Márai Sándor

Egy kis elmélkedés Máraival

Márai SándorNem tudom, ki hogy van vele, de én nagyon szívesen olvasom Márai írásait. a Füveskönyv különös kedvencem. Gondoltam, megosztok itt veletek néhány sort - gondolatébresztőnek.

"Arról, hogy emberi mértekben élünk

Fáradt vagy élni? Igen, egy napon úgy érzed, túlságos feladatra vállalkoztál, mikor embernek születtél e földre. Tovább »

Márai Sándor: A gyertyák csonkig égnek

márai sándor„…Az állat megáll, nem lát, nem szagol semmit, mert szemközt jár a szél, s mégis tudja, hogy közelben a végzet; fejét emeli, gyöngéd nyakát fordítja, teste megfeszül, abban a csodálatos kötöttségben áll eléd néhány pillanatra, mozdulatlanul, ahogy csak a végzet előtt hőköl meg az ember, tehetetlenül, mert tudja hogy a végzet nem véletlen és nem baleset, hanem kiszámíthatatlan és nehezen érthető összefüggések egyik természetes következése.” Tovább »

Nap kérdése

igaziVan olyan, hogy "Igazi"? Vagy az ember életének különböző szakaszaiban mindig más a nagy "Ő" ?

"...s ha nagyon pontos és figyelmes leszel, ha idejében kelsz és későn fekszel, ha sokat vagy emberek között, ha elutazol ide vagy oda, ha belépsz bizonyos helyiségekbe, végül találkozol azzal, aki vár. Természetesen tudod, hogy ez a reménykedés egészen gyermekes. Már csak a világ végtelen esélyeiben bízol. Hol keressed? Tovább »

A csodáról

csodaTe nem hiszel a csodában, tagadod? Nézd csak, nem győzhetlek meg, mert a csoda legfőbb ismertetőjele, hogy csodálatos - nem lehet bizonyítani, mint egy élettani tényt, nem lehet fényképezni, sem előre, mennyiségtani törvények szerint megjósolni és kiszámítani. A csoda megnyilatkozási formáit sem könnyű mindig érzékelni: nem jár mindig két lábon, nem lehet fényképezni, nincsenek telekkönyvi, sem anyakönyvi adatai. A csoda, egészen egyszerűen, megnyilatkozik - s néha csak sokkal később értjük meg, mi Tovább »

Arról, hogy minden nap tovább kell menned

vándorS mert vándor vagy, minden nap tovább kell menned az úton, mely egyetlen célod, tehát lelked és a lelkedben elrejtett isteni tartalom megismerése felé vezet. Nem könnyű ez. Gondold csak meg, milyen sokfajta csábítás hívogat útközben, hogy megpihenj, félbeszakítsd utadat, mással törődjél! Szép nő áll az út mentén és bájos mosollyal int feléd. Tested és érzékeid felelnek e hívásra, szeretnél elvegyülni Tovább »

Mert szeretlek

szeretetCsoda vagy. Csoda minden egyes perc. Hogy létezel. Engedd be magadba, és éld át.
Szeretetre születtél.
Arra, hogy boldog legyél és boldoggá tegyél másokat.
Szeretlek.
Azért, amilyen vagy. Minden hibáddal együtt.
Imádom nézni a mosolyt az arcodon, érezni, hogy boldog vagy. Hogy boldoggá tettelek. Azzal, hogy létezem. Tovább »