunk :-) Teljesen mindegy a kor, a barátnőmet is szekálták, hogy direkt választott fiatalt, meg stb. De miről is beszélnek? Szerintetek ha valakibe fülig szerelmes leszel, akkor majd elkezdesz mérlegelgetni, hogy hűű, ez fiatal, és ezért inkább nem jövök vele össze? Nem. Olyan erős volt közöttünk is a vonzás, hogy minden korlátot áttört. S mi csak szeretjük egymást, mindenféle feltétel nélkül. Biztos sok az irigy, meg szerintem a múlt rendszer korlátai miatt megmaradt az emberek fejében ez, hogy a korkülömbség számít. De szerencsére ma már egyre többen letojják a régi beidezőgéseket. Változik a világ, és jó irányba szerintem.Hali Szabox!:)

Én 30 már szerencsére.....na jó,még csak leszek annyi....úgy örülök,hogy nem vagyok huszonéves már,ugyanis későn érek.
Nekem csak egyszer volt igazam az oldal előtt,de akkor nagyon és azóta is tartja magát a gondolat:)
Elméletben erősebb vagy,mint a gyakorlatban?:DDDD
Én is így éreztem anno....a megoldása a dolognak az,hogy amint gyakorlatra kerül a sor,ne elnyomd ezen részedet,hanem merd kifejezni,merjél a megérzéseidre hallgatni,mert az a valóság.Ne az lebegjen a szemed előtt,hogy megfelelj másoknak,mert akkor nyomod el magad.Tegyél próbát mondjuk idegen emberek köreiben,ott nincs tétje a dolognak,tehát nem az lesz önmagad kifejezésének a vége,hogy "nem szeret érte senki,előre tudtam,hogy ez lesz,meg se kellett volna próbálni,jajj,de szerencsétlen vagyok én":DDDDD,legrosszabb esetben vadidegen embereknek nem leszel szimpatikus,na és akkor mi lesz?Megmondom,hát semmi:DDDD
Bár az,hogy itt kifejezed magad,az már egy gyakorlati dolog,és szerintem elég nagy sikered van,sok embernek tetszenek a blogjaid úgy,hogy önmagadat adod:)Kiskirálynő & Jayme! :)))

Kiskirálynő & Jayme!

:))) bizony, fiatalabb... most tudnék mondani egy közhelyeset, csak hát inkább nem... na jó, de: a kor nem minden :D :D bár, ezt magam sem érzem át, de jól hangzik, nem? :) De! Nyóc!

Amíg elértem ide az oldalra 4 szer vót igazam! :D ( Besenyő Pista bácsi után szabadon)

Amúgy, lehet komoly dolgokról írok, csak az a bibi, ami nem láccik, hogy elméletben erősebb vagyok, mint gyakorlatban... Amikor ilyenekról van szó, többnyire elmondom...

Ti hány évesek vagytok? :)Szabox

Amúgy Szabox,tök durva,hogy hozzám képest is kisfiú vagy még ugyanakkor tök komoly blogokat irogatsz és remélem írni is fogsz még.Jujj, szabox, te fiatalabb

Jujj, szabox, te fiatalabb vagy nálam??? :D:D:Dköszi Jayme :)

köszi Jayme :)Belinkelem:)Persze Szabox:)

Az 5-ös szám a Merkúr jelképe.
Nagyvonalú, optimista, nyitott és szerencsés ember, akinek az élet jobbnál jobb lehetőségeket ajánl fel. Már csak azért sincs nehéz dolga, mert önbizalma, és megnyerő kiállása miatt szimpatikus és megbízható ember látszatát kelti. Társaságban szeretik, mert jó a humora, mindenkivel barátságos és közvetlen, és elnéző más hibáival szemben. Az, akinek nem kell mindenért megdolgoznia, sok dolgot készen kap az életben - ezért lehet, hogy sokan irigykednek rá. Imád utazni, és szabadon felfedezni az világot, a monotonitást viszont nem tűri. Nagyvonalú, a pénzzel is - egyesek szerint felelőtlen -, de meg van győződve róla, hogy úgyis lesz pénze. Nem fél a változástól, és hamar tovább is lép, ha úgy érzi, hogy az adott élethelyzet már nem tud számára újat nyújtani.
Az 5-ös életútszámmal rendelkezők még kalandvágyó és nagyon kíváncsi emberek, akik szerint a személyes tapasztalat az élet legjobb tanítómestere. Sokan közülük nagyon intelligensek, szeretnek filozofálni, és spirituális beállítottságúak. Imádnak a létezés természetéről elmélkedni. Annak ellenére, hogy néha nemtörődöm a viselkedésük, sokuk komolyan megoldást keres az emberiség problémáira.

Az 5-ös életútszámúak irtóznak a megszokottságtól és a mindennapi házimunkától. Kiválóak abban, hogy több munkába fogjanak bele, de csak ritkán csinálják őket végig. Az 5-ös életútszámmal rendelkezők nem fordítanak túl nagy gondot saját magukra és a háztartásra, hanem inkább a saját szeszélyeiket és érzéseiket követik. Emiatt nem érzik magukat túl jól irodai környezetben.

Az 5-ös életútszámúak azonban nagyszerűen tudnak kommunikálni, és kiválóan értenek bármilyen téma elvonatkoztatásához. Emiatt nagyon jó szociális antropológusok, régészek és történészek. Némelyik 5-ös életútszámmal rendelkező ember nagyszerű tanár lesz.
Az 5-ös életútszámmal rendelkezők életében általában eljön egy olyan időszak, amikor valamilyen lelki vagy érzelmi válság miatt az addigi karrierjüket feladják, és művészek, nyomozók vagy riporterek lesznek helyette.

A legtöbb 5-ös életútszámmal rendelkező ember több dologhoz is ért, de nincs elég önfegyelmük vagy akaratuk ahhoz, hogy kövessenek egy utat. Emiatt sok 5-ös életútszámú ember pénzügyei kaotikusak, esetenként katasztrofálisak.

Az 5-ös életútszámúak nem szeretnek tervezgetni, hanem inkább a jelenben élnek. A dolgokhoz való hozzáállásuk azt mutatja, hogy nagyon erősen hisznek abban, hogy az univerzum majd vigyázni fog rájuk. Az ellenkező neműek sokszor nagyon izgalmasnak és romantikusnak találják szertelenségüket, de csak addig, amíg azon nem találják magukat, hogy egy életcéllal nem rendelkező 5-ös életútszámú embert támogatnak.

Az 5-ös életútszámúak kötelezettséget nem vállalása a személyes kapcsolatokra is kiterjed. Hajlamosak csak magukkal törődni, és nem veszik észre, hogy a cselekedeteik milyen hatással vannak másokra. Arra is hajlamosak, hogy a mások által legfontosabbnak tartott dolgokat a legutolsóknak, a mások által a lista legvégén állókat pedig a legfontosabbnak tartsák. Mivel mások gyakran úgy érezhetik, hogy az 5-ös életútszámú ember becsapta vagy átverte őket, gyakran nagyon sok zátonyra futott emberi kapcsolatuk van az 5-ös életútszámúaknak.

Az 5-ös életútszámúakat onnan tudhatják, hogy teljesen letértek az útjukról, ha túl dekadens életet élnek és mindenkit megrontanak, akivel csak találkoznak. Ha 5-ös az életútszámod, és állandóan kritika, gúnyolódás, viszályok és stabilitáshiány kísér, akkor valószínűleg letértél az életcélod felé tartó útról, vagyis arról az útról, amelyen nagylelkűbb, és utópisztikusabb jövőt teremthetsz másoknak.

Problémája:
A legmélyebb érzése sem lehet erősebb, mint szabadságvágya, ezért igazán senkihez sem tud kötődni. Párkapcsolatai éppen ezért rövid távúak vagy felületesek, nem találja az "igazit". A legszebb érzéseket nem engedi közel magához, mert úgy érzi, hogy ha túlságosan szeretnék, elvesztené a szabadságát. Meg kell tanulnia közel engedni magához az érzéseket és a másikat.

Vigyázat! Amit leginkább nem érzünk problémának, sokszor pontosan azzal van a legnagyobb gond - inkább elfojtjuk és tudatalattinkba száműzzük, mert nem akarunk szembesülni vele, hiszen nehéz megélni és változtatni rajta.1987.04.21 ? :) valaki?

1987.04.21 ? :) valaki?Húúú, nahát ez mennyire igaz!

Húúú, nahát ez mennyire igaz! Tényelg idealista vagyok! Ja és tökéletességmániás: elvem, hogy mindenki tökéletes ;)

A karrier számomra nem cél, csak egy út, befolyásom azért szeretem, mert tudok segíteni az embereknek. Csak az a baj, hogy ezért sokan hülyének néznek, sőt olyan is volt, aki visszaélt a jószívűségemmel. (na elég az önfényből és mártírkodásból, fujjj :DDD)

Szóval ezért is fontos most nekem a jó főnök téma. Egy szociális intézményhálózat vezetésére készülök. (Ehhez ugye nem elég jószívűnek lenni.:)Kiskirálynő:)

A 9-es sorsszámmal rendelkezők sorsa gyakran a humanitárius ügyekben rejlik. Nagyszerű tanárok, tanácsadók és papok. A 9-es sorsszámúak nem a karrier megszállottjai, és velük született tehetségük van az emberi természet megértéséhez.

Ezek a kedves, megértő és együtt érző emberek gyakran irodalmi vagy művészi tehetséggel is meg vannak áldva. Azonban mivel sokan közülük nagyon szeretnének segíteni a világon és megoldani az emberiség problémáit, a művészi tehetségüket csak életük későbbi szakaszában tudják kibontakoztatni. Ez azért nem túl szerencsés, mert a 9-es sorsszámú emberek voltak azok, akik a leginspirálóbb és legfelemelőbb írott és vizuális anyagokat létrehozták.

A 9-es sorsszámúak idealisták, akik úgy gondolják, hogy a változás legértékesebb eszköze az, ha a bölcsességet a gyakorlatban is alkalmazzák. A 9-es sorsszámmal rendelkezők ritkán alakítanak ki olyan személyes ambíciót, amely nem foglalja magában az emberekkel való gondoskodást és a világ jobbá tételét. A 9-es sorsszámú ember számára a barátság és a szeretet sokkal fontosabb, mint a karrier, vagy akár a saját túlélése.

Némelyik 9-es sorsszámú ember annyira idealista, hogy mindig keserűen és csalódottan veszik tudomásul mások reakcióját emberbaráti tetteikre. Ha ki akarja hozni magából a maximumot, akkor a 9-es sorsszámú embernek vigyáznia kell arra, hogy az elvei ne ragadják el túlságosan, mert ez tartózkodáshoz és büszkeséghez vezethet. Ha sínen akar maradni, akkor a 9-es sorsszámmal rendelkező embernek meg kell bocsátania az embereknek azt, hogy olyan esendők.Hello! Az enyémet is számolná

Hello!

Az enyémet is számolná valaki? (Vagyis számolni tudok :D , csak pici elemzésre lennék kíváncsi:))
Köszi!:)Szia Jamy!

Jaja, ideje elfogadni a kettősséget :-)
Ami a számmisztikát illeti, a sorsszámod 1981.08.11. alapján a számjegyeket összeadva 29/11, ráadásul 11-én is születtél, ami azt jelenti, hogy ennek a mesterszámnak az energiái tényleg nagyon jellemzően hatnak rád. Rendkívül érzékeny vagy és intuitív, stb. A 11-es 2-re való leegyszerűsítése végülis szintén helyes, szóval nyugodtan mondhatod mindkettőt :-) 11-ből 2-es és kész :-D A két 1-es olyan, mintha két egóval, két személyiséggel rendelkezne egy 2-es, amelyek széthúzzák az illetőt. Így tényleg nagyon fontos tanulnivaló a kettősség-egység megértése, megtapasztalása. Az ebből fakadó bizonytalanságérzet, esetleges döntésképtelenség is megoldandó feladatok lehetnek, illetve amit írtatok Origamival, a befolyásolhatóság, kihasználhatóság. De hát az élet egy kihívás, és mindenki megmássza a saját hegycsúcsát :-)
Jómagam 35-ből 8-as vagyok, ami meg a hatalom, irányítás, vezetés és jólét feladatkörein belüli munkálkodást, életfeladatot jelenti. Tulajdonképpen senkinek sem nehezebb, vagy könnyebb a karmája, mindenkié egyedi, ezért nem is összehasonlítható. Viszont az már szerintem egy nagy előrelépés, ha az ember tudja, mire hivatott, mik a megoldandó feladatok, a tanulandó dolgok.Hát a sorsszámmal

kapcsolatban én is mindig gondban vagyok,magam se tudom melyiket mondjam,ha kérdezik.Mert valahol a 11-et fogadják el, valahol meg még azt is leegyszerűsítik 2-őre,szóval jó kérdés,gőzöm sincs:)
Néha befolyásolható vagyok,persze,ahogy mindenki aki nem totál bizalmatlan.Hanyas is a sorsunk, Jamy? :D

Hát, miért beszélgetünk vajon mi most éppen erről? :DKettőség-kettősség. :-)

Egyik szó töve a kettő, a másiké pedig a kettős.
Mindkettő helyes.
Attól függ, mit szeretnél a szavakkal kifejezni. :-)
Témába vág ez is, mi? :DHát, Jamy, ez érdekes. :-) Én sok közöset látok...

kettőnkben, és még a szülinapunk és sorsszámunk is egybeesik.
Viszont nehezen fogadom el azt, hogy néha még kissé befolyásolhatónak látlak Téged.
Valószínűleg bennem is lehet ebből a túlzott hiszékenységből.
Te is néha nagy kerek szemekkel bámulsz a világra?
Mert ha igen, akkor így van. :D???

Kettőség,vagy kettősség?Tudja valaki?A google szerint mindkettő helyes,az online nyelvtan szótárban egyik sincs benne.Hali!

Pont ezt a részt olvastam tegnap este az Egó könyvéből:)
Amúgy egyetértek ezzel a paranoid-skizoid reakcióval.Például ha meglátom a Jaques nicknevet,már rosszul vagyok,ugyanis nehezemre esik Jacques a hozzászólásaid stílusát elfogadni.Viszont a blogjaid tetszenek,ez is.Ennek következménye pedig az az én lelkemben,hogy nekem esik rosszul,hogy most tetszik ez a blog,mert elvárnám tőled,hogy olyan blogot írj,ami valami baromság,hogy egyértelműbb légy.
Szerintem nehezebb így a neten elfogadni az emberi kettőséget,mint a valóságban.