Rossz érzések ellenszere

Marcus Aurelius: Rossz érzések ellenszereMarcus Aurelius - Rossz érzések ellenszere

“Ne ijeszd el magad az élettől azzal, hogy csupán a gondokról s a bajokról képzelegsz. Ne vetítsd előre még nem létező, se ne éleszd újra letűnt bajaidat. Amikor gondok kínozzák sorsod, tedd fel a kérdést: mi az, ami most elviselhetetlen? A választ magad előtt is szégyellni fogod - sem a jövő, sem a múlt nem nehezedik rád, mindig csak a jelen. Az előbbi talán be sem következik, az utóbbi pedig már régen elmúlt. A jelen súlya a kisebbik, ha körülhatárolod. Milyen ember az, aki még a jelent sem képes önmagában elviselni? - Ha félreteszed, ami bánt, máris a legnagyobb biztonságban érezheted magad.
Vajon ér-e annyit bármilyen dolog, hogy lelked rosszul érezze magát miatta? Találsz-e valamit, ami miatt érdemes a bánkódáshoz lealacsonyodnod; sóvárgó, magába süppedő arccal csüggedned valami mulandó felett?
Emberrel nem történhet meg, ami nem emberi; ahogyan ökörrel, szőlővel, kővel nem eshet meg olyasmi, ami ökörhöz, szőlőhöz, kőhöz nem illik. Isten nem sújt olyannal, ami elviselhetetlen.
Ha egy külső jelenség bánt, tulajdonképpen nem maga a jelenség nyugtalanít, hanem a róla alkotott elképzelésed. Márpedig csak tőled függ, hogy ezt megszüntesd. Ha a rossz érzés oka a lelkedben rejlik - tulajdonoddá, elválaszthatatlan részeddé lett -, ugyan ki akadályozhatná meg hogy hibás felfogásodat magad orvosold? Amikor nem teheted meg, amit helyesnek tartasz, nem okosabb-e megújult erővel tevékenykedni, mint felette bánkódni?
Ha megtetted, amit tenned kell, az eredménytelenség oka nem benned rejlik. A dolgokat elfogadni tudni annyi, mint helyesen értelmezni. Ha ezt megértetted, semmi felett nem kell bánkódnod: az út a te utad, a természet mérte rád - neked csak járnod kell rajta.”

Érdekes és ismerős gondolatok. Milyen régen születtek és még most is érvényesek. Az az örök kérdés fogalmazódik meg bennem, hogy ha már akkor is tudtuk, tudták, akkor miért van az , hogy mi mégis csak most tanuljuk?
Szeretettel: Judit

"Csak egy helyen szeretnék élni, és ez az a hely, ahol a szeretet örökké uralkodik."

HozzászólásokÍrok emailt, hátha segít.

***Kedves Nanita!

Nagy boldogság számomra, hogy ez az általam idézett írást nagy hatással volt Rád, mi több, segített a lelki békéd visszaszerzésében.
Jó tudni, hogy segíthettem Neked még akkor is, ha nem a saját fejemből származnak ezek a gondolatok.
Nekem is nagyon sokat jelentettek amikor elolvastam, ezért is tettem közzé!
További vidám, sikeres napokat kívánok Neked!
Szeretettel: Judit

"Csak egy helyen szeretnék élni, és ez az a hely, ahol a szeretet örökké uralkodik."Kedves juditmama!! Nagyon

Kedves juditmama!!

Nagyon szépen köszönöm ezt az idézetet!! Mostánaban eléggé magam alatt vagyok , sorra történnek velem a "jobbnál-jobb" dolgok, és semminek nem látom a jó oldalát, nem bízom semmiben és senkiben! Bármi történik velem máris rögtön a rossz oldalát kezdem elemezni!! Napok óta sírógörcsök jönnek rám, s úgy érzem mintha valaki egy satuba szorított volna, majd lassan húzna rajta olykor egy keveset!! S hogy a türelmem teszik próbára "odafenn"!!De most h elolvastam ezt az idézetet, mintha egy kis megoldás jött volna valahonnan!! Úgyhogy remélem nem haragszol érte, de kinyomtattam és nagybetűkkel kitettem a falamra az asztalom fölé, hogy bármikor, amikor leülök elé, akkor eszembe jutassa, hogy minden rosszban van valami jó,s csak ez az aminek a szemem előtt kell hogy lebegjen !!!!
Nagyon széppé tetted a délutánom! Köszönöm és máris nagyra értékelem a napsütést is a sok eső után!

NanitaKöszönöm Erykém!

Azért autóvezetés ügyben kell a bíztatás!
szeretettel: Judit

"Csak egy helyen szeretnék élni, és ez az a hely, ahol a szeretet örökké uralkodik."Kedves Heidi!

Boldog vagyok, hogy ezzel az idézettel a segítségedre lehettem!
Sírni szabad, az nem a gyengeség jele! A gödröket azért kapjuk, hogy miközben kimászunk belőlük erősödjünk. Gondolj arra, hogy mire kiérsz milyen büszke lehetsz Magadra, hogy megcsináltad! És ha ezt megcsináltad akkor tudni fogod, hogy mindenre képes vagy!
Szép estét kívánok Neked szeretettel: Judit

"Csak egy helyen szeretnék élni, és ez az a hely, ahol a szeretet örökké uralkodik."Drága Judit!

Azt csináld, amit eddig is. Nagyon jók az eszközeid és ráadásul TE már kívülállóként kezeled őt, tehát nem tud RÁD hatni. Nem leszel tőle ideges, ne is szégyeld, ez nem a TE szégyened. Ki tudja, hogy mik dúlnak egy ilyen emberben, hogy honnan kapja a rosszból, irigységből és még ki tudja miből...., azt a sok utánpótlást, amivel magának árt a legjobban.
Én a részemről örülök, hogy nem adtad fel azt, hogy autót vezess. És biztosan menni is fog, majd minden, szépen sorban. Én nagyon szeretek autót vezetni azóta is. Az én autóm hozzátartozik az én kis magánszférámhoz. Ott egyedül vagyok a gondolataimmal, hallgatom a zenét, gyorsan eljutok mindenhová, nagyon szeretem! Te is fogod szeretni, biztosan.
Tudod, a vicceket én nem tudom megjegyezni, de ez a nyuszikás.....ez már tényleg róla szól.

"Élj a Szíved Erejével!"
Szeretettel: EryKedves Felebarát!

Örülök, hogy elolvastad és kedvedre valónak találtad!
Szeretettel: Judit

"Csak egy helyen szeretnék élni, és ez az a hely, ahol a szeretet örökké uralkodik."Drága Erykém!

Jó a vicc, a kedvenceim közé tartozik. Sokszor felidézem én is, főleg a kolléganőmmel kapcsolatban, mert már csak nevetek rajta.Képzeld! Tegnap szóltam a kollégámnak, hogy valamelyik délután beülnék a cégautóba, vagyis a sajátomba, méghozzá a volán mögé, hogy kipróbáljam, milyen érzés. Egyáltalán szeretném-e. Hú, erre lett megint haddelhadd! Tudod kitől? "Mit képzelsz te, azt hiszed, hogy neked minden megy egyből, mit akarsz, még a kreszt sem ismered, azt se tudod melyik a fék és a gázpedál stb". Te! Én olyan jókat vihogtam rajta! Teljesen felhergelte magát szegénykém! Erre én vörösre festettem trgnap délután a körmeimet, persze ma ettől is kiakadt. Mondd meg mit csináljak vele, hogy segítsek rajta. Annyira sajnálom, hogy ilyen lüke!
És olyan jó Erykém, hogy már nem tud megbántani ezekkel, inkább már szégyellem, hogy csak vigyorgok egész nap a békétlenségein.

Szeretettel ölellek: Judit

"Csak egy helyen szeretnék élni, és ez az a hely ahol a szeretet örökké uralkodik."Kedves Judit!

5perccel ezelőtt azért jöttem fel az oldalra, mert nagyon magam alatt voltam. Mostanában annyi "problémám" van, hogy egyszerüen hiába próbálok pozitívan állni ehhez a pár dologhoz, nem megy.Szóval, gondoltam, felnézek ide, és bitosan találok valamit, ami segíteni fog. És meg is találtam, a te írásodban/idézetedben/!
És ezt szeretném megköszönni! Nagyon sokat segítettél, hogy elinduljak kifelé a mély érzelmi gödörből, amiben estem...
Bár még most is legszivesebben bőgnék, de tudom, hogy nem szabad, erősnek kell lennem...tudom, hogy menni fog...és minden rendben lesz...
Köszönöm!!!Kedves Judit

Koszonom az idezetet.
Szeretettel,
felebarat

Isten nem enged rank nehezulni nagyobb terhet,mint amit kepesek vagyunk elviselni.Drága Katiskám!

Bizony, nem könnyű dolog, főleg, ha az ember olyan alkat, hogy folyton aggodalmaskodik. Az én volt férjem volt olyan, hogy állandóan megjósolta, hogy- majd így lesz, majd úgy lesz- mindenre volt valami negatív kifogása. Annyira ellensúlyozni akartam a dolgot, hogy az együtt leélt 35 év alatt kifejlesztettem magamban azt a tulajdonságot, hogy nem aggodalmaskodom.Egyszer az ő legidősebb bátyja volt nálunk, és akkor is ez volt műsoron. És akkor a sógorom azt mondta: Ide figyelj Antal Öcsém! Tudod mit csinálsz Te? Erre a szép nagy falra - s közben a nappalink falára mutatott - felfested az ördögöt. Méghozzá sokat dolgozol rajta, hogy minél félelmetesebb legyen. Amikor elkészült a mű, akkor elé űlsz, és a félelemtől összesz...d magad tőle!
Hát, bizony nagyon sokan ezt csinálják!
Mennyivel könnyebb lehetne az életünk, ha nem rágódnánk a múltbéli sérelmeinken, hibáinkon sem.
Örülök, hogy Te is már el tudod engedni a "borúlátási pillanataidat"!
Szép estét kívánok Neked szeretettel: Judit

"Csak egy helyen szeretnék élni, és ez az a hely, ahol a szeretet örökké uralkodik."Drága Juditkám!

Nagyon jó, hogy feltetted ezt az idézetet.
Sok mindent tudunk elméletben és még is - még is a gyakorlat, mintha időnként nehezebben menne. Hiszen az én rossz érzésem valamiről vagy valakiről nem azért rossz, mert azok tényleg rosszak, csak én magamtól és sokszor magamban tartva mást (rosszat) vetítek ki rájuk.
Tudod, olyan ez, mint a nyuszikás vicc, már elnézést a hasonlatért:
"A farkas és a róka elhatározzák, hogy ha van a nyuszinál sapka, azért verik meg, ha nincs, akkor azért. Jön a nyuszi, megszólítják:
- Van nálad sapka ?
- Nincs.
Erre eszméletlenül elverik.
Másnap megint megbeszélik, hogy ha filteres cigi van a nyuszinál azért verik meg, ha filter nélküli, akkor azért. Rászólnak:
- Nyuszi! Adj egy cigit!
- Filtereset vagy filter nélkülit ?
Mire a farkas:
- Te! Ezen megint nincs sapka!"

"Élj a Szíved Erejével!"
Szeretettel: EryDrága Juditmama:)

Hálás köszönetem az "idézetért".
Most tanulnánk?
Szerintem még sokan nem vagyunk képesek /szó szerint/ megérteni és elfogadni eme tényt.
Mert,ha tanulnánk,egy kis gyakorlással menne,de a múlton való rágódás és a jövő miatti aggódás,úgy vélem,folyamatosan előjön az emberek többségénél.
Mára már sikerült odáig eljutnom,hogy mindkét idővonal irányában minimálisak a borúlátási pillanataim.
Azért néha előfordul.
Azért végre kezdem felfogni a lényeget...
:)Igen, fel kéne már ébredni végre!

Kedves Hege!
Jó hinni azt, hogy ezekkel a hasznos gondolatokkal és személyes példánkkal, egyre több követőre találunk embertársaink között.
Köszönöm, hogy elolvastad!
Szeretettel: Judit

"Csak egy helyen szeretnék élni, és ez az a hely, ahol a szeretet örökké uralkodik."Drága Barbara!

Örülök, hogy tetszett Neked! Szép estét kívánok szeretettel: Judit

"Csak egy helyen szeretnék élni, és ez az a hely, ahol a szeretet örökké uralkodik."Kedves juditmama!

Kedves juditmama!
Milyen kár hogy az én kollégáim nem olvassák e sorokat...és még sokan mások, pedig azt sejtem sok-sok ember sajnos képtelen ebből az ördögi körből kiszabadulni. Talán az ébredés hiányzik...köszönöm írásod!
Tisztelettel: Hegekosoznom juditmama

Kosoznom juditmamam,hogy megosztottad velunk a kis tortenetedet.
Hala neked!!
Szeretettel;barbara5