Spirituallis függőség

A spirituális kereső- bizonyos nagyszabású élmények és felismerések hatására- könnyen függővé válhat, és észrevétlenül elsétálhat a valódi Igazság mellett, amelyek a drogokhoz hasonló eufóriával töltenek el.
Senki sem tarthatja (igaznak, helyesnek) az általa elmondottakat. Pillanatnyi tapasztalatait keverve a tudásával próbálja a tiszta Igazságot imitálni. (tökéltessek,?- nem vagyunk,- mindannyian éljük az életet), mindannyiunk másképp közelíti meg a dolgokat, és másképpen is értelmezi.

ÉN, élem életemet és a világból próbálgatom a képeket összerakosgatni, mindenből, amit hallok, látok, tanulok a régi és új tapasztalataim segítségével- hasonlóan, mint egy építész ki egy új ház tervrajzát tanulmányozza és, elképzeli vizuálisan hogyan is fog mutatni a ház,- és a környezetét miképp változtatja meg..

Az építész is az adott pillanatban csak találgat, nem tudja milyen hatás lesz a házra a környezete tíz év múlva de, azt sem tudja, hogy milyen környezetváltoztatással lesz a ház környezetére tíz év múlva.

Az elme a spirituális tapasztalatokra is gyakran alkalmazza a hasonló mintát, mint pl: „ Ha sikerülne megőrizni ezt az élményt, az maga lenne a szabadság.”

Sőt úgy gondolja, az élet értelme épp az, hogy az ember folyamatosan ebben a spirituális részegségben lebegjen.
A spirituális tapasztalásnál nem létezik erősebb drog a világon, elhiteti veled, hogy ha ezek a tapasztalatok folyamatosan veled maradnak, akkor a jó érzés, az eufória sem mulhat el. E függőségben szenvedő meg van győződve arról, hogy neki nincs problémája , mivel az ő részegsége különbözik minden egyéb részegségtől.

Vagy megvilágosodtál , vagy nem.