Miért van szükségünk reményre? - II.

reményÚrrá lehetsz a pesszimizmuson!

HOGYAN tekintesz az életedben felmerülő nehézségekre? Sok szakember egyetért abban, hogy a válaszod nagyban elárulja, hogy optimistán vagy pesszimistán gondolkodsz-e. Mindannyiunknak számos kemény próbával kell szembenéznie az életben, egyeseknek többel, másoknak kevesebbel. Miért van az, hogy néhány ember látszólag egykettőre talpra áll, ha csapás éri, és kész újra próbálkozni, míg mások már egy viszonylag apró kudarc miatt feladják a harcot?

Képzeld magad például egy olyan ember helyzetébe, aki állást keres. Elmész egy interjúra, de nem vesznek fel. Hogyan gondolsz a történtekre? Talán úgy, mintha személyes sérelem ért volna, mintha egy örökös problémáról lenne szó, és ezt mondogatod magadnak: „Senki sem venne fel egy olyan embert, mint én. Soha nem fogok munkát találni.” Vagy ami még rosszabb, engeded, hogy ez az egy kudarc az életed minden percére árnyékot vessen, és így morfondírozol: „Szerencsétlen alak vagyok. Senkinek semmi haszna belőlem.” Mindkét gondolkodásmód egyértelműen pesszimizmust tükröz.

Küzdelem a pesszimizmus ellen

Hogyan vehetjük fel a harcot a pesszimizmus ellen? Az első és nagyon lényeges teendő az, hogy az embernek meg kell tanulnia felismerni a negatív gondolatokat. Ezután pedig le kell győznie őket. Keress ésszerű magyarázatokat. Például valóban azért nem kaptad meg az állást, mert téged senki sem venne fel? Vagy lehetséges, hogy a munkáltató egyszerűen csak valaki mást keresett, más adottságokkal?
Ha konkrét tényekre összpontosítasz, fel fogod ismerni azokat a negatív gondolatokat, amelyek hamis színben tüntetik fel a valóságot. Vajon teljes vereséget jelent az, hogy egyetlen alkalommal elutasítanak? Vagy más dolgokban, más területeken nagyobb sikereket érsz el, például a szellemi tevékenységek végzésében, a családi kapcsolatok ápolásában vagy barátságok kialakításában? Ne dramatizáld túl a helyzeteket. Tanuld meg elvetni azokat a gondolatokat, amelyek meglehetősen végzetes képet festenek a jövőről. Végtére is csakugyan tudhatod, hogy soha nem fogsz munkát találni? De mást is tehetsz, hogy kiszorítsd a fejedből a negatív gondolatokat.

Pozitív szemléletmód, céltudatos élet

Az utóbbi években a kutatók egy nagyon érdekes, noha kissé leegyszerűsített definíciót alkottak a reményre. Azt mondják, a remény az abban való hit, hogy az ember el tudja érni a céljait. A remény valójában ennél sokkal, de sokkal többet jelent, de ez az egyszerű meghatározás több szempontból is hasznosnak tűnik. A segítségével sikerülhet céltudatos, pozitív szemléletmódot kialakítanunk.
Ha szeretnénk bízni benne, hogy el tudjuk érni a jövőbeli céljainkat, kell hogy legyenek olyan céljaink, amelyeket már megvalósítottunk. Ha úgy érzed, hogy neked nincsenek ilyenek, érdemes lenne komolyan elgondolkodnod azon, hogy milyen célokat tűzöl ki magadnak. Először is vannak egyáltalán céljaid? Olyan könnyű belefeledkezni a hétköznapokba; az ember a nagy rohanásban meg sem áll elgondolkodni azon, hogy mi az, amit tényleg szeretne elérni, mi a legfontosabb az életében. Ezzel a gyakorlatias alapelvvel kapcsolatban — vagyis hogy konkrétan határozzuk meg, mi élvez elsőbbséget az életünkben — a Bibliában egy nagyon bölcs gondolatot jegyeztek fel sok-sok évvel ezelőtt: ’bizonyosodjatok meg a fontosabb dolgokról’ (Filippi 1:10).

Ha sikerül megállapítanunk, hogy melyek a fontosabb dolgok, könnyebb lesz az élet különböző területein — például a szellemi tevékenységekben, a családi életben vagy a munkahelyen, illetve az iskolában — néhány fontos célt kitűznünk magunk elé. Arra viszont nagyon figyeljünk oda, hogy kezdetben ne állítsunk fel túl sok célt, és hogy olyan célokat válasszunk, amelyeket könnyen el is tudunk érni. Ha egy célt túl nehéz megvalósítani, az megijesztheti az embert, úgy, hogy talán fel is adja. Ezért rendszerint az a legjobb, ha a nagyobb, hosszú távú célokat kisebb, rövid távú célokra bontjuk fel.

„Mindent lehet, csak akarni kell” — szól egy régi közmondás, és úgy tűnik, van benne némi igazság. Ha már tudjuk, hogy melyek a legfontosabb céljaink, akaraterőre van szükségünk, vagyis erős vágynak és elszántságnak kell bennünk lennie, hogy erőfeszítéseket tegyünk a megvalósításukra. Növelni tudjuk az elszántságunkat, ha eltűnődünk a céljaink fontosságán és azon, hogy milyen jutalma lesz, ha elérjük őket. Természetesen akadályokra számítanunk kell, de kihívásnak tekintsük őket, ne zsákutcának.

De azon is el kell gondolkodnunk, hogy konkrétan hogyan fogjuk megvalósítani a céljainkat. C. R. Snyder író, aki átfogó vizsgálatot végzett a remény szerepéről, azt javasolja, hogy az embernek minden egyes cél felállításakor több kivitelezési mód legyen a tarsolyában. Így, ha az egyik út járhatatlannak bizonyul, megpróbálkozhat egy másikkal, egy harmadikkal és így tovább.

Az író továbbá azt tanácsolja, hogy tanuljuk meg, mikor van ideje lemondani egy célról, és újat kitűzni helyette. Ha mozdíthatatlan akadályok állják utunkat, semmi értelme tépelődni, az csak letöri az embert. De ha új, elérhetőbb célt állítunk fel, máris van valami, amiben reménykedhetünk.

A Bibliában olvashatunk ezzel kapcsolatban egy tanulságos esetet. Dávid királynak szíve vágya volt, hogy templomot építsen Istenének. Ám Isten azt mondta Dávidnak, hogy a fiáé, Salamoné lesz ez a kiváltság. Dávid nem kezdett el neheztelni, és nem is próbálta meg mindenáron megvalósítani, amit elhatározott, látva a szomorú fejleményeket. Inkább változtatott a céljain. Abba fektette energiáját, hogy összegyűjtse a pénzt és az anyagokat, melyekre a fiának szüksége lesz a templom megépítéséhez (1Királyok 8:17–19; 1Krónikák 29:3–7).

Ám még ha sikerül is derűlátó szemléletmódot kialakítanunk azáltal, hogy küzdünk a pesszimizmus ellen, és pozitív gondolkodásra, valamint céltudatosságra törekszünk, keservesen híján lehetünk a reménységnek. Miért? Nos azért, mert a reménytelenség, amivel ebben a világban meg kell küzdenünk, többnyire olyan dolgokból fakad, melyeket egyáltalán nem tudunk befolyásolni. Amikor az emberiség válságos helyzetére gondolunk — a szegénységre, a háborúkra, az igazságtalanságra, valamint a betegségekre meg a halálra, melyek bármelyik pillanatban az egészségünket vagy az életünket követelhetik —, hogyan tudjuk megőrizni reményteli, derűlátó szemléletmódunkat?

Címkék:

HozzászólásokKedves Zsul! Szeretném

Kedves Zsul!

Szeretném megpróbálni :)kérdéssel záruló írás

Netán lesz egy harmadik rész is?:)