A kertem mindig tartogat meglepetéseket!

szőlőMostanában még előfordulnak szép őszi napok. Szívesen megyek ki ilyenkor a kertbe és megnézem a növényeimet. Egyre kevesebben vannak, hiszen egy részük leérett, másik részük elhervadt.
A kert közepén álló nagy cseresznyefa most is odavonzza a tekintetet. A koronája őszi színekben pompázik és minden nap kisebb lesz, hiszen a levelek folyamatosan potyognak. A lehullott levelek betakarják az alatta lévő gyepet. És már milyen régóta újra és újra betakarják! Nem is láttam eddig, hogy ilyen sok levél volt ezen a fán és még mindig van is.
Időnként összekaparom a leveleket, tele lesz vele a talicska, megdögönyözöm, hogy minél több férjen a talicskára, de nem csak ezért! Azért is dögönyözöm, mert a kezem ilyenkor belesüpped a finom, illatos levelekbe, ezáltal az orrom is közel kerül a kis kazalhoz és beszívom a száraz levelek finom illatát. Még utoljára összeölelkezünk az idén, én és a cseresznyefa levelei.
Aztán ott vannak a szőlők. Amikor kezd érni, az ember már alig várja, hogy leszedhesse az első érett fürtot! Első a finom, korai, muskotályos, majd ezt követik a nyári csemege szőlők és utána az őszi, nagyobb szemű, vörös és fehér gyönyörűségek.
Most már a termések nagy része leérett, a szőlő is potyogtatja leveleit és előkerülnek a tönkké vastagodott vesszők. Ők elvégezték a dolgukat, ontották egész nyáron a friss gyümölcsöt, most már a szépen megemberesedett vesszőcskék pihennek. Várják a jótékony takarójukat, a hóesést.
Most van ideje annak, hogy az ember felkötözze és lemetssze a futórózsát, csokorba szedje a szárítandó fűszernövényeket, összegyűjtse a mandulát és leszüretelje a birsalmát.
Hétvégén én is elidőztem a futórózsa és a fűszernövények között. Kötöztem, metszettem, csokorba szedtem, majd magammal megelégedve, végeztem a munkámmal. Észre vettem, hogy megéheztem. Igazából az érzés nem volt igazi éhség. Először nem is tudtam, hogy szomjas vagy éhes vagyok-e, és azt sem tudtam eldönteni, hogy mit is szeretnék.
Körülnéztem és akkor a kertem szinte tálcán nyújtotta felém a meglepetéseit.
Találtam egy nagy fürt szőlőt, a korai muskotályosból. Gyönyörű volt! Ott rejtőzött a levelek között, amik idő közben megritkultak és ezáltal vált láthatóvá az én szőlőfürtöm. Megkóstoltam! Nem volt még össze-aszusodva, de olyan sárga volt, mint a méz és az íze is olyan volt, mint a mézé. Levettem az én ajándékomat és ahogy ott lehajoltam érte, a szőlő alatti ágyásban sok egyforma levélkére lettem figyelmes. Nézem, hogy mi van az ágyásban, mi ez a sok, egyforma kis zöld levélke itt a földieper és a spenót között? Még nem mertem örülni, amíg kézbe nem vettem, meg nem dörzsöltem és meg nem szagoltam a levélkét. Nyugodtan örülhettem volna, mert az volt, amit szerettem volna….rukkola volt. Friss, gyenge, finom, kesernyésen erős, illatában is olajosan kesernyés, amilyennek lennie kell!
Én nem is tudtam, hogy újra képes kihajtani. Vagy a lehullott magokból nőtt ki újra? Mindegy is, lényeg hogy VAN! Jó sok van!
Beszaladtam egy fagylaltos dobozért és tele szedtem friss rukkolával.
Meg volt az uzsonnám. Pont ezt szerettem volna! Finom, olívaolajjal és borecettel leöntött rukkola salátát és mézédes szőlőt.
A kertem most is gondoskodott rólam.

HozzászólásokEry:)))))))))))))))))

DE NAGYON SZERETLEK:))))))))))))))))))))))

És majd Örökmozgó csinálja nekünk az örvényeket:)))))))))))))))))))))

''A mosoly az a fény, mely az arc ablakán világít, s jelzi, hogy a szív otthon van.''
Evelyn:)Lányok ott leszünk mind a 4-en a medencében

és nem fogunk habozni egy percig sem, hogy habozzunk-e. Akkora habot csinálunk, hogy csak nnnnnaaa!!!!

"Élj a Szíved Erejével!"
Szeretettel: EryHú, te Evelon, én még sose voltam ilyenen:)

habparty!!!

Juhhé! Meg Juppy! Ha lesz, én viszek ORIFLAME- habokat. Azokkal kellő csodás és nagy habban lubickolhatunk:), és illatozunk is:)
Igen. Igen. Igen. Élni jó:) És én IGENT mondok életemre.Drága Erykém...

Hát én olyan jót szórakoztam az írásaitokon...így kell ezt csinálni ! Egy kis gödör , és már úszómedence, habpartyval....Csodálatos teremtő vagy ! Csak így lazán.... Ölellek benneteket : ágicaLátod, Ery:))))

Itt nagyon sokan nagyon szakértők a Titok kérdésében...innen-onnan, alulról-felülről magyarázzák a maguk igazát...pedig Drágáim!!!! Ilyen egyszerű az egész...mint Ery teszi:))))))))))))))))) Nem osztja az észt, hanem csinálja szépen, nagy-nagy szeretettel:)))))) Itt a titok nyitja:)))))

Ölellek Erykém:))))

''A mosoly az a fény, mely az arc ablakán világít, s jelzi, hogy a szív otthon van.''
Evelyn:)Látod, milyen kis boszi vagyok!? Igen, ha medence, akkor

biztos lesz habparty is! Nagyon elégedett vagyok a kis teremtésemmel!!!!

"Élj a Szíved Erejével!"
Szeretettel: EryLátod Anikó? Hááát, a Párom amikor elém állt ijedten...

szégyen, nem szégyen és vigyorogtam magamban, mert eszembe jutott az ideírt cím...a vonzás...a valóság...érted?!
És most itt van az a szép nagy gödör, már gondolkoznak, hogy holnap két kőművesnek kikérik a véleményét és pedig csak vigyorgok, vigyorgok!!!! Egyszer majd eljöttök és megmutatjuk mi lett belőle!!!!

"Élj a Szíved Erejével!"
Szeretettel: EryEry ez csodás:))))

Te Tündérke!!!! Ha medence, abban pancsizni is lehet???? Akkor arra szavazok...lehet benne habpartyt rendezni:))))))))))))))) Addig csapkodnánk a vízben, míg az habos nem lenne:))))))))))))))))))))))

''A mosoly az a fény, mely az arc ablakán világít, s jelzi, hogy a szív otthon van.''
Evelyn:)Erykém, te mindig találsz, és hozol meglepit

mert tele a kerted is és te magad is velük:) Igaz?
Szóval, bármi legyen is gödrötök sorsa, az mindenképp praktikus lesz, mert mindkettő kell egy családnak:) az esővíz gyűjtő is, és a medence is. Most kell okosan döntenetek:))

Igen. Igen. Igen. Élni jó:) És én IGENT mondok életemre.Ezzel a címmel bevonzottam az igazi meglepetést!!!!!

A Párom ma kint végezte a szokásos levél-összeszedős dolgait a kertben én pedig a házban voltam. Egyszer jön ijedten, hogy menjek nézzem meg azt a lyukat a kertben. Képzeljétek el, hogy az előző tulaj idejében még nem volt csatorna az utcában és egy nagy emésztőgödörben gyűjtötték a szennyvizet. Ezt mi tudtuk, kb. a helyét is, ahol a kert egy része alatt egy kibetonozott gödör van. Most fű van felette és néhány mályvabokor. Beomlott az egyik rész, egy nagy lyuk lett, kiásták, megnézték, hogy mekkora és mi várható, nehogy tovább omoljon. Ott ahol beomlott egy 50x50 cm-es nyílás lett, alatta egy 2,5 m mély kibetonozott verem, amiről megállapították, hogy nem fog tovább omlani, hiszen a többi részen a beton tartja, az omlásnál fa volt, ami elkorhadt és ez okozta az omlást. Most folyik a tanácskozás, hogy mi legyen a gödörrel, esővízgyűjtő vagy medence?
Szóval, a KERTEM MINDIG TARTOGAT MEGLEPETÉSEKET!!!!!!

"Élj a Szíved Erejével!"
Szeretettel: EryyJó Ágicám! Még egyeztetünk!

"Élj a Szíved Erejével!"
Szeretettel: EryDrága ...Erykém.......

Éppen járhatok!!! Majd egyeztetünk. Jajj,de jó !!! Puszi : ÁgicaÁgicám Drága!

Igen, kicsit ritkábban jössz és látod, hogy rögtön mennyi minden történik. Réteseztünk itt egy kicsit gondolatban és gondoltam, hogy ez lehetne a következő összejövetelünk finomsága, itt nálunk Pesten.
A Párom viszont azt kérte, hogy inkább majd jó időben, mert akkor kimehetünk a kertbe is, Judit pedig igazat adott neki.
Megyek Gyulára, 3 nap tanfolyamra, majd 1 éjszakára utánam jön Gabi és 16-án, vasárnap bejárjuk a temetőket a falumban. Te nem jársz
Gyulán, ebben az időszakban, vagy nem akarsz ott járni, Ágica?

"Élj a Szíved Erejével!"
Szeretettel: EryDrága Juditkám!

Köszönjük szépen a meghívást, Gabi megígérte, hogy megnézi a térképet és utána választ ad. Azt azért elmondom Neked, hogy
13-14-15-én van a tanfolyam. A programot még nem ismerem, de szombaton, 15-én délután Gabi utánam jön, ott alszunk és
másnap átmegyünk a falumba és bejárjuk a temetőket, onnan pedig vissza Bp-re. Látod, hogy elég feszített a program, de
nagyon aranyos vagy, élünk a meghívással, ha belefér az időbe.
Azt is köszöni, hogy megerősítetted abban, hogy jó időben tartsuk az összejövetelt, Ő ugyan is nagyon-nagyon szeret tüzelni,
füstölni. Sok puszi!:))))

"Élj a Szíved Erejével!"
Szeretettel: EryDrága Erykém..és Judit...

Nagyon le vagyok most maradva...olvasom csak a beírásaitokat. A palacsintáról én is lemaradtam......, most meg már a rétesről van szó...Szóval Erykém Te jössz Gyulára? Valahogy összekéne jönnünk, látom Judit már írt... De jó lenne találkozni !!! Szeretettel ölel benneteket: ágicaSzerintem is!

Gábornak igaza van. Sajnos a tél közeleg, és tényleg úgy lenne jó, ha a kertben lehetnénk! És akkor már a friss cseresznyével tölthetnéd a rétest! Addig meg Öbike hátha csinál nekünk olyan programot, amelyhez kedvünk lesz.
Ugye tudod, hogy Orosháza nincs messze Gyulától? Bár 15-én én sem érek rá, de 16-án már szabad vagyok és szívesen látlak Benneteket szerény hajlékomban!
Szeretettel ölellek: Judit

"Csak egy helyen szeretnék élni, és ez az a hely, ahol a szeretet örökké uralkodik."Drága Juditkám!

Igen, én úgy érzem, hogy jó lenne egy rétes party. Írogattam itt az előző válaszaimban, hogy sok méylhűtött cseresznyénk van a kertünkből és innen jött az ötlet, hogy majd egyszer....aztán valaki válaszolt, hogy mikor....én pedig írtam, hogy végül is bármikor, csak egyeztetek időpontot Öbikéékkel, hogy más rendezvényekkel ne ütközzünk.
A Párom viszont felvetette, hogy akkor kellene, amikor jó idő van, hogy kimehessünk a kertbe, mert az nem nagy kunszt, hogy a lakásban. Szerinted?

"Élj a Szíved Erejével!"
Szeretettel: EryDrága Evelyn!

Én is nagyon megörültem a szőlőfürtöknek, de volt ennek egy kis előzménye is. Amikor megírtam ezt a blogot, be szerettem volna csatolni a picasa-n lévő szőlős kép egyikét, de valami miatt nem engedte a rendszer. Aztán két próbálkozás után elhittem neki, hogy már foglalt a hely és mikor újra feljöttem az oldalra, már ott volt Admin képe. Aztán elgondolkodtam, hogy lehet, hogy tényleg már ő is betette a képet, csak talán később jelenik meg, vagy működött az UNI, tudta Imi szándékát, az ő képe jobban tetszett neki, ezért engem finoman távoltartott....
Hm! melyik válasz tetszik?

November 15-re biztosan nem csinálom programot, mert már nekem csináltak, 3 napig Gyulán leszek. Most beszéltem a Párommal, Ő egyelőre lebeszélne róla, mert hogy most már hideg van és az úgy lenne jó, hogy kint legyünk a kertben és süssünk, főzzünk, stb. Mit szóltok?

"Élj a Szíved Erejével!"
Szeretettel: EryDrága Ragyogás!

Nam akarom dobálni a labdát, de én is nagyon szívesen olvaslak. És tényleg azt érzem, hogy - ahhoz, hogy reagálni is tudjak az írásaidra - el kell többször olvasnom, mert egyrészt értelmezem, másrészt pedig néha annyira meghatódom, megérintődöm az értelmétől, hogy .....
.....csak hagyom, hogy átjárjon és raktározom, élvezem az érzést.
Millió ölelés!:))))

"Élj a Szíved Erejével!"
Szeretettel: EryDrága Erykém!

Szóval rétes party lesz? Jövök én is! Dejó, hogy minden hónapra jut legalább egy program Veletek!
Érzem, valamit nekem is ki kell találnom.......
Millió puszi szeretettel: Judit

"Csak egy helyen szeretnék élni, és ez az a hely, ahol a szeretet örökké uralkodik."Ma is a nyakadban...:)))))))))))

A mai nyakbaugrást abban a pillanatban elkövettem "ellened" Ery, amikor megláttam írásod a címoldalon a gyönyörű fürtökkel:)))) Olyan boldog lettem a látványtól!!! Amúgy is a Te blogodat szoktam megnyitogatni először:))))

A "palizást" én is lekéstem, de tudattam az illetékesekkel előre sajnálatomat...

A rétest Ery úgy tervezd lécci, hogy NE november 15-16 hétvégére essen, mert akkor prananadin leszek, végre elvégzem a következő szintet és nagyon-nagyon várom:))))))))))))) És a káposztsáon kívül bármelyik rétest nagyon szeretem:)))) Anno anyósom sütött sokat, így nekem nem kellett...válásom óta pedig valahogy nem is sütögetek sokat. Alig vagyunk itthon:))))

Diácska minden anya szívét megdobogtatta úgy hiszem:))))

''A mosoly az a fény, mely az arc ablakán világít, s jelzi, hogy a szív otthon van.''
Evelyn:)Erykém: ) nagyon szeretem amiket mondasz

és ahogyan mondod. Ha a virtusra bemész ( itt a link
)ott találod kis írásomat, amiben a megihletettségemet taglalom:)

Igen. Igen. Igen. Élni jó:) És én IGENT mondok életemre.Köszi a képet AdminImikém!

Mindjárt beleharapok ezekbe a gyönyörű fürtökbe.

"Élj a Szíved Erejével!"
Szeretettel: EryMég egy kis egyeztetés az időpontokban Öbikéékkel és

a családommal.....és jövök a fix időponttal.

"Élj a Szíved Erejével!"
Szeretettel: EryIgeeeeen! Nekünk is nagy kedvencünk!

Általában túróst, káposztást mákos-almást és cseresznyéset szoktam készíteni. Egy évben 1x egy napom erről szól, hogy olyan nagymamás-kézzel nyújtósat csináljak, hááát az a legnagyobb kedvenc.
De, ha sokat kell készíteni, akkor van egy másik, nem kézzel nyújtós változat, amit előre be lehet hűteni és finom, leveles-rétegesre sül. Én erre a változatra gondoltam, mivel remélem sokan leszünk. Ezért jó sokat készítek előre és frissen sütjük egészen addig, amíg mindenki jól nem lakik belőle. Sok tölteléknek való gyümölcsöt tettem be a mélyhűtőbe és remélem sokan szeretik a cseresznyéset, mert abból lesz a legtöbb. Hamarosssssaaaaaaan!!!!!!

"Élj a Szíved Erejével!"
Szeretettel: EryÓÓÓÓÓÓÓÓÓÓóóóóóóóó HH

RRRRRRÉÉÉÉTES ???? ..........

" gyengéim " közé tartozik .........

éhesen ! alexanderDrága Tike, Judit és Diácska!

A rétes party-t szerintem hamarosan meg kell tartanunk. Majd egyeztetek Öbikéékkel időpontot, hogy ne legyen túl sűrűn sem és ne is fedjék egymást a rendezvények. Itt elég nagy ez a ház és elférünk benne sokan, úgyhogy gondolkodom róla, megbeszélem az itthoniakkal is és akkor leírok néhány javasolt időpontot. Tike, Rátok feltétlenül számítunk.
Sajnálom, hogy nekem most lemaradt ez a Diácska féle palacsinta party, de Judit biztosan elmondta, hogy mi volt az ok. Most már minden rendben és szeretnék Veletek én is találkozni.
Dia Drága, Drága Kismadárka! Mint ahogy Judit is, én ugyanúgy közel érezlek magamhoz, és köszönöm a pótmamaságot, szívesen elfogadom! Szeretlek!:)))))

"Élj a Szíved Erejével!"
Szeretettel: EryDrágáim!

Én nem vagyok a szavak embere, de mindig olvaslak benneteket.
Ery pedig olyan gyönyörüen tud írni , hogy az embernek mindjárt a szeme elött van. Már alig várom , hogy egyszer élőben is lássam azt a gyünyörü kertet.No és a rétes-partyra is szivesen megyek , ha meghivsz!!!:)))))))

Szerető ölelésem küldöm mindannyiótoknak: Tike

Elérhető minden álom, ne add fel semmi áron.
Egyszer úgyis valóra válik, ha akarod , hogy valóra váljon !!!Jó reggelt Kicsi Lány!

Én is nagyon megszerettelek! Modtam is az anyukádnak, hogy legyen nagyon büszke Rád, amiért olyan vagy amilyen. Nagyon jó nekem, hogy a két fiam mellett már van néhány fogadott lányom, fiam!
Szép napot kívánok Neked szeretettel: Judit

"Csak egy helyen szeretnék élni, és ez az a hely, ahol a szeretet örökké uralkodik."Drága Ery és Juditmama!!

Nagyon Szeretlek Benneteket!!!!!!!!!
A sokadik pótanyukámként érzek irántatok is!!! :))))
Szeretettel:
Dia

..
Maradok továbbra is Csillagokkal Álmodó..