A szentimentalizmus és a kötelező happy end léthazugsága

Sajnos manapság sok író/rendező/zenész alkot giccsesen szentimentális, úgymond "könnyen emészthető", a primitív szórakozási vágyat kielégítő alkotást avagy tákolmányt, melyeknek kötelezően jó a végük.

De milyen szándékok, motívumok vezérlik ezeknek a megalkotóit? Röviden próbálom itten elmagyarázni, hogy szerintem mik ezek a hajtóerők.

A szentimentalizmus a valódi szeretet kelléktárával bumfordi módon visszaélve azt jelenti, hogy a valódi szeretetet mímelve, de nem gyakorolva, sőt önző módon visszaélve is lehet, sőt kell művelni, az eredmény ugyanaz - mármint a szentimentalisták szerint, viszont a valóságban az öncsalások és a hazugságok szövedékét alkotja meg.

A szentimentális alkotások általában lágy hangvételűek, minden ún. szélsőségektől mentesek. Műanyag világ sugárzik belőlük.

Ezzel összefüggésben nagy átlagban kötelezően "boldog véget érnek", persze általában a "körülmények szerencsés alakulása" folytán. A happy end valódi üzenete ez: nem kell felelősséget vállalnunk önkagunkért, döntéseinkért, úgyis miden jóra fordul. Ez a léthazugságot csak súlyosbítja.

A zenében is ugyanez a helyzet: a szentimentális zene nélkülöz minden valódi művészi tartalmat, "nincs benne semmi disszonancia", "fülbemászó", "a tartalmát a lumpenproli is megérti". Pedig komoly művészeti tartalmat sokszor csak szokatlannak tartott hangzatokkal, dinamikai váltásokkal, dallamfűzésekkel lehet kifejezni.

A szentimentalizmus a kötelező "boldog végkifejlettel" társulva az egyént rombolja, az egyéniséget kioltja. Nem véletlen, hogy a diktatúrák támogatott művészete is a hamis pátosszal átitatott szentimentalizmussal volt telítve.

Szerencsére a modern művészetben számtalan egyéb vonulat is létezik, van alternatíva. Szerencsére nem Sztálin elvtárs Szovjetuniójában élünk...

HozzászólásokVolt egy

ismerősöm, mindig azt hajtogatta paprikásan, "Mert csodák nincsenekkkk..."!
Neki nem is voltak...Realistán boldognak lenni

"Az ember tragédiájában" is a végén Ádám realistán elszomorítónak látja az emberiség jövőjét, kilátástalannak, mire megszólal Éva : Ó, Ádám, anyának érzem magam ! Innentől kezdve mese nincs, élni kell az életet tovább.
Az újonnan született gyerekek a " happy end ". És ők olyan könnyedséget hoznak a létezésükkel a szüleik életébe, ami minden bajra vigaszt hoz. Ez a fő cél !
Hono_LuluRealizmus

Csak realista vagyok.Szia!

Mi a bajod a boldog véggel?
Szenvedni "művészibb" szerinted?Komoly témák

Szia Petercs !
Szeretném tudni, mit eszel Ibsenen, komolyan, örülök, hogy beszélgethetünk erről. Légyszíves egy kis részletet mutass be valamiből. Mást is fog érdekelni. Aztán, ki tudja ...
Én is küldök valamit ...
Hono_LuluÉn is meghallgattam ezeket azálltallánosba.

De azótase.
És ti?Az ízlést nem lehet erőltetni

Az kialakul a neveltetéssel. Lehet a felnőtt lelket is nevelni. Hiszen jó pap holtig tanul :)
Én nem igyekszem az ízlésemet másra erőltetni. Ha neki az a jó...
Bevallom, én sem tudnék végigolvasni egy Danielle Steel könyvet, de tökéletesen megértem azokat, akik olvassák. Az, aki csak vicceket olvas, valószínűleg a sarokba hajítaná a Galaxis Útikalauz Stopposoknak c. könyvet. :) De ha neki az a jó...? El kell fogadni, hogy ami az egyik embernek érték, az nem biztos, hogy a másiknak is az. Ettől még semmi tragikus nem történt. :) Ezért vagyunk ilyen sokan ezen a golyóbison, hogy minden ízlés és érték kedvelőjének legyen társasága, akikkel közösen gondolkodik. Fölösleges uniformizálni az emberi ízlést. Van, akinek egy Munkácsy festmény a művészet és hánynia kell a Guernica-tól, és van, akinek a kubista ábrázolás az igazi művészet és nem érdeklik Patrick Woodroffe művei. Van, akinek egy "övön aluli" karikatúra jelent szórakozást, van akinek egy rézmetszet-kiállítás. Szerintem ez így van jól. :) A piacon is akkor jó mászkálni, ha sokfélét lát az ember. :)Bőséges választék

Érdekes, hogy az Indul a bakterházon el sem mosolyodtam, de a Nap, széna, eper című cseh szocreál vígjátéton végig hangosan röhögtem. Nagyon jó volt !
Hono_LuluMennyi idő kell ehhez ?

Igen, értettem. Elkezdhetem még a Háború és békét ? Mert azt is már elfelejtettem.
Hono_LuluA szórakoztatás is lehet minőségi

Monty Python filmeket is nézek, meg Indul a bakterházat, Feketeországot, stb. ... - azokon is nagyon el tudok szórakozni.Nekem semmi bajom...

...a szentimentalizmussal és a happy enddel. Annak ellenére, hogy hallgatok Csajkovszkijt, Mozartot, Vivaldit, Smetanát, Chopint és másokat is, nálam ezek remekül megférnek olykor egy "tucc-tucc" számmal, vagy a rockzenével. Nem mi vagyunk a művészetért ugyanis, hanem a művészet van értünk. Ha már átesünk a ló túloldalára és ízlésünkkel a fennköltebb irányzatokat igyekszünk kiszolgálni, akkor el lehet gondolkodni rajta, hogy mennyire vagyunk őszinték önmagunkhoz. Talán a lakodalmasért nem vagyok oda, de ez már ízlés kérdése. Rejtő könyveit én is imádom, volt, hogy visítoztam a röhögéstől rajtuk. Pedig valódi ponyva. De Kurt Vonnegut könyvein is visítoztam a nevetéstől, pedig abban már vannak kacifántosabb irodalmi vonulatok is. Egyik dolog nem zárja ki a másikat. Bármilyen stílusban lehet találni olyan alkotást, amitől jobban érezzük magunkat. A fennkölt művészetekben is, a szofisztikált irodalomban is és az "eccerű", "lumpenprolinak" való dolgokban is. Az a jó, hogy van miből válogatni. Semmi sem kötelező. Jó dolog a kaviár, de jól tud esni egy zsíroskenyér lilahagymával, még egy nemzetközi hírű karmesternek is. Láttam már ilyet. Érdekes, hogy ő nem tett különbséget, nem húzott ilyen markáns vonalat. :)
A happy end meg nem kötelező, csak választható. Ha pedig jólesik, akkor miért ne?Művészet

Jazz, blues, progresszív rock, új hullám, kortárs "komoly"zene, Henrik Ibsen, Simone de Beauvoir, Ady Endre, Karinthyak, stb.Bevonzásul

Rezgőkörrel! :):):):):)Giccs vagy nem giccs

Kedves Petercs !
Kicsit visszamenve az időben, Petőfiig, ő olyan művészien írta le a nyomort az Apostoban, hogy senki jobban azóta, de mi mégis János Vitézt vagy a Befordultam a konyhára című versét értékeljük inkább. A Titok is az életigenlésről szól.
Nekem az operett is nagyon tetszik, meg a ponyvairodalom / Rejtő a kedvencem /.
Mit ajánlasz perspektívaként helyettük?
Hono_LuluHá, én is esztet kérdem, Erry!

Hogyan vononzottunk ide ijjen bántó, sértő irrományt?
Nem érti itten az iro, hogy csak a szivünk ereje számitt, eggyütt rezegünk.Erry is megmonta, csak a szivem ereje számitt.

Erre születtünk itten, eggyütt rezegünk, hiveim.OK és mitől került ez az írás a the.secret oldalra?

"Élj a Szíved Erejével!"
Szeretettel: EryMégis jó hejre regisztrátam!

Hivem vagy érdekes nevű !
Diploma nékű is milliomosok leszünk a Titikka!Csak a boldog végkifejletet akarjuk

Petercs !
Egyszerű embernek egyszerű zene tetszik, ebben mi a baj ? Ő így érzi jól magát. Ha a fülébe mászik. És jó kedve lesz a happy end-től. A kifinomultabb zene, szokatlan hangzattal, dinamikai váltásokkal lehet, hogy irtóra idegesíti. Mert a lumpenproli is tudja, hogy száz forintnak ötven a fele ...
A modern zene és a modern költészet a műértők élvezete. A többiek meg szabadon választhatnak - van miből ...
Szép az élet,
Hono_LuluA lumpenproli is, mi, he????

Há, azér iratkoztam ide tegnap, mer itt szeretik a jó buta, tanulatlan bangákat.
Mostan akkor hogyan is állunk?amiről írsz az nem a

amiről írsz az nem a szentimentalizmus, hanem az álszent-imentalizmus :))