Az emberi jellemről

A legérdekesebb tünemény, mellyel az emberi életben találkozhatunk, az emberi jellem. Semmi nem olyan érdekes, meglepő, kiszámíthatatlan, mint a folyamat, melynek során egy ember elárulja jellembeli sajátságait. Bármit mutat is a világ: tájakat és természeti csodákat, a földi flóra és fauna beláthatatlan változatait, semmi nem olyan sajátos, mint egy-egy ember jelleme. Mikor érdeklődésünk eljut a világ dolgainak szemlélése közben az emberi jellem ismeretéhez, egyszerre úgy érezzük, ez volt igazi feladatunk az életben. Minden más, amit megismertünk, csak ismereteinket gazdagította. De lelkünk csak a jellemek ismeretétől lesz gazdagabb. Mert ez a legközvetlenebb emberi tapasztalás, igen, a jellem maga az ember.
( Márai S.)
csepp

Címkék:

HozzászólásokVibrocilnak:)... Szeretetem jeléül. Jó olvasni téged:)

Apa és fia ... képek, színek

Apa és fia egy festmény, a Guernica előtt állt. A kép rémületbe ejtette a srácot, aki előbb csak elfehéredett, utóbb csendesen sírva fakadt. Az apa látta a történteket, de meg se moccant - háta mögött fejcsóválva súgtak össze az öregasszonyok. Nem sok idő kellett, hogy egyikük fogadatlan prókátorrá váljon: a nő nagymamás gügyögéssel, csokoládéval a kezében indult megvigasztalni a gyermeket, de az erő, ami a férfi tekintetéből vágódott felé, úgy sodorta el, mint száraz levelet a viharos őszi szél.
Ekkor az apa fiához fordult, és megszólalt: - Fiam, mit látsz? A fiú könnyeit nyeldekelve hajolt közelebb a kép mellett lévő táblához, és lassan betűzte: - Pablo Pic... asso: Gu... Guernica. A férfi elmosolyodott, majd újra megkérdezte: - Fiam, mit látsz?
- Egy festményt. Apa, ez iszonyú! Emberek halnak meg, és az a ló...
- Fiam, mit látsz? A kisfiú lassan abbahagyta a hüppögést. Elszánt tekintettel, állát vakargatva meredt a képre, majd egyszer csak megszólalt: - Színeket.
- Ez az!- kiáltott elégedetten a férfi.
Gyengéden megsimogatta a kisfiú fejét, leguggolt, s amikor tekintetük egy vonalba ért, megszólalt. - Nem látsz mást, csak színeket. Az iszonyat nem bennük van; ezek ugyanazok a színek, amelyekből a szivárvány is áll! Az elméd, a fejedben lévő képek teremtik a félelmet: a tegnapi film, a tegnapelőtt olvasott könyv... Vagy akár az, ahogyan édesanyáddal nevelünk.
A férfi elhallgatott, térdeplő alakjából szeretet áradt. Elégedetten nézte fia szemében az értelem csillogását, s miután látta, hogy szavai gyökeret eresztettek, tovább beszélt. - Mert bizony, mi is tévedhetünk. A lehető legjobbat próbáljuk adni neked, de tévedhetünk. Akaratlanul is beléd ültethetünk olyan gondolatokat, melyek hatására a színek helyett félelmet látsz. S míg mi, édesanyáddal a lehető legkevésbé akarunk befolyásolni, sajnos a körülötted élő emberek pont fordítva vannak ezzel: minden pillanatodat megpróbálják elvenni, hogy a valóság helyett azt lásd, amit láttatni akarnak veled, hogy... HOGY A SZÍVEDBEN FÉLELEM LEGYEN SZÍVÁRVÁNY HELYETT!
A férfi karjába vette fiát, s miközben a következő kép elé léptek, megszólalt: - Mindig jusson eszedbe: amikor azt hiszed, hogy igaz, amit látsz, valójában nincs más, csak színek. Csak részek. Csak pacsmagok. Ami pedig az önálló színekből képet alkot, az nem az igazság, csak a lehetőségek egyetlen tükröződése.

(ismeretlen szerző)

Igen. Igen. Igen. IGENT mondtam magamra, az álmomra, és életemre.
Szeretettel: Anikó a Ragyogás, a szeretet és a mosoly nagykövete:)Kedveseim! Így a legszebb Élni:

Amit magadról gondolsz, hozzád tartozik; amit másokról gondolsz, az is hozzád tartozik.
Amit meg rólad gondolnak, azzal semmi dolgod, ha meg akarod őrizni lelked békéjét.

És ez csúcs hozzá! : "Az vagyok, aki bárki más is lehet, ha hallgat a szívére. Olyan ember vagyok, aki leborul az élet titokzatossága előtt, aki nyitott a csodákra, aki derűsen és lelkesen viszonyul mindenhez, amit csinál."

Ha elcsesztél valamit, az nem a szüleid hibája, tehát ne nyávogj miatta, hanem tanulj belőle.

És utolsónak Dalai Láma Instrukciója az élethez...)
14. Oszd meg a tudásod; ez egyik út a halhatatlansághoz.

Igen. Igen. Igen. IGENT mondtam magamra, az álmomra, és életemre.
Szeretettel: Anikó a Ragyogás, a szeretet és a mosoly nagykövete:)Ez egyszerűen csodálatos!! :D

Kedves Anikó!

Komolyan mondom,lenyűgözött,amit írtál.
Ezt most kinyomtatom magamnak,
olvasom gyakran,
és másolok is belőle és szétosztogatom
a környezetemben.

Hálás vagyok Neked ezekért a gondolatokért.
Köszönöm.

A TITOK,a változtatás...Köszönöm a hozzászólásokat...

cseppKedves Vibrocil

É milyen igazad van! De ehhez kell a feltétel nélküli elfogadás. És ez a legnagyobb élmény mit egy ember átélni képes!Az emberi jellem soha nem

Az emberi jellem soha nem fix. Nincs olyan, hogy ez az ember ilyen csak.
Mindig nézőpont kérdése, tehát az az illető, aki velünk szemben áll, az olyan, amilyennek éppen látjuk, képzeljük. Ez pedig a mi látásunkat tükrözi, tehát a vonzás törvényének megfelelően olyan emberekkel találkozunk, amilyeneket az adott pillanatban el tudunk képzelni, mert ilyen a vonzásunk. Ha egyik nap egy ember idegesítőnek kiállhatatlannak tűnik, majd a másik napon egy intelligens szeretetreméltó embernek, akkor ez azt mutatja, hogy mi az egyik nap így állunk a világhoz, benne minden létezőhöz, a másik napon pedig úgy.

Így hát fix emberi jellem nem létezik. Úgy ismered meg a másikat, ahogy éppen érzed magad.

Gondolkodjatok ezen el kicsit!

Szeretettel Vibi!

A bölcs ember magától tanul, a tudatlan másoktól.Éljünk napról-napra, pillanatról-pillanatra!

Építő gondolatok a lelki egészség megőrzéséhez, mert így lesz szép életünkben világunk:) Anikó

1. Éljünk napról napra
Ennek módja: elfelejteni a tegnapot, és nem gondolni a holnapra. Éljünk a mában!

Az emberi élet körforgása:
Gyermek: ,,...majd ha nagy leszek."
A fiú: ,,...majd ha felnőtt leszek."
A felnőtt: ,,...majd ha megnősülök."
Idősödő: ,,...majd ha nyugdíjas leszek."
Aztán nyugdíjasként végigtekint a megtett úton, és rájön, hogy valahogy lemaradt az egészről, most már késő.
Az életet élni kell hát, minden napban és nap minden órájában!

2. Hagyjuk abba az idegeskedést, mielőtt tönkremegyünk bele!
A nagy számok törvénye alapján aggodalmaink 99%-a soha nem fog bekövetkezni (!!!!)

3. Gondolataink legyenek békések bátrak, egészségesek és bizakodóak, mert ,,életünk olyan, amilyenné gondolataink teszik".
Érzelmeinket nem tudjuk sokszor azonnal megváltoztatni, de tetteinket igen. Ha pedig megváltoztatjuk tetteinket, érzelmeink is rögtön megváltoznak. Próbáljuk ki: Mosolyodjunk el szélesen, elégedetten, húzzuk ki magunkat, vegyünk mély lélegzetet, és ,,gyújtsunk egy nótára". Fizikailag lehetetlenség szomorúnak vagy depressziósnak lenni, mikor eljátsszuk, hogy sugárzóan boldogok vagyunk. Gondolkozz és cselekedj vidáman és vidám leszel.

4. Tartsuk számon a jót és ne a bajainkat!
,,Szememben könny, hogy nincs cipőm, ...de kimentem az utcára, ahol láttam egy embert, akinek nem volt lába, de vidám volt". - A világ egyik legjobb orvosa: Dr. Elégedettség!

5. Ne utánozzunk másokat.
Találd meg önmagad, és légy önmagad, mert az ,,irigység tudatlanság", az utánzás öngyilkosság." Emerson

6. Ha a sorstól citromot kapunk, csináljunk belőle limonádét!
Azok, akik sajnálják önmagukat, akkor sem hagynak fel vele, ha puha párnára fektetik őket.
Ketten nézték a börtönrácsot: Egy csillagot látott, egy meg sarat.

7. Feledkezzünk el saját boldogtalanságunkról - igyekezzünk másoknak egy kis boldogságot szerezni.
,,Ha jó vagy másokhoz, magadhoz vagy a legjobb." A boldogság fertőz. Ha adunk, mi is kapunk!
Melankólia = hosszan tartó düh és szemrehányás másoknak címezve. Az önzés okozza a szorongást, és félelmet és a melankóliát.

8. Ne idegeskedjünk, ha bírálnak!
A méltatlan bírálat gyakran bók álruhában. Azt jelenti, hogy irigyek és féltékenyek rád.

9. A bosszúállás megbosszulja magát!
Többet ártunk vele magunknak, mint ellenségeinknek. Ha gyűlöljük ellenségeinket, hatalmat adunk nekik magunk felett: hatalmunkba kerül az álmunk, az étvágyunk, a vérnyomásunk, az egészségünk és boldogságunk.

10. Ne aggasszon a hálátlanság!
A hála gondos nevelés gyümölcse, ami sokak életéből hiányzik. Az adakozás öröméért adjunk!
Pletyka és ítélkezés elleni igazság: ,,Senkit sem kell a mennybe menesztelni azért, amit csinált; vagy bírálni azért, amit nem tett meg, mert mindannyian a körülmények, lehetőségek, nevelés, szerzett szokások és öröklött tulajdonságok gyermekei vagyunk, ezrek alakítják az embert örök idők óta, és ezentúl is ezek fogják.

11.Mosolyogj!
Nincs a világon se jó, se rossz. A gondolkozás teszi azzá! ,,A legtöbb ember annyira boldog, amennyire boldog akar lenni."- Lincoln

René Remacle: A mosoly

A mosoly nem kerül semmibe.
Gazdaggá teszi azokat, akik kapják, s nem lesznek szegények azok, akik adják.
Tartama mindössze néhány pillanat, de szinte egy örökkévalóságon át kell készülni rá.
Senki sem olyan gazdag, hogy megvehetné, senki sem oly szegény, hogy ne érdemelné meg.
A mosoly pihenteti a fáradtat, felbátorítja a félénket.
Nem lehet sem megvásárolni, se kölcsönadni, se ellopni, mert ez olyan valami, aminek csak akkor van értéke, ha adják.
Ha találkozol valakivel, aki nem tud többé mosolyogni, légy nagylelkű: ajándékozd meg mosolyoddal, mert ez senkinek sem olyan fontos, mint éppen annak, aki nem képes mosolyát másnak adni.

12. ,,Valahányszor elindulsz otthonról, emeld fel a fejed, és szívd tele a tüdőd levegővel. Idd be a napfényt, köszöntsd mosolyogva barátaidat, és szívvel-lélekkel szoríts mindenkivel kezet. Ne félj attól, hogy félreértenek, és egy pillanatig se törődj az ellenségeiddel. Döntd el határozottan, mi a szándékod, aztán egyenesen törj a célod felé. Legyen szemed előtt a magasztos cél, amit kitűztél magad elé, és akkor egy idő múlva észreveszed, hogy öntudatlanul is megragadod azokat a lehetőségeket, amelyek vágyaid teljesüléséhez szükségesek...
A gondolat minden, őrizd meg e helyes lelki magatartást: a bátorság, az őszinteség, a jó kedély szellemét.

13. Szeressük Önmagunkat! Fejlesszük önértékelésünket!
Embertársait csak az tudja szeretni, aki önmagát szereti!

Igen. Igen. Igen. IGENT mondtam magamra, az álomra, és életemre.
Szeretettel: Anikó a Ragyogás, a szeretet és a mosoly nagykövete:):)

Senki sem ismerheti meg teljesen egy másik ember lényegét, jellemét, csak akkor ha szereti. A szeretet teszi képessé arra, hogy meglássa a szeretett személy alapvető vonásait és tulajdonságait, sőt mi több, meglássa a benne rejlő lehetőségeket is.