Kedvenc gyógynövényeink

Mint tudjátok, az idén azt az okos tanácsot adtam anyámnak, hogy a tökök helyett (patisszon, cukkini, padlizsán) termesszünk gyógynövényeket - okulva a tavalyi esetből, amikor is nekem kellett voln a 400 négyszögölnyi tököt megennem.. egyedül...

Csodás dolog történt!

Kaptam Gönyűről egyik kedves teremtőtársunktól, Rancsától igazi citromfű töveket, és mentát is! Ezúton is hálásan köszönöm!

Mit ne mondjak, a magok, amiket a vetőmagboltból vásároltunk, a mai napig nem keltek ki.

Tegnap szedtem az első leveleket a citromfűről!

Hát azt az isteni citrom aromát, amit a belőle készített tea árasztott, nem lehet szavakkal leírni!

Akkorát aludtunk tőle, hogy az csoda!

Észrevettük azt is, hogy mióta rászoktunk a citromfű teára, azóta egyetlen egyszer sem voltunk sem influenzásak, de még csak náthásak sem!

Arra gondoltam, összegyűjthetnénk egy csokorba, ki milyen gyógynövényt használ, mire, esetleg hogyan termeszti.

Mikor kell ültetni, vetni, hogyan kell szedni, szárítani?

Ery például azt írta, hogy a gyomorfekélye gyógyult meg a citromfűtől. Érdekelne, hogyan szedte? Teaként? vagy nannak még más jó praktikák is?
Minden érdekel!

Észrevettem, hogy a szomszéd kertben óriásira nőtt csalánok vannak! Már alig várom, hogy átterjedjen hozzánk is!

Én még ekkora csalánokat sohasem láttam! Van vagy 50 cm magas és a levelei legalább 8 cm hosszúak és 4 cm szélesek. Micsoda isteni teát fogok én ebből csinálni!Hát kedveseim! sikerült menta helyett levendulateával...

megitatnom egy egész életmódházat itt, Nyíregyházán!
Kaptam gyönyörű citromfű és eddig azt hittem, menta palántákat Gönyűről, egyik teremtőtársunktól, Rancsától.

Ezúton is hálásan köszönöm neki!

Boldogan szaladtam vele a Napfény Életmódközpontba, hogy vigyek friss leveleket teának, és erre meg kellett tudnom, miután vagy 50-enen megitták, hogy bizony az nem menta volt, hanem levendula!

Nem baj! Most a molyok bizonyára elfogják kerülni jó ideig azokat, akik megkóstolták kertünk csodás ajándékát!

Nem tehetek róla, nekem menta illatúnak tűntek a levelek!

Vígasztalásul szolgáljon, hogy mindenki életben maradt, és éli tovább útkereső életét!

Bocs Napfény Életmódház!Bocs Rancsa! :)

Most már ezt is tudom! Ebből is látszik, hogy a személyes tapasztalatok árán lehet a legjobban fejlődni!

Én már biztosan tudni fogom egy életre, hogy milyen is a levendulalevél!
Egyébként a friss levelekből sokkal illatosabb, aromásabb teákat lehet készíteni, mint a szárítottból.
ISTENI TEÁKAT!

:)))

„Semmi sem túl szép ahhoz, hogy igaz legyen, semmi sem túl csodálatos ahhoz, hogy megtörténjen, és semmi sem túl jó ahhoz, hogy örökké tartson, ha a terád váró jóhoz pozitívan állsz hozzá!” Helen Hadsell * www.5rol6ra.huGyógyító virágaink 1.

A virágesszenciák napfényfürdőnek kitett virágokból készült, dinamizált, finom cseppfolyós kivonatok. Harmonizálják lelki életünket, növelik vitalitásunkat, ezáltal segítenek megfelelni az élet kihívásainak.

A virág, a nap és a víz találkozásából születő virágesszenciák átalakítják a személyes kibontakozásunkat gátló és egészségünket veszélyeztető érzelmeinket, magatartásunkat és viselkedésünket.

Minden virágesszenciának van egy jellegzetes „tulajdonsága”. Itt arról a dinamikáról van szó, hogy képes elősegíteni a kibontakozást, átalakulást. Minden virágesszenciaként alkalmazott növénynek van egy egészen jellegzetese tulajdonsága, mely az egyén egyes jellemvonásainak, érzelmeinek, lelkiállapotának felel meg.

A DEVA-virágesszenciák többféle módon beilleszthetőek a mindennapi életbe. Eseti jelleggel alkalmazva helyreállíthatják kedélyállapotunkat, segítenek valamely nehézség legyőzésében, megszüntetik félelmünket stb. Hosszabb távon képesek feloldani mély érzelmi gátakat és megcsontosodott vagy hibás magatartásformákat.

Mandulafa (Prunus amygdalus)
* Életöröm, vitalitás. Azoknak, akik félnek megöregedni és nem fogadják el az idő múlását. Elősegíti a test öregedésének elfogadását és az egyszerű fizikai megjelenésen túli szépség megértését. Megerősíti és regenerálja a testet.

Kapor (Anethum graveolens)
* Tapasztalatok befogadása. Azoknak, akik úgy érzik, hogy összecsapnak a fejük fölött a túl gyors életritmus hullámai. Hasznos a túlzott ingerek ellen (a városi élet feszültségei). Elősegíti a mentális világosságot. A bonyolult vagy szokatlan helyzetek megértéséhez és elfogadásához.

Bazsalikom (Ocymum basilicum)
* Kiegyensúlyozott szexualitás. Javasolt, ha a nemi élet nem harmonikus, hanem más értékek kárára túlsúlyba kerül vagy kapcsolati problémákat okoz. Hasznos, azoknak, akik a szexualitást lealacsonyítónak élik meg és konfliktusba kerülnek az érzelmi életükkel.

Körömvirág (Calendula officinalis)
* Fogékonyság, szívélyesség. Azoknak, akik csak felületesen figyelnek másokra. Mások üzeneteinek szavakon túli, igazi értelmének megértéséhez. Javasolt azoknak, akik szavaikkal gyakran megsértenek másokat, sértegetnek vagy állandóan vitáznak. Melegséget, érzékenységet és kedvességet kölcsönöz kommunikációnknak.

Kamilla (Matricaria recutita)
* Ellazulás, derű, nyugalom. A nyugtalan vagy kielégítetlen egyéneket lecsillapítja, segíti őket a saját érzelmeiket kiengedni. Javasolt a változó kedélyű gyermekeknek, akik gyorsan méregbe gurulnak, vagy elsírják magukat, vagy megsértődnek. Lefekvéskor elősegíti az ellazulást.

És az még a ssuper ezekben az esszenciákban, hogy már önnállóan 10 ml spray fejjel is kaphatóak, tehát bármikor magunk is tudjuk alkalmazni őket és nem kell hozzá Bach-virágterapeuta! Na ez jó kis antireklám volt nekem, de hát drágák, ez az igazság. Viszont most jüjjün a reklám, hogy nálam mind kapható...:)))

Hamarosan jön a többi virágleírás is!

Szeretettel:
SzildiHát a saját magam által szedett kamillák teljesen mások..

mint azok, amiket a boltban lehet vásárolni!

MOst éppen kiszáradtak a begyűjtögetett kamilláim, és hihetetlen a különbség! De még az ízviláguk is!

Megyek bodzát gyűjteni délután, mert még virágzik! Olvastam, hogy bodza teát is érdemes főzni! Kipróbáljuk!

A citromfű bevált!

„Semmi sem túl szép ahhoz, hogy igaz legyen, semmi sem túl csodálatos ahhoz, hogy megtörténjen, és semmi sem túl jó ahhoz, hogy örökké tartson, ha a terád váró jóhoz pozitívan állsz hozzá!” Helen Hadsell * www.5rol6ra.huSzildi

te angyal:)
Jöhet!Olvasni fogom:)hát Szildi, ez marha jó ötlet! Jöhet az összes virág! :)

„Semmi sem túl szép ahhoz, hogy igaz legyen, semmi sem túl csodálatos ahhoz, hogy megtörténjen, és semmi sem túl jó ahhoz, hogy örökké tartson, ha a terád váró jóhoz pozitívan állsz hozzá!” Helen Hadsell * www.5rol6ra.huDrága Csillám!

Az jutott az eszembe, hogy mi lenne ha azokat a virágokat bemutatnám nektek, amelyeket gyógyító hatásairól ismerünk, de közben nem tudjuk , hogy virágesszenciaként szedve, a lelkünket is harmonizálják, gyógyítják....mivel a franciák az angol 38 virág mellé további 96 európai virág lélekre ható esszenciáját kutatták és fedezték fel, van néhány ilyen...

Mit szóltok?

Mutatok egy példát...

Fokhagyma (Allium sativum)
* Félelmektől való megszabadulás, ellenállás. A félős, nyugtalan vagy könnyen befolyásolható egyéneknek ajánlott. Azoknak, akiket a nyugtalanság megbénít, és kiszívja az energiáikat.

Szeretettel:
SzildiDrága Csilla

Az arcomra a Jojobaolajat és a madulaolajat használom de nagyon kevés mennyiségbe.
Elöször az arcot ki kell tisztitani. Èn kicsit szemcsés...de nem radir de ahoz hasonló krémet használok. Bekenem vele és utánna meleg vizes (kicsavart)...amennyira meleget birok....törülközövel letörlöm és utánna 2-3 csep olajal bekenem az arcom. Az elött minden második nap használtam de ma már elég minden második héten. Persze a bör tipusától is függ. Megöriztem a bör rugalmasságot, selymességét és ráncaim majd nem hogy nincsennek...:)).Drága Heavenangel!

Melyik olajat használod az arcodra? Vagy az egész testedet kened vele?

„Semmi sem túl szép ahhoz, hogy igaz legyen, semmi sem túl csodálatos ahhoz, hogy megtörténjen, és semmi sem túl jó ahhoz, hogy örökké tartson, ha a terád váró jóhoz pozitívan állsz hozzá!” Helen Hadsell * www.5rol6ra.huSzívesen Drága Tike!

"Élj a Szíved Erejével!"
Szeretettel: Eryfejfájás?

Levendula

Az időjárás-érzékenység ellen segíthet a levendula virága - naponta egy liter levendulatea fogyasztása javasolt. Jót tesz a tömény levendulaolaj használata is – alkalmazzuk a halánték vagy csukló bedörzsölésére.
Készíthetünk levendulavirággal töltött kispárnát is – helyezzük a párnánk alá.

Èn úgy tudom hogy hosszú ideig nem használható. 2 hét után szünetet kell tartani és utánna megint lehet folytatni. Ha kispárnát csinálunk akkor kb 1 hétig örzi meg a hatását.

Citromfű

A citromfű leveleiből készült tea hatásos frontérzékenység és fejfájás esetében is. Fogyasszuk langyos állapotban, mézzel édesítve.
Stresszoldó masszázsolajat is nyerhetünk belőle, ha három csepp citromfű illóolajat egy evőkanál olívaolajba keverünk. Lefekvés előtt alaposan dörzsöljük be vele a mellkasunkat.

Nagyon hasznos ez a fajta masszázs....tapasztalatból mondom...:) Próbáljátok ki!!!Fiatalság

Èn ezeket az olajokat használom. Ma már elég 1 hónapban 1szer és a böröm egyre simább és fiatalabb marad...:)) Ezek csak is természetes anyagból készült olajok. Nem én csinálom hanem készen veszem biztos van recept is de sajnos azokat nem tudom.

Mandulaolaj

A mandulaolaj önmagában is jól használható a bőr ápolására. Kedvelt vivőanyag, sima, szinte szagtalan, sok proteint tartalmaz. Az egyik leggyakrabban alkalmazott és legkedveltebb vivőolaj. Kiváló masszázsolajokhoz és gyógyászati felhasználásra is. Közepesen jól szívódik be a bőrbe.

Napraforgóolaj

Megfelelő vivőanyag, közepesen jó minőségű erre a célra. Enyhe illata nem zavaró különösebben, a nyálkahártyát sem izgatja. Mind étkezési, mind illóolaj higítási célra kitűnően megfelel. Táplálja a bőrt, de nem túl gazdag a zsíros bőrhöz sem.

Jojobaolaj

Igen gazdag E vitaminban. Könnyen beszívódó, híg olaj.

Mogyoróolaj

A legkönnyebben és legmélyebben ez az olaj szívódik fel a bőrbe, így ez az egyik legideálisabb vivőolaj illóolajokhoz. Könnyű, nem túl zsíros, kellemesen hidratáló hatású olaj.Drága Ery!

Köszönöm receptet!!!

Szerető öleléssel : Tike

Elérhető minden álom, ne add fel semmi áron.
Egyszer úgyis valóra válik, ha akarod , hogy valóra váljon !!!Szia Csilla! Most megfogtál, mert mi nem szeretjük,

de meg van a sűrítmény recept a szomszédomtól, íme:

20-25 dbnagyobb bodzavirágzat
4 kg cukor
6 liter víz
5 db citrom
10 dkg citromsav
1 kávéskanál nátrium-benzoát (tartósítószer)

Ha összegyűjtöttük a 20-25 bodzatányért és a hozzávalókat, kezdődhet a főzőcskézés. Hideg vízben lemosni a bodzavirágokat, bár ezzel az értékes, ízes virágpor egy részét is eltávolítják.

Tegyünk fel forrni 5 liter vizet, amibe keverjünk el 3,5 kg cukrot. A maradék 1/2 kg cukrot karamellizáljunk egy edényben, majd ha kész, öntsünk rá 1 liter vizet. Ne ijedjünk meg, amikor a hideg víz hatására a karamellizált cukor megkeményedik, hiszen tovább melegítve hamarosan feloldódik a vízben. A cukros leveket öntsük össze és együtt forraljuk fel.
Miután kihűlt a szirup, tegyük bele a bodzavirágokat, a felkarikázott citromot, a citromsavat és a tartósítószert. 4-5 napig hagyjuk összeérni az ízeket, ezalatt rendszeresen kevergessük. Szűrés után öntsük tiszta üvegekbe. Ha azt szeretnénk, hogy megérje a nyarat (esetleg a telet), akkor dugjunk el belőle egy üveggel. Ízlés szerint 1:6 - 1:7 arányban vízzel vagy szódával hígítva egész évben fogyasztható.

Jó munkát!

"Élj a Szíved Erejével!"
Szeretettel: EryHú, Ery, Te nagyon érted ezeket a dolgokat!

A kérdésem konkrét lenne!
Az ültetéstől a szüretelésig!

Bodza! Leszedem, megmosom, mik aza rányok? mennyi cukor, víz, hány virág? stb.stb..

nagyon szeretjük, de jó büdös, sajna... lábszagú, ha túl sok van belőle! :)

„Semmi sem túl szép ahhoz, hogy igaz legyen, semmi sem túl csodálatos ahhoz, hogy megtörténjen, és semmi sem túl jó ahhoz, hogy örökké tartson, ha a terád váró jóhoz pozitívan állsz hozzá!” Helen Hadsell * www.5rol6ra.huMost virágzik az orvosi zsálya és a cickafark és a bodza!

A népi gyógyászat szerint a zsálya képes meghosszabítani az életet, és öregkorban élesíteni az emlékezőtehetséget. Már a rómaiak is nagyrabecsülték és ünnepélyes ceremónia keretében gyűjtötték. Zsályateával kezelték a lázas meghűléseket, ezzel erősítették az idegrendszert. Vértisztító hatást tulajdonítottak neki, és a kígyómarás ellenszerének tartották.

A cickafark tea hatásai: gyulladáscsökkentő, fertőtlenítő, görcsoldó, emésztést javító, vérzéscsillapító, köhögéscsillapító.
Felhasználható: Tüdőbetegségek, torokgyulladás, tuberkolózis, légcső, gyomor és bélhurut, magas láz, epehajtás, vese és hólyaggyulladás, epe, vese, gyomor és bélgörcs, étvágytalanság, gyomor és bélfekély, női betegségek, menstruációs görcs vagy erős vérzés, különböző vérzések, esetleg prosztatabántalmak, viszértágulat, vérszegénység valamint magas vérnyomás esetén. Külsőleg nehezen gyógyuló sebek, fekélyek, ekcéma, aranyér, fogíny és szemgyulladásra alkalmazzák.

A bodza hatóanyagait a népi gyógyászat régóta ismeri. Tartalmaz A-, B-, és C-vitamint. A C-vitamin tartalma duplája a citrusfélékének! De tartalmaz még folsavat, pantoténsavat, ásványi anyagokat és mikroelemeket: vas, kálium, kalcium, magnézium, foszfor, illóolajat antociánokat (ez utóbbitól fekete a bodzabogyó).
Enyhe hashajtó, fájdalomcsillapító, immunerősítő és izzasztó hatású. De izzasztószerként a virágból készült főzetét, amely az izzadást szabályzó idegközpontok ingerlésének fokozására, a reumás megbetegedések gyógyításakor használnak.
Felhasználhatjuk: Virágait cukorral, citrommal és vízzel erjesztve, finom szénsavas üdítő italt kapunk, de frissen szedett virágokat palacsinta tésztába mártva kisüthetjük, és szörpöt is készíthetünk belőle. Bogyóit szederrel, vagy almával vegyítve, lekvárt főzhetünk. Levest, és bort is készítenek belőle. Fontos! A zöld részeket, így a virág kocsányát is el kell távolítani, mert mérgező.

"Élj a Szíved Erejével!"
Szeretettel: EryCsillus:)

Csúcs az ötlet.Imádom a növényeket,gyógynövényeket...
Gyakorlaton voltunk olyan helyen,ahol fűszernövényekkel dolgoztunk.Mmmmh isteni:)
Kedvencem a bazsalikom:)
Ami a citromfüvet illeti,múlt héten bográcsoztunk a ház mellett és a szomszéd lakó mutatta a srácoknak,hogy talált citromfüvet.Hú,olyan illata van!
/Mikor lehet már kedvencekhez hozzáadni sajátnak egy-egy fórumot?/
Ölelés neked Csillus:)Hahó! Most kell kamillavirágot szedni vagy várjunk vele?

„Semmi sem túl szép ahhoz, hogy igaz legyen, semmi sem túl csodálatos ahhoz, hogy megtörténjen, és semmi sem túl jó ahhoz, hogy örökké tartson, ha a terád váró jóhoz pozitívan állsz hozzá!” Helen Hadsell * www.5rol6ra.hudrága Szildikém!

Nem akarod bemutatni itt a bachvirágterápia növénykéit?

Én nagyon örülnék neki! És szerintem mindannyian!

„Semmi sem túl szép ahhoz, hogy igaz legyen, semmi sem túl csodálatos ahhoz, hogy megtörténjen, és semmi sem túl jó ahhoz, hogy örökké tartson, ha a terád váró jóhoz pozitívan állsz hozzá!” Helen Hadsell * www.5rol6ra.huDrága Csillám!

Nagyon örülök neked! Hisz aki a gyógynövényeket szereti....
És nagyon jó ötlet ez a fórum! Csodás vagy!

Ölelés, SzildiKedves Steve!

Mire való a menta? Miért szereted? Veled mit csinál?

„Semmi sem túl szép ahhoz, hogy igaz legyen, semmi sem túl csodálatos ahhoz, hogy megtörténjen, és semmi sem túl jó ahhoz, hogy örökké tartson, ha a terád váró jóhoz pozitívan állsz hozzá!” Helen Hadsell * www.5rol6ra.humenta a megunhatatlan

A legjobb gyógynövény a világon !
Bors vagy -Fodormenta tea natúrban, mézzel, citrommal, forrón vagy jéghidegen. Mindenkinek ajánlom !
Vigyázat ! Rászokásveszélyes ! :-)Drága Csilla!

Örülök a sikerednek! Épp tegnap néztem meg a citromfüvünket, most már szép kis bokorrá fejlődött az évek alatt és
szép, nagy levelei lettek. Hoztam be belőle egy csokrot és két csokor mentát. A mentákat a nyitott ablakba szoktam
rakni, egyrészt finom az illata, másrészt kiszűri a rovarok nagy részét és látványnak sem utolsó. A citromfüvet pedig
beraktam a vázába, ahol az első nyíló, de illatmentes rózsáink vannak és annak szép hátteret ad.
Igen, nekem tényleg meggyógyult a gyomorfekélyem a citromfűtől.
Úgy használtam, hogy minden nap lefőztem kb. 1-1,5 litert, ebbe raktam - szárított citromfűből, mert akkor még nem volt
kertem - 2 dl-enként 1 evőkanálnyit és lefedve állni hagytam. Napközben is iszogattam, kortyolgatva, kortyonként, lassan,
ízlelgetve. A lényege az volt, (akinek van gyomorfekélye az tudja) hogy az ágyam mellé készítettem lefekvéskor egy kis
termoszban (mert azt is észrevettem, hogy langyosan esik a legjobban) és hajnalban, amikor a fekély elkezd fájni, akkor
kortyolgattam néhány kortyot. Az első alkalmakkor szinte lezsibbasztotta a fájást, de később újra felébredtem, akkor újra
kortyolgattam. Így ment ez sokáig, majd egyszercsak nem jött elő a hajnali fájdalom. Azért én ittam továbbra is. Ez az időszak
nálam több mint egy évig tartott, de azóta is szívesen veszem elő mindig ezt a kis csodanövényt.
Egyébként szerintem a friss, zöld levélkékből kevesebben kell használni, 2 dl-enként 4-5 kisebb, vagy 2-3 nagyobb darab.

Egyelőre ennyi, ha még eszembe jut valami, akkor beírom azt is. Egészségetekre!))))))))

Szeretettel: Ery