Boldog Kerecsen-t !

Kerecsen, vagy a mesék Főnix madara sokakat, így a testvéremet is megihlette, amikor évekkel ezelőtt írtam és beszéltem neki róla. Olyannyira, hogy a következő levelet írta Karakutty 152 002 évében, amely olyannyira mese, hogy már-már igaz is:

Szerbusztok Kedves Barátaim!

Nagyon sok szép karácsonyi üdvözletet kaptam, amit köszönök szépen. Cserébe egy "megtörtént" mesét szeretnék elmesélni nektek:

Tökös ősapáink és belevaló ősanyáink - akiknek gyönyörű országunkat és szülőföldünket köszönhetjük - régen ünnepelték a karácsonyt, ami persze akkor még nem ezen a néven futott.

Ők ezen a napon azt ünnepelték azt, hogy az éjszakák rövidebbek lettek a nappalok pedig hosszabbak. Ennek ünnepére Kerecsen Sólymot röptettek a magasba, tiszteletére pedig valamilyen fát, legtöbbször fenyőfélét állítottak a házba. Minden évben történő megemlékezésükkel a hálájukat fejezték ki a TERMÉSZET felé, melynek mindent köszönhettek (napfényt, gyümölcsöket, gabonát, kenyeret, vizet, vadat, halat) illetve örömüket, hogy ettől a naptól több időt tölthetnek a szabadban ezzel is jobban biztosítva megélhetésüket.

Természetesen ezen az estén a család együtt volt és békésen töltötte el a fa mellett a finom vacsoráját. Elektromos fogkefe, mikrohullámú sütő és távirányítós autó nem volt a fa alatt.

Ez az ünnep pogány volta miatt egyeseknek szúrta a szemét és mindent megtettek, hogy ezt beszüntessék. A mély gyökerek miatt a gyakorlatban ez már képtelenség volt, viszont egy kis elméleti csúsztatással sikerült „eltorzítaniuk”. Így lett többek között a Kerecsen szóból is Karácsony.

Szegény őseink forognak is a sírjukban és nem értik, hogy az okos unokáik, akik megemlékeznek nagyon sok szép ünnepről, Anyák napja, Nők napja, mért feledkeznek meg az egyik legnemesebb ünnepünk igazi tartalmáról. Azt sem értik, hogy mért kell ezen ünnep előtt tömérdek felesleges kütyüt és himbi-limbit előállítani és ajándékozni, amelyek előállításával csak a környezetet, a vizeket, a levegőt szennyezzük és rohangálni őrülten, ősi szavaikkal élve: „mint a kutya seggében a savó”, ahelyett, hogy mindenki békében ülne otthon és azt ünnepelné amiért is valójában keletkezett ez az ünnep. Őseink viszont reménykednek, hogy vannak még a leszármazottak között macsó magyar legények és vagány magyar leányok, akik továbbadják azt amit elkezdtek és ha Kerecsen Sólymot nem is, de nádból és zsírpapírból készített papírsárkányt biztos reptetni fognak gyerkőceikkel.

Valószínű egy kicsit örülnének annak is, ha a unokáik nem csak Boldog Karácsonyt kívánnának egymásnak, hanem jeleznék egymás és gyermekeik felé, hogy mi is az a KARÁCSONY valójában.

Én eme mese függvényében kívánok mindenkinek Boldog Kerecsen-t, felszabadult Sólyom illetve papírsárkány reptetést és Micimackó békéjét az Új Évben.

De ez csak egy mese, ahogyan a karácsony is az, és hogy nehogy valaki is elhiggye rakok ide egy hatalmas mosolyt :-)

HozzászólásokIGe!

De jó írás! Mosoly-jel nélkül is a végén!Kiszínezett Jézus

Albert Einstein:

Meglehet, Jézusnál nagyobb dolgokat is véghez tudunk vinni, mert a Bibliában róla írottak költőien kiszínezettek.

W. Hermanns: "A Talk with Einstein\" (Beszélgetés Einsteinnel) c. írásában (1943. október); Einstein Archívum 55-285

* * * * * * * * * * * * * * * * * * * * * * * * * * * * * *
A nevetés a legfőbb szentség.
Micimackó sokkal jobban szeret téged!
A szabad gondolkodás mindenkinek kijár, akárcsak a széles látókör."a legvéresebb vallás"

John Adams (1735-1826)
Az Amerikai Egyesült Államok második elnöke (1797-1801)

Ahogy én látom, a keresztény hit kinyilatkoztatás. De vajon hogy történhetett, hogy tanmesék, történetek, legendák milliói úgy keveredtek össze a keresztény és a zsidó kinyilatkoztatással, hogy az a legvéresebb vallássá tette, amely valaha is létezett?

-- levél F. A. Van der Kampnak

* * * * * * * * * * * * * * * * * * * * * * * * * * * * * *
A nevetés a legfőbb szentség.
Micimackó sokkal jobban szeret téged!
A szabad gondolkodás mindenkinek kijár, akárcsak a széles látókör.Mire volt jó ez?

"Álmodtam egy fura alakkal.
Odajött hozzám egy fura alak az utcán.
-A hited meggyógyít!- szólt.
-Kutyabajom. -válaszoltam.
-A Lelkedről beszélek!
-Mondtam már, hogy kutyabajom.
-De hát meg kell téged váltani!
-Köszönöm, inkább egy mozijegyet válthatna meg nekem valaki.
-Légy olyan, mint egy gyermek, csak akkor juthatsz be a Mennyek Országába!
-Már eléggé gyermek vagyok így is, de nekem jó így. És per pillanat nem akarok sehova se jutni.
-Szüless újjá!
-Ez az egy születésem is strapás volt, miért kérsz ilyet?!
-Én a Lelkedről beszélek!
-Az köszöni szépen, így is egész jól megvan!
-ÉN MEGHALOK A BŰNEIDÉRT!- kiáltott fel a fura alak, és azzal egy kamion elé vetette magát. Nem volt szép látvány.
-Mire volt jó ez? -álltam ott döbbenten. Aztán az ott levő többi fura alak elmagyarázta nekem: meg lettem váltva.
Majd fölébredtem. "

* * * * * * * * * * * * * * * * * * * * * * * * * * * * * *
A nevetés a legfőbb szentség.
Micimackó sokkal jobban szeret téged!
A szabad gondolkodás mindenkinek kijár, akárcsak a széles látókör.Miért éppen????

"Miért éppen december 24-én? Minden nép nagy ünnepségekkel búcsúztatja az óesztendőt és köszönti az új évet. Ezek az év végi ünnepek hosszú időn keresztül egybeestek a téli napforduló idejével. A régi időkben a naptári új év kezdete nem a mostani időpontra esett. Sokáig a természet megfigyelése alapján számították az időt. Ezért eleinte a téli napforduló ideje, december 25. környéke volt az új év kezdete. A régi rómaiak a hosszabbodó nappalokat, a fény újjászületését a Legyőzhetetlen Nap istenének, Mithrásznak a születésével azonosították. December 25. a Legyőzhetetlen Nap születésnapja lett. A kereszténység a rómaiaktól és más vallások szokásaiból is sokat átvett, hogy népszerűbbé váljon. Így a sok ezer éves, a téli napfordulóra eső ünnepet is belevonta a keresztény vallás ünnepkörébe. A legnagyobb ünnepet tette erre a napra: a Megváltónak, a kereszténység legjelentősebb alakjának, Jézusnak a születésnapját. I. (Szent) Gyula pápa 350-ben nyilvánította december 25-ét a Megváltó születésnapjává. A születés lehetséges időpontja a mai napig nem tisztázott, de az örmény egyház kivételével - ezen egyház hívei január 6-án ünneplik Jézus születését - a többi egyház elfogadta Gyula pápa döntését."

* * * * * * * * * * * * * * * * * * * * * * * * * * * * * *
A nevetés a legfőbb szentség.
Micimackó sokkal jobban szeret téged!
A szabad gondolkodás mindenkinek kijár, akárcsak a széles látókör.