Gödel ontológiai istenérvének a cáfolata

Régebben már megcáfoltam Anzelm istenérvét is és talán még Gödel is kiérdemli, hogy foglalkozzam vele.

Már régebben, és újszerű logikai és érvelési elemekkel én is megcáfoltam Anzelm Istenérvét. Sokáig gondolkoztam, hogy érdemes-e végigmennem a többi hasonlóan bugyuta istenérven is. Talán még Gödel istenérv mítoszát érdemes górcső alá venni, mert a többi istenérv már tényleg a nevetségesség határán is túl esik. Végül is Gödel a matematikai aritmetika (modelrendszer) hibáira és határaira mutat rá, de sokan ezt félreértelmezik és más területre is át kívánják vinni, holott az ott éppen az ellenkező hatást váltja ki. Éppen, hogy azt bizonyítja, hogy Isten nem fekszik kívül a tudomány hatásterületén és Istent tudományosan definiálni és létezését bizonyítani lehet:

"Isten egyértelműen kívül fekszik a tudomány hatókörén.
Nem lehet sem bizonyítani, sem cáfolni."

Mi is a fő gond ezzel a kijelentéssel, állítással? Ez ugyebár egy olyan állításnak kíván látszani, amely betartja a tudományos módszertant, azaz ezt egy tudományos és logikus állításnak kívánják egyesek beállítani. Ilyen állítást viszont ( a tudományos módszertan szerint) csak pontosan definiált dologra lehet ugyebár tenni. Tehát ez azt jelenti, hogy az állítónak pontosan, tudományosan, és ellentmondás mentesen meg tudnia nekünk magyarázni, hogy mi is az általa használt "Isten" szó jelentése. Mire is tartja pontosan érvényesnek ezt az állítást? Tehát eljutottunk Gödel nem kifordított, hanem helyes elméletének az értelmezéséhez. Mert ugyebár, ha az állítás igaz, akkor annak önmagára nézve is igaznak kellene lennie, de ha az így van, akkor az azt jelenti, hogy az állítás hamis.

Tehát ha egy krétai kijelenti, hogy minden krétai hazudik, abból a helyes megállapítás az, hogy egy rendszer nem igazolhatja és nem is cáfolhatja bizonyos esetekbe önmagát, mert ahhoz külső vizsgálat szükségeltetik. Tehát a biblia nem lesz attól igaz, mert az írja magáról, hogy minden szava igaz. Ezen elv alapján az "Isten egyértelműen kívül fekszik a tudomány hatókörén" állítás szintén egy ilyen körbezárt logikai elvet hozott létre. Tehát ezt az elvet, mint hibás dogmát nyugodtan elvethetjük. A körbezárt logika ugyan is nem tartozik az elismert tudományos módszertan, érvelés és bizonyítás elemei közzé.

Ebből az következik, hogy Gödel éppen az ellenkezőjét bizonyítja, amit egyesek szeretnének elérni vele. Tehát azt bizonyította, hogy Isten igen is nem kiismerhetetlen és nem fekszik kívül a tudomány határterületén. Isten kiismerhető, feltárható, definiálható és létezését tudományos ténynek is nyugodtan és bátran állíthatjuk. Persze egyáltalán nem a bibliai vagy katolikus teológiai értelemben vett Istennél, hanem egy tudományos alapon definiált Istennél.

Fontos: Gödel ezt a gondolatát maga is csak játéknak, poénkodásnak, szabadidő eltöltésnek, agytornának szánhatta, mert nem publikálta. Két oldalas kéziratát csak 1987-ben, kilenc évvel halála után publikálták. Tehát a félremagyarázásért nem Ő, hanem akár Einstennél a félremagyarázói felelősek. Továbbá nagyon jól tudom és tisztában vagyok vele, hogy magam sem konkrétan azt kritizáltam, hanem azt ami erről a köztudatban a legjellemzőbben fennmaradt. Egyébként a konkrét Gödel ontológiai istenérvnek is kb. ugyanolyan egyszerű cáfolata, mint Anzelmnél. Ott is csak ki kell próbálni a bizonyításánál behelyezni az Istennek szánt képlethelyekre az "Emberi Ostobaság" -ot és ne lepődjön meg senki sem rajta, ha a kettőre ugyan az jön ki.

Fontos 2: Gödel paranoiás volt és abból következő bizalmatlanság miatt- mert azt hitte meg akarják mérgezni- éhen halt. Ami számomra egyértelmű bizonyítéka, hogy az istenhit nevű betegség, Gödel estéhez hasonlóan, nincs tekintettel arra, hogy a megfertőzött illető egyes területeken azért képes logikusan és érzelemmentesen gondolkozni.

Itt olvasható ezen írásom, Einsten-Gödel fotóval (ami ide is beilleszthető) és linkekkel:

HozzászólásokAZ ONTOLÓGIAI BIZONYÍTÁS ÉS KURT GÖDEL

AZ ONTOLÓGIAI BIZONYÍTÁS ÉS KURT GÖDEL

A nevetés a legfőbb szentség.
Micimackó sokkal jobban szeret téged!Brendel Mátyás ateista szemszögéből:

Következik-e a Gödel-tételből a világ megismerhetetlensége?

"Először is, az a bizonyos Gödel-tétel, amelyről itt szó van (mert van több is) azt mondja ki, hogy minden olyan axiómarendszerben, amely ellentmondásmentes, és legalább a Peano-féle axiómarendszerrel (a természetes számok axiómarendszere) azonos erősségű, van legalább egy olyan kérdés, amely megfogalmazható a rendszerben, de nem lehet véges lépésben bizonyítani.
Ez a matematikában a bizonyításelméletnek egy tétele. Ezáltal valóban megbukott valami, de csak a matematikában, nevezetesen a Hilbert-program. Rudolf Carnap úgy fogalmazta meg a Gödel-tétel következményét, hogy:

„Más szavakkal, minden matematikai formalizálható, de a matematika nem meríthető ki egy rendszerrel, egyre gazdagabb nyelvek végtelen sorozatát igényli.” (Logical Syntax of Language)"

A nevetés a legfőbb szentség.
Micimackó sokkal jobban szeret téged!Így van. Micimackó és Süsű a sárkány is LÉTEZIK

A nevetés a legfőbb szentség.
Micimackó sokkal jobban szeret téged!En SUSUT kedvelem!

"En vagyok a hires egyfeju..."
Csak addig felelmetes,mig messze van,kozelrol elbuvolo!
Bekes napot!:)))DDD

Szeretettel,
felebaratAzaz Tilos az Á, ha olvastad a Micimackót.

A nevetés a legfőbb szentség.
Micimackó sokkal jobban szeret téged!Arra nem is jöhetsz, mert magánterület és belépni tilos:-)

A nevetés a legfőbb szentség.
Micimackó sokkal jobban szeret téged!Igen, segitettel!

Arra nem megyek,amerre te jarsz!
Halasan koszonom,hogy itt vagy es felhivtad a figyelmemet!:))) S2

Szeretettel,
felebaratKöszönöm az Önvallomásodat és remélem segígettem az úttalálásban

A nevetés a legfőbb szentség.
Micimackó sokkal jobban szeret téged!Ez egy tipikus...

...kereso fazisban leledzo emberi teremtveny fantazialasa!
Tul leszel rajta, ha ...!
Mielobbi megvilagosodast!

Szeretettel,
felebaratKeletkezhet-e Isten magától?

Ha már sokan felvetik, hogy keletkezhet-e élet magától, akkor meg kell kérdeznünk ezt is. A semmiből nem lesz valami, egy vallási érv. Nagyon sokszor önellentmondóan használják érvelésül.

Fel kell tennünk az első kérdést magunknak, hogy melyik Isten is a sokból. A válaszunk, hogy bármelyik Isten keletkezhet-e magától? Most a vizsgálatunk tárgya legyen mondjuk egy konkrét Isten, legyen az, amelyiket a bibliában leírtak. Tehát a bibliai mítoszmese szerint a világ teremtője.

Nos, ha a világ nem keletkezhetett magától, akkor a bibliai Isten sem.

Ez az álláspontom az és ez nem is lehet másként, hiszen Isten egy annyira bonyolult és összetett valami, ami hogy nézne ki, hogy csak úgy van. Lennie kellett egy szuperintelligenciának aki képes létrehozni egy ilyen bonyolult valamit és az a valami nem lehet más, mint a Mindenek Előtt Lévő Határtalan Karakutty.

Nos meg tudja-e valaki cáfolni a Mindenek Előtt Lévő Határtalan Karakutty létét, aki Istent teremtette. Isten létezik, létezése tudományos tény, tehát a teremtőjének is léteznie kell.

- ez egy p-dox vallási tanítás

A nevetés a legfőbb szentség.
Micimackó sokkal jobban szeret téged!Az Általános Isten létezése tudományos tény

Ezen sincs mit meglepődni, hiszen az adott szócikket én indítottam és jelentős részét szerkesztettem is. Az Általános Isten (tehát egy tudományos módszertannal definiált Isten) létezése tudományos tény. :

"...A másik érvelés ennél messzebbre megy. Elfogadja, hogy az S5 rendszer konzisztens a valósággal. Úgy gondolja azonban, hogy számos olyan szuper-tulajdonság van, ami eleget tesz az A1-A5 axiómarendszernek. Pl. tekinthető az a Q szuper-tulajdonság, amelyiket leginkább "az emberi butaság megnyilvánulása" fogalmával lehet leírni. Ez a szuper-tulajdonság eleget tehet az A1-A5 axiómarendszernek, így Gödel tétele azt jelenti, hogy "A legnagyobb butaság szükségszerűen létezik" és ebben a rendszerben is létezik egy (Q szerint) istenszerű lény h. Ez az érvelés nem negligálja azonban Gödel elméletét, csupán arra mutat rá, hogy egyidejüleg számos morális-jellegű szuper-tulajdonság létezhet. Mi több ezek között különféle kapcsolat is fennállhat. Pl. olyan elmélet is létezik, amelyik azt mondja, hogy "h lényege, hogy nem hisz g létezésben". Vagyis a legnagyobb butaság Isten létének tagadása..."

A nevetés a legfőbb szentség.
Micimackó sokkal jobban szeret téged!