filozófia

A lét elviselhetetlen könnyűsége

Mi a helyes? A kӧnnyű, vagy a nehéz mellett dӧnteni? Ha kӧnnyű a létünk, súlytalan, vagyis nincs benne tartalom, előbb-utóbb kiüresedetté vál(hat)unk. Ha nehéz a létünk, lebilincsel(het) egy hatalmas erő, mely akadályozza a továbbjutást.

Akkor hát mit válasszunk? A nehezet vagy a könnyűt?
Ezt a kérdést tette föl magának Parmenidész Krisztus előtt a hatodik században. Úgy látta, hogy az egész világ ellentétpárokra van felosztva: fény-sötétség, finomság-durvaság, meleg-hideg, lét-nemlét. Tovább »

Egy filozófia professzor

Egy filozófia professzor
2008.06.02. Tovább »

Gondolatok a harmóniáról - Dr. Héjjas István filozófus, kutató könyve alapján

Fantasztikus könyvre bukkantam.
Dr. Héjjas István, a keleti vallások filozófiájáról hihetetlen mód ír összegezve és hasonlítja össze a keletet a nyugati világgal.
Szívből ajánlom könyvét, de más írását is, azoknak, mélyebben szeretnének foglalkozni a kelet rejtelmeivel.

De hogyan is gondolkodtak az ősi kínai tradicionális császárság idejében a harmóniáról, mely alapjai a mai világban is megtalálhatóak? Tovább »

AMIKOR TALÁLKOZTAM ISTENNEL. III. rész. A valóság érintése...

"A logikus gondolkodásnak vonatkoznia kell a valóságra, ellenkező esetben akár bolondok házában is élhetnénk!"
Dr. Ravi Zacharias

Keresésem során rájöttem arra, hogy ha nem a tapasztalati tények, a valóság alapján gondolkodom az élet kérdéseiről, akkor nem fogok valódi válaszokat találni.
Az előző részben írtam néhány filozófiáról, amelyek nem állják meg a helyüket az életben. Tovább »

Az elme

A világ amiben élünk az 2 olyan univerzum ütközéséböl keletkezet mint amiben elünk. Vegyük világunk szabályait van tér és van idö. Ez a kettő dolog ugy alakult ki szerintem ahogyan a mi ,,világunkban" van a tér és az idö. A tér univerzuma összeütközött az idö univerzumával. Igy alakult ki a tér és az idö. Nos az emberek 2 részre osztható. Azokra akik tudják a titkos és azok akik nem. Tovább »

Ébredés

Cyl, részlet
2008-03-28 01:32:56, péntek "Mindaz összeomlik, ami másra támaszkodik. Csak az nem omlik össze, ami nem támaszkodik semmire."

...Silen Galet filozófus, A fény hajnala címmel meghirdetett előadássorozatának, Gazdátlan gondolatok címet viselő előadásából való részlet. Tovább »

A tudat gyermekei

A tudat gyermekei
avagy kérdések és intuitív válaszok, beszélgetések a Teremtővel, és Önmagammal

TUDAT

Beszélünk emberi tudatról. De mi is az valójában, megfogalmazható-e, értelmezhető-e a tudattalan vagy éppen nagyon is tudatos univerzumban, az általunk élő és élettelen világra osztott valóságban? Tovább »

A végső válasz nyomán... I. rész

Sziasztok! Élve néhányotok felhatalmazásával elkezdem ezt a sorozatot,amelynek ez az első része. Azért kértem engedélyt erre, mert amit írni fogok szöges ellentétben áll ennek az oldalnak a tanításaival. Ezért, ha úgy érzed, nem érdekel a mondandóm, inkább ne olvasd el, megóvva magad az indulatoktól. :-) Ismételten leszögezem, mindenkit tisztelek és éppen ezért teljesen őszinte leszek. Tovább »

Kezdben a megoldás!

Nem tudom eldönteni, mi legyen. Nem akarok senkinek ártani, neki se és magamnak se.Valamilyen kompromisszumra lenne szükség. ÁÁÁhhh. Nem tudok mindenki kérésének, óhajának eleget tenni. Szét fogok darabolódni. Úgy érzem, ha a kisujjamat adom, akkor az egész kezem kell nekik. Mi a megfelelő döntés, ami majd megoldja a jelenlegi helyzetünket és senki nem sérül meg? Tovább »

Az önismeretünk alapjai, a siker maga. A változást akarjuk ám a meglépése fájdalommal jár.

Az önismeretünk alapja

Szükségünk van-e, és miért, önismeretre?

( ha olvasásakor azt érzed, hogy erre vajon neked szükséged van-e.... gondolatban fuss végig a lehetséges okokon, ami miatt ezt érezheted) Tovább »

Bevezetés az ARCA...

című metaelméleti és filozófiai folyóirathoz
Metaelméleti és filozófiai folyóirat kiadására készül a Stratégiakutató Intézet ARCA néven, negyedévenkénti megjelenéssel. A cím a középkor egyik jelentős gondolkodója, Hugo de Sancto Victore Didascalicon című munkájában található kifejezéséből ered. A szerző - napjaink egyik jelentős filozófusának, Ivan Illichnek az értelmezése nyomán - a tanulni vágyóknak a tudás megszerzéséhez egy Tovább »

Értelmezzük a vonzás törvényét!

vonzás törvényeA kvantumfizika legnagyobb hatását nem a természettudományokra, hanem a filozófiára gyakorolta. Az az elképzelés, hogy a megfigyelő és megfigyelt szoros ok-okozati egységet alkot, a hagyományos, newtoni fizikában eretnek tanításnak minősült volna. Ma már a természettudományok is azt fújják, hogy felejtsük el az objektív, tőlünk függetlenül létező valóság dogmáját, mert Bohr és Einstein alapjaiban rendítette meg azt.

A fenti tudományos felismerés a köztudatban a vonzás törvényeként terjedt el: az vagy, amit gondolsz, amit érzel, amit akarsz és amire vágysz. Sőt, Tovább »