tanító

Tanár, de milyen?

Tanár, de milyen?

"Jóga bulvár: A rossz oktató 5 ismérve

A cikk szerint innen tudhatod, hogy az oktató nem túl jó:
- bizonytalan
- mindent tud
- róla szól az óra
- ragaszkodik hozzá, hogy egy adott módon végezz egy ászanát, anélkül, hogy megmondaná az okát
- vezeti az órát, de nem tanítja a résztvevőket Tovább »

A párkapcsolat a legnagyobb spirituális tanító

A párkapcsolattól a legtöbben szerelmet, szexet, kalandot, házasságot, lelki békét vagy valami hasonlót várnak. Pedig két ember meghitt viszonya, szoros együttélése a legkomolyabb spirituális tanulási lehetőség lehet, ha megengedjük – és ha tudunk élni vele.

Miért olyan nehéz jól működő kapcsolatot kialakítani és fenntartani? Tovább »

A megszabadulásról

Ajánlottam egy előző bejegyzésben Gangát, aki májusban érkezik ismét Magyarországra. A volt férje, Papaji hatalmas hatású tanító volt, és a még ismertebb Ramana Maharsi tanítványa. Az ő tanításuk nem arról szól, hogy hogyan éld simábban az életed, hanem arról, hogy ébredj már fel hiteid illúziójából. Ébren lenni jobb, vagy jót álmodni? Tovább »

Popper Péter

Popper PéterPopper Péter, az ország egyik legismertebb pszichológusa, írója. 1933. november 19-én született Budapesten. Mai napon, életének 76. évében elment közülünk. Számos könyvet írt, gyakran tartott előadásokat, sokat szerepelt újságokban, rádióadásokban, tévében. Kutatási területe elsősorban a pszichoterápia, a társadalmi beilleszkedési zavarok és a valláspszichológia volt.

"Egyet tanácsolhatok: nem szabad az élményeket meg nem élni. Ha valaki jól élte végig az óvodáséveit, iskolásként nem akar újra óvodás lenni. Ha megélte mindazt, amit az élet kínál egy gyereknek, Tovább »

Bocs, de egy kicsit besokalltam

Bocs, de egy kisit besokalltam...Előre is elnézést kérek mindenkitől, aki ezt olvasva megsértve, vagy megbántva érzi magát, és azoktól is, akik úgy vélik, hogy nem feltétlenül kellene ezeket a sorokat olvasniuk, mert nem érinti őket, nincs hozzá igazán közük.

Mégis fontosnak tartom, hogy ezt az írást is sokan olvassák, mert olyan dolgokról fogok benne írni, amiket fontos tudnod és tisztán látnod ahhoz, hogy eldönthesd, akarsz-e a jövőben egyáltalán engem olvasni, látni, hallani, vagy akarod-e hogy bármi közünk legyen egymáshoz egyáltalán. Tovább »

Vezet a ritmus

vezet a ritmusA címben szereplő film kapcsán, és a Pedagógusprobléma c. blog kapcsán eszembe jutott pár gondolat. A filmet szerintem minden tanárnak, pedagógusnak meg kellene néznie! Egy olyan tanárról szól, aki elszántan hisz a saját értékeiben és akkor is kitart mellettük, amikor a környezetében mindenki más fittyet hány az udvariasságra, a tiszteletre. Ő a kitartásával és szenvedélyes hitével képes a környezetét megváltoztatni. Rajta kívül senki nem hisz abban, hogy a neveletlen és erőszakos diákokat rá lehet venni arra, hogy együtt küzdjenek új célok eléréséért. A film egy gyönyörű pozitív példát állít arra, hogy minden megvalósítható, ha kitartóak vagyunk és hiszünk Önmagunkban. Tovább »

Az élet értelme

kosárEgy fiatal fiú megkérdezte az öreg lelkészt: mi az élet értelme?

A lelkész kezébe adott egy kosarat ezzel:
- Eredj a folyóhoz, és hozz nekem vizet. Tovább »

Amit megtanítani nem lehet

víz alattEgy remete éppen meditált egy folyó mellett, amikor egy fiatalember megzavarta őt, és így szólt hozzá:
- Mester, az Ön tanítványa szeretnék lenni.
- Miért? - kérdezte a remete.
A fiatalember elgondokodott egy pillanatig.
- Mert szeretném látni az Istent!

A mesternek nem kellett több, megmarkolta nyakánál fogva a fiatalembert a folyóhoz vonszolta és fejét lenyomta a víz alá. Tovább »

A fazekas legendája

buddhaRéges-régen élt egyszer Indiában egy Kámanita nevű fiatalember, dúsgazdag kereskedőcsalád sarja. Megismerkedett egy Vaszhitti nevű lánnyal, és lángoló szerelemre gyúltak egymás iránt. S bár szerelmük az égig lobogott, mégsem lehettek egymáséi, mert Vaszhitti haridzsán volt, érinthetetlen az előkelő Kámanita számára. A kaszt törvényei erősebbek voltak, mint ők. Egy idő után el kellett válniuk. Kámanita megnősült, rangjához illő gazdag leányt vett feleségül, egyesítették a vagyont, hajóik úsztak a folyókon, karavánjaik járták az országutakat, palotájukban nyüzsögtek a szolgák és az ágyasok.

Egy napon híre jött, hogy egy Angulimála nevű kegyetlen rablóvezér érkezett a vidékre. Az a terve, hogy megrohanja Kámanita palotáját és mindenét elrabolja. Tovább »