Principy Života – Az élet alapelvei

Érdekes cikkre bukkantam a minap és gondoltam megosztom Veletek is :) Fogadjátok sok szeretettel :)

"A kiegyensúlyozott ember életfilozófiája

Hat kiindulópont

A Principy života® a következő hat kiindulópont keretein belül tanulmányozza azokat az alapelveket, amelyek életünket működtetik.

1. Véletlenek nincsenek, mert mindenki a maga szerencséjének a kovácsa.

Ha ez nem így lenne, akkor az életünk véletlenek halmaza lenne. Életünk azonban, egész bizonyosan egy összetett, tökéllyel járó Egészhez kapcsolódva működik, amely semmiféleképpen sem tudna teljes maradni akkor, ha az élet történéseit véletlenek határoznák meg. Ezért abból indulunk ki, hogy minden egy univerzálisan érvényben lévő rend eredménye, s mindennek megvan a maga oka és okozata – beleértve a baleseteket, a betegségeket és a többi eseményt is. Életünket magunk alkotjuk azzal, ahogyan az okozati összefüggések láncolatába belekapcsolódunk. Azonban legtöbbször nem vagyunk ezen összefüggések tudatában, így az az érzésünk, hogy az események maguktól, beleszólásunk, ráhatásunk nélkül történnek, illetve a véletlen és a sors irányítja őket. Azonban minél több összefüggésre lát rá az ember, annál bölcsebb és sorsának annál hatalmasabb urává válik.

2. A hibák feltárása saját világképünk javítását jelenti.

Annak a szilárdan működő rendnek az elképzelése, ahogyan életünkben az összes dolog történik, ahhoz az érzéshez vezethet, hogy ezt a rendet már ismernünk kellene, azt be kellene tartanunk, és ha nem tartjuk be, akkor azért büntetve leszünk. Ez az elképzelés ahhoz a krónikus félelemhez vezethet, amelyet a hibák elkövetésével szemben táplálunk, ami viszont az embert az életben teljesen megbénítja. Az ember így nem uralja az életét, mert a valódi úr az a kitalált bíró lesz, aki a hibák elkövetéséért kirója a büntetést. Mi azonban meg vagyunk arról győződve, hogy az élet célja és annak értelme nem az univerzális rend betartása, hanem annak a felfedezése. Ezt képzeljük el úgy, mint amikor nem tudjuk, milyen fejjel menni a falnak. Ha falba verjük fejünket, az igencsak fájdalmas. Nem mondhatjuk el azonban, hogy minket a fal büntetett. A fejfájás annak az okozati összefüggésnek az eredménye, amely addig a világképünkből ugyan hiányzott, de ha azt felfedeztük, akkor már tovább nem verjük a fejünket a falba, a fejfájás eltűnik és világképünk ismét egy darabbal jobb lesz. Az tehát az igazán bölcs ember, aki a világképében található összes hibát igyekszik feltárni, mert ennek útján válik élete egyedüli urává.

3. Az élet hálójában mindenki nélkülözhetetlen, csak éppen rá kell jönnie, hogyan, mikor és hol.

Sokan nem urai saját életüknek, mert annak az érzésnek a fogságában élnek, hogy ők jelentőség nélküliek, vagy hogy életüket a nap alatt keményen meg kell szolgálniuk. Mi azonban meg vagyunk arról győződve, hogy igenis mindenki a világmindenség része (de legalábbis a bolygóénak) és már az az egyszerű tény, hogy létezik, azt jelenti, hogy itt megvan az ő maga helye, ami csakis az övé, és ahol ő helyettesíthetetlen. Csakhogy valóban nem egyszerű rájönni arra, hol is található az az egyedi hely, ahol az ember helyettesíthetetlen. Az tehát a bölcs, aki ezt a helyet nem mások megerősítése révén keresi, hanem önmaga belső berkeiben, mert a rejtett potenciál ott rejlik. Annak, akinek ezt a potenciált sikerült feltárnia, és teljes mértékben kihasználnia, az lesz éltének ura, és ezzel életében a maga helyére kerül.

4. Az ember teljes potenciálja kizárólag a férfi és a nő együttműködése révén érhető el.

Sokan nem uraik életüknek, mert igyekeznek egész emberré válni, holott vagy csak nők, vagy csak férfiak. Ezen embereknek az az érzésük, hogy őket az ellentétes nem uralja, mert a másik nem értékeire nem képesek szert tenni. Az az igazán bölcs ember tehát, aki tudja, hogy az egyenjogúság nem azonosságot jelent. A férfi és a nő egyenértékűsége abban rejlik, hogy közülük mindkettő nélkülözhetetlen, jóllehet mindenkettőjük potenciálja más, és ezért eltérő területen felülmúlhatatlan. Életének ura ezért az, aki kapcsolataiban azt teszi, ami neki a legjobban megy, és nem igyekszik folyton bizonyítani, hogy arra is képes, amire valójában nincs adottsága.

5. Minden ember mindig azt teszi, amit a saját szemszögéből tekintve a leghelyesebbnek tart.

Nem lehet életének ura az, aki azt gondolja, hogy a világ teli van olyan ellenséggel, aki csakis ellene van. Mi úgy gondoljuk, hogy minden egyes ember mindig úgy cselekszik, ahogy azt a saját szemszögéből nézve a leghelyesebbnek véli. A probléma azonban abban rejlik, hogy ez a nézőpont nagyon-nagyon korlátozott. A bölcs ember tudja, hogy az életében megjelenő rossz a korlátozottság és a tudáshiány eredménye, és ezért szereti a bölcsességet, mert a rossz feletti győzelemhez annak útján jut el.

6. Élni annyit jelent mint változni.

Az élet alapját a környezeti hatásokra való reagálás képessége jelenti. Az nem is él, aki folyton ugyanolyan igyekszik maradni. A bölcs ember tudja, hogy az idők változnak, és velük együtt a nézőpontok és az álláspontok is változnak. Ezért képes hát az élete ura lenni, mert semmi sem akadályozza őt abban, hogy életének minden pillanatában önmaga lehessen, avagy tudja, hogy az, ami ma igaz, már nem biztos, hogy holnap is az lesz. Világos hát számára az, hogy van értelme annak, hogy saját igazát kifejezésre juttassa, de oka már nincs harcolnia érte, mert azt az élet folyójának árja úgyis továbbsodorja."

HozzászólásokDrága Kinga :)))

veľmi ma teší, že aj v inom jazyku si perfektne rozumieme... ;)
örömteli, kellemes hétvégét kívánok Neked! :)))
szeretettel: diamyneDrága Diamyne! :)

Ja też dziękuje i cieszę się, że podobało Ci sie! ;)
Örülök, hogy tetszett! :-)
Csodálatos és vidám hétvégét!
Szeretettel: KingiKedves Kinga :)

To je fakt užitočný a zaujímavý článok, ďakujem... ;)
Köszönöm, érdekes dolgokat fejteget a cikk... Jó volt olvasni és bólogatni közben... :)

"A jó, a szép, és a remény mindenben benne van, benne él. A felkelő nap sugarában, a kimondott szó erejében, egy édes kacagásban, akár egyetlen pillanatban."Drága Jugik! :)

Én köszönöm, hogy olvastad és örülök, ha tetszett! :)
Neked is hétköznapi csodákkal és sok sok mosollyal teli napot! :)
Szeretettel: Kingi

"Nem kél olyan vágy benned, melyhez ne kelne erő is benned valóra váltani. Meglehet, hogy azért meg kell dolgoznod érte."Kedves Kinga!

Köszönöm, hogy olvashattam :-)

Szép napot kívánok!
Jugik