A Boldogság választása

A Boldogság választásaVajon mi is a boldogság valójában? Sokan foglalkoztak már és foglalkoznak napjainkban is ezzel a kérdéssel, nem csak magánemberek, hanem orvosok, kutatók, tudósok, spirituális tanítókés vallási vezetők is.
Azt hiszem, amióta az ember két lábra állt és elkezdte az „ösztönein” kívül az intelligenciáját is használni, azóta merül fel újra meg újra a kérdés: „Mi a Boldogság?”.
Lélektani szempontból talán Dr. John A. Schindler fogalmazta meg a legpontosabban, szerinte a boldogság „Olyan lelki állapot, amikor a gondolataink az idő túlnyomó részében kellemesek”.
De mikor és mitől lesznek „a gondolataink az idő túlnyomó részében kellemesek”?
Vannak, akik úgy vélik, a Boldogság egyfajta spirituális cél, vagy jutalom. Valami, amit módunkban áll elérni vagy kiérdemelni, ha életünk példájával szeretetet, vagy magas erkölcsiséget közvetítünk, és az életünket mi magunk is ezeknek az erkölcsi elveknek megfelelően éljük.
Azt mondjuk: „Légy jó, szeresd embertársaidat és jutalmad a boldogság lesz”. Vagy éppen azt, hogy „Ha egészséges leszek, és sikereket érek el bizonyos területeken, akkor majd boldog leszek”.
Pedig a Boldogságra nem rászolgálunk, nem kiérdemeljük azt. A Boldogság nem is csupán egy lehetőség a számunkra, hanem a Boldogság az ember valódi és természetes létállapota. Ugyanakkor szabadságunkban áll minden pillanatban választani, hogy megengedjük-e magunknak a Boldogságot, avagy sem.
Vagyis sokkal inkább helytálló, ha úgy fogalmazunk: „Légy boldog, és akkor jó leszel, sikeresebb, egészségesebb és önzetlenebb”.
Spinoza gyönyörűen fogalmazza meg Etika című munkájában: „A boldogság nem az erény jutalma, hanem maga az erény. Nem azért leljük örömünket a boldogságban, mert megvonjuk magunktól az élvezeteket. Éppen ellenkezőleg, mivel örömünket leljük a boldogságban, képesek vagyunk korlátozni az élvezeteket.”
Mit is jelent ez tulajdonképpen? Azt, hogy nem attól leszünk boldogok, hogy erényt és erkölcsösséget gyakorolva lemondunk a vágyainkról azért, hogy mások igényeit kielégítsük, és ettől jobbnak, szolgálatkészebbnek, szerethetőbbnek érezhessük magunkat. A Világ és az Élet természete nem ilyen, nem így működik. A Világ és az Élet természete olyan, hogy ha megengedjük magunknak a Boldogságot, és boldogok vagyunk Itt és Most, akkor világosabbá válik számunkra,, hogy kik is vagyunk, mire is vágyunk valójában. Ebben az állapotban nem érzünk késztetést arra, hogy bármilyen élvezetet hajszoljunk. Megértjük, hogy semmi szükség arra, hogy bármit is hajszoljunk, hiszen bármi is a valódi, szívünk mélyéről feltörő, őszinte, igaz vágyunk, az mind-mind rendelkezésünkre, egyidejűleg Itt és Most. És semmi más dolgunk nincs, mint, hogy boldogságunk e magasztos és tiszta állapotában kiválasszuk azt, ami az adott pillanatban a leginkább örömöt okoz számunkra.
A boldogság keresése nem önzés, nem rossz dolog. Éppen ellenkezőleg: nagyon is önzetlen és jó! Olyannyira, hogy nincs is más igaz feladatot, csakis az, hogy keresd minden pillanatban a magad igazi Boldogságát!
Belegondoltál már abba, hogy az önzetlenségtől és az önfeláldozástól várni a Boldogságot, micsoda csapda? Hát nem ellentmondás már önmagában is az, hogy azáltal akarsz boldog lenni, hogy megtagadod, és nyomorúságba húzod önmagadat? Eleve nem önzés-e már az is, hogy azért akarsz önzetlen lenni, hogy boldog lehess?
Valójában igazi Boldogságot akkor érzel majd, amikor adsz magadból valamit. Nem az önzetlen lemondás és szolgálat szándékából, hanem egyszerűen azért, mert ez a Boldogságod természete. Amikor boldog vagy, teljesen kitárod magad, és akadálytalanul, szabadon áramolhat rajtad át az, Aki valójában vagy: az Univerzum Végtelen Bősége és Szeretete. Ez a legnagyobb Ajándék, amit a világnak adhatsz! Az, ha Te magad Itt és Most Boldog vagy!
A Boldogság nem valamilyen külső feladat megoldásának, vagy valamilyen cél elérésének a függvénye! Nem is lehet az, hiszen természetéből eredően Végtelen és Szabad!
A Boldogság egyfajta szokás. A Választás szokása. Az a szokás, hogy Itt és Most azt választod, hogy BOLDOG VAGY!
Nem leszel, hanem VAGY!
Nem indokolod, hanem egyszerűen eldöntöd!
A Boldogságot nem dolgok, vagy személyek váltják ki, hanem eszmék, gondolatok, beállítódás és hozzáállás! Ezek pedig mind-mind fejleszthetők, gyakorolhatók és szabadon választhatók bármely pillanatban!
Találd meg azt az eszmét, amely felszabadít és igazi lángoló szenvedéllyel és boldogsággal tölt el, és szenteld minden pillanatban ennek az eszmének a figyelmedet!
Találj egy gondolatot, gyakorolj egy olyan hozzáállást, mely érzelmileg a magasba repít!

Válaszd az Örömöt!
Válaszd a Szenvedélyt!
Válaszd a Szabadságot!
Válaszd a Boldogságot!

Ez a természetes Létállapotod!

HozzászólásokKedves Lego! :)

Pontosan! :)
Ahogy írtad!
Ha megérted, hogy a másik vbántó viselkedése tulajdonképpen a saját gondolataid kivetülése és következménye, az óriási felszabadító erővel bír, mert azonnal megérted azt is, hogy nem kell semmi mást tenned, mint választani egy másik gondolatot, amitől jobban érzed magad!
A legtöbb esetben már maga a felismerés felszabadító és automatikusan egy "jobb" érzelmi állapotba kerülsz általa, ami máris egy olyan gondolatra fogja "vonzani" a figyelmedet, amitől még jobban fogod érezni magad! :)
Ilyen egyszerű az egész! :)

Szeretettel,
Álomkereső
Ingyenes e-mail kurzus és e-könyv a Vonzás TörvényérőlKedves Álomkereső!

Kedves Álomkereső! (Érdekelne a nevedet mi alapján választottad)

A válaszod elgondolkodtató.Az utolsó részben amiben a tudatállapotot irod.Ha jól értelmezem, ha a felismered és elfogadod az adott helyzetben a benned felmerülő érzéseket, akkor ez felszabaditó hatással van rád,és ez a tudatállapot a boldogság állapota.
Az irásod kicsit számomra nehezen követhető,pedig értem a szavakat .

Egy helyzetben negativ érzés ér,mondjuk megbánt valaki.Alapból az ember megsértődne,de ha tudatosan odafigyel, végig gondolja,hogy miért történt ez vele,akkor megnyugszik vagyis felszabadul a negativ dolog alól?
Lehet,hogy félreértelmeztem amit irtál.Talán ha irnál egy példát,jobban megérteném.Köszönöm előre a válaszodat.Kedves Lego! :)

Nos, de igen!
Azért mennek rosszul a dolgok, mert nem tudod boldognak érezni magad!
Mert olyan gondolatokat választasz az örömteli gondolatok helyett, melyek boldogtalanná tesznek. És minél több ilyen gondolatnál "ragadsz" le, annál több hozzájuk hasonló körülmény jelenik majd meg a fizikai környezetedben is, melyektől még nyomorultabbul érezheted magad! És ha bármit is egyáltalán "nem jól csinálsz", akkor az ez! De véleményem szerint ez sem rossz! Csak egy választás, melyre válasz érkezik, amit vagy észre veszel és megértesz vagy nem! Ha észreveszed és megérted, akkor még mindig választhatsz, hogy változtatsz-e és a következő pillanatban mást választasz vagy sem. Az érzéseid mindig jelzik számodra, hogy mit akarsz és ehhez képest merre haladsz.
Egy szóval sem említettem sehol azt, hogy mást nem lehet érezni. Az a helyzet, hogy a legtöbben nem ismerjük és nem értjük igazán az érzelmeinket és tévesen címkézzük meg őket és rengeteg tévkékpzetet is társítunk hozzájuk.
Boldognak lenni nem azt jelenti, hogy soha nincsenek "negatív" érzéseink! Boldognak lenni azt jelenti, hogy elfogadjuk minden érzelmünket, - még a negatívakat is - és pontosan tudjuk, hogy meg van mindegyiknak a maga helye és szerepe az életünkben.
Ez a "tudat-állapot" pedig nagyon is állandósítható!
Nem az érzést kell állandósítanod magadban, hanem azt a tudat-állapotot, ami felismeri és megérti az érzelmeidet! Mert ez a tudat-állapot az, ami igazán felszabadít és boldoggá tesz, a saját tapasztalataim szerint.
Ezt lehet tanulni, bár nem sok helyen tanítják. :)

Szeretettel,
Álomkereső
Ingyenes e-mail kurzus és e-könyv a Vonzás TörvényérőlSzia Álomkereső! Lenne

Szia Álomkereső!
Lenne egypár kérdésem.
A Boldogságot miért kell keresni? Miért kell fejleszteni? Miért baj ha valaki egy ideig boldogtalannak érzi magát?
Én azt gondolom, ha a dolgok nem ugy mennek,akkor azt rendbe kell hozni.Nem azért mennek rosszul a dolgok,mert nem vagyok boldog, vagy nem találom meg az adott helyzetben a boldogságot, hanem azért mert nem jól csinálok valamit.Mivel senki nem tökéletes ,ezért vannak hibák.Az életet élni kell, s közben történnek olyan dolgok is amikor boldognak érezhetem magam., Lehet,hogy Te állandó szinten tudod tartani a boldogság érzését magadban. Nekem még ez nem megy.Kedves SA!

Ha megengeded vitatkozok veled egy picit.:) Ha a "visszavonzom a szerelmemet" topikból csak azt nézzük ki, hog xy lehet szenved, mert úgy érzi, hogy boldogsága nem lehet teljes yx nélkül, akkor ez igaz... de ha a "visszavonzom a szerelmemet" topik a szív kitárásáról is szól a másik hatására... s ezáltal megtanulja valaki az EGO-s akaráson túl használni a szívét, akkor az már mindjárt nem olyan káros, nem igaz?:) Én azt a topikot nem "káros" topiknak tekintem, hanem a legszentebb és legcsodálatosabb tanulási lehetőségnek... a legjobb fejlődést a szerelem biztosítja...:) Persze, ha két olyam ember találkozik, akik már nagyon sok szeretetet meg mernek egymásnak engedni, s úgy szerelmesednek egymásba, akkor az nyilván más történet... de talán pont attól szép ez a Föld, hogy nők és férfiak rengeteg mindenre, s főként a tiszta, feltétel nélküli szeretetre megtaníthatják egymást.:)
Álomkeresőnek meg csak kívánni tudom, hogy sok szép gyógyító munkát végezzen, mert rengeteg férfi és nő hiszi magát érdemtelennek a nagy szeretetre, vagy hiszi azt, hogy az valami rózsaszín pamacs-hablaty... ha gyógyulhat a Föld, akkor talán egyre többen merik kitárni a szívüket, s ezáltal megengedni maguknak a feltétel nélküli szeretet csodáját és EREJÉT.Szia Evelion!Teljesen

Szia Evelion!

Teljesen igazad van abban amit írtál, de hiszem, hogy nagyon sok olyan olvasója van az oldalnak, akik még nem tudják befogadni ezeket a határtalan boldogságról és életörömről szóló írásokat, amiről Fóka, Álomkereső, Zorba vagy Öbi írnak... bennük még túl sok a gát, vagy a seb, ahogy Álom írta. Nekik arra van szükségük, hogy szépen lépésről lépésre haladjanak... persze van olyan fórum is, ami kifejezetten "káros" hatású, tipikus példája ennek a "visszavonzom a szerelmemet" című... :-) de egész konkrét tapasztalatból tudom, hogy van akinek az kell, hogy saját maga ébredjen rá, hogy rossz úton jár, ehhez pedig nem elég egy kis szenvedés, teljesen sárba kell döngölnie magát az illetőnek, mielőtt főnixmadarat játszik :DDD ehhez meg pont jó ez a fórum... amúgy sincs jó vagy rossz, hiszen minden út egy helyre vezet, a pokol és a menyország ugyanannak az éremnek a két oldala! :-)

Szeretettel,
AdminÉdes Evelinem! :)

Igen, sokszor próbáltunk már beszélgetni róla a klubban is. :)
Tudod, vannak emberek, akik még nem készültek fel arra, hogy a Boldogságot így értelmezzék és így tapasztalják meg. Ettől persze nem kevesebbek. Sőt!
Egyszerűen csak arról van szó, hogy sok még bennük az elfojtás, a seb és a gát. Apró lépésenként majd ezek is feloldódnak. Ezért van a klub is! :) Minden alkalommal azon vagyok, hogy az ilyen sebeket annyi emberben gyógyítsuk együtt, közösen, amennyiben csak lehet. És nem csak a jelenlévőkben... :) Mert határozott meggyőződésem az, hogy minden egyes klub-beszélgetésen egy kicsit az egész Világot gyógyítjuk! :)))

Szeretettel,
Álomkereső
Ingyenes e-mail kurzus és e-könyv a Vonzás TörvényérőlDrága Ery! :)

Szeretlek! :)

Szeretettel,
Álomkereső
Ingyenes e-mail kurzus és e-könyv a Vonzás TörvényérőlDrága Ágicám! :)

Köszönöm Létezésed Minden Pillanatát! :)

Szeretettel,
Álomkereső
Ingyenes e-mail kurzus és e-könyv a Vonzás TörvényérőlEz igen!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!

Édes Álmom:))))))))))))))

Tudod mostanában kutyafuttában olvasgatok az oldalon, nagyon sok blog röppent fel, amiket már meg sem nyitok...az ok, az indok teljesen mindegy. Viszont ahogy ezt elkezdtem olvasgatni, akkor azt mondtam szinte hangosan: Igen!!!!! Ez az ami már régóta hiányzott az oldalról!!!! Végre valaki, aki úgy gondolja, ahogy én az Életet!!! Mert ez a sava-borsa:))))))))))
Sok-sok hónappal ezelőtt a clubban is próbáltunk beszélgetni a boldogságról...emlékszel??? Aztán elkanyarodtunk a témától és egy másik alkalommal ismét kitűztük témaként...nos akkor én hasonlóakat próbáltam mondani, csak lehet még nem ennyire kifinomult a kommunikációs készségem:))))

Egyszóval drága barátom!!!! Szívemből szóltál:)))))))))))) És már nagyon kellett egy ilyen írás ide...köszönet és hála érte!!! Szép ajándékot kaptam tőled ezáltal:)))) Imádlak érte:)))) Meg amúgy is....:))))))))))

''A mosoly az a fény, mely az arc ablakán világít, s jelzi, hogy a szív otthon van.''
Evelyn:)Drága ÁLOM!

Az Universum Végtelen Bősége és Szeretete vagyok!
És milyen jó olvasni Téged!
Kívánom Neked, hogy minden Ember merje kifejezni Feléd azt a szeretetet, boldogságot, amit segítessz nekünk felfedezni magunkban és áramoltatjuk a környezetünkre és a Világra. Szeretlek!:))).

"Élj a Szíved Erejével!"
Szeretettel: EryDrága Álomkeresőm...

Köszönöm ezt az írásodat is... , örülök, hogy olvashatlak !! Szeretettel ölel: ágicaKedves Évi! :)

Köszönöm a hozzászólásodat! :)
Légy az Áramlás! :)

Szeretettel,
Álomkereső
Ingyenes e-mail kurzus és e-könyv a Vonzás TörvényérőlKöszönöm Álomkereső!

Nagyon tetszett az írásod, egyetértek a te leírt gondolataiddal, érzéseiddel. Ami különösen tetszett az"Amikor boldog vagy, teljesen kitárod magad, és akadálytalanul, szabadon áramolhat rajtad át az, Aki valójában vagy: az Univerzum Végtelen Bősége és Szeretete. Ez a legnagyobb Ajándék, amit a világnak adhatsz!" Köszönöm hogy olvashattam ezt a nagyszrű írásodat.
Szeretettel: Mező Évi.