A megbocsátás ereje

megbocsátás"Colin Tipping, a Radical Forgiveness (Maradéktalan megbocsátás, magyarul nem jelent meg) c. könyv szerzője így ír:
A hagyományos megbocsátás a "borítsunk fátylat a múltra" hozzáállás. És a maga módján ez is helyén való. Ám mivel úgy véljük, hogy valami rossz dolog történt, bármilyen erősen próbálunk is megbocsátani, továbbra is áldozatként gondolunk magunkra. A helyzet csak két ellentétes energia harcává bontakozhat ki: az ítélkezés szükséglete küzd a megbocsátás vágya ellen.
Tipping álláspontja szerint a "maradéktalan megbocsátás" az, amikor felismered, hogy egyáltalán semmi rossz, negatív, vagy gonosz dolog nem történt. Sőt, ami történt, az igazság szerint nem Veled, hanem Érted történt - hogy segítse feleszmélésedet és fejlődésedet. Tanulási folyamatod része volt, hogy eljuss a jelenlegi helyzetedbe - és ebből a helyzetből képes vagy csodákat vonzani magadhoz. A teendőt nyilvánvalóan a megbocsátás. De hogyan teheted ezt meg?
A "megbocsátok magamnak" szavak puszta kimondása még nem idézi elő a bensődben azt a változást, melyre törekedsz.
A másik embernek pedig felesleges azt mondanod, hogy "megbocsátok neked", hiszen az illető eleve nem marasztalható el. Egyszerűen csak saját programozása szerint cselekedett, és kettőtök története összefonódott közös fejlődésetek érdekében. Ami azt illeti, alkalmasint inkább köszönetet kellene mondanod a másiknak.
Hogyan bocsáthatsz tehát meg magadnak, kérdem újfent.
Korlátok nélkül c. könyvemből merítve azt javaslom neked, hogy a következőt tedd: Kérd a Gondviselést, hogy bocsásson meg neked íéletalkotási tévedéseidért!
Ez az eljárás roppant egyszerű, elég annyit mondanod, hogy "kérlek bocsáss meg", vagy "sajnálom".
Nem is kell ezt fennhangon kimondanod, de még csak át sem kell érezned. Miközben csendben ismételgeted a kifejezéseket, a Gondviselésnek címezve őket (bármit jelent is ez számodra), már meg is kezdted a bensődben megrekedt energiák felszabadítását.
A dolog egyáltalán nem bonyolult. Azzal sem kell tisztában lenned, hogyan működik. Te a lélek szintjén munkálkodsz, hogy feloldd bensődben az ítéleteidhez való görcsös ragaszkodást. Tégy próbát és tapasztald meg magad! Mondd ki a "sajnálom" és a "kérlek bocsáss meg" kifejezéseket annak, amit te Gondviselésként értelmezel, azután némulj el, és engedd, hogy a csend felszabadítson!"

Ez hát a megbocsátás ereje. A fenti idézet Joe Vitale A kulcs c. könyvéből való.
A megbocsátás fontos momentumára épül egy összetettebb folyamat, mely a kövektezőképpen néz ki:
"SAJNÁLOM. Tudom, hogy ott az a valami, amit nem szeretek, ami nem tetszik. Önmagamba nézek.
KÉRLEK, BOCSÁSS MEG! Ezzel megkérem a Mindenséget, hogy törölje nekem, bármi legyen is az a gát, érzés… stb.
KÖSZÖNÖM! Ez maga a hála.
A hála felszabadító érzés. És a tudat, hogy a Mindenség meghallgat.
SZERETLEK! Az egyetlen dolog, hogy felold a benned lévő blokkokat, hogy azt mondd: szeretlek.
A „Szeretlek” megváltoztatja minden pillanatodat. Segít eltüntetni a kétkedést, a múlt programjait. Nem „kell” érezned, csak mondd! És ahogy mondod, elkezded érezni is!
Hát mondd: Szeretlek! És egyre több dolgot kezdesz vonzani, amit szerethetsz." - Joe Vitale audióanyagából

Hozzászólások

 

válasz Lisa-nak

Te jó ég! Kissé elkéstem! :) Úgy érzem magam, mint a nyári Mikulás.:D
Nem tudom olvasod e ezt valaha, és most, ennyi év elteltével hogy állsz mindehhez, ill. merre futott a konkrét magánéleti történeted... de a válaszom a következő a kérdésedre:
Hogyan viselkedem ezek után a sérelmet okozó személlyel? Ha sikerült a szeretet állapotába térni az illetővel és az eseményekkel kapcsolatban, akkor arra leszek figyelmes, hogy nem is kell megbocsátanom. Ez hatalmas erőtöbbletet jelent, és boldogságot, örömet, életerőt von maga után. Ebből következik, hogy nagy a valószínűsége, hogy barátságosan, mosolygósan, kedvesen viselkedek vele. De mindenekelőtt, mivel szeretet, béke, életöröm van bennem, ezért megengedem Neki és Vele kapcsolatosan, hogy az legyen Ami Van. Tehát teret tudok neki, és a kapcsolódásunknak adni.Egy kérdés merült fel..

Kedves Zsul :)

A mai nap ez a téma foglalkoztat, és nagyon tetszik, amit írtál :) Teljesen más meglátásom volt a megbocsátásról. Azt hiszem összekeverem az "elnézem ezt neked"-el.
Ugyanis nagyon könnyen "megbocsátom" embereknek a tetteiket-ami nekem nem tetsző. Túllépek rajta, de néha, nagyon mélyen, és őszinte pillanataimban érzem, hogy a tüske megmaradt. Ahogy telik az idő, egyre több és több tüske gyűlik. Néhány hónapja kezdtem azzal foglalkozni, hogy elég volt, és meg fogok szabadulni ezektől a múltbéli negatív dolgoktól. Ti nagyon sokat segítetek nekem :)
Most egy olyan esemény történt az életemben, amit nem igen tudok hova tenni. Itt nem fejtem ki a részletekig, de a lényege, hogy az illető nagyon megbántott, én mégsem tudok rá haragudni..Kibontakozó kapcsolat volt, boldog pillanatokkal, de hirtelen a fiú köddé vált, minden szó nélkül. Ennek 3 hete, és e 3 hét alatt volt bennem minden érzés. Ami a legjobban zavart, hogy nem vagyok dühös, mert igen, ez az ő programja volt, és igy kellett lennie (?) Ő döntött igy, de annyi járt volna, hogy a döntését közli velem. Talán ma érzem először, hogy nagyon dühös vagyok, amiért játszik velem, mert azt igérte egyszer találkozunk, és mindent elmond.

Ezt a meditációt elkezdem alkalmazni, hisz ha én miattam vált köddé, akkor tudom a választ, és nincs miért haragudnom. A múltbéli dolgaim igencsak rátette a bélyegét az egészre..... És nem szeretném, ha a jövőm is így alakulna.

Azonban amire kiváncsi vagyok-és most írok, hogy hogyan viselkedsz ezek után a sérelmet okozó személlyel?
Mosolygósan, kedvesen? Lehet, hogy buta a kérdés, mert most összezavarodtam ,ahogy leírtam :) De szeretem olvasni a válaszokat :)))))Ez azért nagyban dícséri

Ez azért nagyban dícséri Joe Vitale-t.:)
Egyébként a témában kulcskérdés az is, hogy vannak még sokan, akik azt hiszik, hogy a lélek munkája nem olyan hatásos. Azt gondolják: ha a másikkal van bajom, vagy megoldom a másikkal, vagy ha nem, akkor így jártam. Furcsálnák, és nem értenék, mitől is lenne jobb, ha magamban "turkálnék" az esettel kapcsolatban, attól még az a másik nem lép, nem változtat semmin sem. Innen pedig rá lehet kanyarodni EVAD észrevételére.Zsűl! :-D

Azt hiszem ezt kipróbálom! Milyen jó, hogy ma csak úgy feljöttem ide és elkezdtem mindenfélét olvasgatni. :-) Bizonyos szintig eljutottam már magamtól is, de ezt a négyet így együtt még nem mondtam ki... Legalábbis nem emlékszem rá. :-P
Egyébként Neked elhiszem, hogy működik. Látszik rajtad, illetve az írásaidon. :-)Megbocsátás

Legtöbben azért nem tudnak megbocsátani, mert azt hiszik, hogy azzal "feloldozzák" a másik felet. Volt aki azzal vágott vissza nekem, amikor a megbocsátást előhoztam, hogy "na nem, nem engedhetem, hogy röhögjön a markába, ezt nem ússza meg..." Úgy gondolom, hogy először is meg kell értenünk, hogy a megbocsátással nem a másiknak teszek szívességet, és nem azt fejezem ki vele, hogy amit tett, az rendben van (a blogbejegyzés szerint tulajdonképpen rendben van, és én ezt megértem és elfogadom, de ezt így elsőre nem sokan tudják elfogadni), hanem ELENGEDEM magamból a haragot és a sérelmet, mert ezek az érzések nekem ártanak.
Biztosan ismeritek a mondást (nem tudom, eredetileg kitől származik), hogy "a haragot magadban tartani olyan, mintha mérget innál és azt várnád, hogy a másik fél haljon bele".
A fenti tanács mellett ez a felismerés is sokat lendíthet a megbocsátás folyamatán.On-azonossag!

Kinek mit jelent?
Es vajon a konyv iroja, Joe V. hogyan alkalmazta, mire gondolt, mit ert ezen modszer alatt?

Szeretettel,
felebaratA kulonbseg!

Szerintem ez:
" on-azonossag"!

Szeretettel,
felebaratZsul!

Egy kulonbseg meegis csak akad!
:)))

Szeretettel,
felebaratNagyon szívesen!

***Csillagfeny!

Koszonom az infokat.:)
"....Mindenki maskepp csinalja!..." :))))
"...legyen nektek a ti hitetek szerint."

Szeretettel,
felebaratFelebarátom!A görög és római katolikusoknál.

/Spirituális körökben úgy tartják, hogy egymásnak is gyónhatnak, akárcsak tiszta vízzel "keresztelkedhetnek" is, de az egy más felfogás./
Ja!/Én szoktam gyónni, de nem Bűntudatból, hanem BŰNBÁNATBÓL./Kedves Zsul!

Jol megy ez neked!:)
OK, a gyonast ugy vegzik hivatalosan,hogy pap kell hozza, de anelkul is gyonas a gyonas egy tudatos hivonek,mert ugye Isten helyett senki nem oldozhat fel a vetkeink alol.
Aki gyonni megy, vagy megszokasbol,vagy lelkiismeretfurdallasbol teszi,szerintem.Az mas,hogy + a buntetestol is fel-e.De ha osszehasonlitod magadban, a felelem vagy a lelkiismereti gyotrelem az erosebb?Es itt a motivacio a MEGTISZTULAS/lelkibeke.Mar pedig ezt fejlodes, haladas koveti, vagy tevedek?
Szerintem a pap elotti gyonasnak az a jo oldala,hogy aki meeg a 10 par. sem ismeri/erti,annak a pap tud jo tanacssal szolgalni, talan. Mint egy pszichologus, mert ugye ma ez a divat.:)
Ha viszont lefejted a korulmenyeket,kilyukadsz az eredethez, es ez a BUNBANAT.Ez a gyonasban is es a ho'oponoponoban is benne van hatarozottan.
Mondd Zsul, melyik vallasban van meeg pap kozremukodesevel torteno gyonasi ceremonia?

Szeretettel,
felebaratKedves

Kedves felebarát.......
Felizgattad az agyféltekem baloldalát.:)
Azért van egy apró különbség a gyónás és ezen technika között, noha a párhuzam valóban bámulatos. (Magam is szoktam keresni a vallások, irányzatok közti párhuzamokat, mert jól esnek.)
Meglehet ugyanis, hogy a hagyományos keresztény és egyéb olyan európai egyházakon bellül azért gyón az illető, mert FÉL attól, hogy különben büntetés éri. Ebben az esetben azonban azért használja az ember ezt a technikát (mely egyébként tényleg hasonlatos a gyónáshoz), mert Ő MAGA SZERETNE EGY JOBB ÉLETET, s ehhez ezt elengedhetetlennek tartja. S ezt teszi azért, mert ha mindenről, mindig ugyanazt érezzük, gondoljuk, akkor a büdös életben nem lesz előrehaladás, valami új, valami több, csak ugyanaz...:) Ebben az esetben tehát a motiváció lehet LELKESEDÉSBŐL.
Természetes, hogy ez a két gondolatvázlat csak egyféle variáció, mert ha a keresztény és egyéb gyónással rendelkező egyházakon bellül valaki nem félelemből használja ezt, akkor ott is lehet ez a lelkesedés, és ott is lehet hasonló hatása magának a gyónásnak. Fontos különbség még, hogy a gyónásnál van emberi közvetítő, ebben az esetben nincs.Jol van Zsul!

Megusztad a tovabbi kerdeseimet!:)))
A fejtegetesed pedig a gyonasra, nem az imara,kimondottan a gyonasra emlekeztet.
Ugy nez ki,hogy meegis csak "minden ut Romaba vezet"!:)

Aldas, bekesseg!

Szeretettel,
felebaratRendben kedves felebarat!Tégy belátásod szerint!/Ahogy ismerem

csenge333
magam-bár valóban komolyan gondolom-, lehet szükségem lesz egy-egy helyzetben erre.Kedves Felebarát!

Íme: "SZERETLEK, ezt is a Gondviselesnek(barmit jelent is ez szamodra)/Mindensegnek mondja az ember vagy a masiknak,akinek meg kellene bocsajtani vagy sajatmaganak?"

Általánosságban még annyit tennék hozzá: sokan - mint ahogy a kulcs c. könyvben is írják - a megbocsátásra, mint folyamatra gondolnak, hogy "én hajlandó vagyok x-nek vagy y-nak megbocsátani, vagy éppen magamnak. Ezek is nagyszerű dolgok, de itt főleg arról van szó, hogy az illető a Mindenséget, az Univerzumot kéri, hogy törölje a benne maradt negatív programokat, a helyzettel, vagy emberrel kapcsolatban. Tehát nem az ember, vagy a helyzet rossz tulajdonságait szeretné töröltetni, hanem a saját magában kialakult negatív élményeket, vagy az ezen negatív élmények következtében kialakult negatív gondolatokat. Mindezt azért, hogy ha hasonló helyzetbe kerül, vagy hasonló emberrel, embertípussal találkozik (vagy talán ugyanazzal), akkor ne ezen negatív programon, szűrön keresztül ítélje meg a helyzetet, hanem tiszta lappal, pozitív, teljes energiával tudjon nekiindulni az életnek. A sérüléstől való félelem, vagy a másik megbántásától való félelem, és hasonlók rengeteg energiát vonnak el tőlünk, ill. arra programoznak minket, hogy az a valami "úgy sem jöhet össze". Az energiáért és ezért érdemes tehát ezen meditációs technikához fordulni.Kedves csenge333!

Latom,komolyan gondolod, meg erted is ezt a ho'oponoponos modszert!
Majd meeg alkalomattan emlekeztetlek, ha nem zavar!:)))

Szeretettel,
felebaratFelebarátom!Hát kinek!Elsősorban annak, akinek nem akartam

csenge333
megbocsájtani, másodsorban pedig magamnak.Na és természetesen neked!/Itt Zsul cikke pont arról szól, hogy nem feltétlenül másnak mondjuk, hanem magunknak, de azért hazudnék, ha az én esetemben csak így lenne./Csenge edes!

Kihez intezted a csoda szavakat most epp?

Szeretettel,
felebaratIme Zsul!

A kerdeses mondat toled:
"Joe Vitale szemszoget pedig en ugy latom, hogy nagyon is erted!"
Talan felreertettem?
Mi alapjan vontad le ezt a kovetkeztetest? Megtudhatom?

Szeretettel,
felebaratKedves Felebarát!

Én csak válaszoltam, semmi több... sosem állt szándékomban megsérteni téged.Rendben!Szeretlek!Sajnálom!Kérlek bocsáss meg!Köszönöm!

csenge333
/Látod, "fejlődőképes" vagyok és használom ezeket a megerősítéseket ettől függetlenül is./Kedves mosolygos csenge333!

Csak azert kerdeztem,mert ha igy lenne ez a blog pont jo megoldast ajanl ez ugyben is!
:)))
Legy boldog, es hagyd el a bosszankodast.:)

Szeretettel,
felebaratKedves felebarát!MOSOLYGOK a kérdéseden, de azért válaszolok.

csenge333
Szerelmes vagyok, de nem reménytelenül, ugyanis van párom, aki nagyon szeret./Remélem kielégítettem a kíváncsiságodat és több ilyen kérdésed nem lesz./Azért a reményt ne add fel!Tudod, az hal meg utoljára...Lehet, egyszer pont beléd leszek szerelmes...Kedves csenge333

Nem vagy te remenyelenul szerelmes egy kicsit?

Szeretettel,
felebaratVannak emberek, akik eleve arra utaznak, hogy majd megbocsájtunk

csenge333
nekik, ezért minden nap újból és újból elkövetik"gaztetteiket."/Őszintén sajnálom őket./Azt pedig végképp nem értem, hogy miért nem látják:nem azzal szúrnak ki, akikkel"szórakoznak", hanem magukkal.Minden változás fájdalommal jár.

Ha változást akarsz tehát, ezt az alaptényt fogadd el. A betegségből való felgyógyulás is kín az embernek, és az oda vezető út is az, csak lassúbb, ezért észrevehetetlenebb, mert odázzuk mindig: Majd holnap teszek valamit érte! Vagy, azután is csak a holnapra hivatkozunk. Telnek a " holnapok", egészségünk, mentálisan is és fizikálisan csak romlik, és egyszercsak nincs több holnap! Betelt a pohár, borul a bili, oda az egészség!

Ha nem akarsz meggyógyulni, mert félsz a gyógyulás fájdalmától, mert azt rövidebb idő alatt lehet elérni, akkor enyhet kérsz. Kapsz is, de az nem egyenlő a teljes egész-séggel.
Mert annak visszaszerzése még mindig fájdalmas.... Döntsd el mit akarsz! És cselekedj!
Ebben egyébként az EFT, a kopogtatásos technika is segít.

nem a hangszer vagy a muzsika számít, hanem a dallam, ami belőlünk jön, mert ha az megvan..... a lelkünk, szellemünk kommunikál egymással.Kedves Zsul!

Koszonom a valaszt.
Es koszonom a feltetelezesed rolam,amit ketfelekepp is erthetek:
1. elismeresedet fejezed ki magasan szarnyalo ertelmessegem miatt;(:DDDDDDDDD)
2. feltetelezed,hogy piszkalodni kivantam,es ezert lerantod a leplet,hogy ne folytassam.
Zsul, en ha vmi nem ertek,akkor kerdezek,erted?!
Maskor is szoktam kerdezni, de akkor is jo okkal!
Fogalmam sincs Joe V. gondolatmeneterol,nem olvastam a konyveit, a reszlet pedig nem arulta el,hogy kinek mondja azt,hogy SZERETLEK.En a sajat gondolataimat ismerem, es ha erdekel a masike ugyanarrol a temarol,akkor erdeklodom.Vilagos?!
Most viszont kimondottan boldog vagyok,mert igy mar ketten vagyunk, Joe V. es en,akik ugyanugy gondoljuk! Nezdd csak!:))))))))
http://thesecret.hu/hooponopono

Legyen szep napod Zsul!:)

Szeretettel,
felebaratDrága Mikee, és Csillagfényem:) Működik, csak várjátok meg!

A megbocsátás elementáris, elsodró lendületű erő!!!!!!!!!!!!!! És, ha tisztítsuk magunkat ezekkel a csodálatos szavakkal:
Sajnálom, Bocsáss meg kérlek, ahogyan Zsul írja, szeretlek, Köszönöm! ez elrepít majd benneteket is a megbocsátás, színes, és korlátok nélküli állapotába.

Azok a korlátok saját gátjaink, és bennünk élnek, de mi is állítottuk azokat tudatlanságunkkal:)

Ne hagyjátok abba. Mert minden ezen múlik. NE HAGYD ABBA AMIT CSINÁLSZ!
Ez a siker alappillére, mely törvénye is lehet egyben.

nem a hangszer vagy a muzsika számít, hanem a dallam, ami belőlünk jön, mert ha az megvan..... a lelkünk, szellemünk kommunikál egymással.