Látszatváltozás

Nem el- és kikerülni, hanem előidézni kell a fájdalmat, ami markában tart. Amitől szorongunk, félünk, senkinek se érezzük magunkat, s görcsösen igyekszünk az élet más területein elérni valamit.
Valamit. Ami rendszerint semmi.

Minden mindennel összefügg. Magánéleti válságaink kihatnak a munkánkra, avatott szem keresés nélkül is óhatatlanul észreveszi az igazi gondot. Később már mások előtt sem lesz jótékony-szagú a fedőlepel. Letagadhatatlan, kár ezzel áltatni magunkat. Látszatváltozás. Kényszertúlélés.

Nem kerülni, hanem előidézni kell a fájdalmat, ami függésben, szorongásban tart. Meg kell élni, máshogy kell látni, el kell engedni, újra kell születni. Többször. Ahány mély fájdalom van a szívünkben, annyiszor kell szembenéznünk vele: a fájdalommal, s nem eltemetni! Soha, de soha nem élhetünk teljes életet, míg ezek a sötét fellegek érzelmi teherként nyomakodnak fel, soha nem leszünk képesek gödrünkből a kék eget meglátni. 3D-s látásunk 2 dimenziósra fogyott, holott 4 dimenzióba kellett volna repülnünk. A 4. dimenzió, ami a szeretet, ami egyben végtelen idő és tér.
Nem kerülni, hanem előidézni kell azt, amitől félünk. Ott állni egy bezárt, sötét, nehéz kapu előtt, s benyitni próbálni, kilincset, fogást keresni. Bevallani, bevállalni, azt mondani: ma nem megy, de holnap újból megpróbálom.

Amíg a seb gennyes, soha nem lesz semmi sem könnyebb. Amikor már vérzik, akkor már hamar és fájdalom nélkül heged.

"Aki szorong valamitől, ne kerülje, hanem menjen szembe vele.
Aki fél az eleséstől, tanuljon meg esni. Aki éhezik, annak ne adományt, hanem munkát adjunk.
A védőoltások a valódi változás mintapéldái, csak nem gondolunk bele, milyen paradox is ez. Félünk a fertőzésektől, ezért - igaz csak enyhén - de megfertőzzük magunkat.
Valódi változás akkor történik, ha a dolog lényegét értjük meg. Korábban mindenki szembeszállt Napóleonnal, és veszített. Kutuzov úgy verte meg, hogy nem bocsátkozott vele csatába. Ha valaki fogyni akar, azt kell megértse, miért eszik annyit. Minden szenvedélyt és függést a körülmények és a körülmények kiváltotta viselkedés tart fenn. Nem az a változás, ha minden marad a régiben, csak mi "erősek" próbálunk lenni. A körülmények hatalma végül mindig erősebbnek bizonyul.
Hanem változtassunk a körülményeken. A valódi változtatás mindig a dolgok jelentésére, üzenetére irányul, a látszatváltozás a dolgokra magukra. A látszatváltoztatás konzerválja, sőt súlyosbítja a problémát. Nem tud aludni? Ne akarjon aludni. Tanuljon meg relaxálni, és relaxáljon reggelig. Tuti, hogy közben el fog aludni. De csak mert nem akart. Le akar fogyni? Ne fogyni akarjon. Éljen érdekesebb életet, s majd alig jut eszébe enni. És merjen éhes lenni, hisz sok ember ettől fél, s ezt megelőzendő tömi magát. Fedezze fel a éhség új ízét.

Hogyan kezdjük az újévet?

Eddig mindig meg akartunk változni. Ezt általában úgy képzeltük, hogy most végre majd összeszedjük akaraterőnket, meg majd erősek leszünk, meg majd nem tűrjük tovább. De ami nem megy akaraterővel, az ritkán megy még nagyobb akaraterővel. Az igazi változás olykor a megváltozásról való lemondás.
Na jó, de akkor mi legyen helyette? Az elfogadás. Fogadjuk el, hogy lehet nikotinéhséggel is élni, hogy lehet éhesnek lenni, hogy lehet szorongani ("rosszul lenni", ahogy a pánikosok mondják), és fogadjuk el, hogy a másik olyan, amilyen.

A nagy dolgok itt, vagyis ezután kezdődnek." (Szendi Gábor) *

***
Kapcsol-a-tőr.
Kapcsolat-őr.
A szavak őrők vagy tőrök.

Nélküled nem megy. Helyetted nem megy. Csak Veled megy.

/***
*Az ember, aki szembement a hatalommal és törvényszerűen "vesztett" a depresszióipar és a gyógyszerlobbi ellen, akit a paleoétrend "kitalálása" miatt hülyének néznek, akit a Nő felemelkedése és tündöklése c. könyve magasba emelt - annak a kevésnek, aki nyitottan keresgélt, aki ... aki az idő rövid történetét más megvilágításban mutatta, aki a párkapcsolatokat párbaj nélkülinek láttatja, akit...