Heves viták a P-DOX vallás elveiről

Sokan vitatják, hogy a P-DOX egyáltalán vallás-e, vagy csak egy mozgalom, annak ellenére, hogy rendelkezik a vallások minden olyan fő követelményrendszerével, amitől egy adott világnézetet vallásnak lehet tekinteni. Mindenesetre az tagadhatatlan, hogy az interneten nagyon sok helyen szerepel vallási besorolás alatt, de számos helyen lelhetünk rá a humor rovatokban is.

A vallás alapítója szerint a tesztidőszakban kb. 35-40 ezer hozzászólást írt különféle internetes fórumokba és szervezetekbe. (mára ez már meghaladja egészen biztosan a 100 ezret) Ezen időszakban nagyon sok sajátságos kísérletet végzett, és állítása szerint tudatosan vállalta az "izgága bohóc" szerepet is.

A további vitatott témák elemzése és az érhetőség miatt itt egy megengedett idézés a P-DOX vallás írásaiból:

"A legtöbb vallás gondolatvírusokkal, vagy más néven mémekkel terjed. Gyakorlatilag beidegződéssel. Különféle beszéd, érzelmi, viselkedési és gondolkozásbeli sokszor teljesen értelmetlen és logikátlan kötöttségeket épít az emberekbe. Továbbá az is tény, hogy az istenhit, legyen az bármelyik, egy illogikus dolog. Az egyén feladja logikus gondolkozását és kritika érzékét is, az istenhit gondolatvírussal megfertőzött területen. Kísérletekkel bizonyítva lett, hogy ez az elvesztett terület visszanyerhető. Tehát ebből az derült ki, hogy az istenhit csak egy gyógyítható lelki betegség. A gyógyítás módja sokféle lehet, de a legeredményesebb, az egyik bibliai szólást lemodellezve született. Aki kardot emel más ellen, az kard által vész el. Tehát aki "hülyeséget", gondolatvírusokat emel más ellen, az "hülyeségek" és gondolatvírusok által 'vész el'. Persze itt az elveszés nem jár sem az egyén, sem a társadalom számára semmilyen hátrányos, csak előnyös következményekkel."

A P-DOX vallás ezen, és más állításairól is, a különféle internetes fórumokon heves viták folynak, mint ahogyan viták folynak más vallások, egyházak, ateisták, vagy a tudomány bizonyos állításairól is. Mindenesetre az alapítója szerint "mindenkinek van lehetősége olyan vallást választania, vagy alapítania magának, amely elveivel és állításaival egyetért".

A vallás szerint az ateizmus istentagadó része is egy tarthatatlan eszme, hiszen a logikus igényességgel definiált Általános Isten létezése tény. Tudományos ténynek is nyugodtan nevezhető. Továbbá az ateisták jellemzően csak a bibliai speciális Istent tagadják, ami meg az ő gondolatvírusokkal való befolyásoltságukat is jelenti.

A P-DOX vallás leírásában szerepel, hogy nem tör kizárólagosságra és mindenkit saját vallás alapítására biztat, ösztönöz. Az is a leírásában szerepel, hogy saját magát sem tarja a legjobb vallásnak, mert vallási elvei szerint nincs legjobb vallás. Nem várja el kötelezően, hogy egyet értsenek elveivel, csak egyszerűen leírja és terjeszti elveit. Nyíltan leírják, hogy a világ első nyíltan önellentmondásos vallása, amely önellentmondó példák felmutatásával is végez tanításokat. Az abszurd szót is használják önjellemzésként. A tanításaikban az önellentmondó példák mellett, az irónia, a humor, a szarkazmus is igen erős elem. Ezért nagyon nehéz és szinte lehetetlen elkülöníteni, hogy az adott vallás, mit gondol komolyan és mit nem. A kinevetést nem tartják rossz, hanem inkább jó dolognak. Szerintük aki bölcs, és aki biztos, az nem fél a kinevetéstől. Saját bevallásuk szerint „polgár és elvtárspukkasztó” hatása is lehet tanaiknak. Vallási alakjaik:

* a Mindenek Előtt Lévő Határtalan Karakutty, aki Istent teremtette
* Karakutty teremtője, a Semmibe Vesző, Nem létező Zarahurmara
* Micimackó, Hófehérke és Süsü a Sárkány, aki „Szeret téged”

Címkék:

Hozzászólások2000. augusztus 10-én alakult Magyarországon

A 'P-DOX Semmiben Sem Hívők Vallás 2000. augusztus 10-én alakult Magyarországon, és kb. 2004 májusáig a tesztidőszakát élte, ami jellemzően különböző internetes vitafórumokon és társadalmi szervezetekben zajlott. Az Iván Gábor elemér (IGe) által alapított P-DOX vallás néhány legfontosabb ismérve:

* A P-DOX követőinek értelmezése szerint egy emberközpontú tanokkal rendelkező, humoros, se nem istenhívő, se nem ateista vallás. Egy harmadik (vagy sokadik) fő világnézeti ágat hoztak létre.
* Az általános Isten fogalmát egy speciális emberi érzelemként értelmezik és mint ilyen, létét tudományos ténynek tekintik. Nem hiszik és nem is tagadják Istent, hanem állításuk szerint tudják. "Istentudóak".
* Az istenhit számos fajtáját gyógyítható „lelki betegség”-nek tekintik, és tanítómunkával, és – a vallásalapító Iván Gábor szavaival élve – „gyógyító vakcina gondolatvírusok előállításával és terjesztésével, segítik embertársainkat kigyógyulni ebből a betegségből”.
* Mindenkinek önálló vallás létrehozását javasolják.
* A vallások bírálatát, kritizálhatóságát, vagy a velük szembeni emberbarát szkepticizmust, ugyanolyan alapvető emberi jognak tekintik, mint a gyakorlásukat
* A vallás tagjai a semmiben sem hívés előnyeit hirdetik, a bármiben hívéssel, vagy az ateizmussal szemben.
* A humort, a tudást, az önálló emberi gondolkozást népszerűsítik. Az ember önmagával és a világgal való hazugság és önbecsapás nélküli harmóniáját építik.

* * * * * * * * * * * * * * * * * * * *
A nevetés a legfőbb szentség.
Micimackó sokkal jobban szeret téged!
A szabad gondolkodás mindenkinek kijár, akárcsak a széles látókör.Ori, anyudnak gratula

Én annyival szoktam őket lerázni, hogy amikor lelkesen idézgetik a betanult szövegrészeket, megemlítem, hogy az én otthoni Bibliámban azt olvastam, hogy "Több akolból is vannak bárányaim." tehát én elfogadom őket, ők is fogadjanak el engem és éljünk egymás mellett békében, mégiscsak ez a paradicsomi állapot.

Nem nagyon szoktak tudni válaszolni.... Ha mégis, akkor jön a másik kedvencem a "Disznók elé gyöngyöt ne vess." és felhívom rá a figyelmüket, hogy a jelen helyzetben én vagyok a disznó :)Jahova bolondjai- illetlenség, de igaz

én csak így nevezem őket, akik már több tucatszor várták a világvégét, ami eddig nem jött el. Az is jó ötlet, hogy ha úgy is világvége lesz, akkor ne ők akarják a Te vagyonodat, hanem Ők adják nekek az Ők összes vagyonukat. Minek nekik arra a kis időre már?

* * * * * * * * * * * * * * * * * * * *
A nevetés a legfőbb szentség.
Micimackó sokkal jobban szeret téged!
A szabad gondolkodás mindenkinek kijár, akárcsak a széles látókör.Kedves Origami!

Egy ideig hozzám is jártak a Jehova tanui.....Aztán az egyik hölgynek kölcsönadtam a The Secret című filmet... Zavart tekintettel adta vissza és azóta nem találkoztam vele. :)))) Lehet,hogy én is hiteltérítő vagyok? :DDDD Legalábbis a hitüket,mely szerint én hajlandó lennék egy ilyen felekezethez csatlakozni alaposan leromboltam.

Millió ölelés!

Tedd meg az első lépést hittel.
Nem kell látnod a lépcsősort.
Csak tedd meg az első lépést
anettHeves viták a P-DOX tagjainak a létezéséről

Az interenetes fórumokon, és számos weblapon többen felvetették, hogy a P-DOX valójában egyetlen taggal rendelkezik, és ez megalkotója, aki számos fiktív alakot hoz létre az internet anonimitását kihasználva, akár abból a célból is, hogy önmagával a „vallásán” vitatkozzon, és ezzel hosszú, terméketlen vitákat indítson abból a célból, hogy alkotásáról szó essen. Ezen kritikusok véleménye szerint eddig semmiféle bizonyíték nem utal arra, hogy ennek a vallásnak alkotóján, és esetleg néhány közeli ismerősén kívül követője vagy híve lenne.

Az alapító az ilyen irányú kérdésekre adandó pontos választ azzal hárítja minden esetben el, hogy hogy tagjaik száma és adatai is titkosak és bizalmasak. Erről csak annyit szokott maximum elárulni, hogy a vallásalapítás kritikus tömegénél a 12+1 főnél, tehát a 13 főnél, már jóval többen vannak. Álláspontja szerint hazánkban egy vallás/egyház tagjainak a száma amúgy is megfoghatatlan dolog. Szerinte más európai egyházakban igen egyértelmű dolog a tagság. Ki és be lehet lépni és mindkettőnek látható következményi is vannak. Abban is többször nyilatkozott már, hogy a p-dox saját egyéni vallásaként keletkezett és a barátai beszélték rá, hogy tegye "közkincsé". Továbbá abban is nyilatkozott, hogy a vallás lényegét nem a tagok száma és sokasága, hanem maga a vallás módszertana és az elindított gondolatok precizitása adja.

* * * * * * * * * * * * * * * * * * * *
A nevetés a legfőbb szentség.
Micimackó sokkal jobban szeret téged!
A szabad gondolkodás mindenkinek kijár, akárcsak a széles látókör.Origami: Sokan vagyunk hiteltérítők

Magam is hasonlóakat szoktam tenni, mint anyukád, csak én úgy kezdem, hogy jöttek a vallások közti kapcsolatfelvételhez barátkozni? Iván Gábor XYZ vagyok, vallás és egyház alapító.

* * * * * * * * * * * * * * * * * * * *
A nevetés a legfőbb szentség.
Micimackó sokkal jobban szeret téged!
A szabad gondolkodás mindenkinek kijár, akárcsak a széles látókör.Szerintem az én anyám hittelenítő tréningeket szokott...

tartani a Jehova tanúinak.
Emberbaráti szeretetből meghallgatja őket, elfogadja a kis füzetkéiket, és kihasználja az alkalmat arra, hogy kiselőadást tartson nekik a pozitív gondolkodásról.
Így zajlik:
Jehova tanúja: Most így a válság közepette nézzük csak meg, mennyire kilátástalanná vált az emberek helyzete…
Anyám erre ráharap,közbevág és elkezdi, na, és legalább negyed óráig abba sem hagyja.
Elmeséli nekik, hogy mindenki bármit elérhet, magunk teremtünk mindent,attól függ, MI hogyan állunk az életünkben megjelenő dolgokhoz, stb.
Na, most, azt vettem észre, hogy ettől egy Jehova tanúja egyszerűen megsemmisül. Eltátja a száját, nem tud mit mondani. A jól felépített kis térítőszövegnek annyi. Nem csináltam statisztikát, de szerintem tízből legalább egy kitér a hitéből.
Jó arány? :-)Istenem ments meg Önmagadtól!!!!!!

Mit szólnál, ha lennének istenhitből kigyógyító tréningek? Személyem valószínűleg teljesen alkalmas lenne ilyen tréningek tartására, csak éppen nem szeretem az ilyesmit. Attól még, hogy nem szeretem, esetleg kidolgozhatok egy ilyen rendszert és tarthatják azok, akik szeretnek ilyeneket tartani. Addig is, ameddig ez el nem dől, elméletben kérdezve, el mernél-e menni egy ilyenre? Aminek az lehetne a vége, hogy vagy eldobnád a mostani Istenedet, vagy megerősödhetne benned, mert kiállt valamiféle próbát a hited és a világnézeted? Mert a legrosszabb a köztes állapot, ahogyan itt valaki fogalmazta, a küszködés. Próbára mered-e tenni a hited, vagy el mered-e dobni, azt amivel nem tudsz azonosulni? El mersz-e indulni a saját utadon?

* * * * * * * * * * * * * * * * * * * *
A nevetés a legfőbb szentség.
Micimackó sokkal jobban szeret téged!
A szabad gondolkodás mindenkinek kijár, akárcsak a széles látókör.Szerintem ők is azt hiszik, hogy a változás tőlük ered. :-)))Ezért P-DOX, azaz paradox

Mi vagyunk a világ első nyíltan önellentmondásos vallása. Ezért P-DOX, azaz paradox. Önellentmondások felmutatásával is végzünk tanításokat. Kissé hasonlóan a KOANOK-hoz. Tehát a sok-sok hülyeség nagyon fontos az emberek gyógyítása miatt. Ha rájönnek a mi hülyeségeinkre, akkor rájönnek, hogy a többi vallás is éppen ugyanilyen ökörség.

* * * * * * * * * * * * * * * * * * * *
A nevetés a legfőbb szentség.
Micimackó sokkal jobban szeret téged!
A szabad gondolkodás mindenkinek kijár, akárcsak a széles látókör.nepáli papok:

A nepáli Fehér Királyi Kolostor vezetője magyarországi tartózkodása idején így szólt a magyarokhoz:
'Önök, magyarok elképzelni sem tudják, milyen büszkék lehetnek nemzetükre, magyarságukra. Mi biztosan tudjuk, hogy a világ szellemi, lelki és spirituális megújhódása az Önök országából fog elindulni."
forrás:

Már elindult. P-DOX vallás.

* * * * * * * * * * * * * * * * * * * *
A nevetés a legfőbb szentség.
Micimackó sokkal jobban szeret téged!
A szabad gondolkodás mindenkinek kijár, akárcsak a széles látókör.