Megérkezett a Világ Béke Gong!

gongÁprilis 29-én megérkezett Magyarországra az a Világbéke Gong, amit az Indonéz Világbéke Bizottsága adományozott hazánknak, és május 2-án Gödöllőn kerül felállításra.

A Világbéke Gongot (World Peace Gong) a Világbéke Bizottság (World Peace Committee, Indonesia) hozta létre 2002 végén, az indonéziai Bali szigetén elkövetett, több mint kétszáz halálos áldozatot követelő gyilkos robbantást követően. Küldetése az, hogy hirdesse a világbéke és a földkerekség népei testvériségének eszméjét.

A 2 méter átmérőjű, bronzból készült, 150 kilogramm súlyú gong megalkotója Djuyoto Suntani indonéz szobrászművész. Az emlékműként funkcionáló műalkotás három koncentrikus körmezőre oszlik. A külső körcsíkon a világ nemzeteinek zászlói, a középsőn a világvallások szimbólumai, a belsőn bolygónk, a Föld óceániai lenyomata nyert elhelyezést.
A gongot legelőször – szimbolikusan, a Balin történt események szörnyűségeire emlékezve – Megawati Sukarnoputri, Indonézia akkori köztársasági elnöke szólaltatta meg az istenek szigetén, Balin, 2002. december 31-én pontban éjfélkor. A gong hangjára nyílt meg Genfben, 2003. február 5-én, a 2. világbéke csúcsértekezlet is, amelyen 79 ország vett részt.
Indonézián kívül ilyen gong-emlékművet elsőként Dél-Kínában az "Istenek Városában", Penglai-Shandongban állítottak fel 2004. augusztus 20-án. A második külföldi gong-emlékmű 2006. szeptember 11-én Újdelhiben, Mahatma Gandhi meggyilkolásának helyszínén került felavatásra. Ezt követően Mozambiknak, majd 2008 márciusában a laoszi fővárosnak adományoztak. Az európai országok közöl elsőként Magyarországot tüntették ki a világbéke, a tolerancia, a testvériség és együttműködés jelképéül választott gonggal.
A Világbéke Bizottság hazánknak 2007 májusában ajánlotta fel az emlékművet. A gongot Illés Mihály jakartai magyar nagykövet 2008. április 14-én Bogorban, a Jakartától 50 km-re lévő városban, Gödöllő leendő testvérvárosában vette át az Indonéz Világbéke Bizottság elnökétől.
Az avatásra 2008. május 2-án Gödöllőn kerül sor Szili Katalin Házelnök, Mádl Ferenc volt köztársasági elnök, Djuyoto Suntani a Világbéke Bizottság elnöke, Gémesi György Gödöllő polgármester, Mangasi Sihombing Indonéz nagykövet és Várkonyi László a Külügyminisztérium szakállamtitkára jelenlétében.

Az avatáson több parlamenti párt tagja, valamint több ország nagykövetsége is részt vesz.

Címkék:

HozzászólásokSzildi híre:)))))))))))

Szildi ez nagyon szuper, hogy közreadtad!!!! Most azon a napon "Attiladombozunk", de én úgy sem mennék el amikor nagy felhajtás van a Gong körül, mert az a része nem érdekel...viszont tehetnénk majd oda is egy kis kirándulást!!!! Vagy együtt az itt olvasókkal, vagy privátilag...a Gong számomra amúgy egyre többet is jelent:))))) Voltam a koncerten és nagy hatással volt rám...utána beindult valami érdekes történet...de azt megírom a blogomban:)))))
Ölellek!
Evelyn:)