Néhány gondolat a pénzről

Hát, igen, a pénz! Sok embert ez a téma nagyon érzékenyen érint. Pedig, ha tetszik, ha nem, a pénz ma igenis része mindennapi életünknek. Mégpedig igen komoyl, szerves része!
Lehet, hogy amiket most leírok néhányakban nemtetszést vált majd ki, mégis úgy érzem fontos helyére tenni azt, hogy mi is a pénz valójában, és mi a szerepe életünkben és a világban. Legalább is szerintem! :)
A pénz megítélése napjainkban meglehetősen ellentmondásos. Egész pontosan, a mi hozzáálásunk a pénzhez az, ami ellentmondásos. Egyfelől elítéljük azt, akinek sok van, másfelől sírunk a fájdalomtól, ha nekünk nincs belőle sok, vagy elég.
Ez a hozzállás is a "hiány-tudatunkból" fakad! Úgy hisszük, hogy a pénz korlátozott mennyiségben áll rendelkezésünkre, és az, akinek sok van belőle, tőlünk veszi el, sőt egyre többet akar elvenni tőlünk. Ez azonban nem feltétlenül van így! A pénz - ugyanúgy, mint bármi más - korlátlan bőségben áll a rendelkezésünkre, és annyit vonzhatunk magunkhoz, amennyit csak szeretnénk, anélkül, hogy ezzel bárkit is megrövidítenénk!
A pénz csupán egy eszköz! Eszköz, melyet ha akarunk felhasználhatunk arra, hogy megteremtsük azt, Akik valójában vagyunk. Számos ilyen eszközünk van még. Ilyen az összes tanulmányunk, amit folytatunk, az olvasmányaink, a filmek, amiket megnézünk, az előadások, amiket látogatunk, az asztrológia, a tarot, a Ji-King, a meditáció, a jóga és még sorolhatnánk. Mind-mind eszköz csupán! Akár csak a pénz. Mégis, a pénzhez való viszonyunk sokkal ellentmondásosabb, mint a többi eszközhöz való viszonyunk! Legalább is általánosságban.
Pedig szabadságunkban áll választani ezen eszközök közül. Szabadon megválaszthatjuk azt, amiről úgy gondoljuk, hogy igazán minket szolgál, és a segítségével megteremthetjük azt, Akik valójában vagyunk. Választhatunk több pénzt és kevesebb asztrológiát és meditációt. De választhatunk több tanulást, több jógát és kevesebb pénzt is! De választhatjuk azt is, hogy sokat meditálunk, sokat tanulunk és sok pénzünk van. Bármit, amit csak szeretnénk!
Hogy spirituális tanokat és tanácsokat nem lehet pénzért árulni, mert nem etikus, nem spirituális, ellentmond minden lelki tanításnak? Hogy csakis adományokra hagyatkozhat az, aki bármilyen lelki útmutatással szeretne szolgálni másokat? Hát, nem tudom! Ezzel azért vigyáznék! Lehet hogy vannak olyan tanítók, spirituális vagy vallási vezetők, akik látszólag ezt teszik. Azonban a háttérben sokszor van ott azért más is!
Mert lehet, hogy nem szabok árat, de kikiáltom magam egy újkori megváltónak, nagyszerű dolgokat íratok le magamról, akár még fotókat és videókat is készíttetek, ezeket jól elterjesztem a világba, aztán meg számolom az "adományokat", amiket milliónyi kétségbeesett kereső nap, mint nap eljuttat hozzám! Ha kételkedtek ebben, hát nézzétek meg a Vatikánt! Vajon miből gazdagodott neg az a talpalatnyi kis állam? Bizony a hívek adományából! És mit ad cserébe? Egyetlen szót: HIGGY!
De ezze sincs semmi baj! Bárkinek szabadságában áll ezt is választani! Mint ahogy azt is, hogy pénzt ad-e bármilyen lelki tanácsért vagy iránymutatásért vagy sem.
Régen, mikor az ősközösség tagjai már únták a mamut húst és kedvük támadt egy kis kardfogú tigrisre, vagy némi ízletes bogyóra, ám az éppen nem kószált az élőhelyük közelében és az a fajta bokor sem nőtt, aminek a gyümölcsére áhítoztak, fogták a mamut-sonkát, a vállukra dobták, átmentek a szomszéd barlangba, hátha ott akad valamelyik kedvükre való ételből. Ő azonban azt felelte, hogy sem kardgogútigris húsa, sem pedig finom bogyója nincsen. Ellenben épp most ejtettek el egy egész dodo-rajt, még finom friss, és mivel nagyon régóta enne már egy kis mamut-sonkát, csak éppen az utóbbi időben nem nagyon találkozott velük, szívesen becserélné, néhány friss dodora, amiért két barlanggal odébb, szívesen adnak kardfogú tigris husit és bogyót is. Nos, később ezért találtak ki egy közbenső értékmérő eszközt, a pénzt, hogy ha a dodos manusnak nem lett volna dodoja, és mégis nagyon vágyna arra a mamut-sonkára, akkor be tudja azt cserélni. Míg a mamutos manus a pénzért megkaphatta a kardfogú tigrist és a bogyót a másik barlangban, emez pedig elmehetett és a pénzért vehetett valahol dodot. És végül mindenki jól járt!
Nos, így működik a pénz ma is.
Ha most az jár a fejedben, hogy ebben a szörnyű világban minden a pénzről szól, és mennyi emeber van, akinek az egész élete csakis a pénz körül forog, akkor vajon a Te életed mi körül forog? Csak amíg az a másik azon van, hogy gyarapodjon, addig Te azon vagy, hogy Neked miért nincs annyi, amennyit szeretnél.
Nem állítom azt, hogy helyesnek tartom, ha valaki másokat manipulálva, vagy másoknak kárt okozva akar gyarapodni, de ez az ő választásas, meg azoké, akik azt választják, hogy ebben együttműködnek vele, mintegy az "áldozatává" válva.
Ne szóljon az Életed a pénzről!
Szóljon az Életed Rólad! És mindarról, ami azt szolgálja, Aki valójában vagy!
Ha ehhez több pénzre van szükséged, több pénzt vonzhatsz magadhoz, ha másra, akkor mást!
Választhatsz a pénzből annyit, amennyit csak akarsz!
Megválaszthatod azt is, hogy mit veszel, vagy nem veszel belőle.
Választhatod azt, hogy fizetsz valamiért, és választhatod azt, hogy nem!
Sőt, bármennyire is hihetlennek tűnik a számodra, Te magad szabod meg mindennek az árát, amit megveszel. Ha nem fogadnád el azt az árat, amit kifizetsz érte, nem vennéd meg. Mi magunk szabjuk meg mindennek az árát, azzal, hogy kifizetjük. Ha nem tennénk, akkor nem ennyiért adnák, ebben biztos vagyok!
Választhatod azt, hogy nem fizeted meg az árat, amibe az "áru" vagy "szolgáltatás" kerül! Választhatod azt, hogy pénz helyett valami mást vagy hajlandó adni vagy megtenni cserébe. És választhatod azt is, hogy semmit!
Te szabod meg, hogy mit akarsz magadnak, és Te szabod meg az "árat" is!
Kérsz és megadatik! És cserébe nem kell semmi mást adnod vagy tenned, csakis azt amit adni vagy tenni akarsz!
Szabadságodban áll eldönteni mindezt!
Mintahogy másnak is szabadságában áll azt választani, amit csak akar!

HozzászólásokÁlomkeresőm......

A pénz igen, van akinek érzékeny téma.... Az én estemben aki 35éve , betudom osztani,mert muszáj volt / 3 gyerekkel ,egyedül/, ugy megtanultam,hogy mostmár nem is igen foglalkoztat. Nem mindegy az sem, hogy itt vidéken, mi kevebből kell éljünk. Nyugdij+4 órás munka,kifizetem a számlákat ,és a többit beosztom. Amit nagyon szeretnék, elöbb vagy utóbb ugyis megkapom.
Hogy nem tudok mindenhova eljutni ? A családom itt van..... Megteremtem tudom ugyis amit nagyon
szeretnék, az utolsó félévben , mióta köztetek vagyok olyan sokat kaptam, ami pénzzel nem is lehetne kiváltani.!!! Szeretettel ölel : ágicaDrága álomkereső!

Nagyon szívhez szóló az írásod,legalább is az én szívemhez.Megint csak meggyöződtem arról,hogy jól csinálom amit csinálok.Soha nem vetett fel a pénz és nem játszott központi szerepet az életemben.Persze én is szeretnék utazgatni,szép autót stb...,de amióta megbetegedtem /1998/azóta mégjobban másodrangú kérdés a pénz számomra.Nagyon sokan nem értik a környezetemben,hogy tudok ilyen kevés pénzből megélni.Néha én sem értem,de ha valamit szeretnék/na nem 1 hawai utat/azt mindig megtudom venni.A számláim mindig ki vannak fizetve.Van ismerősöm akinek havonta 5-ször annyi a bevétele mint nekem,de nincsenek a számlái kifizetve,tele van adósággal és nem érti ,én hogy csinálom.Nekem más dolgok lettek fontosak.Úgy érzem nagyon jól alkalmazom a Reikit/szépen szólva,nem mondom azt,hogy tudok gyógyítani/de sohasem tudnám elképzelni,hogy ezt honoráriumért tegyem.Nagyon szeretek adni és úgy érzem,hogy az univerzum bőségesen honorál érte.
Ajándékként kaptam azt is,hogy benneteket megismerhettelek és alig várom,hogy személyesen találkozzak akivel csak lehet.Épp tegnap kérdezte a lányom,hogy 14-én miből megyek fel Pestre?Mondtam nem tudom csak azt,hogy ott leszek:)))
Tudom,hogy amit akarok azt megkapom!És ez nap mint nap bebizonyosodik.Nagyon régen nem voltam ilyen boldog mint az utobbi fél évben amióta ismerem a titkot és ehhez a pénznek semmi köze!

Szeretettel ölellek:Marcsihúú

én vagyok az első olvasó...
köszönöm a soraidat Álom!
minden jót kívánok Yvett