A „Különleges” és „Szent” kapcsolat 2.rész

A „Különleges” kapcsolat illúzióromboló leírása után, következzék a „Szent” kapcsolat.
A kettő közti különbség alapvetően az, hogy míg a „Különleges” kapcsolatban az a kimondatlan elvárás él az emberekben, hogy „arra választottalak ki téged, hogy te tegyél boldoggá engem”, a „Szent” kapcsolatban az ember olyannak fogadja el a másikat amilyen. Megengedjük, hogy az legyen aki. Tudom, hogy ez közhelyesnek és elég általánosnak hangzik, ráadásul ez is olyan dolgok egyike, amit nagyon könnyű kimondani ellenben nagyon nehéz megvalósítani…

Egy kis segítség:

Első lépésben az embernek el kell tudni fogadni, hogy bizony sebekkel rendelkező lény.
A Course in Miracles így fogalmaz: „Egyikünk sem érkezik gyógyultan és tökéletesen egyik kapcsolatba sem. Egy szent kapcsolatban magától értetődő, hogy mindannyian sérültek vagyunk, de azért vagyunk ott, hogy együtt gyógyuljunk.”
Sebeink olyan dolgok, amiket tudomásul kell vennünk. Pont. Sem letagadni nem érdemes, sem pedig önsajnálatba menekülni miatta. Még az sem érdekes, hogy miért alakult ki, milyen régi történet rejtőzik mögötte. Ha eszünkbe jut, akkor úgy van jól: a tudatalatti megmutatta. Ha nem jut eszünkbe, akkor nem is érdekes. A lényeg az, ha a jelenben fáj valami, akkor arra oda kell figyelnünk, ahhoz oda kell fordulnunk.

Tulajdonképpen egészen egyszerűen arról van szó, hogy ami bent van, annak kifejezésre kell jutnia, felszínre, fénybe kerülnie - azaz tudatosodnia. Azt kell megtanulnunk, hogy hogyan kell az adott dolgot kezelnünk, hogy többé ne ő kezeljen bennünket.

A lelki fájdalomnak ugyanolyan figyelemfelhívó szerepe van, mint a testinek.
Fáj, és rá kell figyelni. Fáj és tenni kell valamit.

A szerelem és a kapcsolatok szerepe itt azért elsődleges, mert a partner –legtöbbször tudattalanul, de rutinos civakodó pároknál már tudatosan - hihetetlen érzékkel tud rátapintani a másik gyenge pontjára. Mint egy zseniális pszichológus :-)! Megnyomja a megfelelő gombot és a ki tudja mióta visszafogott fájdalom, düh, szorongás, félelem stb. máris a felszínre bukkan. Ilyenkor rendszerint ráömlik a másikra, aki visszaadja…és indul a teniszmérkőzés…
Aki azonban az érzelmek kezelésében már a tudatosodás útját járja, azt már nem sokáig kapja el a gépszíj. Ideális esetben persze rögtön észhez lehetne térni, de maradjunk emberiek…Csodálatos teljesítmény az is, amikor az ember a folyamat közben ocsúdik fel… :-)

Tehát második lépésben felismerjük, hogy most éppen fáj.

Harmadik lépésben pedig azt tudatosítjuk, hogy ezt a fájdalmat a jelenlegi helyzet hozta ugyan elő, de nem most keletkezett. Ezt úgy tudjuk felismerni, hogy az érzés már régi ismerős: „már megint ez a szokásos, düh, kisebbrendűségi érzés, féltékenység, megalázottság, csalódottság stb.” (Természetesen nem minden érzelem amit érzünk régi, elnyomott fájdalomból fakad. Ha gyorsan jön és a kifejezésre juttatása után rögtön el is múlik…akkor nincs dolgunk vele. Én azokról az érzésekről beszélek, amikben ott van ez a „már megint” érzés, vagy – és ez fontos jel! – az érzelmi reakciónk intenzitása jóval felülmúlja azt, ami adott esetben természetes lenne. Mond valaki egy kis piszkálódó megjegyzést és jön a robbanás!! Azt hiszem mindenki járt már így… :-))

Negyedik lépésben ilyenkor az ember felismerheti, hogy nem a másik a „hibás”. Sőt még én sem vagyok „hibás”. Felesleges felelőst keresni, vádaskodni, okolni. Bántani, megsérteni csak ott tudnak bennünket, ahol sérültek vagyunk. Ott és csakis ott!!! („Semmi kívülről jövő nem fertőzheti meg az embert…”)
Tudatosítjuk, hogy ezt a szituációt most azért tette elénk az élet, mert megérett a gyógyulásra. Kész megváltozni, kész átalakulni, kész arra, hogy ólomból arannyá váljék.

Ezzel a tudattal teljesen más szemmel tudunk nézni az életben felbukkanó nehézségekre, és a párkapcsolatban előforduló konfliktusokra is. Felismerve, hogy minden egyes konfliktus nem „baj, bú, bánat” forrása, hanem esély a gyógyulásra…azt hiszem érthetővé válik, hogy miért érdemesebb a hollywoodi – álomvilág –modellünket felváltani a „Szent Kapcsolatra”.

Saját tapasztalat: minden egyes vihar után, amit az ember ilyen hozzáállással old meg hatalmas energiák szabadulnak fel. Kioldódnak a régi fagyott érzelem-csomagok és a meghittség egyre mélyebb és mélyebb szintjei élhetőek meg. Hatalmas megkönnyebbülés feladni azt a görcsös erőfeszítést, mikor viselkedésünket úgy próbáltuk alakítani, hogy a szándékunk szerinti hatást váltsuk ki a másiknál. Aztán ha nem sikerült elérnünk a kívánt hatást, megpróbáltuk más módon…hatalmi harcokba bonyolódva, pofonokat osztva és szerezve…Erre többé nincs szükség!!!

Igenis lehet másképp is!
Legközelebb leírok egy-két konkrét gyakorlatot is.

Folyt. köv. :-)

Szeretettel: Réka

HozzászólásokÉrdekes érzés lehet, amikor ellövik a poént előre. Na ebből sem

ezt nem nagyon értem. pontosabban kicsit sem.Köszönöm!

nagyszerű írás! Tökéletes volt a megfogalmazás és a szóhasználat, teljesen megértettem a lényegét.

ez a két mondat nekem különösen beindít egy jótékony folyamatot illetve generálja a már beidultat és erőt ad a folytatáshoz. :)
"Tudatosítjuk, hogy ezt a szituációt most azért tette elénk az élet, mert megérett a gyógyulásra. Kész megváltozni, kész átalakulni, kész arra, hogy ólomból arannyá váljék."

Mégegyszer köszönöm!Hmm...

Érdekes érzés lehet, amikor ellövik a poént előre. Na ebből sem lesz üzlet. :))gyakorlat

Az ACIM tartalmaz egy gyakorlatsort. 365 gyakorlat van benne, az év minden napjára. Egy gyakorlat elvégzéséhez nagyjából 8-10 perc szükséges (nem feltétlenül egyszerre, olyan is van, amit több részletben kell elvégezni).Kreátor!

:)........M. Scott Peck

volt az első az életemben, aki jelentősen megváltoztatta a gondolkodásomat ezen a területen. a szeretetről ezt írja: "A szeretet hajlandóság az én kiterjesztésére saját és mások lelki fejlődésének elősegítése érdekében" (Járatlan út 64.o.) "Szerelmesek akkor leszünk valakibe, ha tudatosan vagy tudat alatt kívánjuk a vele való nemi érintkezést" (uo. 67.o.)
Úgy gondolom, hogy a szerelem - mégha túl is megy a szexuális vágyon - nem feltétlenül tartalmazza a szeretet hajlandóságát.
Ezzel semmiképpen sem szeretném a szerelem értékét csökkenteni, inkább arról "eszmecserélek" itt, hogy a szerelem tartós tartalmas és boldog kapcsolattá alakítása, nem nélkülözheti a szeretetben való fejlődést.
Ha úgy tetszik, a "különleges kapcsolat" "szent kapcsolattá" alakulását. Ugyanis utóbbi, a legtöbb esetben tartalmazza, megőrzi a szerelmet is.
:) Szerintem....

várom a konkrét gyakorlatokat :-)"míg a „Különleges”

"míg a „Különleges” kapcsolatban az a kimondatlan elvárás él az emberekben, hogy „arra választottalak ki téged, hogy te tegyél boldoggá engem”, a „Szent” kapcsolatban az ember olyannak fogadja el a másikat amilyen."

számomra éppen az a kapcsolat a különleges, amelyben olyannak fogadom el a másikat, amilyen

és amelyiket te különlegesnek nevezed, azt én inkább semmilyennek, egománnak, társfüggőségnek, birtoklási vágynak...

míg ezutóbbiban a különlegesség hamis, az előbbi valódi misztikum...Oké!

Legyen :-)
Én teljes mértékben elfogadom, amit írsz.
Régebben én is sokat bogarásztam ilyesféle meghatározások igazságán, de rájöttem, hogy -mivel saját tapasztalatom nincs - kénytelen vagyok elfogadni mások meghatározásait.
Ezért inkább olyan dolgok felé fordult az érdeklődésem, ami itt és most az orrunk előtt van és segít. Mint pl. az érzelmek kezelése, kapcsolati válságok megoldása stb... Stuart Wilde írta egyszer, hogy "felhasználóbarát ezoterika" :-) Valahogy így... :-)

Persze - mint mindenhol a spirituális tanulás során- itt is meg kell birkózni az embernek azzal a paradoxonnal, hogy semminek sincs túl sok értelme, mégis az életünk minden apró-cseprő dolgának is hatalmas értelme van :-)))))

Nekem akkor álltak össze a dolgok, amikor Szepes Máriától ezt olvastam: Az emberek azt hiszik, hogy az élet célja, hogy boldogok legyenek, a gondolkodás célja pedig az igazság keresése. Mindkettő téves. Az élet célja a tapasztalás, a gondolkodás célja pedig a teremtés. (Elnézést azért nem tettem idézőjelbe, mert nem biztos, hogy szó szerinti az idézet. De a lényege ez!)

Gyönyörű estét mindenkinek!

RékaSzentlélek

Azt javasolnám tisztelettel, hogy ne mossuk össze a dolgokat. Az ACIM-féle Szentlélek nem kozmikus csomagküldő szolgálat. Nem az a dolga. Az az EGYETLEN dolga, hogy visszavezessen Istenhez. Az és semmi más. A mostani életed apróbb-nagyobb gondjaival nem foglalkozik. Nem azért, mert szívtelen, hanem azért, mert az ő perspektívájából az itteni mindennapi életed lényegtelen.

Ahogy az egyik ACIM tanító (Gary Renard) fogalmazott: a mostani világgal foglalkozni olyan, mint ha egy égő házban azzal foglalkoznál, hogy hová toldd el az asztalt meg a székeket. Lehet, de nincs sok értelme.

Ettől természetesen lehet, hogy ha valaki az ACIM tanításaiban megtalálja a megbocsátást és a lelki békét, annak pozitív változások jelentkeznek majd az életében. Ahogy Jézus mondta: Isten országát keressétek! Minden mást megkaptok ráadásnak.Hello!

Igazad van, ezért is írtam az első részben: "Tudjuk, hogy minden Egy. Továbbá azt is, hogy a hétköznapi tapasztalatunk igenis azt sugallja, mi itt külön vagyunk. Nem akarok ennek a részletes taglalásába belemenni, elég ha csak tudatosítjuk magunkban, hogy ez így van. …és ha ez így van, akkor nyilvánvaló, hogy a lelkünk mélyén hatalmas hiányérzet van."
Igaz, hogy nem használtam az "Isten" szót...
Különben ez a "bűntudat, meg bosszú" dolog tudom, hogy ijesztően hangzik. Nekem is az volt elsőre. Jung mondta, hogy az az ember, aki ártalmatlannak hiszi magát még nem találkozott az árnyékával...
Akit ez a téma mélyebben érdekel melegen ajánlom Chuck Spezzano: Ha fáj az nem szerelem c. könyvét. Többek között a Course in Miracles-ra alapozza a tanításait, még a forma is megegyezik: minden napra egy állítás, utána magyarázat, végül gyakorlat. Ebből nagyon jól megérthető miért kap olyan nagy szerepet a bosszú és a bűntudat az emberi viselkedésben. Nem mindig könnyű megemészteni az állításait, de bizony igaza van...

A Szentlélek kérdésében pedig úgy gondolom, hogy - attól függetlenül, hogy a Course sajátos nyelvezetet és látásmódot használ - amiről beszél lényegében összecseng sok más tanítással. Van, aki Szentléleknek hívja, van, aki "kozmikus csomagküldő szolgálatnak", Univerzumnak stb. Én nem látok át oda, nem tudom "hol végződik a Szentlélek és hol kezdődik a "kozmikus csomagküldő" :-)) .
Azt tudom mindössze, hogy van egy olyan erő, ami segít, ha kérjük. Szinkronicisztikus események, lehetőségek, találkozások, "semmiből" felbukkanó ötletek....ki tudja honnan jönnek...??? Azonban mind olyan Erő, ami formál bennünket...

Itt van ez az írás is...
...van, aki egyetért, van, aki nem... de végül is nem teljesen mindegy?
Itt vagyunk, gondolatokat cserélünk, mi, akik tegnap még nem is ismertük egymást.
Szerintem ez önmagában egy csoda.

Minden írás, minden kis apró hozzászólás fontos és értékes, mert elindíthat egy olyan gondolkodási folyamatot, ami segít mindenkinek SAJÁT MAGÁNAK megfogalmazni a SAJÁT IGAZÁT!!
Akár egyetért, akár nem, mindenképpen megfogalmaz olyan gondolatokat, amik lehet, hogy egyébként nem jutottak volna eszébe!
Mindenki a saját igazához jut közelebb, a saját belső bölcsességét mozgósítja...

...Szerintem a Szentlélek is ezt csinálja velünk...Általam, Általatok, Mindenki által...

...De ez az én véleményem... :-)))

Ámen :-)))))

RékaACIM

Csak hogy perspektívába helyezzük a dolgokat: az ACIM szerint az EGYETLEN, de tényleg az egyetlen probléma az ember elszakadása Istentől. Minden más ebből jön, a bűntudat, a bosszú, stb. A mű arról szól, hogy ezt a problémát hogyan lehet orvosolni. Minden olyan kérdés, amelyet a mű tárgyal, a párkapcsolatok kérdése is, ebből a szempontból vizsgálandó, máskülönben elkövetjük azt a hibát, hogy a dolgokat kiszakítjuk az eredeti kontextusból.Így már más azért.

Jó akkor most már érthető, hogy Réka mit szeretett volna kihozni ebből. A baj csak annyi volt, néhány dolgot nem megfelelően fogalmazott meg. Ahogy már írtam a szezon, meg a fazon keveredett. Belekeverte a szerelmet, mint érzelmet, holott itt a címhez egyébként méltóan a párkapcsolatok megoldásáról van szó és a gátló (negatív) tartalmakról. Kár, hogy nem egyben tetted fel és kár, hogy nem túl megfelelően keverted bele a szerelem érzést, mert együtt/egyben a két írás hasznosabb és kevésbé félrevezető lenne.

Szerintem egyébként, ahhoz, hogy valakik eljussanak ehhez a fajta kapcsolathoz, a tudat és a megfelelő érzés (újra a valós szereteten alapuló szerelem) együttesére van szükség. Kell hozzá a "szív", de kell hozzá a "gondolat" magyarázó ereje is.Szent kapcsolat

Az is benne van a szövegben, hogy a különleges kapcsolatot a Szentlélek alakítja át szent kapcsolattá.

"Ismételten mondtuk, hogy a Szentlélek nem FOSZT MEG téged a különleges kapcsolataidtól, hanem ÁTALAKÍTJA azokat. Ezzel pedig csak azt mondjuk, hogy Ő VISSZAÁLLÍTJA azokat az Isten által nekik kijelölt FELADATRA. (...) A szent kapcsolat MEGOSZTJA Isten szándékát, és nem HELYETTESÍTI azt. Minden különleges kapcsolat, amelyet TE hoztál létre, Isten Szándékát helyettesíti, és a te szándékodat dicsőíti az Övé helyet, AZ ÉRZÉKCSALÓDÁS MIATT, AMELY SZERINT EZEK KÜLÖNBÖZŐEK LENNÉNEK."

(Nagybetűs kiemelés az eredetiben).Bárcsak előbb olvastam volna

Bárcsak előbb olvastam volna ezeket.
Miért nem 2010.04.20-án írtad és olvastam??:)