A pénz, és ehhez fűződő hiedelmeink, a szüleink által kondicionált programok

Egy hétvégi szeminárium után a házamhoz érve éppen beállnék a kapumon, amikor megállít az egyik ismerősöm és beszélgetésbe elegyedik velem. Arra lenne kíváncsi, hogy én miért dolgozom este olyan sokáig, és hova megyek reggelente olyan korán, és szombatonként egyébként mit csinálok, mert az látja, mindig a táskámba kapaszkodok - és igazából mivel foglalkozom.
Elmondtam, hogy éppen előadást tartottam olyan módszerekről, amiket az iskolákban nem tanítanak.
Kérdi, milyen módszerek ezek. ?
Mondom a siker, a boldogság, a pénz, és ehhez fűződő hiedelmeink, a szüleink által kondicionált programok sajátos működése, az univerzum törvényei a bőségről, a boldogságról, az egészségről.
Kiknek tartok én ilyen előadást? Csak nem gazdag, nyakkendős menedzsereknek, mert azokról megvan a véleménye?!
Mondom, de nekik és azoknak a sok-sok háziasszonynak, anyának és apának, és már a gyermekeiknek, akik képesek tenni önmagukért!
Hogy mi a tanulsága ennek a rövid, de mindennapos történetnek?
Nézzük:
Az van a világodban, ami a fejedben. Azt valósítom meg amit gondolok!
Az ismerősömnek, aki szerény körülmények között él, irigység van a fejében a “nyakkendős menedzserekről”, mert sikeresek és több pénzük van, mint neki. Ő tipikusan az az ember, aki fizikai munkával keresi a kenyerét és neki is csak az az igazi munka, ha keményen és tisztességesen megdolgozol a pénzedért, ha megizzadtál a napi dolgaidért.
Én, aki tanítok valamit, én megfogtam a munka könnyebb végét mivel az eszemmel és nem a fizikai erőmmel keresem a pénzt, akár csak azok a menedzserek, akik eljönnek a tréningjeimre! No, most azt közvetíti az ismerősöm, hogy ezért így ők nem tisztességesek, hiszen az nem igazi munka.
A szülei jó programot ültettek el benne ”csak a fizikai munka a tisztességes munka”. ”HA JÓL ELFÁRADTÁL EGÉSZ NAP, AKKOR DOLGOZTÁL” és a szülői minták annyira erősek, hogy képtelen ezektől szabadulni és így éli az életét.
Nap, mint nap kesereg, hogy milyen körülmények között él és szeretne több fizetést és jobb körülményeket, de közben megveti azt, akinek több pénze van. Ám miként is lenne akkor neki több? Tényleg arra vágyunk, amit megvetünk?
Ez olyan disszonancia a fejében, amivel egyre inkább azt éri el és azt erősíti, ami jelenleg is körül veszi Őt. Hiába vannak céljai, ha a gondolatai a jelenlegi körülményei körül mozognak.
Céljait és vágyait azért nem tudja megvalósítani, mert hiszen a fizikai munkával nem tud elegendő pénzt keresni, a többi munka meg tisztességtelen, így zárul be a saját önsorsrontó köre!
Vagyis ami a fejében van, az jelenik meg a világában, hiszen a gondolat: teremtő!
Vajon te milyen programot hordozol?
Te mire gondolsz egész nap?
Nézd meg a körülményeidet és megmutatják, hogy mi van a fejedben.
Te szeretnél jól gazdagon élni?
Mit gondolsz a gazdagokról?
Szerinted tisztességes az, akinek sok pénze van?
Szerinted a te munkád jobb, mint azoké, akik könnyedén élnek?
Vajon áldozol azért, hogy elérd a célodat?
Fektettél már be pénzt egy szombat délelőttbe, hogy elindulj egy boldogabb, elégedettebb élet felé?
T. HARV EKER nyomán!
Az első közlés: Szeged, 2009. 11. 18.
Sándor

HozzászólásokKedves Sándor!

Köszike.hogy leírtad a saját válaszaidat is! :)
A tökéletességre való törekvés engem is kísértet.... persze először átestem a másik végletbe... aztán a régi sémába... aztán most talán már meg van az egyensúly! :)
Mindent elkövetni,de lazulni is tudok... még most is,hogy mindjárt holnap!! :)
Üdv:JulcsiKedves Sanyi!

Hát, igen, én is gazdag vagyok ám! :D
Sokféle szempontból...
És rendkívül sikeres is!
Hálát adok a Jóitennek, hogy ennyit kapok nap mint nap. :-)
Egy kis nevetés:Kedves Admin! Én tudok olyan pasikat sorolni, akik ...

fizikai munkával keresnek sok pénzt.
Hajas László, Kovács Lázár, Schobert Norbert, Kokó Kovács István...
Sorolhatnám! :D
Miért határolod be magad?
Talán nem voltál jó testnevelésből az isiben?
Vagy a fodrászatot és főzést is kizárólag női mesterségnek tartod?
Hát, sok a gátlás még mindig!
Na, mindegy, mindannyian tanulunk, ugye. :-)
Kezdetnek talán jót tenne egy kis kerti munka ebben a gyönyörű időben!
Felüdülés testnek és léleknek egyaránt! :DKérdeztétek, vannak válaszaim a saját kérdéseimre?

Vajon te milyen programot hordozol?
Én hordozok magamban szülői programit, ami a tökéletességhez kapcsolódik és könyörtelen mércét jelent. Vagyis mindent tökéletesen kell csinálni, és ezt elvárom a környezetemtől is, hogy mindent tökéletesen csináljon .Ezen dolgozom, és azt kell elmondanom sikert értem el a sémám átalakításával.
Te mire gondolsz egész nap?
Rengeteg új és újabb ötletem van , mindig valami újdonságon jár az eszem, ezt lejegyzetelem, hogy el ne felejtsem mert ebből teremnek az Égővágyak!Sokat gondolkozom a betegeimen, miként tudnék még jobban segíteni nekik. És állandóan ott van az a boldog érzés, ami jelzi Én OK vagyok!
Nézd meg a körülményeidet és megmutatják, hogy mi van a fejedben.
Ezt már régen megnéztem, ennek a következménye, hogy elégedett vagyok a környezetemmel, mert csupa jó dolog jár a fejembe, persze néha átsuhan egy negatív érzés gondolat. Ez nem baj! Ha felismerjük őket át tudjuk hangolni nos akkor az csodás!Tudatosan élem az életemet , erről a barátaim ismerőseim sokat tudnának mesélni, meg arról hogy mindig nevetek .
Te szeretnél jól gazdagon élni?
Igen én szeretek jól élni, akarok is! Annyi jövedelemre van szükségem, ami fedezi a kiadásaimat. Te összeszámoltad már mekkora jövedelem kell, hogy megvalósítsd, amit akarsz? Ám itt tudni kell a pénz egy eszköz, amit én uralok, és nem fordítva!
A pénz értem van, és igen én megtettem, amit Bob Proctor javasol. Erről majd írok.
Mit gondolsz a gazdagokról?
Azt hogy keményen dolgoznak, hogy mindig előre néznek, hogy vannak céljaik, hogy reményekkel teleik, hogy állandóan tanulnak, hogy mindig tudják: Én alakítom az életemet, hogy a céljuk nyerjenek a pénz játszmában, hogy meglátják a lehetőségeket, hogy képesek nagyban gondolkozni,hogy nagyobbak mint a problémák, hogy dolgoznak és tudatosan élnek.
Szerinted tisztességes az, akinek sok pénze van?
Igen, elérte sok munkával, és igen a legtöbbjük tisztességes.
Szerinted a te munkád jobb, mint azoké, akik könnyedén élnek?
AZ én munkám nagyszerű. Azért mert azt csinálom amit szeretek!
Vajon áldozol azért, hogy elérd a célodat?
Igen állandóan tanulok, mindig iskolába járok, nem akarom ide felsorolni hány egyetemet, végeztem el diszlexiásan, diszgráfiásan. Tudom minden pénz, amit tanulásra fordítottam, ami már rég .....-számjegyű, kamatostól jön és jön vissza!Ori, melyik az a fizikai

Ori, melyik az a fizikai munka, amivel sokat lehet keresni? :-) Nekem egy valami ugrott be... de azt pasik nem nagyon csinálják :-DD:))

Nos , ehhez a gondolatsorhoz csak annyit gondolok hogy :
MINDEN GAZDAGSÁGOM A SZÍVEMBEN HORDOZOM EZÉRT AZ ANYAGI VILÁGOM BŐSÉGE SZERETETTEL ÁRAD FELÉM MELYEKET HASZNÁLVA ÉS ELENGEDVE ÚJABB ÉS ÚJABB VÁLTOZÁS ÉRKEZIK ÉLETEMBE :)))))Nem egy szombat délutánt tettem föl erre , hanem az egész további életemet :)))
Ölellek Merkaba :)))szeretettel :)))))))))))))))))Az én véleményem szerint ez

Az én véleményem szerint ez is egy fajta megközelítés a munkához való viszonyulásunk :D
Az ember sztem nap végén akkor is elégedett önmagával ha azt tudja mondani ma megtettem mindent hogy jól éljek :D
Ha ez ép nem ez napra vonatkozna , mert pihensz :D akkor is valamit tettél :D:)

Épp ma gondolkodtam a fokozatokról! Amíg az ember lelke nincs rendben... amíg nem tudja,mi is hiányzik neki... mit is akar valójában... hol is kezdje... addig hiába a sokat igérő gazdagodást kínáló tréning,vagy bármi más!
Meg aztán... mi a gazdagság? Milyen gazdagodás a cél?
Ki a gazdag?
Akinek tengerparti villája van,csodás autói,oda autózik ahova akar... vagy aki a kis házában él boldogan családjával...
Miért a gazdagodás mint pénz a cél?
Miért nem a boldogság,hogy megtanuljunk elégedetten élni,és ebből építeni tovább az álmainkat,megvalósítani céljainkat... ami nem biztos,hogy több pénzt jelent...
Nem tudom milyen a munkája annak,aki könnyedén él... ha ez azt jelenti,hogy kevesebbet dolgozik,több pénzért... nem biztos,hogy cserélnék vele,mert engem más mozgat,más tesz boldoggá...
dolgozhatnék többért,könnyebbet... de egyszerűen imádom a lakóimat az idősek otthonában... és olyan emberi kapcsolatokkal, történetekkel, általuk megélt tapasztalatokkal lettem GAZDAGABB...
neeem... én nem szeretnék elmenni máshova!
Én az időmet áldozom a céljaimra... tanulok... és felvételizni szeretnék egyetemre jövőre...
ja.. és a máshol meg nem keresett pénzemet áldozom a céljaimra.. mert én most ott vagyok boldog munkahelyileg,ahol vagyok...
Szeretnék-e több pénzt?
persze... de csak annyit és úgy,ami passzol az én kis életemhez...
Tisztességes-e akinek sok pénze van?
Láttam tisztességes gazdag embert,de amikor velük beszélgetnek... figyeld meg... ők nem a pénzükről beszélnek,hanem a munkájukról,amit imádnak... és amivel elérték mindazt,ahol most tartanak!
Azokat az embereket nem a meggazdagodás motiválta,hanem a tenni akarás... valamit létrehozni.... valami olyanformán,amit szeretnek is csinálni!
Nem a tréningekkel van a bajom... hanem a megközelítéssel...
Ne azt ígérje meg egy tréning,hogy megmutatja hogyan leszek gazdag! Azt mutassa meg,hogyan válok olyan kiegyensúlyozott emberré,aki aztán képes rájönni,mit is szeretne csinálni, mi teszi boldoggá, ami tényleg passzol a személyiségéhez,hogy aztán elindulhassak megvalósítani a magam álmaim... ami lehet egy fényűző élet is... de lehet egy szerény,csöndes élet is... kinek-kinek álmai szerint!
Az egyik boldogság számomra,amikor úgy élem meg az életem,hogy amiért mások panaszkodnak, ugyanazért engem irigyelnek...
hiszen ahogy írtad is máshol... hogy mit jelentenek a körülményeink,az a fejünkben dől el. :)
Na... jól belelendültem!
Jól elgondolkodtattál Sándor! :)
Köszönet érte! :)
Nekem nincs bajom a menedzserekkel,üzletkötőkkel... ha azért azok,mert azt akarják,és azt szeretnék csinálni,mert az teszi őket boldoggá...
a pénzzel sincs bajom,amíg ...
nem hiszek a pénz motiváló erejében,ha olyasmit kell csinálni érte,ami az egyén lelkületétől, kis benső egyéniségétől távol áll!
A motiváció mindig egy belső erő számomra...
Valahogy így van ez nálam.
Üdv:Julcsi:-)

Kedves Sanyi, és te mikre gondolsz? Vannak válaszaid?Válaszolhatok?

Mit gondolok a gazdagokról? Talán inkább a gazdagságról: Ha neked pénzt jelent, nekem mást. Hogy vannak barátaink.

Milyen programot hordozok? Zsákosat. Felveszem a időnként másét is a hátamra, ha a barátom és kéri. Próbálok ügyelni arra, hogy ne mindenkiét cipeljem. Azért ennek ellenére szeretem anyám, hisz a tőle kapott önzetlen szeretet az első, ami elindít minket azon az úton, hogy mi is adjunk másnak. De nem tőle tanultam főzni és a jó tanácsai sem az én életem részei.. A környezetem pedig állandóan változik. Ahogy a csillagok is ugyanúgy ragyognak, mégis mindig másképp látjuk őket. Hangulati, gondolati, érzelmi hozzáállásunktól függ. Időben felismertem, hogy magam építette vagy belém kódolt korlátokat nem más bontja le. Vagy tán nem is korlát.

Mire gondolok egész nap?
Hát nem a miérteket kutatom, hanem teszem a dolgom. Élek. Álmodom, rámosolygok egy gyerekre, megöntözöm a fámat, kitakarítom a fejem, az erkélyem, főzök, mosogatok, sétálok, beszélgetek... Szóval semmi extra. Csak úgy jól érzem magam a bőrömben. Remélem nem gáz.

Te szeretnél jól gazdagon élni? Én nem szeretnék ennél gazdagabban élni. Pont annyi pénzem van, ami nem változtat meg. Egyébként pedig gazdagon élek. Magammal is kezet fogtam, mint egyetlennel, aki életem végéig a barátom lesz. És a barátaimmal. Ők a kincseim. És a családom. Beválllalom, ha időnként negatív spirálba kerülök és félek. És ha már látom mitől félek, kiröhögöm (egy idő után). Nem az ellenségem. A félelmem.

Tisztességes-e az, akinek sok pénze van? Őszinte legyek? Nem feltétlenül. A pénznek furcsa hatása van az emberi jellmre. Mohó sapienssé tesz. Még több kell. Majd megnyugtatjuk a lelkiismeretünk azzal, hogy, ó utalunk csöppet az árvízkárosultaknak, Afrikának, stb. De aztán kész is. Folytatom kényelmes életemet.

Mit is mondott Steve Jobs? Maradj éhes és bolond.

Hogy áldozom-e, a célomért. Persze. Álmodom, játszom és Teszek.

Hogy fektettem-e már be egy szombat délelőttbe, hogy elinduljak egy boldogabb, elégedettebb élet felé?
Persze, sőt, sokkal többet. Éjszakákon át olvasgattam, sok emberrel beszélgettem, bánkódtam, sírtam, nevettem, éltem, minden érzést megéltem. Mindent meg kell érteni, élni, érezni, tapasztalni.
A szombat délelőttök jól elteltek a barátaimmal beszélgetve és kávézva/sörözve. Ők őszintén megmondják az erényeimet és a hibáimat. Segytenek felállni, ha épp nagyon elesnék. Jó szavuk, ölelésük pont elég, ahhoz, hogy dönteni tudjak. Mert azt bizony nem csinálja meg helyettem senki. Vagy fordítva, Nem kéne hagyni, hogy más döntsön helyettem. :-)

:-))Csak egy kérdésem lenne:

Miért ne lehetne fizikai munkával sok pénzt keresni?