Osho - A kreativitásról

oshoRészlet "Az élet misztériumai" c. könyvéből:
"A kreativitás sosem közönyös. A kreativitás törődést, szívlelést jelent - mert a kreativitás szeretet. A kreativitás csak a szereteten és törődésen keresztül működik. A kreativitás nem lehet közönyös - ha közönyös vagy, a kreativitásod előbb-utóbb eltűnik. A kreativitáshoz szenvedély, élet, energia kell. A kreativitáshoz az kell, hogy te egy áradat légy; egy heves, élénk, szenvedélyes áradat.
Ha közönyösen nézel egy virágra, akkor az a virág nem tud szép lenni.

A közöny mindent közönségessé tesz. Akkor az ember élete hideg, önmagába zsugorodott. Ez a szerencsétlenség azért történt a Kelettel, mert a vallás rossz fordulatot vett, és az emberek azt kezdték hinni, hogy közönyösnek kell lenniük az élettel szemben.
Egyszer egy hindu szannyászin látogatóba jött hozzám. Körülnézett a kertemben, sokféle virág mindenfelé, és én éppen a kertben dolgoztam, amikor megérkezett. Azt mondta:
- Nahát, téged érdekelnek a virágok, meg a kertészkedés? - vádló pillantásokat vetett rám, majd folytatta - Én meg azt hittem, hogy mindezek iránt te már közömbös vagy.
Én nem vagyok közömbös. A közöny negatív, önpusztító; a közöny menekülés a világ elől. Persze ha közönyös vagy, akkor sok kellemetlenségtől megkíméled magad; mindenfelől körbeveszed magad közönnyel Semmi nem fog zavarni, háborítani. De csak azzal, hogy semmi nem zavar, nem sokra mész. Sosem leszel boldog és túláradó.
A keleti ember azt hiszi, hogy a közönyösség a vallás útja. Csak eltávolodik, elszigetelődik az élettől. Hiányzik a kreativitás belőle, egyszerűen csak vegetál, és azt hiszi, hogy megvalósított valamit. De nem, semmit nem valósított meg.
A megvalósítás mindig pozitív, a megvalósítás mindig kreatív. Az Isten kreativitás; hogy érhetnél el Istenhez közönyön keersztül? Isten nem közönyös; ő még a legkisebb fűszállal is törődik, még velük is törődik. Ugyanolyan törődéssel festi meg a pillangót, mint amilyen törődéssel létrehoz egy Buddhát.
A mindenség szeret. És ha eggyé szeretnél válni a mindenséggel, akkor neked is szeretned kell. A közöny lassú öngyilkosság. Szeress mélységes szeretettel, annyira, hogy te teljesen eltűnj a szeretetben, hogy egy tiszta, kreatív energia válljon belőled. Csak akkor lehetsz közös Istennel, csak akkor mehetsz vele kéz-a-kézben.
Számomra a kreativitás az ima, a kreativitás a meditáció, a kreativitás az élet."

HozzászólásokSzépséges napot Felebarát!

:D Ahogy elnézem, mindennaposak lettek az üzenetváltásaink. :)
Igen, megkaptam a jelet, szerencsére meg is értettem. Ráadásul nem csak a jelért vagyok hálás és azért, hogy kértem és kaptam, de azért is, hogy ilyen gyorsan. Egy barátom szerint nagyon vigyáznak rám Odafentről. Egyre inkább elhiszem. Bízom Abban, hogy a vágyaimhoz mérten, mindig tudják mi a jó nekem. Ezért is van, hogy nem szomorkodom. Arra gondolok, hogy egyfelől ez most így jó, másfelől pedig, ha Isten is úgy akarja, eljutok én még oda. :) Jó így. Elfogadtam. :)

Szeretettel kívánom a legeslegjobbakat Neked! :) Köszönöm a soraidat.Bekes reggelt Ritocska

"Csak nem artana Tole valami jel, hogy megis merre..."
Kertel,kaptal, egy jelet, ha jol latom, gyorsan eldolt,hogyan tovabb.

Ne szomorkodj, biztos igy a jobb neked.

Aldas, bekesseg!

Szeretettel,
felebaratDrága Felebarát!

Hát eldőlt. Kénytelen leszek e-mailben megkérdezni Neked a két mondatot egyelőre. :) De legalább én is tudni fogom, amikor mégis kijutok. :)

Legyen szépséges napod! :)Áldott, szép reggelt Felebarát!

Nem feledkeztem meg sem Róla, se a gondviseléséről. Nem szoktam. Ahogy Paolo Coleho mondaná, ha Isten nem válaszol a neki küldött e-mailjeimre, tudható, hogy azért nem teszi, mert épp velem van... Csak nem ártana tőle valami jel, hogy mégis merre... Igazából magamban kezdtem el bizonytalankodni, nem benne. :) Bár most, ahogy így elnézem, mivel én is az Ő egyik darabja vagyok, részben benne is... Hát... Így sem tudom. :)

Csodás és szeretetteljes napot kívánok Neked! :)Bekes reggelt Ritocska

"...csak az a baj, hogy elkezdtem bizonytalankodni is."
Megfeledkeztel tan, hogy Isten Mindenhato?
Neki nem letezik a lehetetlen, megoldhatatlan es az ido se,egy pillanat es a megoldas keszen all, ha ugy Akarja!
"Aki ker, annak megadatik..."
:))

Aldas, bekesseg!

Szeretettel,
felebarat:))) Drága Felebarát!

Sajnos fogalmam sincs. Ezt az egyet tudom csak kínaiul, amúgy angolul beszélek. :D De, ha elmegyek megkérdezem őket a kedvedért, megígérem. Bár egyre inkább olybá tűnik, hogy maradok. :( Vízum sincs még meg. Most vagy nagyon rohanós lesz a hétfőm, vagy itthon maradok. :( A problémát, ami kérdésessé tette az utazást, úgy tűnik meg tudnám oldani, áthidaló megoldással, csak az a baj, hogy elkezdtem bizonytalankodni is. Node, nem tartok panaszestet. Mert az nem szokásom. :DNyihaaa, nyihaaa Ritocska :))

Szep estet!
Mielott elutazol,lecci aruld mar el,hogy mondjak nyihaul 'hogy vagy'?
Meg azt is 'bekesseg'?

Koszonom.:)

Szeretettel,
felebaratSzépséges reggelt Felebarát!

Magam is így gondolom, úgyhogy már előre elfogadtam bárhogyan is lesz. Tudom, hogy Isten a legjobbakat akarja nekem, úgyis arra irányít, amerre a legjobb, még, ha én most még nem is tudom merre van. Köszönöm a jókívánságokat!

Szeretettel kívánom a legjobbakat Neked mára és minden napra! :)Kedves Ritocska

Ha elindulnal, jo utat kivanok!
Ha nem, az se veletlen, biztos van vmi fontosabb az utazasnal.

Aldas, bekesseg!

Szeretettel,
felebaratSzép napot Felebarát! :)

Nem, én Kína (Hong Kong) felé venném, csak problémák merültek fel, úgyhogy elképzelhető, hogy töröltetnem kell a repjegyem. Szuper az ilyen indulás előtt egy héttel. :( Meg, bár nem vagyok anyagias, egy ilyen töröltetés nem olcsó mulatság, úgy a repjegy árának a fele. :(((
Egyébként látod, ez is mutatja, nem mindegy ki mit ért "keleti ember" alatt, hiszen például a mi szempontunkból keletre vannak.
Értelmesen ez a köszönés.

:)) Igen, szívem az akad és szeretem is használni! Ezért meg én vagyok hálás Istennek. (Tapasztalataim szerint akadnak, akik nem tudják használni. Nem tudják mit veszítenek!)

A legjobbakat kívánom Neked! :)Szep joreggelt Ritocska

Azt gondoltam,hogy mivel Osho bacsi indiai szarmazasu keleti, a jovo heten te is oda veszed az iranyt.
Ott ertenek,ha sza'la'm-mal koszonsz.
De milyen nyelv ez a "nyavogos"?
Es jelent vmi ertelmeset amit irtal, vicc nelkul?

Jo nagy szived van, hala Istennek!:))

Szeretettel,
felebaratKedves Felebarát! :)

Inkább csak Csacska Ritocska. :))

Nekik inkább csak nyiháááááá, a sz'ala'm-ot aligha értenék. :) Vicc nélkül. De átadom nekik. :) És köszönöm.

A legjobbakat Neked! :) Szívből. :)
RitocskaKedves Ritocska

Meghogy butuska vagy!
Talan huncutka!:))
Velemenyutkoztetes?
Javagy ugy!Proba ala veted az embereket?!
Jo kis jatek!:))

Jo utat kivanok, es bekesseg/sza'la'm a keletieknek!:))

Szeretettel,
felebaratKedves Felebarát!

És így szép az élet! :))

Természetesen hatott rám a hsz-od, különben nem írtam volna rá, illetve a hsz-odon keresztül Te is hatottál rám. Azt pedig magam is észrevettem (hiszen én is rámutattam), hogy kiálltam Osho mellett, bár valójában csak a véleményem mellett. De szintén saját véleményem szerint, Te nem a keleti emberek mellett álltál ki (Akiket az egynéhány millióval magad is alábecsültél, mert csak Kína hivatalosan bejegyzett lakossága 1 milliárd 300 millió fő körül van, igaz vallásosságuk már más kérdés, ahogy az is ki mit ért "keleti embereken"), csupán a saját véleményed mellett álltál kis Oshoról és az általánosításáról.

A keleti emberek szerintem jól megvannak így is, de majd megnézem másfél hét múlva, amikor megyek ki és visszajelzek, hogy magukra vették-e Osho általánosítását, vagy "csak" közönyösek. :))
Azt pedig egy pillanatra sem gondoltam, hogy baj lenne, de azért örülök, hogy visszaigazoltad. Ha negatív töltetet véltél felfedezni bárhol, azt komolyan sajnálom, mert nem volt. Az én célom mindig tényleg csak a véleményütköztetés, bár ezt sokan félreértik és negatív töltetet vélnek felfedezni. Dehát én már csak ilyen kis butuska vagyok. :)

Én is köszönöm az eszmecserét és szívből jövően a legjobbakat kívánom Neked (és Mindenkinek)!Kedves Ritocska

Nekem meg egesszen ugy tunt,hogy Osho bacsirol es arrol a bekezdesrol beszelgettunk, mindketten sajat nezopontbol.:))

"Az állítás funkciója nála sokszor a figyelemfelkeltés,..."
Hat ezzel a megjegyzeseddel igen finoman elharitottad Osho bacsi felelosseget arrol a durva altalanositasrol,amivel egynehany millio embert becsult meglehetosen melyre a vallasukat illetoen!
Hogy ez ram igy hatott,igen, mint ahogy rad az en hsz-om, maximalisan,hiszen ahogy en kialltam a keleti emberekert,te Osho melle szegodtel.
Nincs semmi baj!:)

Koszonom az eszmecseret, es viszont kivanom neked is a legjobbakat!

Aldas, bekesseg!

Szeretettel,
felebaratKedves Felebarát!

Úgy tűnik folyamatosan teljesen más dolgokról beszélünk. De sebaj, szeretek eszmét cserélni. :)

Én nem veszem magamra a világ felelősségét, sem Oshoét, sem másét, mert nem az enyém. Én az én életemért felelek, ezzel együtt pedig azért, amit mondok. Még akkor, ha, amit mondok az más számára butaság is. Lehet, hogy mondjuk az én nézőpontomból nem butaság, amit mondok, mert én ilyen vagyok. Én elfogadom magam, ilyennek, amin úgy látom kell, azon változtatok azt megteszem magamért, de nem másért. Amit leírok, azért is felelősséget vállalok. Gondolom ezzel Osho sincs másként... Ha megkérdeznéd a Te szempontodból nézve biztosan megértetné hogyan gondolja. Egyébként pedig arról sem kellene elfeledkezni, hogy egy könyvről van szó, amiből ez egy kiragadott pici részlet. Osho gyakran állít és megcáfol megfigyelésem szerint. Az állítás funkciója nála sokszor a figyelemfelkeltés, amit a Te esetedben úgy tűnik el is ért maximálisan. :)

A szellemi vezetésről meg megint csak annyit, hogy mindenki a maga életéért felel. Ő ír, azt írja, amit ő tapasztalt. Ő tanít, azt tanítja, amit ő tapasztalt. Szerintem nem kérte ő senkitől sem azt, hogy kövessék, sem azt, hogy elhiggyék, sem, hogy "szeretnék szellemi vezető lenni". Osho ő maga, olyan, amilyen. Mindenki eldöntheti, hogy számára értékes és elfogadható vagy nem. Általánosít vagy sem. De pontosan, hogy nem várható el sem Oshotól sem más írótól, hogy egy általad is elismerten MÁS ember, MÁS háttérrel és MÁS tapasztalattal ugyanúgy értelmezze, mint a soron következő. Mindenki mindent máshogy értelmez.

Ha már idéztél tőlem, akkor felhívnám a figyelmed a mondatban azon elemekre, amikkel érzékeltettem szándékosan, hogy ez én szempontomból. "Szerintem ugyanis azzal van a baj, aki nem tud gondolkodni és mindent úgy fogad el, ahogy le van írva. Bár ez is csak az én nézőpontomból baj." A szerintem szó is erre utalt és a második mondat is. Elvárás? Attól, hogy elvárásom van, nem azt jelenti, hogy azt nem fogadom el, aki nem teljesíti. Aki nem teljesíti az ÉN elvárásom, én azt ugyanolyan embernek tartom és semmivel sem többnek vagy kevesebbnek, csak tőlem szellemileg távolinak. Mindenki tegye azt, ami neki jó, mert mindenki célja a saját boldogsága és boldogulása kell, hogy legyen, azzal a kitétellel, hogy ne bántson közben másokat. Most erre majd jön, hogy, de Osho bántott azzal, hogy véleményt formált. Ne menjünk bele! Szerintem Oshonak ugyanúgy joga van bármit véleményezni és ennek a véleménynek hangot adni, ahogy Neked, nekem vagy bárki másnak.

Ha pedig elfogadás. Lehet, hogy én nem tudok elfogadni, mivel folyamatosan tanulok, rólam könnyen elképzelhető bármi, hiszen az elfogadást is napról napra tanulom. De szerintem, akkor Te sem tudsz, hiszen, ha úgy tudnál elfogadni, ahogy leírod, akkor nem ítélnéd el Oshot, azért, mert véleményed szerint félrevezet másokat. Szóval ez a "ne ítélj, hogy ne ítéltessél" és ez is ugyanúgy áll Rád, rám és mindenki másra is.

Ja és még annyit, hogy én egyébként nem igazán tudom Osho nézeteit magaménak vallani, de mint látod mégis valamilyen szinten kiálltam mellette. Abban pedig egyetértek, hogy figyelni kell egymásra, segíteni kell egymást. Csak azt nem értem, hogy ugyan miért ne lehetnének elvárásaim. Mi a baj az elvárásokkal? Az miért evidens, hogy, ha én elvárok valakitől valamit és ő azt nem teszi meg, vagy nem felel meg neki, akkor én nem tudom elfogadni? Most is például azt, amit írtál, akármennyire is nem tudok vele több ponton azonosulni, elfogadom. Értem, hogy ez a Te véleményed és értem, hogy nem tudod elfogadni az általánosítást. Leírtam, hogy én hogy gondolom és gondolkodok. Vagyis elfogadtam a véleményed és Téged olyannak, amilyennek épp látlak, de nem azonosultam a véleményeddel. Ez ennyi.

Legjobbakat kívánom Neked!Kedves Ritocska

A felelosseg azert nem ilyen konnyen letudhato vmi,szerintem!
A vezetok,legyenek azok vilagi ill. vallasiak,nagy felelosseget vallalnak magukra a beosztasukkal.
Egy iro,aki masokat a sajat tapasztalataival,velemenyevel, meggyozodesevel tobbe akar tenni, adni akar masoknak vmit, fontos kellene legyen,hogy ne felrevezesse,hanem epp meghagyja a sajat donteshez a lehetoseget,ami az idezett bekezdesben epp ellenkezo szandekrol vall.
En remelem,hogy ez veletlen es nem tudatos szandeka Osho bacsinak.Elvegre es utovegre, konyveivel,gondolataival sokak um. szellemi vezetojeve vallt, meegha csak reszben is.

"Szerintem ugyanis azzal van a baj, aki nem tud gondolkodni és mindent úgy fogad el, ahogy le van írva. Bár ez is csak az én nézőpontomból baj."-irtad
Es itt te veletlen nem egy ELVARAST fogalmazol meg epp? Szerinted ez az elvarasod igazsagos? Mikozben mindenhol azt hallani/olvasni,hogy ' nem vagyunk egyformak,ugy kellene elfogadni a masikat,ahogy van,es abban segiteni,amiben szuksege van', mert azon biz ember nem valtoztathat, hogy mindenki mas kepessegekkel ill. adottsagokkal szuletik.Ha tegyuk fel,mindenki egyforman tudna mindent, ertene mindent....stb, vajon szuksegunk lenne-e egymasra,lenne-e tarsas kapcsolat, vagy mindenki elne a kis maxi eletet,egyedul,mert mindenben tokeletes?!

Arra kaptad fel a fejed,hogy....
Ha eszrevetted, van ket szmajli a kerdeseim utan !:), de igaz, kulonbseget tettem Osho es magam kozt, abban,hogy o hozzam kepest sokkal nepszerubb,olvasottabb, hiresebb, ezert nagyobb feleloseggel kellene altalanositasokat kijelentenie.Europaibol is van ilyen is olyan is, mint amerikaibol,meg keletibol, meg ....stb,stb,stb.
Ezt mar szerintem nagy gondolkodo embernek is illene szem elott tartania es nem altalanositania. En is irtam vhol, pl. "a tudatlan/hitetlen ember...".Nem azt irtam ,hogy a tudatlan/hitetlen magyar emberek,ugye erzed a kulonbseget?

Osszegezve, aki ir ,maganak, azt ir,amit akar, aki ir a vilagnak, felelossegteljesebben irjon, netan az sem baj,ha a sok-sok bolcsesseget nem fuszerezi meg kis butasagokkal.:)

Figyeljunk egymasra, segitsuk egymast, de nem elvarva,es nem felrevezetve, hanem elfogadoan.

Szeretettel,
felebaratKedves Felebarát!

Ebben igazad van, hogy felelősség - kérdéskör, de, ha Osho bevállalta, akkor az hagy legyen az ő dolga. De most különben egy picit elterelted a szót. Ugyanis én nem az emberek körülményeire utaltam a kérdésemmel és nem a tetteik különbségére, hanem arra próbáltam rámutatni, hogy mindenki teljesen egyenlő és nem egyenlőbb a másiknál. Arra kaptam fel a fejem, amikor azt írtad, Téged Oshohoz hasonlítani? Én azt gondolom bárkit bárkihez lehet hasonlítani, bár felesleges. Az én hitem szerint (igaz ez az én hitem) mindenki Isten egy darabkája és mindenki valójában egy tapasztalás. Mindenkinek van teremtő ereje és mindenkinek van Szabad Akarata. Vagyis mindenkinek el kell tudnia dönteni miben hisz és mit gondol. Ha Osho ezt hiszi és leírja, az ő. Megjelentették és ezt mások elolvassák. Az meg az ő bajuk. Már, ha ez bárki számára is baj, mert ugye ez is csak viszonyítás kérdése. Az igazi kérdésem valójában az most, hogy Téged miért zavar, hogy Osho néphülyítést végez és általánosít, vagy sem? Szerintem ugyanis azzal van a baj, aki nem tud gondolkodni és mindent úgy fogad el, ahogy le van írva. Bár ez is csak az én nézőpontomból baj. Valójában nekem az a lényeg, én mit hiszek és mit teszek és mit gondolok...
Azt gondolom sok könyv jelenik meg, amiben általánosítanak. Minden könyv egy nézőpont, egy saját tapasztalás papíron, vagy más formában és igen, általánosítás is. Akkor ne jelenjenek meg könyvek? Pusztán azért, mert van, aki nem képes szelektálni? A másik meg, ki tudja, hogy milyen általánosítások vannak a nyugat emberéről Ázsiában? Szóval ez az egész általánosítás, felelősség problémakör teljesen kétélű. Szerintem.

Különben érdekes, hogy pont tegnap mondta nekem egy srác, hogy, amit hiszek, meg mondok ellentmond Tollénak. Én meg mondtam neki, hogy attól, hogy olvastam Tollét és attól, hogy hiszek a most hatalmában és az elme csendesítésében, még nem magoltam be Tolle minden szavát és nem is értek egyet minddel. Szóval végső konklúzióm, aki ír vállalja, akinek pedig nem inge, ne vegye magára... :)Kedves Ritocska es Zsul

Ritocska, nem kell bocsanatot kerni, ez egy forum,ahol beszelgetunk.
Kulonbseg ember es ember kozott a kimondott/leirt szo es a cselekedetekben van.
Az,hogy te es en itt beszelgetunk,velemenycserelunk, tanulunk/ertunk,felismereseket kapunk egymastol,az egy dolog, konyvet irni,amire az olvaso nem kerdezhet, nem valaszolhat vagy elfogadja vagy nem ,ami benne van, az meg egy masik dolog.
Aki nem ismeri keletet,es elolvassa kedvenc szerzojetol Osho bacsitol az iment idezett bekezdest,mit gondolsz, mire jut? Egy atvett kovetkeztetesre, es eloitelet lesz belole, tapasztalat hijjan.
Ez mire jo, eloiteleteket ultetni az emberek fejebe?
Az,hogy egy egyszeru ember elmond vmit egy forumon es egy vilagszerte hires iro kimond vmit, csak abban kulonbozik,szerintem,hogy melyik mekkora felelosseget vallal a kimondott szoval, mit eredmenyez az,amit mond.
Ezert gondolom,hogy ovatossan kell banni az altalanositassal.

Szeretettel,
felebaratSzerintem van benne valami,

Szerintem van benne valami, amit mond... mármint a keleti régióval kapcsolatban... általánosítás pedig nem mindig bűn. Azért találták ki, hogy jobban tájékozódj... általánosítani olyan, mint felskiccelni valamit... segít a probléma meglátásában. Erre való, nem pedig az "egyszerű emberek" megbántására.
Egyébként meg egyetértek Ritocskával...Kedves Felebarát!

Bocsánat, hogy beleszólok, de mi a különbség ember és ember között? Attól, hogy valaki világhírű több? Rá más szabályok vonatkoznak csak azért, mert sokan ismerik, elfogadják, tisztelik, szeretik, stb? Ő nem általánosíthat? Nem hibázhat? Vagy nem lehet másoknak nem tetsző gondolatmenete? Én nem vagyok egy nagy Osho fan, de miért ne lehetne Téged Oshohoz, vagy akár az Egyesült Államok elnökéhez hasonlítani? Mitől lennél kevesebb bárkinál? Vagy mitől lenne több bárki Nálad? :)Kedves Zsul

Egyaltalan nem ez a jellemzo a keleti regiora, szerintem.

"...ne mondd, hogy te..."
Koszonom, ezt most vegyem dicseretnek?:))
En meg Osho ?:))
Az egyszeru ember altalanosit, mondjuk tudatlansagbol,kicsinyessegbol, de egy vilaghiru iro....?!

Legyen szep heted!

Szeretettel,
felebaratIgen, de neki az volt a

Igen, de neki az volt a célja, hogy az általánosítással bemutassa a régióra jellemzőt... nemond h te nem éltél ezzel a kommunikációs lehetőséggel soha...:)Kedves Zsul

Koszonom, elgondolkodtato ez az Oscho bacsi. A kreativitasrol igen bolcsen fejteget.
Azert egy ilyen hires-neves embertol eleeg nagy meggondolatlansag/butasag az osszes keleti embert egy kalap ala vennie!
"A keleti ember azt hiszi, ..."
Nincs ket egyforma ember, nincs ket egyforman gondolkodo,erzo,lato............ember.Hasonlosagok vannak, ami nem adhat alapot egy ilyen lesarkitott feltetelezesnek, szerintem.

Szeretettel,
felebaratEgyik sem :)

Megértettük. :))))kérdés

Most szeretjük Tollét, vagy nem szeretjük Tollét?:) ;-)Köszi!

Köszi Zsul, hogy ezt megosztottad. :) Én félek Osho-t olvasni, de talán legyőzőm ezt egyszer, ahogy Tolléval kapcsolatban is legyőztem. De így, hogy idéztél tőle nem féltem. :)

Ahogy olvastam, az jutott eszembe, hogy nemrég egy fejvadász cégnél csináltattak velem egy tesztet, amit aztán pszichológus értékelt ki. A teszt eredménye az lett, hogy a kreativitásom messze magasabb, mint az átlagé, a monotonitás tűrésem pedig messze átlag alatti. :)))) Ha a kreativitáshoz energia kell az azt jelenti, hogy én energikus vagyok? Ha kreatív vagyok, akkor szeretetteljes vagyok? :D Vagy ez nem következik egymásból? Azért jó ezt hinnem. Mert sok embert és dolgot szeretek... :)