Belső dialógus

belső dialógusKemény téma! A napokban több jelet is észrevettem, többféle inger is ért, kaptam inspiráló mondatokat indirekt, és kaptam konkrét "felszólítást", kérést direkt is, hogy írjak ilyen témáról. Hát nem könnyű, de megírom erről is az elmélkedésem. Ebből mi sül ki.............? Na, meglátjuk. A napokban több írást is láttam amik hasonló- , vagy ezzel a témával foglalkoztak. Lejegyzem az én "verzióm", közzé teszem az én meglátásomat ezzel kapcsolatban. Nem fogok minden kérdésre választ adni, sőt!!!! Szerintem inkább újabb kérdések fognak felmerülni az írásom után. Az meg végülis jó. Ugye....??? Szerintem igen! Mert tovább lendítik a gondolkozást az adott témával kapcsolatban, újabb kérdéseket vethet fel az emberekben, és válaszok is előkerülhetnek....... Minden kérdésre, minden válasz bennünk van. Minden bennünk van! -olvashatjuk több helyen.

Oké! Ebben az írásomban, használok olyan szavakat, hogy külső, meg belső. Így könnyebb fogalmaznom, könnyebb kilyukadnom valahova... Szóval belső dialógus! Végülis nem létezik, külső ingerek, információk nélkül. A külső gondolatok alatt, itt azt értem, amik más emberektől jutnak el hozzánk. Mindannyian hatással vagyunk egymásra. Focis példa jutott eszembe, hát ezt írom meg:

Persze ez is szubjektív vélemény! Ebben lesz általánosítás (bármennyire is nem szeretem). Szóval magyar labdarúgásban dolgozó magyar és külföldi edzők. Egyénileg más - más a helyzet, de nagy általánosságban ez a helyzet: amiért a magyar edző leszíd, azért a külföldi edző megdícsér. Nem említek csapat- , és edző neveket sem. Van olyan játékos (most csak egyről írok), aki a magyar edző trenírozása alatt megpróbálkozott néhány kapura lövéssel. Nem mindegyik volt sikeres. Sőt! Több tévesztette el a célt, mint amennyi eltalálta. Az esetek többségében szídást kapott, miért nem választott más megoldást...... Persze ezek a vélemények a "főnőktől" befolyásolták. Elvették a hitét, lövőkedvét. Egyre kevesebbet próbálkozott. Több esetben is inkább passzolt, nem vállalta fel a döntéseket, nem lőtt kapura, inkább passzolt. Ez jobb megoldásnak tünt. Kisebb a rizikó. Ha lő, és téveszt, leszidják. Ha passzol és a másik ront, őt nem terheli látszólag felellősség, hisz ő mindent megtett, passzolt..... Ha viszont, a passzából gól lesz! Akkor meg milyen jó, hogy gólpaszt adott. Hozzájárul ez esetben a csapat sikeréhez. Igen ám, de a passzából nem mindig lesz gól...... nem mindig veszik észre a hasznosságát a csapat számára...... Kikerült a csapatból! Mást játszattak helyette. Más kapott esélyt, lehetőséget. Tovább rombolták az önbizalmát, azt mondták Neki: nem ezért szerződtettünk Téged! Többet vártunk Tőled! Már az edzéseken is romlott a teljesítménye. Eligazolni nem tudott, tartott a szezon, zárva az átigazolási piac. Edzett, edzett. Mást nem tehetett. Eltünt a döntéshozókból a bizalom, ami korábban felé irányult. Már Ő maga sem bízott magában. Nem adta fel, edzett becsülettel. Aztán, történt valami a csapatnál! Történt valami, ami mindent megváltoztatott............

.......... Új edző került a csapathoz! A régit leváltották, nem hozzta a várt eredményeket a csapat, az Ő irányításával. A hazai szakember helyére, külföldit hozztak. Más környezetben szerezte a tapasztalatait, más volt a hozzáállása, más volt a mentalitása. A csapat drukkerei kétségekkel fogadták az új edzős érkezését. Nem ismerték, nem tudtak róla semmit, mégis kételkedtek benne. Kételkedtek, mert eltérő volt a megszokottól, nem tudták mire számíthatnak Tőle, nem tudták, milyen eredményei lesznek a változásnak. Az új edző a munkakezdés elött, felmérte a helyzetet. Megvizsgálta, hogy milyen módszerekkel dolgozott az elődje, és megnézte milyen eredményeket ért el a csapattal. Taktikája kidolgozása elött, figyelembe vette azt is, hogy milyen eredményt várnak el tőle. Ezután, csak a céllal törödött, csak a siker lebegett a szeme elött. Mivel nem értette külföldi lévén, a szurkolói bekiabálásokat, nem foglalkozott a külső véleménnyel, nem törödött mások gondolataival. Csak a vágyott dolog elérésére koncentrált.

Más eredményt akart elérni, mint az elődje. Ezért másképp is dolgozott, mint az elődje. Ő több lazaságot engedett meg a játékosainak. Csökkentette a fegyelmet, hogy lazábbak, játékosabbak legyenek. Merjenek váratlant húzni, merjenek kockáztatni, merjenek bátrak és kreatívak lenni. Nem ragaszkodott a régi módszerekhez, nem érdekelték a régi szokások, beidegződések. Hagyta, hogy a játékosai kibontakoztassák kreatív oldalukat. Elmagyarázta nekik, hogy nem baj, ha időnként becsúszik egy - egy baki. Ne törödjenek Vele! Majd kijavítják a bakikat. Csak a céllal törödjenek, csak a kívánt eredmény elérésére koncentráljanak. Visszaadta a korábban parkolópályára tett játékos hitét is. Bíztatta arra, hogy bátran lőjőn kapura. Mi van, ha elrontod? Majd kidolgozunk új helyzeteket! Majd lesz új lehetőség! Majd az egyiket belövöd! Nem az számít, hogy mennyi lehetőséget rontasz el! Az számít, hogy a meccs végén, legyen meg a célunk, mi legyünk a győztes csapat! Ez a cél! Erre koncentálj! Ezt tartsd szem elött!

A játélos új erőre kapott. Megint mert próbálkozni. Megint volt kedve, hite és lelkesedése. Ha mellément egy lövése, már nem volt bosszús magára! Nem is foglalkozott vele! Már a következő helyzetre gondolt. Majd a következőt belövöm! Belövöm! Megcsinálom! Sikerül! Csak a céllal törödött. Megcsinálták. Sorban nyerték a meccseket. Megnyerték a bajnokságot. Az említett játékos lett a gólkirály, és elérte az igazi célt is, bajnok lett a csapattal!

Szóval! Amikor felüti magát benned a kétkedés, amikor belső dialógusod támad, hogy sikerül vagy nem sikerül......... Változtass a taktikádon! Tisztázzd magadban, hogy mi a célod! A kétkedő gondolatok meg voltak régen is........ Velük már tudod, hogy milyen és mennyi eredményre számíthatsz.......... Ennél többet akarsz elérni? Cseréld le az edzőt! = Cseréld le a meghatározó gondolataid! Foglalkozz a céloddal! A vágyad elérésére koncentrálj! A sikerede figyelj! Azokat a gondolataidat gondozd, azokat a gondolataidat edzzed, azokat a gondolataidat erősítsd, amik előrébb visznek a céljaid megvalósulásához. Ezek a gondolataid lövik a góljaidat a meccseiden! Ezek a gondolatok repítenek a győzelemhez! És mihez kezdj a szurkolói bekiabálásokkal, a kételkedő gondolatokkal? Nem tudod mindet elkerülni. Nem tudsz úgy csinálni, mintha egyet sem hallanál meg belőlük. Viszont megváltoztathatod őket! Töröld ki a negatív, kételkedő, nem kívánatos gondolataidat. Hogyan törölj egy gondolatot? Ültess a helyébe egy pozitívat! Cseréld le a régi negatív, kételkedő gondolatot, tegyél a helyére pozitív, bizakodó gondolatot. Csináld egyesével. Eljutsz oda, hogy már bizakodó a csapat többsége, magával húzza a többi játékost(gondolatot) és eléred a csapatoddal a célt. Megvalósítod a vágyaid! Sikert érsz el! Meg van! Megcsináltad! Ez az! Yeeessssssssss! :)))))))

Remélem sikerült segítenem, átment az üzenet és sikerre vezeted a csapatod, megnyeritek a bajnokságod! :)
Sok sikert hozzá!

Szeretettel: Kálmi :)

Hozzászólások:)

:)Amúgy ti is ezt teszitek velem.

Megpróbáljátok lerombolni illúzióimat, Bár ez nem sikerül.
De a biztató szöveg úgyan az amit mindenki használ.
Egy prófi focista hiába is akar csak paszolgatni ha góll lesz belőle.
ő tőbbre hivatott, és tőbb is marad.

Én is tőbbre vagyok hivatott, és az is leszek , és maradok is.
A pozitiv válveregetés mindenkiből előhozza a belső hivatottságot.Így rendben van Kalmi :)

Így rendben van Kalmi
:)És mit szeretnének a többiek?

Mindenki ugyanazt???A Jó edző attól "Jó"

A Jó edző attól "Jó" mert egyesíti a kitűzött célt, hittel,kellő önismerettel,és szeretettel,így kapacitálva nem csak magát nagyobb teljesítményre hanem segít a többieknek is hogy elérjék azt amit szeretnének

" Életünk minden pillanata kockázat,amelyet a szeretet vagy a félelem vezérel.Ha sikerül a tudatosságot elérni akkor ezek a pillanatok felismerésekben fognak megnyilvánulni.Így minden pillanatban új világok nyílnak meg.Merj kockáztatni."Kedves simsam :)

Volt taktika. Meg voltak szabályok, követelmények, meg begyakorolt figurák is. A kevesebb fegyelem, nem egyenlő a fegyelmezettlenséggel. Ahogy Te is írtad, az aranyközépút fontos, valahol azt találta meg az edző. Meg persze, ha egy csatár sose lő gólt, nincs másképp sem hasznára a csapatnak, akkor előbb - útobb más kerül a helyére. Ahogy egy pozitív gondolat is ha nem hozza az eredményt, kell valamin változtatni. A kevesebb fegyelem mellett is be kellett tartani az edző utasításait.
Másik példa, ami aktuális is, a Magyar válogatott jó szereplése. Erwin Koeman például van amikor ad választási lehetőségeket a közös edzések után, mellett olyan is van a programban, amikor egyénileg eldöntheti minden játékos, hogy sétát tesz, úszodába vagy konditerembe megy. Valamelyiket meg kell csinálni, biztos mindegyik esetben vannak követelmények, de adott keretek között választhatnak.
Ma olvastam egy cikket, amiben azt nyilatkozta a szövetségi kapitány, hogy mielött idejött, azt hallotta sok helyről, hogy a Magyar focisták mentálisan gyengék. Ő viszont nem tapasztalt ilyet. Hiába hangoztatták ezt folyamatosan a Magyar edzők is...........Szia

Azért kiváncsi vagyok, hogyan volt ez a taktikával kapcsolatban? Bár az edző megengedhette a "kreatívitást", de komoly meccseken vajon mennyire kellett betartani az edző szigorú taktikáját. Az is a taktika betartása, hogy nincs taktika.
Vajon mi szül nagyobb kreatív teljesítményt? Egy szabály rendszer betartása (teljesítmény kényszer), és azon belül mindent szabad (de a szabályon kívűl semmit), vagy mindent szabad, nem számít a teljesítmény?
Mi késztet fejlődésre, az elvárásnak való megfelelés, vagy a korlátlan, szabadság? Mert, ha elvárás van, korlátozva van a szabadság, ha szabadság van (pl. büntetlenül kihagyhatod a helyzeteket a végtelenségig), akkor nem szabad elvárni semmit.
Hamis ez a történet egy kicsit, de szimbólumát értem, és tetszik is.
Az biztos a túlzott teljesítmény kényszer ártalmas, a túl kevés korlát is. Valahol középúton, és ebben lehetett mester az edző.-

Ugyanezt kívánom neked:)Kedves Kittii :)

Mosolyra késztettél, jókedvemhez plusszt adtál. :) Köszi! :) Örülök a lelkesedésednek! :))))))))))))))
Szerezz nagyon sok gólt, és arass rengeteg győzelmet! :):)

jujj teljesen felvillanyozott ez a szöveg, és erőt adott:)
nagyon tetszett ahogy fogalmaztad, jó írás(Y):)
köszönöm köszönöm:)
az én csapatom is nyer:) így van tudom mert akarom
Most:):)
és góól(:
*Kedves Öbike :)

Nagy öröm nekem, a dícséreted! :) Köszönöm szépen! :) Olvastam a kéthente tartott beszélgetéseitekről. Terveim szerint, 2 hónapon belül találkozunk személyesen, Fehérváron. :)

Csodás napokat! :)
Kálmi :)húúú :)

Nagyon jó írás :)
Nagyon drukkolok hogy ez a "csapat" MINDIG GYŐZTES legyen :) De drukkolok a többieknek is :))))
Szeretettel: Öbike :)

A szeretet mindent áthat.....
Szeretlek! Sajnálom! Kérlek bocsáss meg! Köszönöm!
Mosolyogj Magyarország :)Köszönöm Kálmi!

Egyfolytában rezeg a háló :-)))
A szurkolók kiabálnak: így kell ezt csinálni! Éljen!
Az eredményhirdető táblán megállíthatatlanul pereg a számláló...

Szép estét kívánok!
Jugik