Mit jelent valójában a TUDATOSSÁG?

tudatosság"Bár a Mesternek aznap éppen hallgatási fogadalma volt, egy utazó csak egyetlen szóért könyörgött, amely életútján vezérelhetné. A Mester barátságosan bólintott, fogott egy darab papírt, s ráírt egy szót: "Tudatosság." A látogató meghökkent.

Ez túl rövid. Volna olyan szíves egy kicsit bővebben kifejteni'?

A Mester visszavette a papírt, s ráírta "Tudatosság, tudatosság, tudatosság."

- De mit jelentenek ezek a szavak? - kérdezte az idegen kétségbeesve.

A Mester a papírért nyúlt, s azt írta: "Tudatosság, tudatosság, tudatosság azt jelenti, hogy TUDATOSSÁG."

Ezt az idézetet írtam körülbelül egy évvel ezelőtt a blogomba. Tetszett nagyon, rezonáltam rá, de valójában csak most, egy évvel később mondhatom azt, hogy tudom, érzem és élem azt, amit tudatosságnak nevezünk.
Mit jelent tudatosan élni? Sokáig azt gondoltam, hogy na, el kell kezdenem minden percben figyelni, minden egyes gondolatot, szót, érzést látni minden pillanatban. Emlékszem, mikor történt ez, talán egy gyorsétkezdében ültem évekkel ezelőtt, bámultam ki az ablakon és úgy éreztem, hogy eddig tartott szép és békés életem, mostantól nem lesz megállás, csak folyamatos figyelem. Ez ment talán 5 percig és aztán úgy éreztem becsavarodok... nekem ez nem megy, én sosem fogok megvilágosodni és tudatos sem leszek. Akkoriban érzelmi hullámvasutakon ültem nap-nap után, életem drámák és szenvedések sorozata volt és esélytelennek láttam azt, hogy valaha is kitörjek belőle. Túl gyengének és sebezhetőnek éreztem magam.

Mi változott azóta?

Rájöttem az alábbiakra és elkezdtem élni őket:

1. A szenvedés és a boldogság két út, amelyek közül az ember választ.. Minden nap, minden helyzetben meg kell hozni a döntést, hogy egy helyzetben melyik irányba megyünk el. Ehhez őszinteség szükségeltetik és sokszor annak a felismerése, hogy bizony szeretünk szenvedni. Energiát nyerünk belőle, mások is sajnálnak és a felelősségvállalást szépen el lehet dobni, hiszen áldozatai vagyunk csak az életünknek… Valljuk ezt be magunknak végre!

Nem elég az, hogy azt mondjuk, „De hát én boldog akarok lenni, boldog párkapcsolatban szeretnék élni, sok pénzt akarok!” Akkor miért nem megy? Elhiheted nekem, hogy nem a külvilág miatt. A minták, programok, félelmek bennünk vannak, melyek létrehozzák a valóságot. Képesek vagyunk szembenézni velük, belenézni tudatalattink sötét kamráiba? E nélkül nem fog menni. Hiszen itt rejlenek mindazok a hitrendszerek, amelyeket magunkkal hordozunk, szüleinktől, környezettől, még régebbről. Milyen gondolatokat hordozol legbelül a párkapcsolattal, pénzzel, élettel kapcsolatban? Szüleidnek vajon milyen volt a házassága? Anyai, apai, párkapcsolati, női, férfi minta mind innen jön. Látni kell őket és szeretettel elfogadni, ha változtatni akarunk rajtuk.

2. Légy jelen, hogy szabad lehess, legyél földelt! Mit jelent ez? Ha nem vagy jelen a testedben, csak a személyiséged fog reagálni a következő élethelyzetekben, amely tanult minták, programok, félelmek sora, vagy ha sokat tisztítgattad, akkor valamivel kiegyensúlyozottabb, de semmiképpen nem az, aki Te magad vagy: az Önvalód, a Lényed. Ő nem tud megjelenni, ha folyamatosan a múltba révedsz, vagy a jövőn elmélkedsz. Jelen lenni pedig csak egyféleképpen lehet, s erre is nemrég jöttem rá.
Nem kellenek hozzá különleges gyakorlatok, egyszerűen el kell fogadnunk, hogy most itt vagyunk a Földön. Ezt a tapasztalást választottuk, örüljünk neki! Mindaddig, amíg lélekben elvágyunk, vagy arra várunk, hogy „mikor lesz már vége és megyünk haza”, addig bizony nem leszünk jelen az életünkben, nem lesz rá igazán befolyásunk, és a külvilágra reagálva fogjuk élni mindennapjainkat.

3. Vállalj felelősséget a valóságodért, melyet gondolataiddal, szavaiddal, érzelmeiddel, cselekedeteiddel teremtesz minden pillanatban! És itt jön be a tudatosság lényege. A tudatosság lényege, hogy minden helyzetben képes vagyok meglátni, hogy mi volt az a dolog, ami belőlem kiindulva kiváltotta az eseményt. Mi az a minta, érzés, cselekedet, amelynek következményeként ilyen vagy olyan tapasztalásokba kerültem? És ha akkor és ott nem is értem, később, megértem-e, el tudom-e fogadni, hogy ez ajándék volt nekem? Elfogadom, hogy minden ajándék, a rám kiabáló fűszerestől, az engem kiraboló fiún át, az erőszakos és agresszív emberig? Tudok-e örülni ezeknek a tapasztalásoknak, mert általuk megláthatom azokat a mintákat, amiket még működtetek?Ismételten őszinteség és bátorság kell ehhez, hiszen itt is a tudatalattinkba és lényünk mélyére kell merednünk a válaszokért ...

4. Tanuld meg tartani a tered! Nagyon sok érzés, gondolat manipulatív, félelemmel teli és lehúzó, ami a külvilágból árad. Ha nem vagy magadra tudatos, azonmód felveszed ezeket ezeket a rezgéseket, és a sajátjaidnak gondolod őket. Párkapcsolaton belül pedig egyértelműen, hiszen ha sok időt töltesz együtt a pároddal, eggyé válik a teretek. Ezután jöhet az a találgatás, hogy most te vagy ideges vagy én, kiből jött, kiben jelent meg először? (Én egy öt éves kapcsolatot zártam le egy hónapja és most látom csak, hogy rengeteg szenvedés, félelem, szorongás és magányérzés, amivel küzdöttem az elmúlt években, valójában nem belőlem jött, hanem a páromból. Ezt úgy vettem észre, hogy ahogy elváltunk egymástól – együtt éltünk – napokon belül teljes béke és harmónia állt be az életembe, és azóta sem múlt el. Szürreális, nem? És döbbenetes. Nyilván rezonáltam rájuk és az én személyiségemben is benne voltak, de egész valószerűtlen, volt megtapasztalni, hogy a vágyott nyugalom már régóta bennem van, csak nem éltem. Most tanulom tartani a terem, sugározni önmagam minden helyzetben és bizony a világ még sokkal színesebb és szebb lett!)

Nézz szembe minden aspektusoddal, fogadd el őket és szeresd magad. Szeress a Földön élni.
Légy tudatos arra, hogy minden helyzetet te teremtesz, te formálsz, alakítasz a gondolataiddal, érzéseiddel, cselekedeteiddel! Nincs objektív helyzet, minden attól függ, benned hogy jelenik meg. Minden lehet áldás, csak rajtad múlik, hogy tekintesz rá. Vállalj felelősséget a valóságodért és légy jelen minden pillanatban.

Tiszteld a Végtelen Lényt, a Mindenség szeretetteljes kifejeződését, aki vagy!

És végül játssz és élvezd! Ezért vagy itt! :-D

HozzászólásokKedves Ati!

Így igaz!:D
Szép napokat!!Kedves Cseta!

Nagyon tetszik ez az írás, teljesen igazad van. Ezeket a dolgokat úgy is meg lehetne fogalmazni, hogy a külvilág igazából nem létezik, csak a saját gondolatainkat, meggyőződéseinket kapjuk vissza kint, ahogy azt "bent" elterveztük. Mintha a fejünk egy filmvetítő lenne, és a filmtekercs, amit beteszünk az a gondolatainkből állna, és amit levetítünk, az lenne a valóság:-)Köszönöm Anna :))

Drága Anna, nagyon-nagyon köszönöm, érdemes volt ma erre járni, hogy ilyen nagyszerű dolgot olvassak! És igen! Igen, nagyon-nagyon igazad van! A tudatosság, és a MOST, a jelen pillanat megélése nagyon nem könnyű, megtalálni, rátalálni erre az útra, és könnyedén, lazán lépdelni, haladni, szárnyalni :) De amikor sikerül akkor nagyon nagyszerű érzés :)

Millió ölelés Neked :)

"Nem vagyunk mások, csupán gondolataink eredménye"/Buddha/Drága Viki!

Általában ne könnyű rendszereznem a megéléseimet írásban, de ezt mostan valóban egész jól sikerült :)
Örülök, ha tetszik, köszönöm!
Neked is szépséges napokat!

"A Teljesség felé a Tudatosság az eszköz, a Szeretet a mód."