Környezettudatosság, avagy a „zöld erő veled van”!

mókusok csatájaMindennapjaink során a környezetünk, az anyatermészet védelme egyre nagyobb hangsúlyt kap, illetve kellene, hogy kapjon. Gyermekeink csak tőlünk tudják megtanulni (igen, igen, nem más a felelős), hogyan kímélhetik, védhetik meg ezen értékeinket (mert ezek ÉRTÉKEK), hogyan élhetnek egy tisztább életet. A személyes példamutatás elengedhetetlen ebben a kérdésben is.

Ide mindenki leírhatja ötleteit, tippjeit, saját tapasztalatait arról hogyan és mivel tudjuk környezetünket védeni, őrizni (egyben pénztárcánkat kímélni); de írhat környezetünk védelmével kapcsolatos információkat, érdekességeket, tényeket is. Igazi kis ötletbazár alakulhat ki: milyen hulladékot tudunk hasznosítani, milyen alternatív energiaforrásokat használhatunk, hogyan könnyítheted meg életed, stb.…

Ha már csak egy valaki hasznosítja az itt leírtakat, megérte! A legapróbb ötlet is segíthet!

Pár példát kezdésnek írok is!

1. Használhatsz újrapapírt. A legtöbb papírboltban már helyet kapnak a zöld termékek. Érdemes több márkát is megnézni. A termékek árban drágábbak a „sima” papír termékeknél, így mindenki maga fontolja meg a választását. 1 tonna papír előállításához 3 tonna fa szükséges, valamint annyi energia, amit egy átlagos magyar háztartás 1 év alatt használ el. Az újrapapírhoz ennek 60%-a!

2. Szélvédőmosás: nyáron a bolti mosók helyett magam keverem egy 5 literes edényben a szélvédőmosó folyadékot egy környezetvédelemmel is foglalkozó cég biológiailag lebomló általános mosószer koncentrátumából. Több idő, mint egy vásároltat beletölteni, de sokkal jobban érzem magam. Hatékonysága pedig azonos a minőségi boltiéval.

3. Pirosban álláskor leállíthatod a motort. A kutatási eredmények alapján 30 másodperc várakozás felett már érdemes a motort leállítani, a fogyasztás is kedvezőbb lesz.

4. Párommal szeretjük a kukoricát. Régebben konzervdobozonként (2000-250 gramm) vettünk. Most a hűtőpultból veszünk kilósat, otthon a mélyhűtőben eláll, kevesebb csomagolóanyagot dobunk ki, olcsóbb és ízben sincs különbség (maximum a mesterségesen hozzáadott plusz édes konzerv ízt nem érzed, amivel a legtöbb rossz minőségű terméket teszik eladhatóvá, fogyaszthatóvá). Igaz a kukorica frissen az igazi!

Segítségeteket, hasznos írásaitokat, építő jellegű kritikáitokat előre is köszönöm!

Teremtsünk egy jobb, élhetőbb világot!

A Manó

CsatolmányMéret
squrrilslightsabebattle.jpg55.69 KB

HozzászólásokVáltozás!

Tisztelt olvasók!

A témát áthelyeztem a fórumok közé!

Szép napot!

RobiRobi!

Tessék Robi: www.greenpeacedaniel.mlap.hu

Rengeteg oldalt átnéztem(folyamatosan nézek) már,a leghasznosabb tippeket/ötleteket/tanácsokat a honlapon gyűjtöm.
Minden jót Mindenkinek!
°°)Greenpeacedaniel!

Kérlek, ha tudsz, pár hasznos infót ide is szerkessz be!
Kösz!

Robi5. Vásárolj hajtógáz nélküli termékeket!

Az aeroszolos dezodorok valamilyen hajtógázzal működnek. Nem árt tudni, hogy ezekben a termékekben mindössze 10% a hatóanyag, a maradék 90%-ot a hajtóanyag teszi ki. Ezek a palackok sokáig freon (CFC) hajtógázzal működtek, amelyről időközben kiderült, hogy nagymértékben felelős az ózonréteg elvékonyodásáért. A helyette bevezetett dinitrogén-oxidról, lágy freonokról (HCFC), és propán-butánról is kiderült, hogy hasonló vele a probléma.
Alternatív megoldásként az emberi test illatosítására feleslegesen használt aeroszolos dezodorok helyett használjuk stift deokat.
A deo kiválasztásánál az alábbi szempontokat vedd figyelembe:
- a deo ne az izzadást gátolja, hanem a kellemetlen szagokért felelős tejsavtermelő baktériumokat pusztítsa el. Az izzadás gátlására az alumíniumsókat használja fel a kozmetikai ipar, amely a pórusokat összehúzza, így gátolva a természetes méregtelenítési folyamatot.
- a deo címkéje magában már sokat elárulhat. Van-e magyar nyelvű címke? Mennyi a töltési mennyisége (ár/érték arány vizsgálata során kiderülhet, hogy a drágábbnak tartott termék a kedvezőbb)? Mit tartalmaz (a kozmetikumok összetételét csökkenő sorrendben kell feltüntetni a címkéjükön. Olvasd el!)?
- a termék előállítása során ne alkalmazzanak állatkísérleteket illetve, hogy az adott cég elkötelezte-e magát az állatkísérletek ellen (az állatkísérleteket még napjainkban alkalmazó cégek fekete listáját az Interneten az érdeklődők megtalálhatják).
Általános érvényű lehet az is, hogy olyan termékeket vásárolj, amelyek akár 3-4 hónapig is bírják folyamatos használat mellett, csökkentve a hulladék csomagolóanyag mennyiségét.Kupak

Tudok valamit segíteni ez ügyben?Mert én kb 3 éve gyűjtöm a PET kupakokat és már tele van egy nagy vödörnyi.Szívesen odaadnám.
Hogyan is segítünk a kupakokkal?
greenpeacedaniel.mlap.huIdea

Sziasztok!A honlapon az itt leírtakkal foglalkozom főleg.Valamint a youtubon a videok kb 40%-a is erről szól.Ott ,,Dani494'' a nick nevem.

Minden jót Mindenkinek! °°)
greenpeacedaniel.mlap.huÉs helyesnek véled azt, kedves Ragyogás, hogy ....

reklámcélokból megmentenek pár gyereket, és mindezek miatt az egész világ lesz sokkal ramatyabb állapotban? :-)
És jó sok kisgyerek...Én hosszú évek óta a PEt palackos ásványvíz helyett a PI vizet

részesítem előnyben.

MŰ anyag üvegek palackok KUPAKJÁT gyüjtöm egy nagyon beteg kisgyermeknek!!!

http://www.youtube.com/watch?v=iEYt1kd1K1g&feature=related /Friderika

IGENT mondtam magamra. :)Aztán: Pillepalackos üdítők....

Én csapvizet iszom, és még mindig élek.
Az ásványvíz kezelt víz, jóval károsabb a csapi víznél, és ott az a sok műanyag palack.
Ha valaki nem akar mégsem egészséges vizet inni, az még mindig vehet üveges üdítőket, ásványvizeket, és még jobban is jár anyagilag a visszaváltható üvegekkel.Tudom, hogy sokan mondták már és mondják, csak eddig...

még nem nagyon láttam változást.
TÖMEGKÖZLEKEDÉS.
Vagy kerékpár...
Vagy...görkori...
Szerintem jobb lenne, ha jobban ösztönöznék az embereket arra, hogy ne járjanak olyan helyekre autóval, ahová máshogy is el tudnak kényelmesen jutni.
Egyébként a kép csúcs! :-)))))Elve maradni!

Mirelit zoldseg helyett inkabb fizessunk a kistermelonek,o is elve marad meg mi is!:)
Egyutt, egymasert!:)
Aldas, bekesseg!

Szeretettel,
felebarat