Demartini definíciója önmagunk meghatározására

Demartini"Egyensúlyi állapot valóba létezik. Amit kapsz, az értékében tökéletesen pontosan arányban áll annak értékével, amit adsz. Ezért tehát nagyon sokat mond el rólad is, hogy mivel foglalkozol, és mivel rendelkezel. Ha számtalan kuncsaftod, vállalkozásod és hatalmas erőforrásaid vannak, és óriási szolgálatot teszel a világnak, fontos embernek tartanak. Ha viszont nincs semmid, és nem is teszel semmit, valóban egy senkinek néznek majd - ez a megzuhanó emberi vélekedés pedig gyakran épp a pénzzel kapcsolatos felemás vallási eszményekre vezethető vissza. Bölcsesség ide vagy oda, ilyen az emberiség természete, és ha őszinte vagy, elismered, hogy így érzel saját magad iránt is.
Van egy pszichológiai modell, amely szerint csakis az számít, te magad ki vagy - tehát a lényed, mint egyetlen létező -, és ennek az égvilágon semmi köze nincs ahhoz, hogy mivel foglalkozol, és milyen tulajdonokkal rendelkezel. Ez azonban a megtévedt idealizmus gondolkodásmódja. Ha valakit pusztán a "létezés" csupasz állapotába helyeznél azáltal, hogy elveszel tőle minden "cselekvést", "foglalkozást" és minden "tulajdont", nagyon hamar világossá válna, hogy a társadalmi helyzetével együtt igen gyorsan összeomlana az énképe és az önbecsülése is. Mindaddig, amíg a testedben élsz, nem választhatod el egymástól a lét, a cselekvés és a tulajdon hármasát; ha nincs semmid, és nem is csinálsz semmit, elkerülhetetlenül egyre kevesebbre tartod majd saját magadat is. Ez pedig azért van, mert az önazonosságodat az határozza meg, milyen szolgálatot teszel a világnak, és mit (milyen fizetséget) vagy hajlandó elfogadni cserébe. Az életet éppen arra találták ki, hogy kifejezésre juttathasd benne az egyedi adottságaidat, és így rátalálhass a beteljesülésre."

részlet Dr. John F. Demartini: Pokoli profit, mennyei megnyugvás című könyvéből

HozzászólásokFelebarátnak

Erre találtam még egy idézetet a könyvben:

"Amiben hiszel, és amit mondasz, az testet ölt az életedben is. Ha az emberek elhiszik azt a hiányos tanítást, hogy a pénz nem egy lelki dolog, nem csoda, hogy nem is jutnak különösebb vagyonhoz - elvégre pontosan azt a hit- és értékrendszert valósítják meg az életükben, amit választottak. Eközben pedig a világ legnagyobb vagyona felett éppen azok az egyházi szervezetek rendelkeznek, amelyek ezt a hiányos tanítást terjesztik. Ez a látszólagos ellentmondás azonban egy nagyon is mély igazságot fed fel a spiritualitás igaz természetéről: megmutatja ugyanis, hogy az soha nem különült el az anyagi ügyektől; ilyesmit mindig is csak azok feltételeztek róla, akik nem gondolták alaposan a dolgokat. A világ legnagyobb vallási tanítóinak - Buddhától Jézuson és Mohameden át a Dalai Lámáig - kivétel nélkül mind jelentős anyagi erőforrásokra ( vagy éppen ilyen jellegű támogatásokra) volt szükségük az üzenetük terjesztéséhez. Egyszerűen így működnek a dolgok. "

Üdv: WandaZsulnak

Demartini nem "magasan fejlett lényekről" beszél, hanem "csak" rólunk emberekről. :) És bár tényleg az lenne az üdvös, amiről írsz, ha önmagunk meghatározását nézzük, igenis hozzájárul, hogy milyen autót vezetünk, milyen házban élünk, mennyi pénzt használunk... és igen, azok is, akikkel megosztjuk az életünket... A könyv egyébként is arról szól, hogy merd vállalni, hogy neked is lehet több. Meg arról, hogyan. Nem arról, hogy hogyan váljunk eggyé az Univerzummal... :)

Üdv: WandaEzt is ki kell emeljem!

"Mindaddig ,mig a testedben elsz, nem valaszthatod el egymastol a let, cselekves es a tulajdon harmasat; ha nincs semmid es nem is csinalsz semmit,elkerulhetetlenul egyre kevebbnek tartod majd sajatmagadat is. Ez pedig azert van,mert az onazonossagodat az hatarozza meg, milyen szolgalatot teszel a vilagnak, es ezert mit(milyen fizettseget) vagy hajlando elfogadni cserebe."

De! A "nincs semmid es nem is csinalsz semmit" nem = Jezus peldajaval, aki nem tartott igenyt semmire (anyagi) es nem csinalt semmit , csak az Isteni szolgalatot teljesitette.

Szeretettel,
felebaratA birtoklást azért

A birtoklást azért kihúznám. Természetesen egy adott emberrel vannak dolgok. Van vele ház, föld, talán autó, egyéb. Sőt az emberek is vele vannak, de nem az övé! Fejlettebb fok lenne, ha a "Minden Egy" alapján megszünne a birtokviszony, de nem csak mint fogalmi rendszer, hanem mint érzelmi töltet.Drága Felebarátom!

Szívesen! :)

Üdv: Wanda"Amit kapsz...

...az ertekeben pontosan tokeletesen aranyban all annak ertekevel,amit adsz."-azaz,
"Ki mint vet,ugy arat!"
Perfekt!:)
Koszonom.

Szeretettel,
felebarat