művészet

A zene hatása a lelkiállapotunkra

A zenének óriási lelkiállapot-formáló hatása van. Nemcsak annak a zenének, amit szándékosan én választok, hanem annak is, amit véletlenül meghallok valahol. Esetleg észrevétlenül, háttérzajként van jelen a közelemben. Akár tudok róla, akár nem: már be is kúszott a fülemen át a lelkembe, átadva a zeneszerző saját lelki elemrezgéséből nekem.

Ismerős az, hogy egész nap nem szabadulsz egy dallamtól, számrészlettől? Vajon miért? Tovább »

Művészet

Művészet

Művészet,
ahogy reggel felkelek,
macskamód nyújtózok,
ahogy édesen szendergek,
ahogy kavarom kiskanállal
a kakaóm, majd meghitten
majszolom a mazsolás kekszet.

Művészet,
ahogy fodrozódik a víz a mederben,
ahogy sóhajt a szél és a hajam közé
bújik a kis komisz!

Művészet,
a szunnyadó erdő és az ébredő
rügy. A fenyő, a felhő, a zöld, s Tovább »

Címkék:

"Mindig vágytam...

"Mindig vágytam a festészet nyújtotta öröm érzésére,
mindig áhítottam elsajátítani a zene megalkotásának folyamatát,
de mikor ráébredtem, hogy sem festeni nem tudok, sem zenét
szerezni, vagy énekelni, akkor elszomorodtam nagyon, hogy szegényként fogom leélni az életemet.
De aztán egy szép napon, mikor ceruzát fogtam a kezembe,
és a gondolataim megszülettek egy papíron, Tovább »

Eric Fromm: A szeretet művészete

1. A szeretet mint válasz az emberi lét kérdésére

Minden szeretetelméletnek az ember, az emberi lét elméletéből kell kiindulnia. Noha a szeretetet, vagy inkább a szeretet megfelelőjét az állatoknál is megtaláljuk, érzelmi kötődéseik jobbára ösztönviláguk részét alkotják; az emberben ennek az ösztönvilágnak csak a maradványai működnek. Az ember létében az a tény a döntő, hogy kiemelkedett az állatvilágból, az ösztönős alkalmazkodásból, hogy meghaladta a természetet, ha el soha nem hagyja is; része a természetnek, mindamellett Tovább »

A szentimentalizmus és a kötelező happy end léthazugsága

Sajnos manapság sok író/rendező/zenész alkot giccsesen szentimentális, úgymond "könnyen emészthető", a primitív szórakozási vágyat kielégítő alkotást avagy tákolmányt, melyeknek kötelezően jó a végük.

De milyen szándékok, motívumok vezérlik ezeknek a megalkotóit? Röviden próbálom itten elmagyarázni, hogy szerintem mik ezek a hajtóerők. Tovább »

A beszéd, Mágia

beszéd, mágiaKorábban is tudtam és írtam is, hogy bizonyos szavaknak és kifejezéseknek mágikus ereje van. Tehát felfokozott teremtő erővel bírnak.

Korábbi bejegyzésemet megerősítendő, sokaktól érkeztek kiegészítő gondolatok.

Azóta is figyelmem előterében maradt a szavak ereje, ám most egy kicsit tovább gondoltam… Tovább »

Egy ember, aki megalkotta a lehetetlent

szobrokSziasztok! Képzeljétek, kaptam ma egy e-mailt, amely megmozgatta egy picit a gondolataimat.
Az e-mailt biztosan nagyon sokan megkaptátok már. A szokásos e-mailek egyike, amit valaki valahonnan letöltött, majd továbbküldött, aki ismét továbbküldte, pusztán az érdekessége miatt. Egy művész miniatűr munkái vannak lefényképezve. Fantasztikusan szépek számomra és elgondolkodtató. Hihetetlen, hogy emberek ilyen dolgokat meg tudnak valósítani. Willard Wigan-ról van szó, akik egy tű fokába belealkotja az utolsó vacsorát, Elvist, a Szabadságszobrot, Hófehérkét a hét törpével, stb. Tovább »

Kiállítási meghívó

Shakti, meghívó, festésSok szeretettel meghívok Mindenkit a
budapesti Harmónia Műhely közreműködésével,

„SHAKTI VILÁGA”

című kiállításom megnyitójára, mely 2009. március 7-én
(szombaton) 16.00 órai kezdettel kerül megrendezésre,
a 1067 Budapest, Csengery u. 59. szám alatt. Tovább »

A látás művészete: az élet művészete

harmatos pókhálóA fénylő Napnak is vannak sötét foltjai. Miért hinnénk, hogy egy ember élete csupa tündöklésből áll? A Föld éjszaka megpihen, hogy a következő napon állni tudja a Nap fényét. Amikor elég volt a töménytelen ragyogásból, sötétségbe burkolódzik.

Így van ez az emberekkel is: a mértékletes ragyógokat bántja a nagy fényesség, félre húzódnak... még a folyton tündöklők kimerülnek. Tovább »

Szobrok Alfajárótól...

Alfajáró Kdves!

Én kaptam e-mailen egy csomó szebbnél szebb csodaklassz szobrot, és nem tudtam, hogy kitől, mert nem tudtam, mi a "polgári" neved. Hát, kedves Alfajáró, nagyon, de nagyon szépek! Köszönöm, és most mégegyszer jól megnézem őket, mert így, hogy hozzád tudom párosítani ezeket a kedves arcokat, még kedvesebbé válnak számomra! Köszönöm szépen!

Címkék:

A szeretet művészete

mérlegNos... Tudom, hogy sokan, sokféleképpen közelítették már meg ezt a témát. Tudom, hogy sokan írtak róla kisebbfajta elemzést, verset, mesét. Én úgy gondoltam, hogy csatlakozom azon körhöz, akik ezt kielemezgetik, hiszen hiába "lerágott csont", a szeretet mindig ott van velünk, minden mozdulatunkban, minden gondolatunkban, minden pozitív élményt a szeretet érzésével hozzunk összefüggésbe. Tovább »