Nem rossz

Nem rossz:

:)

Na még pár dolog:

"Ha éhes vagy, egyél, ha szomjas vagy, igyál, ha álmos vagy, feküdj le! A folyótól pedig ne akarj mást, csak hogy folyó legyen, a hegytől pedig, hogy hegy!"

"Hol keresnéd inkább a Tanítást? Miben? A szavak erdejében? A könyvek betűiben? Nem tanácsolom. Maga az egyszerű, köznapi élet az út. Maga az egyszerű köznapi élet a Tanítás."

"Menj a fényhez, de ne kérdezz tőle semmit. Akinek nincs szüksége arra, hogy kérdezzen: közös a felelettel"

Címkék:

HozzászólásokAndromed

Azt tudod, hogy a háború soha nem kívül van, hanem belül.. Mint a félelmeink is.. És a félelmeink által is bevonzunk az életünkbe eseményeket.. A háború sosem hozhat békét sem kívül, sem belül..
A harc viszont gyakran elkerülhetetlen, és az igazán jó harcosnak mindig szüksége van erre a csendre, hogy felkészüljön, erőt gyűjtsön, lássa jól magát, az ellenfelét, mert csak így győzhet.. Amíg a félelem bennünk van, addig dupla energiára van szükségünk, saját félelmünkkel és az ellenféllel is meg kell küzdenünk..:) Ezzel csak erősítjük a másik pozícióját..:) Ráadásul sokszor ha a félelmeinkkel leszámolunk, mert csak az ego képes félni, valódi belső lényünk nem, akkor gyakran az ellenfél is "eltűnik"..:)
Egyébként nincs is csend..:) Mármint olyan, amiről írsz..:) Csak a nagy zajtól nem hallani a valódi csend megnyugtató-, békés hangjait..:)
Mint pl egy vízesését..:) Tetszik a választás!..:) A zajokat is elnyomja, a csendre is alkalmat teremt..:) És nagyon szép a hangja..:) Köszönöm, hogy eszembe juttattad, megyek egyet én is bújócskázni..:)Szia Andromed!

Bocsánat, de azt hiszem nem értem, amit írtál.. A mondat első feléről nem gondolom, hogy ne függenének össze..:) Csak manapság nagyon nagy "divat" lett különböző természetes lelki- vagy testi folyamatokra azt mondani, hogy "betegség"..:) Amit a második felében írsz, arról sem gondolom, hogy minden esetben igaz, gondolj csak azokra, akik "sérült" testükbe zárva mégiscsak megélik lelkük szabadságát..:).

Túl nagy a csend.

Nem a blogra értem. Hanem a világra. Engem ez megrémít. De értsétek így: felráz, eszméletre ébreszt, kitisztít
Csali napsütés, a vihar előtt.
Mély lélegzetvétel a vízbemerülést megelőző pillanatokban. Szélcsend, noha tornádó közeledik.
"Az ablakok alatt, a kerteken túl a hóban még katonák menetelése hallatszik. A háború nem szűnt meg csak rejtőzik. Hogy a veszedelem órája váratlanul érje az embert.".

Mit szólnátok ahhoz hogy itt folytassuk az írkálást?
Nekem nincs kedvem új bejegyzésekre :)
Olyan jó itt bújkálni.
Szeretem a vízeséseket, mert szeretek elbújni mögéjük.

Gyertek, segítek, vigyázzatok erős a sodrás és súllyal zuhan a víz, a robaj ne rémisszen ha nem a rohanó folyóval együtt haladtok..

Az igazságról álmodtam! :) Ebben biztos vagyok. De nem emlékszem rá. Viszont a Lélek melynek "hűvös" nyugtató áramlataiban merítkeztem velem szált a mi ébredés utáni világunkba és így kaphattam képet arról hogy álmomban hol is jártam. Van egy mondás ami azt mondja hogy minden emberi tevékenység, és gondolat próbája az hogy este mennyire nyugodt az álmunk és hogy mennyire hamar vagyunk képesek elaludni. (az az napi vagy a holnapi problémákon való rágódás nélkül csak az alvásra koncentrálva) Tapasztalatból tudom mondani hogy ez így igaz. Ha napközben mindent megoldottam, kiegyensúlyozott vagyok lelkileg, és nem hagyom magam csapongani hanem mindenhez úgy nyúlok hogy közben lélekben tökéletesen egy helyben maradok akkor este könnyű az alvás. Reggel pedig megkönnyebbülve ébred a test. Mintha valós súlyokat oldott volna le róla az éjszaka nyugalma.Andro

Felreertettelek,azt hittem almodtal vmit az igazsagrol.De nem baj.Majd legkozelebb.
Szeretettel,
felebarat.

Nagyon jól aludtam!
Épp a nyugtató és pihentető alvásról hallgattam egy történetet, cd-n. Az olyan alvásról amelyben a lélek leoldja testi kötelékeit és felszabadulhat. Reggel annyira üdén ébredtem! Nem tudom miről álmodhattam de nagyon jól éreztem magam és érzem is ma magam. Észrevettem hogyha az ember lelkével minden rendben van ... sokkal könnyebben és spontánabban megy az alvás. Az agy nem csapong csak egyszerűen hagy elaludni akkor amikor fáradt vagy. Úgy aludtam el mint egy kisgyerek :) Nagyon jó érzés volt.Andro

Ha mar minden irasodhoz beirtad,bizonyara nagyon epuletes lehet.Elmeselned?
Nem kotelezo!
Szeretettel,
felebaratelső kézből :)

Had osszak meg veletek egy tapasztalást egy rövidke mondatba sűrítve:

Álmában az ember az égben is jár: Igaz

:)Sophie

Nem mondom hogy végtelen :)
Viszont azt mondom hogy ha igaznak tartod hogy a nem-cselekvő cselekvés, a vágytalan, megelégedett élet nem függ össze az egésszéggel, akkor olyan mintha azt mondanád hogy a testi jólét nem függ össze a lélek szabadságával.Andromed..:)

Hű, jó sokat írtatok, mióta nem jártam itt..:) Kicsit össze is vagyok zavarodva, annyi helyen és annyi féléről írtok, hogy nehéz követni-, kapcsolódni..:) Hiretelen mégiscsak szorongani kezdtem az olvasottaktól, biztos, hogy jó úton vagyunk?..:) Biztos, hogy az a dolgunk, hogy a "megvilágosodást" (nirvánát, üdvözülést, stb) keressük?..:) Nem jól tudom, hogy ahhoz akár még jó sok újraszületésen kell keresztülmennünk?..:) Mintha a "rizsválogatáshoz" nem lenne annyira kedvünk, és inkább a "lótusz-ülős, mosolygós, bölcselkedős" út jobban tetszene..:)
Van, amikor az embernek nem ez a dolga, hanem, hogy élje az életét, és ugyanígy megtalálja azt a belső nyugalmat és szépséget akár egy olyan hétköznapi eseményben, mint a kenyér megszegése közben is..:)
Sőt, nem az élet nehéségeiben próbálódnak meg ezeknek az érzéseknek a "tisztaságai"?..:)
A vágytalanság és a hogyan maradjunk egészségesek szerintem azért elég távol állnak egymástól..:) Az egyik a számegyenes eleje, a másik pedig a vége..:) (És most nehogy azt mondd, hogy "végtelen"..:) Sőt, talán nem is ugyanaz a helyük, talán inkább egy koordináta rendszer másik tengelye..:)
Igen, tudom, hogy igazad van, és gyönyörű minden amit írsz, mégis azt hiszem, most egy keményebb munka közepén vagyunk, amiben csak kellemes hűvös oázist jelentenek ezek a "költői képek", amik előrevetítik a távolabbi célt..:) Jólesik "megpihenni bennük", de nem árt tudni, hogy ez még nem a cél, csak egy kis állomás..:)Andromed:)))

csak lassan,pihentetőn:)))
jó éjszakát,a viszontlátásig:-))

Ui: nagyon szívesen....

Fú ... Lótuszillat. :) Én is köszönöm a libabőrt :))).

Viccet félre téve ... nem mondok semmit. Megyek pihenni. Rámfér. Túl nyugtalan vagyok mostanában. És túl sok gondolat másít.
Holnapig vagy az utánig sziasztok!
Még mielőtt nyáriszünetelünk, szeretnék veletek beszélgetni.Fiúk olyan jó:-)

olvasni titeket:-)
Imádom Weöres Sándort:-)
És bár nem olvastam végig a Tao-t,részleteket már igen:-)
Sőt,volt egyszer valaki,aki fordította nekem "élőben":-)
Szeretlek Titeket.
Ez is a béke.Az én saját,NAGYBETŰS BÉKÉM:-)
Köszönöm; Lótuszillat.

hmmm akkor lehet hogy szándékosan átírták a kommunisták :DRendben:)

Ez is W. S. Fordítás. Most vagy rosszul emlékszem, vagy valami érdekesség ki fog derülni..

Rendben. Kíváncsi vagyok rá. A Weöres Sándor féle fordítást már kívülről fújom :) Majd néha idézhetnél belőle :):)

A tao az, ami elindított a gondolkodás útján. Egy öreg példányom van, kicsi és kommunista kiadvány. Abban is vannak a végén magyarázatok. Azokra már nem emlékszem.

A fenti strófára sem ezekkel a szavakkal emlékszem. No megkeresem ma, és kiderül:).

Ezt jó lenne ha tudnák a mai hatalmon lévők. De nem akarják tudni. Úgy hiszik a világot magukhoz rendezhetik. És majd minden lehetőség megadatik nekik erre. Aztán majd hirtelen visszavesznek mindent tőlük (az égiek). Furcsa hogy mennyi módot kitaláltak már arra hogy erőszakkal teremtsenek rendet a hatalmasok és mindeddig egyik módszer sem vált be hoszzú távon. Most sem fog csak nagyon úgy fog tűnni, hirtelen kiteljesedik aztán ellobban. Talán egységesül a világ és a hatalom az emberek vágyai által tartja fent majd magát de aztán minden összedől. A hatalom akkor tökéletes hogyha belülről vezérelt. A nép által. Ma már annyira félrevezetett az emberiség hogy azt látja jónak ami maga ellen szól. A vágy megöli a lelket. Ezt nem ismeri fel senki. Csak élvezkednek az emberek. De már sokan nem élnek.

(a bibliából és persze a jelenkorból olvasom ki ... én ... ezt).

Ideillik egy Lao-ce idézet:

Ha a nép nem fél a hatalomtól,
a hatalom akkor tökéletes.
Ne szorítsátok ki hajlékaiból,
ne rontsátok meg az életét.
Ha nem nyomjátok el a népet,
nem fog megvetni titeket.

Ezért a bölcs
ismeri magát, de nem ismerteti,
szereti magát, de nem szeretteti,
neki nem a távoli kell, hanem a közeli..

Igaz :)
A hatalom gyümölcsöző is tud lenni.Andromed:)

Egyet értek veled. Biztos, hogy hatalmi eszmék húzódnak meg mögötte. A hatalom mindig lesz valakiknél. Az a nem mindegy, hogy kiknél.

A hatalom nem csak rossz, hanem jó dolog is. Szépet is lehet vele teremteni.

Namaste:).

Az a baj egyébként hogy az ember könnyen összekeverheti a jót a rosszal. És belesétálhat olyan csapdákba amelyeknek a színe ugyan kívánatos de belseje zűrzavar. Nem hiszem hogy az a világméretű összefogás amit most mindenhol hírdetnek, nem-e valami rejtett működést takar. Szerintem hatalmi érdekek húzódnak még mindíg a világjobbító eszmék mögött. És attól félek hogy ennek a látszatnak sokan fognak bedőlni. Jószándékú emberek becsapásával egységet lehet teremteni. Mert voltaképp mindenki jószándékúnak tartja magát. Én csak azt szeretném hogy ne higyjetek ezeknek a csalóka korszellemeknek. Mert a miénk a legerősebb. És a legpusztítóbb.szerintem

Az aki belátja mi a "jó" akkor az azt követi, itt az oldalon sokan beláttuk mi az ami számunkra "jó". Akik már tudják hogy neveljék gyereküket, azok tudják hogy neveljék gyereküket. Azok akik tudják mi a "jó" azok barátok és egymás közt úgyis elmesélik boldogságukat és átadják egymásnak tapasztalataikat. Mint itt. Összefogás nélkül. Az összefogás magától jön létre. Ha nem így lenne akkor az nem összefogás lenne.:)

:))))))))))Akkor tesók vagyunk - egyeneságiak:)

Weöres Sándor nemzette az én harmóniavilágom is:) ))))

Dodola
"Érdemes aszerint élni, amiben hiszel, különben előbb-utóbb abban fogsz hinni, ahogy élsz" Ákos.

dodola ... mit gondolsz ki által teremtettem magamban harmóniát?

Weöres Sándor :)

Jól érzed hogy így érzem :))))

Ő miatta kezdtem érdeklődni a taoizmus iránt, és nem bántam meg hogy megvettem a tao te king-et de az viszont nagyon nem tetszett egy idő után hogy a vége tele van írva magyarázatokkal. Amit természetesen nem az író ötlött ki. Hát ilyet még nem tettem soha ... kitéptem azokat az oldalakat a könyvből :))))teljes ember

"Addig érdemes járkálni az igazság körül míg el nem érkezünk a végső és egyetlen igazságot határoló legkissebb átmérőjű gondolat-gyűrűhöz ahonnan már egyedül kell észrevennünk hogy tulajdonképp a kör közepén állunk." Írtad andromed. Hozzákapcsolódott bennem Weöres Sándor gondolata:
A teljes-ember
Ha külön-külön felismerted változatlan alaprétegedet: időtlen-határtalan lényedet, melyben az örök mérték rejlik; s ennek időbeli, véges ruháját: soktagozatú egyéniségedet, melyben az esetenkénti igények rejlenek: módodban van, hogy az örök lényed s nem a folyton-változó egyéniséged vezessen.
Ezután felismerheted egyéniséged igazi szerepét: csak jelzőkészülék, mely eligazít a jelenség-világban. A vágyak nem lesznek erőszakosak többé, hanem olyanok, mint a jelek a térképen: belátásodtól függ, hogy miként igazodsz hozzájuk, nem követelőznek. A testi szenvedés nem érint többé: tested bármekkora kínok közt vonaglik és jajgat, lényed úgy figyeli és úgy gondozza, mint egy idegen, beteg állatot. Az éhség és szomjúság sem érint ezentúl, sem érzékiség, sem öröm és bánat, sem tudásvágy: tested, érzésed, értelmed hiányait úgy érzékeled és úgy javítod, idegenül, mint ruhádon a gyűrődést, foltot, szakadást, Mindaz, ami az életben kívánatosnak látszik: gazdagság, siker, hatalom, egészség, számodra nem több, mint a felnőttnek gyermekkori játékszerei; nem sóvárgásod, hanem helyzeted jelöli meg, hogy mit viselj. Örök lényed nem vágyik semmire, még az üdvösségre sem: csak úgy kívánja, ahogy a gőz felemelkedni s a kő hullni kíván: nem a személyes vágya, hanem helyzetének törvénye szerint.
Ha létezésednek fényforrását egyéniségedből kiemelted és örök lényedbe helyezted: sérthetetlen lettél, kezedbe vetted sorsodat. Többé nem érhet kár, se haszon, jutalom igénye nélkül működsz, ahogy a folyam homokot görget, halat éltet, hajót cipel.

Dodola
"Érdemes aszerint élni, amiben hiszel, különben előbb-utóbb abban fogsz hinni, ahogy élsz" Ákos.

"Mert fogok egy sort és rá rá feszülök" :D :)))