Milyen titok terem a fügefán?

fügefa fügeJézus és a szerencsétlenül járt fügefa története....

....véletlenül került szemem elé és megfogott. Úgy érzem, rezonál néhány olyan dologra, amit a napokban pont az "ébredés" kapcsán mondtak nekem. S eszembe juttat pár gondolatot, amivel az elmúlt hónapokban találkoztam. Röviden: vigyázz mit kérsz, mert megkapod!!

"Másnap, amikor kimentek Betániából, megéhezett. Meglátott messziről egy lombos fügefát. Elindult feléje, hátha talál rajta valamit. Mikor azonban odaért, semmit sem talált rajta, csak leveleket; ekkor még nem volt fügeérés ideje. Erre megszólalt, és azt mondta neki: »Senki ne egyen rólad többé soha gyümölcsöt!« A tanítványai hallották ezt." /Mk 11, 12-14/

Szóval a fügefa.... engem ez a kis történet személyesen megérintett. Nem kerestem én amolyan szimbolikus jelentést, ahhoz túl keveset tudok. Picit olvasgatva persze könnyen rátalál az ember, hogy Izrael népének metaforájaként is értelmezik, prófétai jelként is fontos lehet.... sőt igazán érdekes részlet ebben, hogy a zöldellő levelek azt mutathatták Jézusnak, hogy bizony füge is terem már a fán, hiszen a termés után szoktak a levelek kihajtani. Hogy miért látunk szimbólumot sok dologban az.... az már másik történet.... szóval vissza a reggelihez!

Számomra ebben a kis epizódban Jézus olyan "emberien" viselkedik: kijön reggel és bizony éhes. Hopp, meglát egy fügefát odaballag, hogy majd éhségét csillapítsa.... de azon nem talál egyetlen fügét sem. Erre aztán mérges lesz és elátkozza szegény fügefát. Ha ő most nem ehet, akkor bizony senki ne egyen róla többé! De várjunk csak.... bosszút áll azon a fán?! Hát hogy is van ez? Jézus, aki maga a megtestesült szeretet és.... és ilyet tesz? Pedig az a növény aztán nem tehet semmiről, hiszen még csak fügeérés ideje sincs, ahogy ezt Márk el is árulja nekünk. Ráadásul ki állítaná, hogy átkozás helyett hirtelen termővé ne tehette volna ugyanazt a fát?! Akkor miért átkozta el mégis? Miért viselkedik ilyen emberi dühöt, bosszút mutatva? Első hallásra kicsit zavaró és érthetetlen ez, nem?

Ha ő ezt tette, annak oka kell, hogy legyen - mondtam magamban. Ha már ott-és-akkor ez nem segített senkin, talán valamit nekünk akar üzenni. Azt hiszem, talán azért tette, mert ezzel is (nagyon) fontos üzenetet közvetít: vigyázz mit kérsz, mert megkapod!! Nem hiszem, hogy a legjobb megoldás az lett volt, hogy Isten kiszárítsa a fügefát. Mégis megtette, mert Jézus kérte. És amikor a tanítványok kérdezik őt az esetről - érdekes egyébként, hogy azt kérdezik "hogyan", nem pedig "miért" - , akkor felhozza a "hegyet a tengerbe" című példát.... aminek megint csak nincs sok értelme, mert ha kérik és megadja az Úr.... akkor sem lesz senkinek jobb. De megadná, ha kérnék igaz hittel! És úgy érzem, számomra most pont ezt mondta Jézus a példájával: vigyázz mit kérsz, mert megkapod.... akkor is, ha azzal másoknak vagy magadnak sem teszel jót igazából, sőt esetleg ártasz is. Ezért viselkedett talán olyan "emberien".... hogy megmutassa, hogy még ilyenkor is ott áll az Úr azok mögött, akikben él a hit.

Volt olyan, aki valahogy úgy fogalmazott, hogy vigyázzak merre megyek és kérjem az Urat, hogy fogja kezem, mert nem minden "csodás" dolog ered az Úrtól.... mert az alsóbb körök is adhatnak "erőt". Más is szólt erről, csak másképp.... de legalábbis szólt olyat, ami számomra ilyesmit jelentett:) Lehet, hogy ha "rosszat kérsz" vagy "rosszul kérsz".... de hittel.... akkor is megadhatja az Úr? Nem csak akkor, ha egyezik az Ő akaratával.... illetve talán valahol mélyen egyezik vele, mert szabad akaratot is adott nekünk.

Ezt mondja a titok is, nemde?

Szeretettel és Fodor Ákos szavaival zárom soraimat:

Metaoptika

Nagyon figyelj, mert a világot
teszed is azzá, aminek látod.

:)

CsatolmányMéret
füge.jpg9.04 KB
fügefa.jpg5.34 KB

HozzászólásokMatlab projects"Jól csak a szívével lát az ember".

csenge333
Mennyire igaz!!!!Ez egy hónap elteltével sem változott, bár "hamarabb" észbe

csenge333
kapok legalább.......A rossz verziók kiválasztásában-az ultimátumok

csenge333
miatt-sajnos "profi" vagyok, mert Gogol orr monológjában van:"magamat kigúnyolom, ha kell, de hogy más tegye, azt nem tűröm..."KedvesZsul!Én ma a lehető legrosszabb

csenge333
"verzióról" írtam valakinek, amit abban a pillanatban éreztem is, ahogy elküldtem neki soraimat e-mailben.../Ettől függetlenül iszonyú nehéz napom van, volt, de ez egy pozitív oldal...Köszönöm válaszod...
Bár, lehet, hogy NEKI ez a verzió lenne jó, mert felszabadulna ezzel,de helyette nem érezhetek, ez is igaz...Kedves Csenge!

http://www.thesecret.hu/valasztasz_vagy_teremtesz
Ez remélem megfelelő válasz lesz számodra.:)Örülök....

....annak, amit hozzáfűztök és az irány, merre indultatok íratja velem:

Jézus így felelt: "Ha hisztek Istenben, bizony mondom nektek, hogyha valaki azt mondja ennek a hegynek: Emelkedjél fel és vesd magad a tengerbe, és nem kételkedik szívében, hanem hiszi, hogy amit mond, megtörténik, akkor az csakugyan megtörténik. Ezért mondom nektek, hogy ha imádkoztok és könyörögtök valamiért, higgyétek, hogy megkapjátok, és akkor valóban teljesül kérésetek. Ám amikor imádkozni készültök, bocsássatok meg, ha nehezteltek valakire, hogy mennyei Atyátok is megbocsássa bűneiteket." /Márk 11, 22-25/

Ez az utolsó mondat szerintem arra utal, hogy óvatosan kérjünk, ha esetleg valaki vagy valami iránt negatív érzéseink vannak, mert esetleg valami rossz eredménye lehet.... ami ráadásul, ahogy mondani szokták "visszaüt".

Kérj, Zsul, bátran és hittel! Ahogy mondod, ha szeretet vezérli az embert, akkor nagy baj nem lehet. :-) És meg is kapod.
Bár itt még szerintem felmerülhet a pontatlanul-fogalmaztam-nemeztakartam esete, amikor esetleg már hiába próbáljuk visszacsinálni.... teremtésünk nem cserélhető garanciálisan!

Erre is van egy üzenet a fügefa részéről, hiszen Jézus "csak annyit" mondd: »Senki ne egyen rólad többé soha gyümölcsöt!«
Számtalan módja lett volna az Úrnak, hogy ezt elérje.... nem kellett volna feltétlenül meghalnia a fának. De Jézus nem tért ki a "részletekre". Ha esetleg szerette volna, hogy éljen a fa, de gyümölcsöt ne teremjen.... akkor az eredménnyel bizony nem lett volna elégedett, noha kívánsága teljesült. A bibliai történet nyilvánvalóan nem "félreteremtés" Jézus részéről, de üzenet számunkra. A megfontolt teremtéshez ez is hozzátartozik szerintem!

Szerintetek? :-)Zsul! itt is olyan"monogám" típusnak tűnsz,

csenge333
valamit nem értek én veled kapcsolatban./Már az előbb is írtam, hogy hol hűséges típusnak érzelek-az írásaidból mindenképpen-, de a "cselekedeteidből" meg néha "csapodárnak"...NEM ÉRTEM! Ha az vagy, kit az írásaiból ismerhetek, egy nap tiéd lesz Vali, ababn biztos vagyok, de ha csapodár vagy, szerintem nem jön vissza hozzád, de ez csak megérzés...SOK SIKERT!!!!Drága Ercsike! Te is sokat jutsz az eszembe...

csenge333
A "körülményekhez" képest jól vagyok, köszönöm...Sok puszit és ölelést küldök neked!....Kedves Csenge!

Mindíg igyekeztem Vali érzéseit is figyelembe venni!:) Vali mondta is telefonban, hogy ilyen még nem volt neki, hogy amíg volt egy pasija, addig is én nem csináltam mást, mint szerettem... s hogy ő ilyet még nem élt át. Dehát mi mást tehetnék? Csodálatos volt, ahogy megismerkedtünk, ahogy egyenrangúnak éreztem magam vele, ahogy én voltam neki az első... ahogy megosztotta legnagyobb kincsét Önmagát, majd a lakását, ágyát, ételét, kádját két éjszakára is.:) S megtapasztalhattam a gondoskodó szeretetét, szeretetteljes figyelmét. Ezek után hogy a fitty-firitty fenébe ne szeretném minden körülmények között?
Köszönöm jó kívánságodat!
Annyit tennék hozzá, az előbb leírtakhoz, hogy természetesen amennyiben Vali és én újabb szeretettel és csodákkal, együttlétekkel és programokkal ajándékoznánk meg egymást, nem tervezek eltünni erről az oldalról, sőt... akkor más ízű öröm lesz számomra idejárni...:)Édes Csenge:-)

Köszönöm,amit hozzáfűztél,mert én is így gondolom:-))
Sokat jutsz eszembe,remélem minden rendben Veled:-)))
Ezer szeretettel: ErcsikeZsul! Ismét csak azt tudom mondani:

csenge333
szeretem olvasni a soraidat...SZERINTEM "be fog hozzád kopogatatni" a lehetőség,, hogy az a csodálatos nő-akiről írtál-megadja neked a szerelem, szeretet esélyét...Kérd bátran, illetve szeresd őt, mutatsd ki neki az érzéseidet SZERINTEM...Addig is légy boldog itt, de ne úgy, hogy figyelmen kívül hagyod a "szeretett nő érzéseit"...Sok sikert és kitartást, bölcsességet és szíveket nyitogató kulcsokat, és JÓ ÉJSZAKÁt KÍVÁNOK neked!/Ma is elgondolkodtattál.../szerintem

Szerintem, ha a kérésünket a szeretet, szerelem, és persze - ahogy írtátok - az alázat vezérli, akkor baj nem lehet. A szeretetből baj nem lehet. A szeretethez életforma nem tartozik... ez a "sivár valóság". Így ha valaki a szeretet lehetőségét kéri hittel valaki iránt, az nem jelenti azt, hogy akkor már házasságot és összebútorozást is kér, csak annyit: legyen lehetősége szeretni, és viszontszeretet elfogadni az illetővel kapcsoaltban, úgy ahogy a múltban is - nagy valószínüséggel - átélhette mindezt. Persze az embereknél mindíg ott az ész, a tervező, az EGO, ami azt mondja: "ha már ez meg van, akkor legyen ez, és ez, és ez, és ez , és ez, és ez... aztán már észre se veszi az illető, hogy ugyanúgy fél, csak most nem a kapcsolat alapjai miatt, hanem már azért, mert jaaj mi lesz, ha a kedvese nem Veszprémben, hanem Sátoraljaújhelyen akar élni vele... Mindezzel azt szeretném leírni, hogy az elmét arra is használhatjuk, főleg a szívünk vezető segítségével, hogy meghatározzuk a szerelem, feltétel nélküli szeretet, gondoskodás "létminimumát". Persze egy erős akarattal, EGO-val élő ember hülyének nézne most... mi ez az önpusztító gondolkodás? Mi ez a szőrözés? Kell nekem xy, és kész, a többi le van micsodázva.:) Ezek a sorok arra bíztattak, hogy merjem kérni a szerelem és szeretet lehetőségét egy csodálatos nő iránt, s bízzak abban, hogy a lehetőség bekopogtat hozzám idővel. S akkor én tényleg nem fogok mást csinálni, csak mint amit eddig is: szeretni a lányt, és élvezni az Ő szeretetét felém. Addig is "kénytelen vagyok" boldogan élni mindennapjaimat szeretetben köztetek, egyéb csodás embertársaim között eme gyönyörű Budapesten. Igen, én fővárosunkat is szépnek látom.:)Drága Ercsike!

csenge333
Én meg a te soraiddal értek egyet, de annyit még hozzáfűznék:Amikor még csak pár napja regisztráltam itt magam, azt hiszem írtam arról, hogy a titok lényege is abban rejlik, hogy a kívánságumkat alázattal oda tudjuk adni az "égieknek" és kérni, hogy az valósuljon meg belőle, ami valóban a javunkra válik./Mert a titok működik, megkapjuk, amiben hiszünk, amit elvárunk, amit dédelgetünk magunkban,de nem biztos, hogy az valóban a javunkat szolgálja./Nekem a fügefás történetről ez az "alázat" jutott az eszembe.../Valóban nem mindegy, hogy mit kérünk és még kevésbé az, ahogyan kérjük.../Drága:-)

Nagyon köszi:-)
Imádom a fügééét!!!!!
ÉÉÉÉs Fodor Ákost:-)))))
És mindent,amit itt írtál...