LÁM-A-MOSOLY :)

dalai láma"A dalai lámának nincs mobiltelefonja, és nem használ internetet sem. Legfőbb fegyvere pedig húga szerint a mosoly. A 68 éves Jetszun Pema minderről Berlinben beszélt, ahol csütörtök este óriási érdeklődés közepette mutatták be a 10 kérdés a dalai lámához című amerikai dokumentumfilmet.

Tibet szellemi és egyben vallási vezetőjét a hónap közepén várják Németországba, a bemutató alkalmából őt képviselő húgának ugyanakkor az újságírók tíznél jóval több kérdést tettek fel Tibet jövőjéről, az olimpiai játékokról és természetesen bátyjáról, a nála öt évvel idősebb Tendzin Gyacóról.

Jetszun Pema szintén sajátos küldetést teljesít. Az indiai Dharamszalában - ahová a száműzetésben működő tibeti kormány költözött, - ő vezeti azt a gyermekfalut, amelyet árva tibeti gyermekek számára hoztak létre. A munkát 1960-ban mindössze 51 gyermekkel kezdték, ma pedig számuk megközelíti a 10 ezret. Annak idején Cering Dölma, a dalai láma nővére vállalta el a gondozóközpont szervezését, illetve vezetését. Hirtelen halála után azonban azt húga vette át a központ irányítását, miközben a gyermekfalu - az indiai kormány támogatásával - már óvodát és iskolát, továbbá szakképzési központot és tanítóképzőt is magában foglal. Most pedig azon fáradozik, hogy Bangalorban tibeti egyetemet hozzon létre.

Jetszun Pema elmondta, hogy amikor megszületett, bátyját már Tibet legfőbb uralkodójává, a XIV. dalai lámává nevezték ki. "Épp ezért soha nem is játszottunk együtt, s még csak vitatkozni sem tudtunk" - számolt be az újságíróknak a gyermekévekről a dalai láma húga, utalva arra, hogy számára testvére mindig is egyfajta "guru" volt.

Szavai szerint bátyját csak akkor keresi fel, ha valamilyen problémája van, de - mint fogalmazott - évei számának növekedésével egyre kevesebb a problémája. S más csatornákon keresztül sem tudja elérni, mert a dalai lámának nincs mobilja, s nem használ internetet sem. Húga szerint "mindez nem az ő világa." De amikor mégis találkoznak, bátyja mindenben támogatja őt.

Jetszun Pema szerint minden száműzetésben élő tibeti álma, hogy egyszer visszatérhessen a kínaiak által megszállt országba. Szerinte a kínai hatóságok időre játszanak, a dalai láma ugyanis immár 73 éves, s azt remélik, hogy halálával megszűnik a tibeti kérdés is. Pedig testvére igencsak megkönnyíti Peking dolgát, nem függetlenséget követel, hanem csak kulturális autonómiát. "Azt, hogy saját vallásunkat gyakorolhassuk, saját nyelvünkön beszélhessünk, s saját kultúránkat ápolhassuk" - jelentette ki.

ám a láma is mosolyogBátyja - mint hangsúlyozta - mindig is támogatta, hogy Kína kapja meg az olimpiai játékok rendezésének jogát, ugyanakkor azt vallja, hogy a vendéglátónak komoly kötelezettségei vannak egyebek között az emberi jogok biztosítása terén. S nemcsak Tibetről van szó, hanem arról, hogy a kínai hatóságok miként bánnak saját népükkel. Erre azonban szavai szerint a nemzetközi közösség nemigen kérdez rá.

A dalai láma szívén viseli valamennyi tibeti szenvedéseit. Ez testvére szerint akkor is így van, ha többször is mosolyog, amikor tibeti buddhistákkal beszél. Jetszun Pema szerint "a mosoly az egyik legfőbb fegyvere."

"Ha ez ember pozitívan gondolkodik, különös energiát sugároz. Ezért igyekszem én is pozitívan gondolkodni" - jelentette ki, hangsúlyozva: a buddhizmus arra tanít, hogy a negatív érzések a legártalmasabbak.
(MTI)"

Címkék:

HozzászólásokDrága Gini! Tedd fel a képet, l.szi....!:))))

"Élj a Szíved Erejével!"
Szeretettel: EryKedvesek!

Egyszer a naplómban írtam nektek arról, milyen mély tisztelet van bennem a Dalai Láma iránt. Mintha ismerném vhonnan és hiszem is, így van...
és nagyobbik lányomat ugye, "véletlenül" DALMÁnak kereszteltük el...leírtam a történetét is..

Most egy újabb adalék, mely megint csak " véletlen" ...

Olvasom, hogy 2008. július 12.-én Taron a Béke Sztupánál ünneplik a XIV.Dalami Láma születésnapját. Egésznapos programok lesznek. Mondom magamban, jó lenne elmenni...biztosan nagyon szép lesz...
Nézem a naptáramat, gondoltam beírom, elne felejtsük....

És lám, mi van oda írva? Dalma névnap!!!

Szóval megincsak megmosolyogtatott és megmelengette lelkemet...de persze ennél csodásabb Dalma nénvap nem is lehetne, szóval mostmár tuti megy az egész pereputty!

Ölellek benneteket, és köszönöm Öbi a szép írást.

Szeretettel:
SzildiNagyon érdekes és

Nagyon érdekes és tanulságos blog volt, köszönöm hogy megszületett ide ÖBIbaba:-))
Nekem a Dalai lámával egy nagyon érdekes élményem volt.
7 évvel ezelőtt Aushwitzban és a környező táborokban tettünk látogatást, az akkor még csak
jóbarátommal (ma már a gyermekem édesapjával:-)), az öcsémmel és még egy jóbaráttal.
Éppen azokban a termekben sétáltunk, ahol hatalmas szobányi területek üveggel lettek leválasztva, és mögötte feltornyozva művégtagok, szemüvegek, hajak, babacipők és egyéb használati tárgy, amit itt hagytak a földi pokolban viselőik, amikor elkellett távozniuk.

A fehér falak között hirtelen feltünt egy sáfrányszínű "togában" valaki. Én nagyon kiváncsi természet vagyok, ezért elkezdtem felé lődörögni.
Abban a közegben amúgy is más az atmoszféra, valami megmagyarázhatatlanul idegen szomorúság és döbbenet költözik a látogatóba, ezért mindenkit ilyen "szemüvegen" át lát, aki körülötte van.
Nagyon furcsán érintett a szerzetes látványa, mivel sosem gondoltam, hogy találkozhatok egy ilyen helyen vele.
Mondtam a páromnak, hogy szeretnék egy közös fotót vele, odamegyek. Kértem jöjjön velem ő is.
Határozottan, de mosolyogva közelítettem hozzá, Ő ezt látta és mosolyogva várt.
Angolul - a szókincsem hagy kívánni valót maga után -, beszéltem vele, elmondtam hogy örültem amikor megláttam itt és furcsa, hogy ebben a közegben egy buddhista szerzetes is megtalálható.
Továbbá mondtam neki, hogy szeretem az Ő "nyugodt" vallásukat. És, hogy nagyon hasonlónak találom a lámához.
Ő végig mosolygott, majd odahajolt a fülemhez és azt súgta bele:
"Nem csak hasonlítok hozzá, de ez maradjon a mi titkunk" :-))
Teljesen ledöbbentem, a szememmel testőröket kerestem, vagy bármit ami megmagyarázza a helyzetet.
Én hülye egy olyasmit tudtam csak makogni meglepettségemben, hogy:
- Igazán? Áldás nekem ez a találkozás és meghatározó élmény. Engedje meg, hogy hazavigyem Őt egy fotón magammal...
És egyfolytában a tekintetét kerestem. Végig vidám mosollyal beszélt és figyelt. Szinte huncutul:-)
Odaugrottam egy túristához, kértem csináljon hármunkról egy fotót, ami örök emlékem erről a találkozásról.

www.aminababa.com
www.flavin7.com
www.gulliver.huElárulok valamit...

...amikor összedőlt a házasságom 2000-ben, mint egy kártyavár, kapkodtam és mindenre hirtelen nagyon nyitott lettem. Mindenben a vígaszt kerestem és miután az az asszony, az a feleség aki voltam egyszeriben meghalt bennem...de nem tudtam akkor most ki is vagyok??? Épp akkor érkezett hazánkba 17. Karmapa, Thaje Dordzse által...és én elmentem és Menedéket vettem Buddhában!!! Ezt a nevet kaptam ez alkalomból: DEKJI LHAMO (vagyis: Gyönyör és Boldogság Istennője)
Majd letettem a Bodiszatva ígéretet és így hívtak: SZÖNAM ZANGMO (vagyis: Jó benyomások Jó asszonya)
Íme: Legyen minden lény boldog,
és rendelkezzen a boldogság okával!
Legyen mentes a szenvedéstől és annak okától!
Legyen vele a legnagyobb boldogság,
mely minden szenvedéstől mentes!
Időzhessen a nagy azonosság állapotában,
mely mentes a néhány lény iránti kötődéstől,
és a mások iránti ellenszenvtől!

Köszönöm!!!! Nem vagyok "ista", de sokat olvasgattam a tanaikról, ahogy megismertem a Tao-t is. Sokat tanultam belőlük:))))

Ez az én kis titkom, amit most megosztottam veletek:)))

Ölelésem mindenkinek:)))

Evelyn:)Bár hiányzik a láma fél arca, de a mosolya mennyei! :)))

..."az életben mindent elérhetünk - szerelmet, boldogságot, egészséget -, ha „kérjük, hiszünk benne, és készek vagyunk elfogadni azt".Köszönöm:)

"Nem elég tudni, hogy mi a helyes. Fontos, hogy próbáljuk azt életünke beilleszteni."
Sant Darshan Singh Ji Maharaj