Ki vagyok én?

Nagy kérdések

Az indiai bölcs, Ramana Maharshi tanította: a megvilágosodáshoz vezető út a „Ki vagyok én?” kérdés vizsgálatán keresztül vezet.

A fizikus, Niels Bohr kérdése: „Hogyan tud egy elektron eljutni A-ból B-be anélkül, hogy valaha is közöttük lenne?”

Ezek a kérdések megnyitnak minket valami olyasmire, amit előzőleg nem tudtunk.
És a kérdezés tényleg az egyetlen út, hogy eljussunk – az ismeretlen túloldalára.

Miért érdemes feltenni egy Nagy Kérdést? Tovább »

Címkék:

Nem adom fel...

Pfúúúú… Ha vissza tudnám nektek adni azt az agymenés sorozatot, azt a viaskodást, küzdelmet, ami nap, mint nap lejátszódik magam és magam között… és mivel rendelkezem némi öniróniával én is csak nevetek rajta néha, bár cseppet sem olyan vicces mint ahogyan én azt elbagatellizálom… Megörülök? Vagy megörülök saját magamtól. :D Kicsit ahhoz tudnám hasonlítani, mint amikor a filmekben a főhős egyik vállán az angyal, másikon az ördög és mindkettő mondja a magáét. Tovább »

Egy fickó a szomszédból

borotválkozikMegborotválkoztam. Ez előfordult velem már máskor is. Néztem az arcom a tükörben, és elgondolkoztam: ki vagyok én?
Nemrég még szakállam volt. Nem sokáig, néhány hónapig próbálkoztam vele. Hajnalka akarta, hogy legyek szakállas ismét, mint régen, amikor megismerkedtünk, és amikor olyan ellenállhatatlan voltam – nyilván –. Miért ne szerezzek örömet a feleségemnek? Tovább »

Válaszolt-e már Neked a Mindenség?

Válaszolt-e már Neked a Mindenség?Nem tudom, mi volt az, ami arra indított Téged, hogy elindulj az Önismeret útján. Mert ha ezt most olvasod, akkor szinte teljesen bizonyos vagyok benne, hogy elindultál. Csakis ebben az esetben „sodródhatott” az utadba ez az írás.

De bármi is volt, ami elindított és bármikor is történt, talán nem tévedek azzal, ha azt állítom, hogy számtalan kérdés merült fel, és merül fel Benned most is, minden egyes pillanatban.

Kérdések, melyekre válaszokat keresel. Válaszokat, melyektől azt reméled, segítenek megérteni Önmagadat és közelebb visznek ahhoz a Lényhez, Aki valójában vagy. Tovább »

Ki vagyok én?

univerzumKi vagyok én? U - ni - ver - zum [univerzum]: egyetlen dal; minden létező dolgok összessége.

A védanta szerint az emberi szenvedésnek csupán öt oka van. Az első ok az, hogy nem tudjuk, kik va­gyunk. A második, hogy az egónkkal vagyis az énké­pünkkel azonosulunk. A harmadik, hogy ragaszkodunk ahhoz, ami mulandó és valótlan. A negyedik, hogy félve riadunk vissza attól, ami mulandó és valótlan. Az ötödik pedig a Tovább »